"Suomen ongelmina tasapäistäminen ja neuvostokulttuuri"
Suomessa vieraileva kasvuyrittäjyyden luennoitsija Steve Blank väittää vastaavansa kohteliaasti, koska on maassa vieraana. Sitten hän lataa täyslaidallisen kritiikkiä suomalaista yrityskulttuuria vastaan.
”Suomalaisten olisi alettava juhlia riskinottajia. Niin ei ole ollut suomalaisessa kulttuurissa, tämä ei ole perinteisesti riskejä ottava maa. Teidän olisi syleiltävä vallankumousta, joka on tapahtumassa juuri nyt ruohonjuuritasolla esimerkiksi Aalto-yliopistossa. Nämä ihmiset sanovat valtiolle ’kiitos, mutta antakaa meidän tehdä mitä olemme tekemässä’”, Blank sanoo.
Viisivuotissuunnitelmia Blank pitää neuvostoaikaisina rakennelmina ja valtion tarjoamaan tarjoamaan kasvurahoitukseen hän suhtautuu epäluuloisesti.
”Byrokraatti, joka yrittää poimia menestyviä kasvuyrityksiä. on kuin katolinen pappi joka yrittää antaa seksivinkkejä”, hän naureskelee. Kokeneet yrittäjätaustaiset sijoittajat saavat parempia tuloksia aikaan. Jos valtiolla on sijoitusohjelma, sen tavoitteen pitäisi olla tehdä itsensä muutamassa vuodessa tarpeettomaksi, hän uskoo.
Blank on entinen Piilaakson sarjayrittäjä, joka alkoi levittää oppejaan sen jälkeen, kun neljä hänen yrityksistään oli listautunut pörssiin Yhdysvalloissa. Hän opettaa yrittäjyyttä muun muassa Berkeleyn ja Stanfordin yliopistoissa. Blank vierailee Suomessa tällä viikolla Aalto-yliopiston ja Sitran kutsumana. Viikon aikana järjestettäviin tilaisuuksiin on ilmoittautunut noin 3 000 osallistujaa.
Kasvuyritysguru
Steve Blank aloitti yrittäjäuransa Yhdysvalloissa Piilaaksossa vuonna 1978 ensimmäisen teknologia-aallon ollessa vasta aluillaan. Hän on ollut perustamassa kahdeksaa yritystä, joista neljä on listautunut pörssiin.
E.piphany-yhtiönsä menestyksekkään pörssilistautumisen jälkeen vuonna 1999 Blank jäi ”eläkkeelle”, eli siirtyi luennoitsijaksi. Hän opettaa yrittäjyyttä muun muassa Berkeleyn ylioppistossa ja Stanfordin yliopiston Technology Ventures -ohjelmassa.
Blank on luonut Customer Development -mallin, jossa hän esittää miten tuote viedään markkinoille ja miten yrityksen menestys on toistettavissa. Blank kritisoi erityisesti tapaa, jossa aloittavat yritykset käyttävät paljon aikaa ja rahaa liiketoimintamallin rakentamiseen ja tuotekehitykseen, mikä johtaa usein epäonnistumiseen kaupallistamisvaiheessa. Blankin mallissa startup-yritys lähestyy asiakkaita hyvin aikaisessa vaiheessa ja rakentaa tuotettaan pienin ja joustavin askelin asiakkaan tarpeiden mukaan.
Vielä vuosi tai kaksi sitten vastaavia tilaisuuksia ei olisi Suomessa järjestetty, Blank uskoo. ”Muutoksen taustalla on havahtuminen siihen, että seisotte palavalla öljylautalla”, hän sanoo viitaten Nokian toimitusjohtajan Stephen Elopin kuuluisaan puheeseen.
Jos 2000-luvun alussa suuret yritykset loivat paljon työpaikkoja, nyt sen aika on ohi, Blank sanoo. Sen sijaan kasvu ja uudet työpaikat tulevat nopeasti kasvavista ja kansainvälistyvistä startup-yrityksistä.
Blank ei väitä, että kaikista aloittavista mobiili- ja ohjelmistoyhtiöistä tulisi menestyjiä, päinvastoin. 90 prosenttia startup-yhtiöistä epäonnistuu ja kuolee, hän toteaa itsestäänselvyytenä. Mutta ne kymmenen prosenttia jotka selviytyvät, ovat vaivan arvoisia. Ja tämä ajatus Suomenkin olisi omaksuttava, jos maa haluaa kasvaa todelliseksi startup-yritysten keskittymäksi, Blank valistaa.
”Kun häviät 20 miljoonaa dollaria sjoittajan rahaa, Piilaaksossa ystäväsi kysyvät, mitä aiot seuraavaksi. Suomessa epäonnistumista pidetään vielä häpeällisenä: täytyy muuttaa nimeä, jättää kotikaupunki ja vanhemmat häpeävät ja niin edelleen. Sen on muututtava.”
Ja sitten Suomen taakkana esiin nousee taas Neuvostoliiton perintö ja ihmisten tasapäistäminen.
”Jos ajatellaan, että ei ole poikkeusyksilöitä vaan kaikki ovat saman arvoisia, ei ymmärrä yrittäjyyttä. Et voi luoda yrittäjyyttä työllisyysohjelmana, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia.”
Nyt Suomessa ollaan kuitenkin Blankin mielestä yritysvallankumouksen alkumetreillä. Hänen vierailunsa liittyy Aalto-yliopiston ja Stanfordin yliopiston sopimaan kolmivuotiseen strategiseen yhteistyöprojektiin, jossa Aaltoon rakennetaan uutta ”yritysten luomisen” sivuainekokonaisuutta.