Vähä tuoreempi nosto! Jos vaikka sais Veskun huijattua tänne...
Yks bloki, johon nykysi aika harvakseltaan ilmestyy uutta matskua, on ajoittain kirjoitellu aika kiperästikin maataloushommista.
Tossapa tuoreinta ja vanhempaakin maatalous-tagattua. Tällä kertaa työajasta.
http://pseudonyymi.blogspot.com/search/label/Maatalouspolitiikka
Löytääkö Vesku jotain ongelmaa esim. tosta työaikalaskelmasta /vertailusta? Vanhempiinkin blokkauksiin voisit ottaa kantaa.
Aika kyllästänyt olen nykyisin ottamaan kantaa ja kirjoittelemaan näistä asioista. Aika hyödytöntä ajanhukkaa ja loputonta vänkäämistä.
Tuo kirjoittaja on äkkiseltaaään hyvin vakuuttava, linkittää ja perustelee asioiden "pohjatiedot" tarkasti. Kirjoittaakin tosi hyvin ja on matemaattisestikin "järkevä". Sitten kääntelee ja tulkitsee niitä hyvin yksipuolisesti, ottaa jonkun tiedon jostain toisesta lähteestä ja vetää tarkoituksella maatalouden kannalta hyvin negatiivissävytteisiä tuloksia ja johtopäätöksiä. Taitaa kirjoittajalla olla vastaavia juttuja toki muillakin aihealueilla. Ainakin Kauppalehden keskustelupalstalla lienee sama kaveri olut useilla nimimerkellä. Jossain vaiheessa myönsikin, että hänen toimintakaavansa on tarkoituksella tuollainen.
Tuo työaikajuttu näyttää taas olevan pohmilltaan pikaisella vilkaisulla "oikein". Tutkimuksessa, johon viitataan, on luotettavan oloinen kaavio lehmien hoitoon käytettävästä ajasta. Toisaalta ei tuoda esille, että tutkimus on lähinnä teoreettinen laskelma eri kokoisten ja eri tuotantomuotojen ( luomu/tavanomainen) välillä teknologian soveltamisesta, taloudellisuudesta ja ekologisuudesta. Ja jotain kaavioita siellä tutkimuksessa taitaa olla, että enemmän tullee tunteja kuin kirjoittaja on laskenut.
Tuollainen 4-5-6 h / pv / henkilö lie aika sopiva perushoitotyöhon ( lypsy + ruokinta) menevä aika kahden henkilön tehdessä työt. Isoimmilla tiloilla koneet helpottavat- niin fyysistä työtä ja suhteellisesti yhteen lehmään menevää hoitoaikaa. Eli talviaikaan menisi noin, JOS lehmät olisivat koneita...
Sesonkiaikana ( kevään peltotyöt, lietteen ajo, AIV:n teot, viljan puinnit ja syystyöt ) tuonkin tutkielman mukaan työmäärä tuplaaantuu. Ehkä sellainen 2-3 kk kesästä on sitä kiireempää aikaa noihin töihin. Erikseen sitten rakentaminen yms, mitä isot laajentavat tilat joutuvat aika useina vuosina tekemään Kirjoittajan laskelmassa ei otettu huomioon mitenkään. Esitetään Melan lomittajalukuja. Tuodaan esille 10 000 henkilön määrä. Joista päätoimisia n 6000. Lie siellä ollut jossian Melan taulukkoon linkki, josta selviää että jotain reilu 4700 olisi päätoimisten vai kk-palkkaisten määrä.
26 on varmaan tosiaan nyt se lomapäivien määrä. Mielestäni jonkin verran lomittajapäivistä menee äitiyslomiin. Niistä ei taideta mainita mitään. Tuodaan esille mielikuva, että "joka toinen päivä" työt tekee joku muu kuin tilalliset itse.
Eihän se niin mene, pitkissä sairaus- äitiyslomissa lomitukset ovat yhtäjaksoisia, joita hoitaa 2 tai jopa 3 lomittajaa. Vaikkaisin, että jos tuon lomituspäivälaskelman kaivaisi esille tosi tarkasti, niin sieltä paljastuisi, että myös hallintotyötä tekevien ns. "johtavien lomittajien" työaika laskettaisiin tuohon maitotilalliseten työäaikaa lyhentävään laskelmaan. Ainakin se olisi linjassa kirjoittajan ajatusmaailman kanssa.
Lomitusjärjestelmä on kyllä aika ainutlaatuinen maailmassa, ei liene montaa maata, jossa yhteiskunta sen hoitaa. Lähtökohta lie ollut jossain 70-80-luvun kieppeillä, kun valtion ja maataloustuottajien maataloustuloneuvotteluissa nousi esille ajatus, että maidon hinnan nostoa kompensoidaan lomapäivillä maitotilallisille ja samalla luodaan työpaikkoja.
Niin, tuo perustyöpäivä maitotilalla... ja jos lehmä olisi kone. Mutta kun se ei ole, niin siihen menee jonkin verran sellaista vartomista ja odottelua.
Tilaat aamulla seminologin tai eläinlääkärin, voivat tulla tunnin päästä tai sitten myöhään iltapäivällä. Tai rehuntuoja, teuraseläimen hakija yms joka tulee päivän tarkkuudella Onko se 4-6 tunnin odottelu keskipäivällä työaikaa vai ei. Tai jopa yöaikana odottelu. Poiskaan tilalta ei voi lähteä, jotain pientä puuhaa kyllä nurkilta löytyy siksi ajaksi... Nykyään rahalla saa seminogin ilmoittamaan, moneltako noin tulee, ja isommalla maksulla jopa tulemaan tunnin tarkkuudella.
Samoin poikimisien vahtimiset ( parsinavetoissa )... Ennen- joku vuosi sitten vielä- oli jokainen lehmävasikka arvokas ja tärkeä. Varsinkin kalliilla erikoissonnin spermalla siemennettyä lehmää piti vahdata poikimiaikaan tarkasti. useana yönä piti käydä katsomassa, joko synnytys on käynnistynyt ja huippusukuinen jälkeläinen saatetaan maailmaan turvallisesti. Muistan senkin aika raskaan potutuksen, kun tosi huippusukuinen vasikka kuoli emonsa taakse, kun joku pienenkö kalvo oli jäänyt turvan ja sierainten päälle hengityksen estäen, ja emo ei ollut päässyt nuolemaan. Nykyään on pihatoissa poikimakarsinat, jossa lehmät ovat irti ja voivat poikia helpommin liikkumalla luontaisesti. Lisäksi video- ja äänivalvonta.
Työaikaan kuuluu myös erilaiset "pienet" tarvikehankinnat ja niiden matkat omilla kulkuneuvolla Maitotiloilla niitä on aika paljon, ehkä noin 2-4 kertaa/kk. Lääkkeet, erikoisrehut, pesu yms desinfektioaineet, työvaateet, nippelit ja nappelit koneisiin ja rakennuksiin, kasvinsuojeluaineet, jne jne... Kyllä se 4-5 tuntia vierähti helposti Kuopion reissulla matkoineen- Ei sitten liene työaikaa, jos käy samalla reissulla ruokakaupassa.
Nykyisin tämä paperityö on aika kattavaa, lähes kaikki pelloilla ja navetassa tehty on dokumentoitava muistiin. Samoin tuki ja talousseuranta.
Tuo tulotaso on yksi juttu, joka toistuu noissa kirjoituksisa lähes aina.
Tilastokeskukselta löytyy tilastoja, jossa maataloustaloudet ovat (olleet ) eniten ansaitsevien listalla kärkipäässä. Niissä tarkastellaan tuloja talouksittain laskien taloudessa asuvien kaikkien (?) osallisten kaikki tulot yhteen. En ole huomannut, että milloinkaan kirjoittaja selventäisi, että maataloustalouksien tuloista nykyään suurin osa tulee palkkatuloista. Joko molemmat tai jompikumpi käy tilan ulkopuolella säännöllisessä palkkatyössä.
Eli käytännössä tuohon tilastoon maajussille parempi vaikutuskonsti on naida vaikka hyvin tienaava lääkäri kuin tehostaa tilan tuotantoa.
Samoin siihen niputetaan muut sivuansiot, metsä- ja muut pääomatulot yms.
Ellei jopa maatiloilla asuvien yli 18-vuotiainen lasten tulot ja eläkeläisten eläkkeetkin? Maataloustulo- siis maataloudesta saatu tulo (karkeasti: myytyt tuotteet+ tuet- tuotantonpanokset) lie edelleen alle 15 000 e KESKIARVONA tilaa kohti. Pitänee jakaa vielä 1.5:llä, että saadaan henkilöä kohti.
Tuota talouksittain tehtävää vertailua vielä vääristää sekin, että maataloustalouksissa lie keskimäärin jonkin verran enemmän henkilöitä kuin muissa talouksissa. Jos kerta yhden hengen talouksia on jo yli 40 %.
Eiköhän tuossa ollut riittävästi tällä kertaa. En jaksa kaivella niitä muita, vaatisi tosi paljon aikaa. perehtymistä ja tietämystä, jos kohta kohdalta asiat selvittäisi vielä tarkemmin ja osoittaisi väärät johtopäätökset. Tilastoja, laskentakaavoja ja lukuja on tarjolla niin paljon, että jokaiselle riittää omiin tarkoitusperiin ja arvomaailmaan sopivia.