Unkaristahan se. Piti maistaa, koska safkan nimi oli niin viehättävä. Jos ruoka on nimeltään pörkölt, se ei voi maistua pahalta. Ja hyväähän se oli.Il Tempo Gigante sanoi:Nimestä päättelen unkarilaiseksi ? Gulashin tapaista ?
Ohessa resepti, jonka mukaan soosin tein:
Pörkölt
800 g mehukasta lihaa, esim. lapaa (nautaa, sikaa, lammasta, kanaa, riistaa)
1 iso sipuli
4 rkl rasvaa
1 rkl paprikajauhetta (e´des)
suolaa
2 paprikaa
1 tomaatti
( 1 dl punaviiniä)
Leikkaa liha 2 cm kokoisiksi paloiksi.
Raasta sipuli. Paista lämpimässä (ei kuumassa) rasvassa vaaleankeltaiseksi ja ota kattila pois liedeltä.
Mausta seos paprikajauheella. Sekoita ja lisää siihen lihapalat. Käristä liha paprikaisessa sipulirasvassa noin 10 minuuttia.
Lisää suikaloitu paprika ja tomaatti ( voit korvata ne lecso´lla). Hauduta kannen alla kypsäksi välillä sekoittaen. Jos liemi on haihtunut, lisää siihen hyvin pieni määrä vettä tai punaviiniä.
Jos pidät tulisesta ruoasta, mausta pörkölt Erös Pista-, Piros Arany- tai pörkölt-tahnalla tai Suomessa vaikkapa chilipaprikalla. Koristele vihreillä paprikarenkailla ja tarjoile galuskan, keitettyjen perunoiden tai pastan kera. Pörköltin kanssa sopii etikkapohjainen paprika-, kurkku- tai kaalisalaatti.
Ja tässä vielä Pörköltin perusohje:
Kuullota sipuli sianrasvassa.
Ota kattila liedeltä (paprika palaa herkästi) ja sekoita siinä paprikajauhetta. Paprikan kapsasiini maistuu parhaiten sianrasvassa.
Sekoita seokseen lihaa. Käristä kunnolla! Tämä on se taikasana, josta pörkölt (=käristetty) on saanut nimensä.
Lisää hyvin pieni määrä nestettä, liha ei missään nimessä saa olla nesteen peittämä. Lisää nestettä (vettä, viiniä) aina vain sen verran, ettei liha pääse palamaan.
Hauduta liha hyvin pehmeäksi.
Liha on valmista, kun se on käristynyttä, pehmeää ja kypsynyt omassa mausteliemessään.