kahvi

Mitä lisäät yleensä?


  • Äänestäjiä yhteensä
    34
  • Äänestys suljettu. .

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Tuostahan voisi kehittää harrastuksen että alkaa kokeilemaan juoda tai tehdä ziljoonaa erilaista kahvia eikä sitä peruslorottimessa seissyttä mustaa presidenttiä tai kultakatriinaa.
Niin no miksei ihan siinä kuin vaikka wiskin tai romminkin kanssa.

Kahvin kohdalla sitten varmaan vielä enemmän eroja, koska varmaan tuohon vaikuttaa aika paljon käytetyt laitteet ja henkilökunnan kokemuskin. Viskiä osaa varmaan tyhmempikin kataaa pullosta lasiin.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Olenkin ajatellut muuttaa seuraavaksi Wieniin.
Valinnan vaikeus samaa tasoa kuin lapsella pakastealtaan edessä jäätelöiden kanssa. 10min harkintaa tarvii ainakin että osaa omituisista nimistä ja kuvista järkeillä kaikkein sopivimman vaihtoehdon.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Valinnan vaikeus samaa tasoa kuin lapsella pakastealtaan edessä jäätelöiden kanssa. 10min harkintaa tarvii ainakin että osaa omituisista nimistä ja kuvista järkeillä kaikkein sopivimman vaihtoehdon.
...ja todennäköisesti otat lopuksi sen tutun ja turvallisen, jota olet aina ennenkin nauttinut :eek:
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Maailmassa on olemassa arviolta ziljoona erilaista tapaa tarjoilla kahvia, musta kahvi ja espresso ovat vain yksi tapa ja mikään niistä ei ole se ainoa ja oikea. Itävallassa ja etenkin Wienissä on olevinaan melko vanha ja kunnioitettu kahvilakulttuuri ja täällä ei semmoista kuin "tavallinen kahvi" oikein voi edes tilata, koska sitä ei ole millään listalla. Jos tilaat tarjoililta "kahvin", saat todennäköisesti a) osaksesi säälivän katseen ja b) ennenkaikkea liudan jatkokysymyksiä.
Ja urbaanilegendan mukaan, jos antaa liian vähän tippiä, tarjoilija tulee kadulle perässä, heittää kolikot asiakasta kohti ja huutaa itävallax "tarvitset näitä enemmän kuin minä".

Itsehän en tosiaan kahvia juo, mutta kerran Kölnissä eksyin turhan hienoon kahvilaan kaakaota tilaamaan ja lisäkysymysten tulvahan siitäkin seurasi ja kera kielimuurin meinasin jo lähteä ostamaan automaatista kokiksen. Kaakaomukillisen hinta oli enemmän kuin päivän lounaan.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Ja urbaanilegendan mukaan, jos antaa liian vähän tippiä, tarjoilija tulee kadulle perässä, heittää kolikot asiakasta kohti ja huutaa itävallax "tarvitset näitä enemmän kuin minä".
Lienee tosiaan urbaanilegenda, mutta toki mahdollista, että et poistuu paikalta toivottamatta hyvää päivää ainakaan kovin lämpimästi tai jos fiksumpi tapaus, tiedustelee että olitko tyytyväinen palveluun, mutta tuo lähinnä, jos et anna tippiä lainkaan. Täällä toi juomaraha on kuitenkin aikalailla must, poislukien tietysti tapaukset, jossa et ole tyytyväinen palveluun. Ei sen juomarahan tarvi välttämättä kovin iso olla (ei siis kuten USA:ssa, jossa 15% on usienmiten minimi), aika usein riittää, että pyöristää ylöspäin seuraavaan euroon (no ehkei nyt kuitenkaan ihan 90 centtiä euroon vaan vaikka siihen seuraavaan 50 centtiin) tai jos suurempi lasku, niin pistää siihen vaikka jonkun viisi prosenttia juomarahaa päälle.

Tosta juomarahan tarpeellisuudesta on täällä aina sillointällöin keskustelua, mutta kuulemma 80% itävaltalaista on sitä mieltä, että tarjoilijalle kuuluu antaa tippiä, joten tuskin tuo käytäntö kovin äkkiä loppuu. Pakko sitä tippiä ei siis ole antaa, mutta kuitenkin erittäin suotavaa, usienmiten (eli käytännössä aina) on tarjoilijen palkkaus rakennettu juurikin noiden tippien varaan.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Tosta juomarahan tarpeellisuudesta on täällä aina sillointällöin keskustelua, mutta kuulemma 80% itävaltalaista on sitä mieltä, että tarjoilijalle kuuluu antaa tippiä, joten tuskin tuo käytäntö kovin äkkiä loppuu. Pakko sitä tippiä ei siis ole antaa, mutta kuitenkin erittäin suotavaa, usienmiten (eli käytännössä aina) on tarjoilijen palkkaus rakennettu juurikin noiden tippien varaan.

Se on vaan jotenkin hassua, että yhtä lailla kokki ravintolassa asiakasta palvelee, mutta tarjoilijalle kuitenkin vain tippiä annetaan. Ja hotellissa siivoojalle, eikä yleensä respalle.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Tuo on kyllä sellainen haistapaska-käytäntö että ei mene järkeen.
Sitähän se on, mutta näin nyt vaan on ja tuskin tuo ihan äkkiä muuttuu mihinkään.

Todellisuudessahan moni tarjoilija ansaitsee tippien kera aika pirun hyvin, mutta se on tietysti pimeää rahaa, josta ei mene veroja (kai niistä jotain menee, mutta ei tietenkään koko summasta) ja joka ei toisaalta kasvata eläkettä eli pitää sitten ittellä olla sen verran järkeä, että ymmärtää pistää säästöön, aika harvalla varmaan kuitenkaan on sitä järkeä niin paljoa.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Se on vaan jotenkin hassua, että yhtä lailla kokki ravintolassa asiakasta palvelee, mutta tarjoilijalle kuitenkin vain tippiä annetaan. Ja hotellissa siivoojalle, eikä yleensä respalle.
Kyllä ainakin joissakin ravintoloissa on tapana pistää ne tipit yhteiseen kekoon, josta ne sitten jaetraan parhaaksi katsotulla tavalla koko henkilökunnan kesken, en osaa snaoa onko tuo kovinkaan yleistö. Mutta siis ei pidä unohtaa tuota jo mainitsemaani tosiasiaa, että tarjoilijan peruspalkka perustuu siihen oletukseen, että hän saa tippiä, kokin palkkakriteerit lienvät vähän toiset.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
Kyllä ainakin joissakin ravintoloissa on tapana pistää ne tipit yhteiseen kekoon, josta ne sitten jaetraan parhaaksi katsotulla tavalla koko henkilökunnan kesken, en osaa snaoa onko tuo kovinkaan yleistö.
Tuollainen sitten vesittääkin sen idean, että tietylle tarjoilijalle haluaisi maksaa hyvästä palvelusta tippiä. Mikä sitten on hyvää palvelua tarjoilijalta jossain kahvilassa? Tuo juoman ja laskun pöytään mahdollisimman ripeästi. Onko se hyvää palvelua vai minimivaatimus palvelulle?

Suomessahan eräänlainen tippikäytäntö on tarjottimien poisvienti. Jos palvelu on riittävää niin tuleehan se tarjotin sinne kärryyn vietyä kuten henkilökunta on toivonut. Jos on saanut tissiä puristaa niin voi sen mukinsa käydä tiskaamassakin.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Tuollainen sitten vesittääkin sen idean, että tietylle tarjoilijalle haluaisi maksaa hyvästä palvelusta tippiä. Mikä sitten on hyvää palvelua tarjoilijalta jossain kahvilassa? Tuo juoman ja laskun pöytään mahdollisimman ripeästi. Onko se hyvää palvelua vai minimivaatimus palvelulle?
Juu, aika helpolla mielletään hyväksi palveluksi se, että tarjoilija tekee duuninsa myrkyttämättä sua kuoliaaksi. Aika monta kertaa juurikin tuosta keskustellut eli miksi tippiä hyvästä suorituksesta, jos tosiasiassa tekee vain duuninsa, niin kuin se kuuluu? Eli siis todellisuudessa homma menee niin, että maksat tippiä aina, kun et ole tyytymätön, jos olet erittäin tyytyväinen, niin maksat ehkä vähän enemmän.

Suomessahan eräänlainen tippikäytäntö on tarjottimien poisvienti. Jos palvelu on riittävää niin tuleehan se tarjotin sinne kärryyn vietyä kuten henkilökunta on toivonut. Jos on saanut tissiä puristaa niin voi sen mukinsa käydä tiskaamassakin.
Ei tule kyllä nyt äkkiäseltään tulis mieleen ryhtyä maksamaan tippiä missään sellaisessa paikassa, jossa asiakas itse kantaa safkojaan ja juomiaan tarjottimella.

...josta tulikin mieleen, että täällä hyvin harvat korjaavat esim. Mäkkärissä tai Burger Kingissä sen tarjottimen veke, täällä tosin ei ole noissa mainituissa ravintoissa myöskään roskiksia, joihin sen tarjottimen sisällön voisi tyhjentää eli jos välttämättä haluat viedä tarjottimen pois, niin viet sen sellaisenaan jossain seinustalla olevaan kärryyn. Roskien erittelyn suorittaa sitten henkikunta jossian takahuoneessa.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
täällä hyvin harvat korjaavat esim. Mäkkärissä tai Burger Kingissä sen tarjottimen veke
Mä en ole vielä minkään maan pikaruokapaikoissa huomannut, että asiakkaat systemaattisesti jättäisivät tarjottimensa pöytiin. Joka maassa jotkut jättää, Suomessakin. Itävaltalaiset ovat siis maailman ylpein ja laiskin kansa :frank:
 

Albert Oil

Hippi ja juntti
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
55371
Sijainti
Korviesi välissä
Juu, aika helpolla mielletään hyväksi palveluksi se, että tarjoilija tekee duuninsa myrkyttämättä sua kuoliaaksi. Aika monta kertaa juurikin tuosta keskustellut eli miksi tippiä hyvästä suorituksesta, jos tosiasiassa tekee vain duuninsa, niin kuin se kuuluu?
Itse annan tippiä veturikuskille aina kun se tuo mut määränpäähän noin vartin sisällä aikatauluun ilmoitetusta ajasta. Postinkantajalle heitän aina femman, samoin lakaisukoneen kuljettajalle. Elokuvaprojektorin pyörittäjä ansaitsee kunnon juomarahat aina kun filmi ei kesken kaiken katkea.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Mä en ole vielä minkään maan pikaruokapaikoissa huomannut, että asiakkaat systemaattisesti jättäisivät tarjottimensa pöytiin. Joka maassa jotkut jättää, Suomessakin. Itävaltalaiset ovat siis maailman ylpein ja laiskin kansa :frank:
Juu, itävaltalaiset ovat tämän suhteen kyllä ihan oma lukunsa. Mun mielestä Saksassakin korjataan itte tarjottimet veke.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Itse annan tippiä veturikuskille aina kun se tuo mut määränpäähän noin vartin sisällä aikatauluun ilmoitetusta ajasta. Postinkantajalle heitän aina femman, samoin lakaisukoneen kuljettajalle. Elokuvaprojektorin pyörittäjä ansaitsee kunnon juomarahat aina kun filmi ei kesken kaiken katkea.
Nimenomaan :eek:
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26889
täällä tosin ei ole noissa mainituissa ravintoissa myöskään roskiksia, joihin sen tarjottimen sisällön voisi tyhjentää eli jos välttämättä haluat viedä tarjottimen pois, niin viet sen sellaisenaan jossain seinustalla olevaan kärryyn. Roskien erittelyn suorittaa sitten henkikunta jossian takahuoneessa.
Niin tähän piti vielä todeta, että niillä saattaa takahuoneessa olla joku jätesilppuri tai -puristin johon on helppo kaataa roskat tarjottimelta ja vievät vähemmän tilaa. Niitä asiakastilan roskiksia pitää varmaan useamman kerran päivässä tyhjentää, vaivansa siinäkin.

Ei ole sentään Suomessakaan huoltoasemaravintoloihin vielä niin tehokkaita lajittelusysteemejä tullut kuin oli intin muonituskeskuksessa ja myös ammattikoulussa. Jokainen käytetty kippo ja otin laitettiin omaan lokeroonsa, ruuantähteet kaadettiin pois ja tarjotin laitettiin telineeseen. Siitä astiat kulkeutuivat liukuhihnalla suoraan pesukoneeseen ja ruokalinjaston alkupäähän. Ei paljoa henkilökuntaa vaadittu. Ehkä sellaiseenkin vois jonkun säästöpossun linjaston viereen laittaa: "auta pitämään astianpesujärjestelmä käyttökunnossa, kiitos"
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Neljättä viikkoa töissä mustana ja nyt ilman makeutusta (ennen hermestas). Kotona mukaan lirahtaa myös tilkka maitoa (ainakin vielä).
 
Ylös