Niin, tuo tarkoittaa, että Suomesta ei kannata kalliiden teknisten laitteiden tuotantoa siirtää muualle sen takia, että markkinat ovat kaukana. Niiden tuotteiden hinnassa ei kuljetuskustannukset vaikuta juuri mitään. Vastaavasti jonkun vessapaperin ja aaltopahvin kuutiohinta
.
Tästä saadaan hyvä ponnahduslauta itse keskustelun otsikon aiheeseen.
Nyt olemme keskustelleet vain kuljetuskustannuksista.
Mainitsit, että kalliiden teknisten laitteiden tuotantoa ei kannata siirtää muualle sen takia, että markkinat ovat kaukana.
Niinhän ei nyt tehdäkään. Tuotanto siirretään kauaksi sen takia, että valmistuskustannukset plus kuljetuskustannukset ovat paljon edullisemmat kuin pelkät valmistuskustannukset siellä missä markkinat ovat.
Tässä siis oletetaan, että markkinat ovat Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
Yhden suomalaisen duunarin hinnalla tekee 30 kiinalaista töitä. Ja tämä asia ei muutu niin nopeasti, että se ehtisi meidät pelastaa.
Ja tämä on fakta. Siitä meidän ei kannata kinastella.
Toinen asia on tietenkin, että mitä tarkoitat teknisellä ja kalliilla laitteella. Jos se on esimerkiksi iPhone tai mikä tahansa tietotekniikkaan liittyvä laite niin sen tuotanto kannattaa tehdä Kiinassa olivat tuotteen markkinat sitten missä tahansa maapallolla.
Ikävä kyllä näin.
Jos taas tarkoitat kalliilla teknisellä laitteella vaikkapa paperikonetta niin asia voi juuri nyt olla toisin, mutta ei ehkä tulevaisuudessa.
Vaikka meillä juuri nyt olisikin jonkun paperikoneen tekemiseen vaadittava erikoisosaaminen niin ei se meillä ikuisesti ole. Kauko-Idässä asuu jo laskennallisestikin suurin osa maailman neroista.
Sitten siitä vessapaperista. Kyllä yritykset osaavat laskea missä tuotteet kannattaa tuottaa. Paskapaperi ehkä kannattaa tehdä Euroopassa.
Totuus on kuitenkin se, että suurinta osaa maailman kulutushyödykkeistä ei kannata tehdä Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Vaikka otettaisiin kuljetuskustannukset kuinka tarkasti huomioon.
Muussa tapauksessa valtaosaa maailman tavaroista ei tehtäisi Kiinassa ja Kauko-Idässä.
On kovin inhimillistä ja optimististä kuvitella, että mainitsemani erot tasaantuvat muutamien seuraavien vuosien aikana.
Sinä tunnut niin vakaasti uskovan. Minä en.
Laske itse miten monta kymmentä vuotta suomalaisella meni toisen maailmansodan jälkeen nykyisen elintason saavuttamiseen.
Vaikka peruskiinalaiselta, joka nyt ponnistaa laskennallisesti samoista lähtökuopista, ei menisi tuohon aivan yhtä kauaa niin useita vuosikymmeniä kuitenkin. Sinä aikana täällä ehditään "sammuttaa valot".