Ruoka- ja maatalouskeskustelua!?

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Toi rakennemuutos on tietysti pakollinen, jos meinataan edes joskus saada toiminta terveemmälle pohjalle. Lieneekö sitten nuo isot ja luultavasti tuottavimmat tilat kuinka velkasia nyt, että kestäisivätkö tukien leikkausia vielä.

Eipä taida olla metsä enää samassa roolissa, kun oli pikkutilojen aikaan.

Semmonen omaan silmään positiivinen seikka, että viimeistään EU:n myötä on ne pajukot hävinny ja pelloilla tapahtuukin jotain.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tuottajahinnoilla on hyvin pieni vaikutus elintarvikkeiden hintoihin. Kauppa vetää suurimman siivun, seuraavaksi teollisuus.Ruuan hinta laskisi yllttävän vähän, vaikka alkutuottaja ei saisi senttiäkään.

Suomessa alkutuotanto on varsin kallista jo olosuhteiden takia, eikä siksi voi hinnalla kilpailla, valitettavasti useissa tuotteissa laatukaan ei ole kovin kilpailukykyinen, esimerkiksi viljassa, koska olosuhteiden takia tuotos on lähinnä rehuviljaa.

Mun mielestä Suomessa maanviljeliöiden kannattaisi mieluummin panostaa erikoistuotteisiin, joissa hinta on parempi ja vastaavasti pitkä ja valoisa kesä voi tuoda etua. Vastaavasti viljelijät voisivat saada paremman tuoton kasvattamalla sorsia, fasaaneita, ankkoja, biisoneita yms. ei bulkkielukoita paremman tuoton saamiseksi työpanokselleen.
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Paljonkahan vientituet nappaavat maataloustuista?
EU taitaa maksaa suoraan vientituet viejille. Eli eivät taida näkyä noissa kansallisissa listoissa- ainakaan kokonaisuusessa? Ei taida löytyä myöskään valtion budjetista ko momenttia nykyään?
Vientituet taidettiin lopettaa joku vuosi sitten maidon osalta, mutta nykyisin on taas.
Vientituet eivät ole ainkaan noissa tuotantotuissa mukana.

Valio on varmasti suurin vientiukien saaja Suomessa. Valiolla oli n 2 miljoonan tuet viime vuonna kansallisen tukiselvityksen mukaan, lie suurin "koulumaitotukea".
http://farmsubsidy.org/FI/2010/ tuon mukaan Valio olisi saanut n 11 miljoonaan kaikkia EU-tukia yhteesä vuonna 2010? Vientituki voisi olla siis 9 miljoonaa. ( eri vuodet?) Valion liikevaihto 1822 miljoonaa, josta n 36 % ulkomailla ( Venäjä yms n 16 %) Jos vientituki kohdennetaan tuolle Venjän osuudelle 291 miljoonaa, olisi
jotain 3 % viennin arvosta. Suhteessa aika vähän äkkiseltään fundeerattuna?
Tai 11/1822 olisi vain 0,6 % .
Muilla vientitoimijoilla lie euromäärät paljon pienempiä. ehkä joillain lihataloilla ja myllyilla saattaa olla.
Jostain EU-taloustilastosta ehkä löytyisi kaikki EU:n maksamat vientituet?
 
Viimeksi muokattu:

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Bulkkiahan meidät on opetettu tuottamaan, tavoitteena suuria raaka-ainemassoja suhteellisen halvalla isoille jatkojalostajille. Valitettavan harvassa on ne erikoistuottajat. Kyllähän niitä on eri tuotantoaloilla. Lisähaastetta tuo sitten se markkinointi. Olisikohan kysyntää jos olisi tarjontaa enemmän?
http://www.peltolanjuustola.fi/ tuossa yksi hyvä esimerkki naapurikunnnasta
 
Viimeksi muokattu:

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Bulkkiahan meidät on opetettu tuottamaan, tavoitteena suuria raaka-ainemassoja suhteellisen halvalla isoille jatkojalostajille. Valitettavan harvassa on ne erikoistuottajat. Kyllähän niitä on eri tuotantoaloilla. Lisähaastetta tuo sitten se markkinointi. Olisikohan kysyntää jos olisi tarjontaa enemmän?
Näin uskon. Erikoistuotteiden vientikin on paljon helpompaa, niistä kun ei tuppaa kovin suurta ylitarjontaa olevan.

Vaikka tuottajat on opetettu tuottamaan bulkkia, niin sen heikko kannattavuus on myös varmasti tuttua. Vaikea mun maallikkona on arvioida kuinka suuria investointeja erikoistuminen vaatii kaikkine kokeiluineen, mutta tuskinpa se ainkaan heikommin kannattavaa on.

Markkinointi erikoistuotteissa on toki haaste, mutta pienemmät erät vilahtavat varmasti ruokaravintoloihin parin pienemmän tukkurin kautta suht helposti. Enkä usko kovin vaativaa olevan myynti muutamale suurelle yksittäiselle kauppiaalle, jotka haluavat panostaa valikoimiin.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26846
Lisähaastetta tuo sitten se markkinointi.
Siinä lienee parasta, kun useampi pieni tuottaja vetää yhtä köyttä ja lähtee rohkeasti markkinoimaan kotiseudun ulkopuolelle. Tuo esimerkkijuustolasikin tuotteita näköjään myydään neljän myymälän Eat&Joy ketjussa. Tuollaisille myymälöille olisi varmasti kysyntää pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Kauppahallit tietysti ovat vähän vastaavanlaisia pienten tuottajien yhteismarkkinointipaikkoja.
 
Ylös