Ainoastaan kreikkalaisilla on pokkaa katsoa peiliin
Usko tai älä, kreikkalaiset ovat Euroopan ahkerin kansa, ja he tietävät olevansa vastuussa kriisistä. Samaa ei voi sanoa muiden maiden kansalaisista.
Taloussanomat
31.5.2012 21:19
Kommentit 70
Kreikka keikkuu veitsenterällä, ja koko Eurooppa odottaa kauhunsekaisin tuntein maan tulevia parlamenttivaaleja. Huolimatta laajoista mellakoista ja Saksan lipun polttamisesta kreikkalaiset tietävät, ketä saavat syyttää kriisistä.
Näin ei voi sanoa kaikista Euroopan maista, kirjoittaa ranskalaispankki Societe Generalen strategi Albert Edwards. Vaikka Italia, Espanja ja Britannia ovat kaikki syvässä kriisissä, ovat kreikkalaiset kaikkein itsekriittisimpiä.
Hän viittaa arvostetun yhdysvaltalaisen tutkimuslaitos Pew Researchin tutkimukseen, jonka mukaan 42 prosenttia kreikkalaisista sanoo, että he saavat syyttää kriisistä itseään. Espanjalaisista samaan taipuu neljäsosa kansasta, ja Britanniassa ja Italiassa 19 prosenttia uskoo maan itse olevan syyllinen omaan turmioon.
Kreikkalaiset pitävät itseään pankkeja suurempana syyllisenä ongelmiin, sillä pankkeja syyttää vain 39 prosenttia kansasta.
Kreikkalaiset syyllistävät myös maan hallitusta. Lähes joka yhdeksäs kreikkalainen uskoo ylimmän poliittisen johdon myötävaikuttaneen kriisin syntyyn.
Kreikkalaiset Euroopan
työteliäimpiä
Talouskatsauksessaan Edwards kirjoittaa myös toisesta mielenkiintoisesta Pew Researchin tutkimustuloksesta. Pew’n kyselytutkimuksen mukaan britit, ranskalaiset, saksalaiset, espanjalaiset, italialaiset, puolalaiset ja tshekkiläiset pitävät saksalaisia kovimpina työntekijöinä Euroopan unionissa.
Poikkeuksen tekevät kreikkalaiset, jotka pitävät Euroopan työteliäimpänä kansana ketäpä muutakaan kuin itseään. Kreikkalaisten mielestä italialaiset ovat Euroopan laiskimpia. Yllättävä tulos saattaa herättää naurua, mutta Edwardsin mukaan hymy kannattaa pyyhkiä pois kasvoilta.
Vastaus siihen, miksi kreikkalaiset kuvittelevat olevansa Euroopan työteliäimpiä, on yksinkertainen. Kreikkalaiset kuvittelevat olevansa työteliäimpiä, koska he ovat, Edwards kirjoittaa.
Tällä Edwards viittaa kehittyneiden talouksien OECD-järjestön tilastoihin, joiden mukaan keskiverto kreikkalainen teki vuonna 2010 yhteensä 2 109 tuntia töitä, kun "laiskat" saksalaiset paiskivat töitä vain 1 419 tuntia. Italiassa töitä tehtiin keskimäärin 1 778 tuntia kansalaista kohti.
Edwardsin mukaan Kreikan epäonnen takana onkin muut asiat kuin laiskottelu, esimerkiksi veronkierto ja pääomavaltaisen teollisuuden puute.