Puhuiko Laura Räty totta eilen tv:ssä? “Puheet verottomuudesta liioiteltuja”
Katja Rapeli
Luotu:
26.8.2014 10:09
Päivitetty:
26.8.2014 10:51
Kuva: Petteri Paalasmaa
Kuva
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty arvioi itse, että hänen saamansa rahallinen hyöty on ollut laskettavissa sadoissa euroissa.
Puheet sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) verottomista osinkotuloista ovat ehdottomasti liioiteltuja. Näin kommentoi Uuden Suomen haastattelussa rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta.
Rädyn yhtiön Groundhog Holdingin terveyspalvelualan yrityksistä saamat osingot vuosina 2006-2011 olivat Verkkouutisten tietojen mukaan vajaat 28 000 euroa eli noin 4 650 euroa vuodessa. Julkisuudessa on eri yhteyksissä, muun muassa Ylellä, kerrottu, että summasta yli puolet olisi mennyt veroihin ja muihin pakollisiin maksuihin, mikäli Räty olisi nostanut sivutulonsa palkkana. Hän olisi näin ollen siis hyötynyt järjestelystä jopa 10 000 euroa. Samalla on annettu ymmärtää, että osinkotulot olisivat olleet verottomia. Räty itse arvioi Ylen A-studiossa eilen maanantaina, että hänen saamansa rahallinen hyöty on ollut laskettavissa sadoissa euroissa.
Uuden Suomen selvityksen mukaan väitteet verottomuudesta eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.
Pörssisäätiön mukaan yhtiöt maksoivat mainittuina vuosina tuloksestaan Suomessa veroa 26 prosenttia. Rädyn yhtiö on siis tämän perusteella ensin maksanut voitosta 26 prosentin veron. Rädyn yhtiöstään mahdollisesti nostamien osinkojen verotus on kyseisinä vuosina riippunut yhtiön nettovarallisuudesta, koska kyseessä on listaamaton yhtiö.
-Noina vuosina 9 prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta on voinut jakaa verovapaina osinkoina, kunhan kyse on alle 90 000 euron osingoista. Jos ajatellaan, että 28 000 euroa olisi nostettu osinkoina yhden vuoden aikana, nettovarallisuutta on pitänyt olla satoja tuhansia euroja. Jos nettovarallisuutta ei ole merkittävästi, nostetut osingot on verotettu ansiotulo-osinkona. Silloin ei juuri ole päässyt syntymään verohyötyä palkkatuloon verrattuna, Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola kertoo Uudelle Suomelle.
Kirkko-Jaakkolan mukaan Rädyn oma arvio satojen eurojen hyödystä viittaa siihen, että mahdollisesti nostetut osingot on verotettu ansiotulo-osinkoina. Tällöin ei siis voida puhua verovapaista osingoista. On myös mahdollista, että Räty ei ole nostanut yhtiöstään lainkaan osinkoja.
-Näinhän se on, että puheet verottomista osinkotuloista ovat ehdottomasti liioiteltuja, Vesa Puttonen puolestaan toteaa Uudelle Suomelle.
Hänkin huomauttaa, että osingot saattaisivat olla verovapaita, jos Rädyn yhtiöllä olisi huomattavan paljon omaa pääomaa.
-Puhutaan siis tilanteesta, jossa omaa pääomaa olisi esimerkiksi miljoona euroa. Ja silloinkin pitää muistaa, että ei se pääoma sinne yhtiöön itsestään ole tullut, vaan yhtiön tekemää voittoa on kyllä verotettu.
Puttonen ihmettelee sitä, miksei Räty-asiassa ole kiinnitetty huomiota eläkemaksuihin lainkaan.
-Tämä on iso asia. Jos on palkkalistoilla työntekijänä, joku muu maksaa sotu-maksut ja työeläkemaksut. Yrittäjän tapauksessa hän maksaa maksut itse tai eläkettä ei kerry. Voisi siis sanoa, että palkansaaja saa etua, jota yrittäjä ei saa. Yrittäjänä ei ole kovin auvoista olla.