Juoksutekniikkaan kannattaa muuttaa, jos se on vahingollinen tai tehoton. Lisäksi juoksu on tehokkaampaa kun muistaa seuraavat asiat:
- katse eteen muutaman metrin päähän tai horizonttiin, ei kengänkärkiin
- hartiat alas (=ei jumiudu)
- rinta rottingille (pidä silti ne hartiat alhaalla), ruotu suoraan ja pieni etunoja
- älä "istu" lantion päällä juostessa, se väsyttää jalat. Juoksija aika usein matkan edetessä ja väsyessään alkaa istumaan = väsyttää entistä enemmän => lantio ryhdissään ja älä siis "istu" reisien päällä
- pudottele juostessa jalkaterät lantion alle, älä harpo. Jos jalka menee liian eteen, se jarruttaa menoa. Ilmiö tulee hyvin esiin alamäkeen juostessa, joka yleensä edetään virheellisesti harppoen => töks, töks kantapää vaan paukkuu. Se myös käy nivelille
- jossain vaiheessa kannattaa selvittää omaa juoksukadenssiaan (askeltiheys) ja jos siinä on korjattavaa, askeltiheyden tihentämistä kannattaa opetella. Siitä tulee lisää tehoa juoksuun = pääset nopeammin ja pidemmälle samalla vaivalla
- kaikki raajat liikkuvat eteenpäin ja vain eteenpäin - kaikki liike tapahtuu kulkusuunnassa:
-- kädet eivät vispaa homomaisesti sivulle vaan vain ees ja takaisin, kyynärvarsi noin 90 asteen kulmassa
-- polvi nousee eteen ja ylös, samoin jalkaterä liikkuu vain eteenpäin sekä rullaa nopeasti kantapäältä päkiälle (et ole kilpajuoksija joka etenee pelkästään päkiöillä)
- ponnistus tapahtuu kahden ensimmäisen varpaan välistä, ei siis ulko- tai sisäsyrjällä:
--tsekkaa onko jalkasi neutraali vai tarvitsetko pronaatiotuetut juoksukengät
- hommaa hyvät ja käyttötarkoitukseen soveltuvat kengät:
--hitaille pitkille lenkeille vaimennetut ja nopeille (lyhemmille) kevyemmät & vähemmän vaimennetut ovat passelit. Hyvät yleiskengät ajavat saman asia, etenkin jos on paljon painoa.
-- hyvä vaimennus ei tarkoita että kenkä on painava, halvalla ei siis saa hyvää kenkää, mutta sopivan kengän löytäminen voi olla joskus haasteellista, koska se selviää vasta juostessa, ei kaupan käytävällä parin metrin matkalla testatessa
- jos juokset pitkää matkaa, älä osta pientä ja liian napakkaa kenkää, tulee rakkoja ja isovarvas kärjestä läpi. Liian isokaan se ei saa olla, joten jo kenkämallin lesti sanelee paljon, kokeile siis useita kenkämalleja omasta kategoriastasi. Toivottavasti törmäät hyvään kenkämyyjään, se auttaa paljon. Jos kenkä on epämukava jalassa jo kaupassa, se ei parane juostessa. Unohda tarjouslaarin 29.90 kengät.
Olen kehittänyt tuosta listasta itselleni lyhyen tsekkilistan (asentoon liittyvät) jonka käyn läpi joka kerta lenkillä päästä varpaisiin, pitkillä useammin ja lyhyillä kenties vain kerran. Etenkin pitkällä matkalla väsyn iskiessä, alkaa asento hajota ja se vie vähät energiat vääriin asioihin. Tuo on tullut esiin konkreettisesti puolikkailla ja täysmatkalla. Oikeaoppinen juokseminen näyttää kevyeltä ja hyvältä, ei ramman kamelin eteenpäin kampeamiselta. Pikkuhiljaa se iskostuu luihin ja ytimiin ja asiaan täytyy keskittyä harvemmin, mutta unohtaa ei saa (ainakaan tällä tasolla).
Liity jonnekin juoksuaiheiselle forumille ja sieltä voi oppia niin oikein kuin väärin tehdyistä asioista tai ihan vaan todeta että aha, noinkin voi tehdä. Muiden kokemuksista voi aina oppia, niin hyvistä kuin huonoista kokemuksista. Loppujen lopuksi tunnet itse parhaiten oman kroppasi ja se mikä soveltuu yhdelle, ei sovellu välttämättä toiselle tai sitä pitää soveltaa. Yhden totuuden miesten jutut kannattaa kuitata joo joo -kommentilla.
Youtubessa on paljon hyviä suomalaisia videoita juoksutekniikoista, lyhyitä ja ytimekkäitä. Samoin Juoksija-lehden sivustoilta löytyy paljon asiaa. Kun välineasiat on kunnossa sekä juoksemisen perustekniikka hanskassa, hommasta on helpompi nauttia ilman turhauttavia vammautumisia. Treeniohjelmat ovat sitten oma lukunsa ja sekä muu vaatetus.
Ja viimeinen ohje: unohda norjalaiset "tutkimukset" ja lue tämäkin itsellesi soveltaen. Tämä ei ole raamattu enkä ole jumala, vaikka jumalaisen komea Albertin mielestä olenkin.
Oho, tulipas pitkä.