Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tuoreimmassa Kauppalehden Optiossa oli Olli Herralan kolumni "Eduskunta Indianaan", siinä kertoo mm. miten Indianan Republikaani kuvernööri on muuttanut osavaltion alijäämäiset budjetit ylijäämäisiksi.

Ideana on ollut, että ei voi enempää syödä kuin ansaitsee, joten kun tulot on pienet niin menotkin on. Mm. henkilökunta on vähentynyt 5000 hengellä, tosin samaan aikaan kun hallinnosta on vähennetty, niin koulutukseen ja terveydenhuoltoon on lisätty. Kuulostaa vähän samalta kun se Kouvon postaama Tanskalainen pormestari.

... miksei näistä voisi Suomessa ottaa oppia?
 

Tomacu

Well-known member
Liittynyt
11.3.2006
Viestit
2760
Sijainti
Jyväskylä
Ideana on ollut, että ei voi enempää syödä kuin ansaitsee, joten kun tulot on pienet niin menotkin on. Mm. henkilökunta on vähentynyt 5000 hengellä, tosin samaan aikaan kun hallinnosta on vähennetty, niin koulutukseen ja terveydenhuoltoon on lisätty. Kuulostaa vähän samalta kun se Kouvon postaama Tanskalainen pormestari.

... miksei näistä voisi Suomessa ottaa oppia?
Suojatyöpaikat, byrokratia, jne. Pitää perustaa komiteoita ja työryhmiä, joihin sitten saadaan kaikkien osapuolien lobbarit mukaan. Ja tämä vasta sen jälkeen, jos joku uskaltaa erehtyä ehdottamaan tälläistä selvitystä, mitä kukaan ei kuitenkaan tee, koska pelkää että omat äänestäjät menettäisivät työpaikkansa. :nope:

Suomen tapa. :thumbfh:
 
Viimeksi muokattu:

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Sitä säästämisen varaa on muuallakin kuin julkisen puolen byrokratiassa.

Ja toistuvasti jää markkinauskovaisilta huomaamatta se, että toimivat markkinat ovat markkinataloudessa erityistapaus.

HS

Lääkejättien lobbaus viivyttää rinnakkaislääkkeiden saantia

Ignacio Ramonet

Euroopan unionin komissio julkaisi heinäkuussa loppuraporttinsa lääketeollisuuden kilpailuaseman väärinkäytöksistä. Raportin päätelmät ovat sokeeraavia. Silti media on valtaosin jättänyt uutisoimatta epäkohdista.

Raportissa todetaan, että lääkealan kilpailu ei toimi.
Suuret lääkeyhtiöt turvautuvat kaikkiin mahdollisiin keinoihin estääkseen aiempaa tehokkaampien lääkkeiden pääsyn markkinoille ja erityisesti torjuakseen alkuperäisvalmisteita selvästi edullisempien rinnakkaislääkkeiden tuotannon.

Tästä seuraa se, että rinnakkaislääkkeiden pääsy kuluttajien ulottuville viivästyy, mikä käy kalliiksi potilaiden ohella julkisille sosiaaliavustusohjelmille ja siten myös veronmaksajille. Tämä ruokkii vaatimuksia yksityistää budjettien rahareiäksi leimattu julkinen terveydenhuolto.

Rinnakkaislääkkeet ovat vaikuttavilta aineiltaan, annostukseltaan, lääkemuodoltaan, turvallisuudeltaan ja teholtaan samanlaisia kuin suurten lääkeyhtiöiden alkuperäisvalmisteet. Lääkepatentti antaa yhtiölle yksinoikeuden valmistaa tuotetta kymmenen vuotta. Sen jälkeen muut valmistajat voivat tuottaa lääkkeestä rinnakkaisvalmisteita ja myydä niitä 40 prosenttia alkuperäistä halvemmalla.

Maailman terveysjärjestö WHO ja useimpien maiden hallitukset suosittelevat rinnakkaislääkkeiden käyttöä, sillä niiden edullinen hinta tuo lääkkeet useampien ihmisten ulottuville.

Suuret lääkeyhtiöt viivyttävät kaikin keinoin patenttisuojiensa raukeamista.

Maailman lääkemarkkinoiden arvo on noin 700 miljardia euroa, ja puolta niistä hallitsee kymmenkunta suuryhtiötä. Niihin kuuluvat Bayer, GlaxoSmithKline, Merk, Novartis, Pfizer, Roche ja Sanofi-Aventis, joista käytetään myös yhteisnimitystä Big Pharma eli maailman lääkejätit.

Lääketeollisuuden voitot ovat jopa suuremmat kuin aseteollisuuden. Monopoliyhtiöt ansaitsevat tuhat euroa jokaista brändilääkkeen valmistukseen sijoitettua euroa kohti. Kolmen jätin eli GlaxoSmithKlinen, Novartiksen ja Sanofin arvioidaan saavan lähikuukausina miljardeja euroja sikainfluenssarokotteen ansiosta.

Näin massiiviset summat takaavat lääkejäteille suunnattoman taloudellisen vallan. Erityisen kärkkäästi yhtiöt käyttävät valtaansa pienempien rinnakkaislääkevalmistajien nujertamiseen, kun ne hakevat oikeudesta useiden miljoonien dollarien korvauksia.

Euroopan patenttitoimistossa Münchenissä häärii lukemattomia lääkejättien lobbareita, jotka ajavat viivytyksiä rinnakkaislääkkeiden myyntiluville. He myös levittävät väärää tietoa rinnakkaislääkkeistä pelotellakseen potilaita.

EU:n komission raportissa todetaan, että rinnakkaislääkkeen saantia myyntiin on odotettava keskimäärin seitsemän kuukautta yli virallisen patenttisuojan. Viiden viime vuoden aikana tämä on maksanut noin kolme miljardia euroa ylimääräistä kuluttajille ja tuonut 20 prosentin lisämenot julkiselle terveydenhuollolle.

Lääketeollisuuden hyökkäyksillä ei ole rajoja. Niillä oli osansa jopa Hondurasin kesäkuisessa vallankaappauksessa, jossa presidentti Manuel Zelaya ajettiin maanpakoon.

Honduras ostaa ulkomailta kaikki lääkkeensä, joista valtaosa on suuryhtiöiden tuotteita. Maa liittyi viime vuoden elokuussa Yhdysvaltojen vastapainoksi perustettuun Albatalousliittoon, ja Zelaya oli neuvotellut Kuuban kanssa kauppasopimuksesta. Tarkoituksena oli alkaa tuoda sieltä rinnakkaislääkkeitä, jotta Hondurasin julkisten sairaaloiden kuluja saataisiin pienennettyä.

Lisäksi Alba-maiden presidentit sitoutuivat vuoden 2008 kesäkuussa pidetyssä huippukokouksessa tarkistamaan immateriaalioikeuksia koskevaa oppiaan. Päätös on haaste ennen kaikkea nykyiselle lääkepatenttijärjestelmälle.

Molemmat seikat merkitsivät monikansallisille lääkejäteille uhkaa. Niinpä yhtiöt tukivat voimallisesti Zelayan syrjäyttämistä, joka kesäkuussa lopulta toteutui.

Myös Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on joutunut lääketeollisuuden hampaisiin. Syynä on presidentin halu uudistaa maan terveysjärjestelmää, jonka ulkopuolelle jää nykyisin 47 miljoonaa yhdysvaltalaista.

Pelissä on paljon rahaa, sillä terveydenhuolto nielee Yhdysvalloissa peräti 18 prosenttia bruttokansantuotteesta. Lääkejättien lisäksi maassa lobbaavat ankarasti myös suurimmat vakuutusyhtiöt sekä yksityiset sairaalat ja lääkäriasemat.


Yksikään osapuolista ei halua luopua etuoikeuksistaan. Niinpä ne painostavat konservatiivista mediaa sekä republikaanipuoluetta sijoittamalla satoja miljoonia dollareita väärän tiedon levittämiseen ja hyökkäyksiin terveydenhuollon uudistusta vastaan.

Jos lääketeollisuus selviäisi kamppailussa voittajaksi, sen valta rinnakkaislääkkeiden tuottajiin nähden kasvaisi entisestään. Samalla hiipuisi toivo saada maailmaan nykyistä tasa-arvoisempi ja edullisempi terveydenhuollon järjestelmä.


Kirjoittaja on Le Monde

Diplomatique -lehden espanjankielisen version päätoimittaja.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tän päivän hesarista:
Parasta hyvinvointipolitiikkaa

Pian Suomessa on elintaso, johon meillä ei ole varaa, puuskahti Raaseporin kaupunginjohtaja Mårten Johansson (HS 14. 10.).

Johansson puhuu näköalapaikalta. Hän johtaa neljästä kunnasta vuodenvaihteessa syntynyttä Raaseporin kaupunkia, joka sekin on ajautunut talousahdinkoon. Jotta kunnallisvero ei nousisi aivan mahdottomaksi, kunnassa on yritetty aloittaa henkilökunnan kanssa neuvottelut säästötoimista.

Mutta työntekijäjärjestöt kieltäytyvät neuvottelemasta. Liittojen edustajat toteavat kylmästi, että jos rahat eivät riitä, niitä saa lisää korottamalla veroja. Raaseporissa on jo päätetty, että ensi vuonna veroprosentti nousee 21:een.

Työntekijäjärjestöillä on Raaseporissa hyvä selkänoja. Kuntaliitoksia on edistetty säännöksellä, jonka mukaan kuntaliitoksen jälkeen työntekijöillä on viiden vuoden irtisanomissuoja.

Raaseporin tapaus on etiäinen siitä, mihin koko maa on menossa. Viiden vuoden irtisanomissuoja antaa Raaseporissa työntekijöille näennäisen turvallisuuden- tunteen. Koko Suomessa puskuri on nopeasti kasvava julkinen velka. Ilman taloudellista kasvua nämä suojamuurit eivät valitettavasti anna minkäänlaista suojaa.

Suomen tulevaisuus näyttää nyt todella huonolta.

Hyvinvointimme on aina tullut viennistä. Se raha, joka tässä yhteiskunnassa kiertäessään on luonut hyvinvointia ja turvallisuutta, sivistystä ja tulevaisuudenuskoa, on virrannut Suomeen ulkomailta.

Suomen vientiteollisuudesta vastaa alle sata suurta tai keskikokoista valmiita tuotteita maailmalle vievää yritystä ja niiden laaja alihankkijaverkko. Viime vuosikymmenellä esiin purkautunut globalisaatio ja nykyinen lama osoittavat vientiin perustuvan elinkeinorakenteen haavoittuvuuden.

Vientiteollisuutemme yritykset tuottavat selkeitä tavaroita: paperia, kartonkia, laivoja, hissejä, koneita, matkapuhelimia. Kaikkiin näihin tuotteisiin liittyy suuri määrä osaamista mutta myös paljon työtä, joka voidaan entistä helpommin siirtää muualle. Kaikki merkittävät vientiyrityksemme ovatkin jo näin tehneet. Vielä ennen nykyistä lamaa ulkomailla avatut toimipisteet eivät vähentäneet työpaikkoja Suomessa, mutta nyt on tapahtunut käänne: Suomesta virtaa teollisia työpaikkoja halvemman kustannustason maihin ja lähemmäksi kasvavia markkinoita.

Parhaimmat vientiyrityksemme ovat osanneet muuttua markkinoiden vaatimusten mukaisesti. Ne eivät enää valmista vain tuotteita, vaan yhä tärkeämpi osa niiden liikevaihdosta ja tuloksesta tulee tuotteeseen liittyvien palveluiden kautta.

Hissiyhtiö Kone ymmärsi ensimmäisenä suomalaisena suuryrityksenä, miten olennainen osa laitteiden valmistusta huoltobisnes on. Sittemmin esimerkiksi Wärtsilä on taitavasti muuntunut pelkästä laitteiden valmistajasta yhä enemmän laivamoottoreiden ja voimalaitosten reaaliaikaiseksi valvojaksi, huoltajaksi ja jopa ylläpitäjäksi. Wärtsilän Vaasan-toimipiste tekee maailmanlaajuista palvelubisnestä.

Tämän teollisen muutoksen seuraavaa loikkaa yrittää nyt puolestaan Nokia. Se ei ainoastaan liitä laitteisiinsa tai valmistamiinsa verkkoihin huoltoa ja ylläpitopalveluita, vaan yhtiö yrittää muuttaa koko tuotteensa palvelutarjottimeksi. Jos Nokia onnistuu tässä, yhtiön osaamisen ydintä eivät ole enää vain matkapuhelimet vaan myös ohjelmistoalustat, joille mobiilipalvelut rakennetaan.

Kvartaali kvartaalilta seuraamme, miten Nokian luihin ja ytimiin menevä muodonmuutos onnistuu.

Teollisuudessamme on tapahtumassa nopea ja syvä murros, mutta muu yhteiskunta tuntuu elävän yhä kummallisessa odotuksen tilassa. On ennustettu, että myrsky tulee, mutta vielä tänään on siedettävä sää.

Elämme kuin syväjäädytyksessä. Velkaa ottaen asiat pysyvät jonkin aikaa ennallaan, mutta päivä päivältä tärkeämmäksi tulee miettiä, miten rahoitetaan koulut, päiväkodit, kirjastot, yliopistot, sairaalat, poliisi ja palokunta, vanhustenhuolto ja eläkkeet. Kuka tämän kaiken maksaa?

Verojen korotus ei riitä vastaukseksi, jos työssä olevia veronmaksajia on entistä vähemmän. Vastaukseksi ei liioin riitä, että korvataan vähenevät vientityöpaikat lisäämällä palvelutyöpaikkoja. Palvelutyöpaikka on pysyvä vain, jos palvelulle on ostaja. Entä mistä saamme palveluille ostajia? Suomen kaltainen pieni ja harvaan asuttu maa, joka on avannut rajansa, ei voi elää kotimarkkinoiden varassa.

Vastaus on ehkä entistäkin painokkaammin, että maailman turuilta meidän on vaurautemme hankittava.

Siksi talouselämän toimintaedellytysten tukeminen on hyvinvointipolitiikkaa. Siksi pääomia pitää voida kartuttaa ja panna tuottavasti kiertämään. Siksi yrittäjyyden pitää olla mahdollisimman helppoa ja kannustavaa. Jokainen uusi tuottava idea on arvokas.

Samalla meidänkin pitää pystyä vastaamaan vakaviin ympäristöuhkiin. Yhteiskuntia on pakko kehittää ilmastonmuutoksen vuoksi.

Tässä luultavasti piilee Suomen suuri mahdollisuus. Puu on yksi ilmastopolitiikan avaimista. Puu ei ole vain paperin raaka-aine, vaan sitä pitää osata jalostaa ja käyttää uusien haasteiden mukaisesti energiantuotannossa, rakentamisessa ja uusien materiaaliratkaisujen etsimisessä. Nyt tuntuu uskomattomalta, että Suomessa on tuhlattu puoli vuosisataa metsäosaamisen etumatkaa vain siksi, että metsävarat alistettiin paperinvalmistukseen. Rakennusyhtiöiden ja kiviainesteollisuuden etunäkökohdat ovat traagisella tavalla estäneet nyt taas ajankohtaisen puurakentamistaidon kehittymistä.

Nokia puolestaan joutuu syntymään uudestaan Suomen ulkopuolella, koska täällä ei ole riittävää ohjelmisto-osaamista.

Talous ei ole vain ahneutta vaan myös toimintaa, jossa yhdistyvät osaaminen ja toiveet, äly ja mahdollisuus.

Jos talouskasvu pysähtyy, emme palaa 1950-luvun onnelaan, vaan meillä on edessämme köyhtyvä, riitelevä, suvaitsematon ja itseensä käpertyvä Suomi.

Paha maa elää.
koko ajan käy selvemmäksi ja selvemmäksi, että vanhoisiin rakenteisiin ei voi tukeutua. Ei vaikka lääkeyhtiöt suostuisikin luovuttamaan patenteista heti 10v kohdalla ja lääkekuluja saataisiin (hetkellisesti) alas - lääkkeet kehittyy ja uusia kalliimpia tulee markkinoille...

Edit. Tekstin on siis kirjoittanut Antti Blåfield (HS:n pääkirjoitustoimittaja), suora linkki!
 
Viimeksi muokattu:

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Tän päivän hesarista:


koko ajan käy selvemmäksi ja selvemmäksi, että vanhoisiin rakenteisiin ei voi tukeutua. Ei vaikka lääkeyhtiöt suostuisikin luovuttamaan patenteista heti 10v kohdalla ja lääkekuluja saataisiin (hetkellisesti) alas - lääkkeet kehittyy ja uusia kalliimpia tulee markkinoille...
Aika turhaa tirinää Johanssonilta. Hyvin tiesi etukäteen, että Karjaa on täysin konkurssikypsä johtuen siitä, että kaupunki aikoinaan teki sopimuksen Folkhälssanin kanssa terveyspalvelujen ostamisesta, ja lypsi kaupungin aivan kuivaksi rahasta. Siinä sai lähteä kaupunginjohtaja ja aika moni muukin, joka asian oli 'esille' tuonnut ja esitellyt.

Siihen vielä päälle Pohjan kunta, niin voi, voi, voi olla Mårtenin pelimerkit aika vähissä. Mun mielestä Hanko teki fiksusti, kun ei valtion toiveiden vastaisesti lähtenyt mukaan tuohon kuntaliitokseen.:ahem::ahem:

Seuraavaksi Hanko eroaa(????) HUSsista ja liittyy tuonne Turun suunnalle sairaanhoitopiiriin.:p:tongue: Siinähän loppuu sekin lypsäminen HUSsin taholta. Ja sama matka synnytyksiin kuitenkin Hangosta. Lohja ja Salo aivan yhtä kaukana Hangosta.:ahem::ahem:
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tuossa puhuttiin kyllä myös koko Suomesta, eikä vain yhdestä kunnasta...
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Tuossa puhuttiin kyllä myös koko Suomesta, eikä vain yhdestä kunnasta...
Tirinä kuitenkin pohjautuu oman kunnan kusisiin oloihin.:ahem: Onhan siellä himppasen liikaa valkokauluspaitoja hommissa, kun 4 kuntaa yhdistetään yhdeksi.
 
Viimeksi muokattu:

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Ei sen puoleen, Raaseporikin saattaa siirtyä Turun suuntaan terveyspalveluissa nyt, kun HUS aikoo lopettaa Tammisaaren synnytysosaston.:ahem:
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tirinä kuitenkin pohjautuu oman kunnan kusisiin oloihin.:ahem: Onhan siellä himppasen liikaa valkokauluspaitoja hommissa, kun 4 kuntaa yhdistetään yhdeksi.
Lueppa juttu uudelleen, Raasepori otettiin vain yhdeksi esimerkiksi ja tuon on siis kirjoittanut HS:n pääkirjoitustoimittaja...

valkokauluspaitojen määrästä olen samaa mieltä ja tuota 5v irtisanomissuojaa olen aiemminkin ihmetellyt.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Tässähän tulee ihan sellainen ole, että nyt tartteis jotain tehdä!
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Olisi myös syytä säätää lakeja, jotka estävät köyhtymisen ja muun kurjistumisen.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Olisi myös syytä säätää lakeja, jotka estävät köyhtymisen ja muun kurjistumisen.
Foorumilta voitaisiin koota Suomen seuraava hallitus, vaalituloksesta riippumatta. Mihin kukoistukseen me Suomi nostettaisiinkaan!
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Mä voisin ruveta Elinkeinoministeriksi. Tukka pois ja tupee tilalle.:ahem:

Ja 30 senttiä pituutta pois kintuista ja 60 pinnan vähennys ÄO:hon.:p
 
Ylös