Yrityksillä ja yhteiskunnalla on kohtalonyhteys, vaikka yritykset eivät tunnu sitä ymmärtävän. Sen sijaan, että yritykset vaativat yritysveroprosentin alentamista, niiden pitäisi vaatia yhteiskunnan tuottamien palvelujen tehostamista. Siitä olisi niille isommin hyötyä. Jos yhteiskunta tuottaa palvelunsa tehottomasti, se heikentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Mitä tehokkaammin yhteiskunta tuottaa palvelunsa, sitä kilpailukykyisempiä yrityksemme ovat.
Yritysten kilpailukyvyn kannalta yhteiskunnan tehokkuus on merkittävämpi asia, kuin yritysverotus. Tehottomasti tuotetut palvelut kasvattavat julkisen sektorin rahantarvetta, joka nostaa työntekijöiden verorasitusta ja pienentää käteen jäävää palkkaa. Seurauksena on oikeutettu palkankorotusvaatimus. Palkkakustannusten nousu pakottaa sitten yritykset ennen pitkää vähentämään työvoimaansa. Tehoton yhteiskunta kasvattaa omalla tehottomuudellaan työttömyyttä.
Nykyinen hallitus ei ymmärrä tätä kohtalonyhteyttä. Ei ymmärrä, koska se keskittyy tulojen lisäämiseen, ei menojen pienentämiseen. Pääministerin ja valtiovarainministerin puheet siitä, kumpi on yhteiskunnan kannalta parempi keino rahaan keräämiseen, palkkojen vai kulutuksen verotus, on tosiasioita ymmärtämätöntä puhetta asian vierestä. Jokainen verokorotus, energiaveron korotus tai jonkun muun uuden veroluontoisen maksun määrääminen nostaa elämisen kustannuksia Suomessa. Kun eläminen ja asuminen maksavat huomenna enemmän kuin tänään, on luonnollista että ammattiyhdistys vaatii palkankorotuksia. Ja mitä siitä seuraa? Yritysten kilpailukyvyn heikkeneminen ja työttömyyden kasvu!
Yhtä vähän on tuon kohtalonyhteydestä ymmärrystä on Etelärannassa. Kun julkisen sektorin menot ovat mitä ovat, verojen alentaminen jossain nostaa veroja jossain muualla. Jos yritysveroprosenttia alennetaan, silloin joudutaan kiristämään työntekijöiden verotusta. Seurauksena palkankorotukset, joiden vaikutus saattaa olla palkkakustannuksissa suurempi kuin veronalennus. Mitä suurempi osa yrityksen henkilökunnasta on Suomessa, sitä kipeämmin alennus iskee kilpailukykyyn. Yritysveron alentaminen hyödyntää eniten niitä yrityksiä, joiden pääkonttori on Suomessa, mutta työntekijät ulkomailla. Se ei kai voi olla Etelärannan isänmaallinen tavoite?
Yritysten ja yhteiskunnan yhteinen etu on se, että yhteiskunta tuottaa palvelunsa tehokkaasti. Verotuksesta marisemisen sijasta suurempaa isänmaallisuutta yrityksiltä osoittaisi se, jos ne tarjoaisivat ilmaiseksi apuaan yhteiskunnan tuottamien palveluiden tehostamiseen. Toive lienee turha, yhteiskuntavastuusta ei optiomiljoonia heru, eikä sitä osata kvartaalitaloudessa mitata.
Jokainen löysä euro julkisella sektorilla heikentää maamme kilpailukykyä ja kasvattaa työttömyyttä. Sen jos poliitikotkin ymmärtäisivät, kansantaloutemme lähtisi nopeasti kestävään nousuun.