Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Ainahan laskelemien perusteella tehdään vähintään kolme skenaariota, paha, keskityö ja hyvä. Sitten päätetään valistuneiden arvausten, toiveiden ja poliittisen tilanteen kannalta se julkisuudessa käytettävä.
Meidän konserni teki noista vaan tuon "keskityön" ja pahan. Edes jenkeistä ei löydy optimismiä siis.

Mutta Sibir opettaa. 2008 luultiin että tästä kun noustaan niin 10-15 vuotta on kasvua. Nyt on ylioptimismi kadonnut jo kapitalistiltakin.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Durbanissa turpiin - Suomen metsien hiilinielusta tuli päästö

Suomen kaltaisessa metsäisessä maassa metsäpinta-ala pienenee hieman vuosittain. Syynä on normaali rakentaminen ja infrastruktuurin kehittyminen, joiden alta metsää raivataan muuhun maankäyttöön n. 20 000 hehtaaria vuodessa. Tästä aiheutuu vuosittain 3,8 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Näistä päästöistä Suomi joutuu pahimmassa tapauksessa maksamaan kymmeniä miljoonia euroja päästömaksuja.

”Ei tällä ole yleisen oikeudenmukaisuuden ja maalaisjärjen kanssa mitään tekemistä”, toteaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. ”Ilmastonmuutosta vastaan pitää taistella kaikin käytössä olevin keinoin mutta joku roti hallituksellakin pitäisi olla Suomen etujen puolustamisessa. Ympäristöministeri Ville Niinistö on nyt tehnyt näyttävän irtioton edellisen hallituksen linjasta, jonka mukaan Suomen metsien biologinen hiilinielu ei voi yhtäkkiä muuttua laskennalliseksi päästöksi. Se on kuitenkin selvää, että tästä vääryydestä tulee Suomelle lasku ja sen laskun maksavat suomalaiset veronmaksajat”, Marttila lataa. " Palkinnoksi hyvästä metsänhoidosta ja metsiemme kasvusta saamme nyt kymmenien miljoonien eurojen laskun".
http://www.mtk.fi/mtk/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotteet_2011/joulukuu/fi_FI/durban/

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) ei usko, että uudesta ilmastosopimuksesta aiheutuu Suomelle ylimääräisiä kustannuksia.

EU tuntee Suomen tilanteen, ja ilmastoneuvotteluissa EU puolusti Suomen linjaa viimeiseen asti. Kun EU:lle lankeavat päästöjen vähentämistavoitteet jaetaan lopulta jäsenmaiden kesken, Suomi saa todennäköisesti hyvitystä taipumisestaan.

”Jos EU:n sisältä saadaan kompensaatiota, Suomelle ei aiheudu lainkaan taloudellisia vaikutuksia”, Niinistö uskoo.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/niinistö-ilmastosopimuksesta-tuskin-aiheutuu-lisäkustannuksia-1.8132?localLinksEnabled=false

Vihreitten piti olla vain täytepuolue hallituksessa. Kävikö tässä kuitenkin niin, että saivat jotain merkittävää aikaiseksi? Merkittäviä kustannuksia. Vai oliko tämä sankarillinen torjuntavoitto?
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Päivän hesarista vois laittaa pari juttua tänne, poliisin määrärahaongelmista.

Poliisissa on liikaa päälliköitä

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen on sitä mieltä, että resurssiruikutus pois. Nyt tarvitaan muutoksia poliisin rakenteissa ja ohuempaa päällikköporrasta. Hän ehdottaa isoa leikkausta poliisilaitosten määriin.

Poliisin ei kannata enää ruikuttaa rahasta vaan ryhtyä rakenteellisiin muutoksiin, sanoo poliisikomentaja Jukka Riikonen.


Suomessa tultaisiin toimeen vain viidellä tai kuudella poliisilaitoksella, kun niitä on nyt 24.

Näin sanoo Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen. Hän tietää, että ehdotus ei kaikkia miellytä.

Riikosen mukaan tiukka aika edellyttää sitä, että Helsingin mallin mukaan muuallakin maassa poliisissa aletaan säästää ja karsia. "Vaikka Suomi on iso maa, meitä on vain vähän yli viisi miljoonaa. Täytyy miettiä, miten monta esikuntaa me oikeasti tarvitsemme", hän sanoo.

Riikosen säästöehdotuksen kärki kohdistuu esikuntiin eli poliisin johtoon ja hallintoon – "töpinään". Vielä 1990-luvulla Suomessa oli 270 poliisiyksikköä, 2000-luvulla 90. Niissä jokaisessa oli oma johtoporras.

"Nyt ollaan pari vuotta tiedetty, että myös nykyinen 24 on liian paljon", hän sanoo.

"Kun lähivuosina joudutaan edelleen vähentämään poliisien määrää, minun mielestäni vähentäminen lähtisi siitä, että ensin katsottaisiin esikunnat, johto ja tukitoiminnot niin ohuiksi kuin vain voi olla. Helsingissä se on jo tehty. Meillä on määrätietoisesti pyritty siihen, että ylempiä johtotehtäviä on karsittu."

Keväällä Helsingissä on enää yksi poliisipiiri. Laitos luopuu myös Kaartin ja Pikku-Roban taloista.

"Siinä saadaan iso säästö vuokrissa. Mieluummin miehiä etulinjaan kuin kivitaloja."

Puhuttaessa piirien tai laitosten lakkauttamisista, kansalainen kysyy, näkyykö poliisia enää.

"Se on johtamiskysymys, missä partiot kulloinkin ovat. Ne pitää hajauttaa tehokkaasti. Ei ole oleellista, montako piiriä tai johtajaa on", Riikonen sanoo.

"Vähennykset kohdistuvat nykyään valitettavasti aina etulinjaan, nuorempaan porukkaan eli kenttään."

Kun laitoksia on viime vuosina lopetettu, entiset päälliköt on istutettu apulaispäälliköiksi isompiin laitoksiin.

Useissa laitoksissa on kolme apulaispoliisipäällikköä, Pirkanmaan poliisilaitoksella peräti viisi apulaispoliisipäällikköä poliisipäällikön lisäksi.

Riikosen mielestä sellainen näyttää hieman kummalliselta, kun partiointia samaan aikaan vähennetään. Hän tosin ymmärtää, että ylimenokausi entisillä päälliköillä on oltava.

"Mutta voi tulla uskottavuusongelma, kun apulaispoliisipäälliköitä on vuodesta toiseen liikaa. Varsinkin jos he käyttävät samoja arvomerkkejä kuin poliisipäällikkö. Ylimenovauhti on liian hidas."

Helsingissä on yksi apulaispoliisipäällikkö, vaikka kuudesosa Suomen poliiseista on Helsingissä.

Riikosen mukaan poliisin tilanne on nyt pahin hänen 35-vuotisen uransa aikana. Poliisin ei hänen mukaansa kannata enää ruikuttaa rahasta ja odottaa lisäbudjetteja.

Poliisin pitää nyt selvitä itse rakenteellisilla muutoksilla eikä antaa päätösvaltaa poliitikoille, Riikonen sanoo.

Tehtävistä luopuminen tai toisille viranomaisille siirtäminen ei ole "hokkuspokkus-juttu", vaan vaatii muutoksia lainsäädännössä.

"Juoppojen kuskaaminen kuuluu pelastuslaitoksille vielä vähemmän kuin poliisille. Näpistysjutuista luopuminen taas tarkoittaa sitä, että menetämme tiedustelutietoa ja ennaltaehkäisevä työ heikkenee. Poliisilla on tietyt tehtävänsä, ja ne hoidetaan."

Tehostamisen ja kriittisen tarkastelun varaa Riikonen löytää muualtakin.

"Olisi kova apu, jos voitaisiin käyttää liikkuvan poliisin reserviä apuna normaalissa poliisityössä. Se olisi tervetullutta myös Helsingissä."


"Töpinöitä ei pitäisi enää yhtään pönkittää.
"
(nimettömän) Konstaapelin haastattelu:

"Organisaation päätöksentekokyky ihmetyttää. Jos poliisi olisi normaali yritys, se olisi ollut jo vuosia konkurssissa. Yhteen lopetettavaan toimistoon esimerkiksi hankittiin juuri uusi kassajärjestelmä samana päivänä, kun väki sieltä lähti.

Rahan vähyys näkyy konkreettisesti esimerkiksi siinä, että ajoittain työvuoroissa joudutaan olemaan yhden hengen partiolla, joka ei voi tehdä paljon mitään.

Yksi ihmetyksen aihe on poliisiammattikorkeakoulu, jota pyöritetään entiseen malliin, vaikka väkeä koulutetaan vähemmän. Ihmettelen, mistä rahaa riittää sinne.

Poliisihallitus on vain kasvanut. Meille kentällä se näkyy lähinnä erilaisina kyselyinä ja hankkeina, joilla ei ole käytännön kanssa merkitystä.

Onhan tämä julkisuuteen puhuminen tietysti omaan pesään kusemista, mutta kun koko ajan kentällä mennään vähemmällä väellä. On tunne, että johdon pitäisi osallistua enemmän näihin talkoisiin."

"Kenttätason poliisit voivat pahoin jatkuvasti, ja aina vain huonommin. Ei voi kuin ihmetellä, miten kentällä tai tutkinnassa kukin jaksaa tehdä työnsä.

Elämme aikaa, jolloin poliisia johtaa henkilö, jolla ei ole edes virastojen tai laitosten päälliköiden luottamusta, kenttämiehistä puhumattakaan.

Pian on yleisönosastot täynnä kirjoituksia, kun poliisia odotetaan tuntitolkulla. Siitä ei puhuta eikä kirjoiteta, että kun pikku-Lissun jopo on anastettu, poliisi ei tutki asiaa mitenkään. Puhumattakaan vakavista rikoksista ja niiden tutkinnan resurssipulasta.

Vastikään tehtiin valtavan kokoisia poliisilaitoksia, ja säästöä syntyy. Hallinnon hesselit eivät tuossa uudistuksessa kuitenkaan vähentyneet, kun jokaiselle päällikölle löytyi tai tekemällä tehtiin uusi virka.


Tuntuu, että kaikin mahdollisin tavoin säästämisen nimissä estetään työnteko. Ainakin motivaatiota se nakertaa rajusti. Ylitöitä ei saisi tehdä ja puhelinlaskuja seurataan."
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Riikosen kommentti on rohkea ja on täyttä asiaa.

Luin tuon heti aamulla ja ihmettelin mistä näin rohkeita ja avarakatseisia miehiä löytyy.

Pahat kielet voisivat väittää, että mies laukoo asioita päästäkseen urallaan, tai jollain muulla uralla, vielä pidemmälle kuin Helsingin poliisikomentaja.

Niin tai näin, miehelle pitää nostaa hattua.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Hallinnollisia virkoja on varmasti monista syistä. Ilmeisin on säätelyn aiheuttama tarve. Poliisista en tiedä, mutta kunnissa asia näkyy erinomaisen hyvin. Sitten tulee huomata, että jonnekin ihmisten pitää edetä urallaan. Yleensä sitä edetään hallintoon eikä toistepäin. Paikka hallinnossa on vähän kuin palkinto hyvin hoidetusta työstä. Hallinnon pienentäminen on vaikeaa, koska usein hallinto päättää siitä itse. Eikä sitä nyt kavereita irtisanota tai muuten julisteta, että osa meistä on liikaa näihin tehtäviin nähden. Kun on pakko säästää, niin hallinto säästää alhaalta. Ne on vähän kauempana eivätkä ihan iholla kuin hallinnon kaverit.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Sitten tulee huomata, että jonnekin ihmisten pitää edetä urallaan. Yleensä sitä edetään hallintoon eikä toistepäin. Paikka hallinnossa on vähän kuin palkinto hyvin hoidetusta työstä.
Tuo taitaa olla aika yleistä kuntien ja valtion hommissa. Vuosikymmeniä tunnollisesti palvelleelle virkamiehelle on löydettävä jokin päällikkövirka, vaikka sitten uusi virka perustamalla.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Työharjoittelu johtaa aniharvoin työllistymiseen
Hyvinvointi lisääntyy kaikilla mittareilla pakkotöillä palkatta.
Tarttis työtovereidenkin olla hereillä siinä vaiheessa, kun työharjoittelijalla selkeästi korvataan palkattua henkilöstöä. Sellaistakin huhua joskus kuullut, että jostain firmasta on ensin vähennetty henkilöstöä ja sen jälkeen mielellään otettu työharjoittelijoita, jopa samoja henkilöitä joita on irtisanottu.

Työharjoittelijoita saa olla, mutta ideana pitäisi olla työtehtäviin ja firmaan tutustuminen vakinaisen henkilöstön ohjauksessa eikä urakan tekeminen. Ja tietenkin kyseessä pitäisi olla erityyppinen työtehtävä, kuin mitä työtön on aiemmin tehnyt. Itselläni oli kouluaikana juuri tuollainen tutustumishenkinen työharjoittelu, joka kesätyöpaikkaan sitten johtikin (jaksoin nauraa ukkojen vitseille, niin suosittelivat minua henkilöstöpäällikölle...).
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Myynnin ammattilaiset täyttämään hyllyjä täysipäiväisesti ja automekaanikot pesemään vanteita täysipäiväisesti.. Sitä minun kokemukset.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Seuraava on kamalaa luettavaa:

"Viisi vuotta sitten kännykkäviennin arvo oli 6,5 miljardia euroa, mutta viime vuonna se oli enää 1,8 miljardia euroa"

Lähde: http://www.hs.fi/talous/Kännyköiden+vienti+romahti+paperin+ja+sellun+merkitys+kasvaa/a1305551600020

Ei suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kestä tätä. Ja tämä on vain yksi palanen siinä palapelissä joka tekee meidän nykyisen elintasomme mahdottomaksi.
Nokian osuus matkapuhelinmarkkinoiden voitosta on romahtanut muutamassa vuodessa. 2007 Nokian voitto-osuus oli 67%. Viimeisimmän tiedon mukaan enää neljän prosentin luokkaa:

Vielä vuonna 2007 yhtiön osuus voitoista oli vain 4 prosenttia. Nokian osuus tuolloin oli 67 prosenttia.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/apple+vie+voitot+ja+nokia+vikisee/a619883

Nokian osuus myydyistä puhelimista oli markkinoiden suurin, yli 27 prosenttia. Sen sijaan osuus voitoista oli vain neljä prosenttia. Tilanne alkaa todennäköisesti parantua loppuvuonna, kun ensimmäiset Windows Phone -puhelimet tulevat myyntiin.
http://www.tietokone.fi/uutiset/applella_4_prosenttia_kannykoista_52_prosenttia_voitoista

Juuri tänään tuli tieto, että Googlen Android on ohittanut Nokian Symbianin Intiassa.

Android painoi Nokian ohi Intiassa
Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävien älypuhelinten markkinaosuus on noussut Intiassa ensimmäistä kertaa ohi Nokian Symbian-puhelimien, BGR India uutisoi.

IDC:n mukaan Androidin markkinaosuus oli Intiassa Q3:lla 42,4 prosenttia. Nokian osuus oli 35,3 prosenttia.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/android+painoi+nokian+ohi+intiassa/a742979
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Ei täs isännät mitään hätää.

Suomi välttää taantuman

Valtiovarainministeriö arvioi Suomen välttävän taantuman.

Bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 0,4 prosenttia. Työttömyysaste nousee 8,1 prosenttiin.

STT
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Pääomatulojen verotus on jo nyt erittäin kireää Suomessa.

Tämä käy ilmi esim. tästä ruotsalaisen Aktiespararnan tutkimuksesta:
http://www.aktiespararna.se/pagedir/46303/Skattefolder_2008.pdf

Tutkimuksessa vertaillaan osakesijoittamisen verotusta eri maissa.
Tutkimuksen mukaan Suomen verotuksen indeksipisteluku oli noin 90. OECD-maissa indeksiluku oli keskimäärin 40 ja EU-maissa 36.

Kyseisessä tutkimuksessa todetaan esim. että, kolme kuukautta omistettujen osakkeiden myyntivoiton vero on EU:ssa keskimäärin 13 prosenttia ja OECD-maissa 12 prosenttia.

Eipä siis ihme, että pääomat virtaavat koko ajan pois erittäin kireän verotuksen Suomesta. Verojen kiristykset vain pahentavat tilannetta entisestään.

http://www.talouselama.fi/uutiset/article530381.ece?s=n
Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori ja osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajakin ottaa asiaan kantaa:

Professori: Vain tyhmät maksavat veroja

17.12.2011 12:35 (Päivitetty 17.12.2011 14:15)
Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja, professori Timo Rothovius arvostelee Suomen lainsäätäjiä ankarasti suursijoittajien suosimisesta piensijoittajien kustannuksella.

- Jos sinulla on tarpeeksi iso osakesalkku, pystyt aina tekemään järjestelyt, joilla käytännössä vältät verojen maksamisen. Henki tuntuu olevan se, että vain tyhmät, jotka eivät ymmärrä mitään, maksavat veroja, hän sanoo.

Rothovius sanoo olevansa äärimmäisen pettynyt siihen, ettei osakesäästäjien pieniin osinkotuottoihin ajama 1 500 euron verovapaa osuus ole poliitikkojen lupauksista huolimatta edennyt.

Hänen mukaansa suursijoittajatkin voitaisiin ehkä saada mukaan yhteisiin verotalkoisiin, jos pääomavero pudotettaisiin 10 prosenttiin.

Rothovius arvelee isojen toimijoiden onnistuneen niin hyvin lobbauksessaan, ettei heidän sijoitus- ja rahastoyhtiöiden kautta saamistaan veroeduista uskalleta edes keskustella.
http://www.ksml.fi/uutiset/talous/professori-vain-tyhmat-maksavat-veroja/982367
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
...suursijoittajatkin voitaisiin ehkä saada mukaan yhteisiin verotalkoisiin, jos pääomavero pudotettaisiin 10 prosenttiin
Jos ei kuitenkaan, niin pudotetaan kuuteen prosenttiin ehkä sitten tai jos ei sittenkään niin pudotetaan kolmeen jne. Ei taida olla ratkaisu.

pystyt aina tekemään järjestelyt, joilla käytännössä vältät verojen maksamisen
Kyllä se on marginaaliporukka maailmassa, joka veroja hyvää hyvyyttään makselee. Niitten varaan ei kannata laskea mitään.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Jos ei kuitenkaan, niin pudotetaan kuuteen prosenttiin ehkä sitten tai jos ei sittenkään niin pudotetaan kolmeen jne. Ei taida olla ratkaisu.
Verotuksen tasossa pitäisi olla jotain järkeäkin. Vapaiden pääomaliikkeiden oloissa pitäisi myös huomioida kansainvälinen verokilpailu. Tilanne on nyt se, että monessa EU- ja OECD-maassa sijoittamisen tuottojen verotus on reilusti alle puolet Suomen tasosta. Tästä on luonnollisesti sellainen seuraus, että moni siirtää sijoitustensa tuotot kevyemmän verotuksen piiriin. Suomi on kuin lähikauppa, jonka hinnat ovat kaksinkertaiset suurmarkettien hintoihin verrattuna. Ei kannata ihmetellä, jos ihmiset asioivat silloin mieluummin suurmarketeissa.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Hänen mukaansa suursijoittajatkin voitaisiin ehkä saada mukaan yhteisiin verotalkoisiin, jos pääomavero pudotettaisiin 10 prosenttiin.
Heh heh..EHKÄ. Jos ennenkään ei ole tarvinnut veroja maksaa, niin mikä sitten saisi maksamaan jatkossakaan, vaikka vero olisikin pienempi?
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Heh heh..EHKÄ. Jos ennenkään ei ole tarvinnut veroja maksaa,
On moni maksanutkin. Verot on vain maksettu jonnekin muualle kuin Suomeen. Sijoitus- ja rahastoyhtiöiden ja rajoitetun verovelvollisuuden avulla tämä onnistuu helposti ihan laillisesti.

niin mikä sitten saisi maksamaan jatkossakaan, vaikka vero olisikin pienempi?
Ehkä se, että silloin ei tarvitse maksaa veroja minnekään muualle.
Säästyisihän tuossa myös sijoitus- ja rahastoyhtiöiden kuluissa. Eiväthän nekään ihan ilmaisia ole.
 
Viimeksi muokattu:

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Nollakasvu?

Otetaan maanläheinen esimerkki.

Kaikki toivottavasti ymmärtävät, että se on pelkkä esimerkki jonka tarkoitus on vain kuvat niitä ongelmia joiden eteen me joudumme täällä Euroopassa ja Suomessa.

Kaikki maailman lenkkikengät tehdään Kiinassa tai sen lähiseuduilla. Siis aivan kaikki. Lenkkikenkäparin valmistuskustannukset tuolla ovat euroissa mitattuna aivan olemattomat. Lenkkikenkäparin tuominen helvetin suuressa konttilaivassa Rotterdamin satamaan maksaa euroissa aivan naurettavan vähän.
Aurinkopaneelituotannossa sama juttu. Yli puolet maailman aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa. Neljä viidestä suurimmasta alan yrityksestä on kiinalaisia. Kolme amerikkalaista aurinkopaneelivalmistajaa on mennyt konkurssiin kiinalaiskilpailijoiden paineessa:
Syy on se, että Kiinassa voi rakentaa tehtaita nopeammin ja edullisemmin kuin muualla. Kiitos kuuluu halvoille ja tehokkaille rakennusmiehille ja tehokkaalle luvansaantiprosessille. Tehtaita on varustettu uusimmalla teknologialla, mikä auttaa myös pienentämään kustannuksia.

Etunsa on myös volyymissa. Kasvettuaan tarpeeksi suuriksi, kiinalaisvalmistajat ovat pystyneet syrjäyttämään monen kilpailijan markkinoilta.
Koko juttu:
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/maailma+tayttyy+kiinalaisista
 
Viimeksi muokattu:

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Aurinkopaneelituotannossa sama juttu. Yli puolet maailman aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa. Neljä viidestä suurimmasta alan yrityksestä on kiinalaisia. Kolme amerikkalaista aurinkopaneelivalmistajaa on mennyt konkurssiin kiinalaiskilpailijoiden paineessa:

Koko juttu:
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/maailma+tayttyy+kiinalaisista
Mutta minne niitä halvan työn tehtaita nykyään siirretään, kun vähän aikaa sitten oli Kauppalehdessä, että jo ennen finanssikriisiä (syyskuu 2007-syyskuu 2008) Kiinassa lopetettiin 65000 tehdasta vuoden aikana? Kuulemma sinne ei kannata enää perustaa tehdasta, joka tekisi tuotteita Kiinan markkinoiden ulkopuolelle. Palkat ja muut kustannukset ovat nousseet ainakin Guangdongin alueella sellaista kyytiä.

Edit: Kun tuota mainitsemaani Kauppalehden artikkelia (muistaakseni viime viikon keskiviikolta) ei netin ilmaisilta sivuilta löydy, niin lohdutukseksi pari linkkiä muualle:

Kiina: Minimipalkan nousu voi sulkea 20 000 tehdasta


Edellisen kerran minimipalkkaa nostettiin viime maaliskuussa. Lau Chin-hon mukaan tämä johti jopa 30 prosentin vähenemiseen tilauskannassa
Ja vuodelta 2009:

Guangdongin viranomaiset antavat mielellään julkisuuteen positiivisia taloustietoja, kuten esimerkiksi, että yrityksiä perustetaan enemmän kuin niitä suljetaan. Viime vuonna (toim. huom. 2008) Guangdongissa suljettiin viranomaisten mukaan lähes 95 000 yritystä ja uusia perustettiin 130 000. Dongguanissa suljettiin yli 7 000 yritystä ja perustettiin lähes 17 000 yritystä. Tiedot antavat harhaanjohtavan kuvan, koska suljetut yritykset olivat usein tehtaita ja uudet perustetut yritykset olivat lähinnä palvelualan yrityksiä, joissa saattaa olla vain muutamia työntekijöitä.

Tarkkaa lukumäärää toimintansa lopettaneista yrityksistä ei ole, koska yritysten sulkeminen virallisesti on Kiinassa varsin byrokraattista ja aikaa vievää. Hongkongilaisomisteisia teollisuusyrityksiä Guangdongissa on noin 60 000, joista Changin mukaan 20-30 prosenttia on lopettanut toimintansa joko kokonaan tai toistaiseksi. Jokseenkin kaikki ovat supistaneet toimintaansa.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös