H_Hihhuli sanoi:
Kyse on Yhdysvaltain vetämistä operaatioista näissä maissa. Natohan joutui kriisiin Irakin myötä, mutta tanskalaisten/norjalaisten suuri määrä Afganistanissa ja Irakissa on seurausta Nato-jäsenyydestä ja sen tuomista suhteista Yhdysvaltoihin.
Googletuksen perusteella kyse on seuraavista lukumääristä:
Tanska: 500 Irakissa 100 Afganistanissa.
Norja: 400 Afganistanissa ja 150 Irakissa (joista suurin osa vedetty pois).
Vastasit kysymykseen lukumääristä. Esitin kuitenkin muitakin kysymyksiä.
Tänne voi myös reippaasti liimata noita linkkejä, joista tietoa kaivat. Se edesauttaa keskustelun etenemistä.
”Seurausta Nato-jäsenyydestä ja sen tuomista suhteista Yhdysvaltoihin”
Tässä ei nyt ole mitään henkilökohtaista, mutta tämä lause kuvastaa äärettömän hyvin niitä harhaluuloja ja sitä täydellistä tietämättömyyttä joka Suomessa Natoon liittyy.
Kuten aikaisemmin totesin, hyökkäys Irakiin ei ollut Nato-operaatio. Syyskuun terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja alkoi suunnitella Irak-operaatiota. Yhdysvallat pyysi apua Nato-mailta ja myös likipitäen kaikilta muiltakin länsimailta. Kuten hyvin muistamme, Syyskuun iskujen jälkeen Yhdysvallat pyysi apua myös Suomelta.
Jotkut päättivät tukea Yhdysvaltoja, jotkut eivät. Jotkut päättivät tukea vain vähän, jotkut konkreettisemmin. Natoon kuuluu 26 varsinaista jäsenvaltiota (tuolloin muutama vähemmän). Valtaosa niistä päätti olla tukematta Yhdysvaltoja lähettämällä sotilaitaan kriisialueelle.
Joukkojen lähettäminen ei todellakaan ollut ”seurausta Nato-jäsenyyden tuomista suhteista”. Suuri osa Euroopan Natomaista vastusti Irak-operaatiota ja suurin osa päätti olla osallistumatta siihen millään tavalla.
Nyt on äärettömän tärkeä ymmärtää että ne valtiot, jotka jotain joukkoja lähettivät, päättivät asiasta itse. Ne myös päättivät mitä joukkoja ne lähettävät ja mihin tehtäviin heidän lähettämänsä joukot osallistuvat.