Työvoimapula-alojen työnantajien, ammattiliittojen ja vaikka koulujenkin pitäisi tosissaan ruveta selvittämään miten kyseisten alojen töitä voisi kehittää niin, että alalle saataisiin työvoimaa kortistosta eikä ulkomailta. Välttämättä se ei ole palkasta kiinni. Olen ymmärtänyt, että esim. siistijöillä palkat ovat nousseet viime vuosina monia muita aloja enemmän työvoimapulan takia. Eli monissa paikoissa lähtöpalkkakin on yli tes:n. Pääkaupunkiseudulle ei tahdota saada suomalaisia bussikuskeja, vaikka heidänkin palkkansa on nykyään ihan hyvä ja pelkästään ruuhkia ajaville maksetaan hiukan palkanlisää.
Kehittämistä voisi löytyä vaikkapa työajoista. Monissa vuorotöissä ei ole kunnollisia vuorolistoja, työpäivien pituus vaihtelee rajusti ja töihin kutsutaan tarvittaessa. Työkierto voisi jossain hommissa auttaa. Yllätyin, että muuttofirmassakin on eri kaverit, jotka kantaa tavaroita ja eri kaverit, jotka pelkästään ajaa autoa ja lastaa/purkaa sen. Kaupunkiliikenteen bussikuskin duunin maine on kärsinyt noista pahoinpitelyuutisista.
Kun työnlaatua on oikeasti saatu parannettua tulee sitten vielä haasteeksi saattaa se yleiseen tietouteen ihan peruskouluihin asti eli parantaa alan maine. Juuri luin, että kirjanpitäjistäkin on kova pula, kun ihmisillä on siitä vanhentunut kuva yksitoikkoisempana työnä kuin se onkaan.
Eihän tämä nyt koko työttömyyttä ratkaise, mutta olisi se hyvä alku, että kortistosta saataisiin pois edes sen verran tyyppejä kuin on avoimia työpaikkoja.