Jos Jussi Halla-aho valitaan, alkaa poliittinen pyörremyrsky - edessä ehkä uudet vaalit
Kokoomukselle saattaisi sopia ennenaikaiset eduskuntavaalit, sillä sdp rämpii, keskusta yskähtelee ja perussuomalaiset on lamaantunut, kirjoittaa Iltalehden Olli Ainola.
Kun Mersussa on miljoona kilometriä mittarissa, jokainen lähestyvä määräaikaiskatsastus aiheuttaa ylimääräistä tykytystä. Diesel ei väännä vanhaan malliin, savuttaa vain.
Iskaritkin ovat lopussa, kun tuli otettua muutama töyssy huolimattomasti. Takapenkki putosi hötäkässä kyytiläisineen.
Persujen Johtotähti lähtee lauantaina museoon. Timo Soini ei ota riskiä siitä, että hänet äänestetään kumoon.
Mahtava eduskuntavaalitulos ja hallitukseen pääsy kruunasivat Soinin uran keväällä 2015. Onnenhuuma haihtui jo samana syksynä kolmeen perättäiseen töyssyyn. Kreikan pääomittaminen, pakkolakiuhkailut ja pakolaisaalto romauttivat perussuomalaisten suosion.
Jussi Halla-aho pakotti Soinin väistymään. Puoluekokous äänestää Jyväskylässä Halla-ahon edustaman muutoksen ja Sampo Terhon jatkuvuuden välillä.
Alma-tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista uskoo, toivoo tai pelkää, että Halla-ahon valitseminen vaikuttaa Suomen politiikkaan joko hyödyllisesti tai haitallisesti. Yli puolet tutkimuksessa kantaa ottaneista arvelee, että hallitus saattaa hajota tai ainakin sen työ vaikeutuu.
Kyllä kansa tietää.
***
Halla-aho on kertonut pystyvänsä elämään myös nykyisellä hallitusohjelmalla.
Hänen johtajataitonsa punnitaan viimeistään syyskesällä. Hallitus ryhtyy silloin runnaamaan työmarkkinaratkaisua avittaen niukkaa palkkalinjaa tuloveronkevennyksin.
Halla-aho seisoo uutiskuvissa Juha Sipilänja Petteri Orpon rinnalla kertomassa tyly ilme kasvoillaan, että palkansaajien pitää tyytyä murusiin.
Politiikka jatkuu entistä rataa - tai sitten ei jatku.
***
Perussuomalaisten puoluekokous voi käynnistää hallitsemattoman Kiina-ilmiön. Paljon riippuu siitä, miten kokoomuksen Orpo punnitsee kokoomuksen tulevaisuudennäkymiä.
Kokoomukselle saattaisi sopia ennenaikaiset eduskuntavaalit, sillä sdp rämpii, keskusta yskähtelee ja perussuomalaiset on lamaantunut.
Orpolle saattaisi olla houkuttelevaa muuttaa Kokoomuksen tuore kannatuskäänne kansanedustajapaikoiksi ja parlamentaarinen asema pääministeripuolueeksi.
Pienellä ranneliikkeellä Halla-aho voisi olla provosoitavissa jättämään hallitus, ja siinä se. Toimivaa uutta ministeristöä ei löydy. Ei, vaikka presidentti Sauli Niinistö kuinka patistelisi pelätessään uudelleenvalintansa muussa tapauksessa vaarantuvan.
Keskustan, kokoomuksen, rkp:n ja kristillisdemokraattien porvarihallitus olisi käytännössä vähemmistöhallitus. Se joutuisi tekemään arveluttavia lehmänkauppoja anellessaan oppositiolta tukea esityksilleen.
Lopputuloksena olisi villi poliittinen basaari. Porvaripuolueiden itsesuojeluvaisto sanoo, ettei tuollaista edes kannata testata.
***
Hajotusvaaleissa on arvaamattomia riskejä. Britannian Theresa May yritti rahastaa konservatiivipuolueensa gallupnumerot vahvempaan hallitusmandaattiin mutta uhkaakin käydä päinvastoin.
Kokoomuskaan ei voi olla varma hajotusvaalien lopputuloksesta. Se voi silti olla pienempi riski kuin vaihtoehto, että puolue jää sydän syrjällään odottamaan äänestäjien tyrmäysiskua sote-uudistuksesta.
OLLI AINOLA