Syön parhaillaan...

Räkä

Well-known member
Liittynyt
13.3.2002
Viestit
327
Sijainti
Espoo
Il Tempo Gigante sanoi:
Nimestä päättelen unkarilaiseksi ? Gulashin tapaista ?
Unkaristahan se. Piti maistaa, koska safkan nimi oli niin viehättävä. Jos ruoka on nimeltään pörkölt, se ei voi maistua pahalta. Ja hyväähän se oli.
Ohessa resepti, jonka mukaan soosin tein:

Pörkölt
800 g mehukasta lihaa, esim. lapaa (nautaa, sikaa, lammasta, kanaa, riistaa)
1 iso sipuli
4 rkl rasvaa
1 rkl paprikajauhetta (e´des)
suolaa
2 paprikaa
1 tomaatti
( 1 dl punaviiniä)
Leikkaa liha 2 cm kokoisiksi paloiksi.

Raasta sipuli. Paista lämpimässä (ei kuumassa) rasvassa vaaleankeltaiseksi ja ota kattila pois liedeltä.

Mausta seos paprikajauheella. Sekoita ja lisää siihen lihapalat. Käristä liha paprikaisessa sipulirasvassa noin 10 minuuttia.

Lisää suikaloitu paprika ja tomaatti ( voit korvata ne lecso´lla). Hauduta kannen alla kypsäksi välillä sekoittaen. Jos liemi on haihtunut, lisää siihen hyvin pieni määrä vettä tai punaviiniä.

Jos pidät tulisesta ruoasta, mausta pörkölt Erös Pista-, Piros Arany- tai pörkölt-tahnalla tai Suomessa vaikkapa chilipaprikalla. Koristele vihreillä paprikarenkailla ja tarjoile galuskan, keitettyjen perunoiden tai pastan kera. Pörköltin kanssa sopii etikkapohjainen paprika-, kurkku- tai kaalisalaatti.

Ja tässä vielä Pörköltin perusohje:
Kuullota sipuli sianrasvassa.

Ota kattila liedeltä (paprika palaa herkästi) ja sekoita siinä paprikajauhetta. Paprikan kapsasiini maistuu parhaiten sianrasvassa.

Sekoita seokseen lihaa. Käristä kunnolla! Tämä on se taikasana, josta pörkölt (=käristetty) on saanut nimensä.

Lisää hyvin pieni määrä nestettä, liha ei missään nimessä saa olla nesteen peittämä. Lisää nestettä (vettä, viiniä) aina vain sen verran, ettei liha pääse palamaan.

Hauduta liha hyvin pehmeäksi.
Liha on valmista, kun se on käristynyttä, pehmeää ja kypsynyt omassa mausteliemessään.
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42724
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa.

Ruisleipää, paitettua munaa, savukinkkua, dijon-sinappia ja valkosipulisuolakurkkua. Juomana vielä tällä hetkellä valuva Kulta Katriina.

Siis noista eineistä teen 2:ksi leipää, jotka nautin keralla kahvin. Kohta.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Kävin äskön syömässä tämän listan mukaan
Keskiviikko 18.1.

Aurajuustokeitto
Broileria Cordon Bleu
Unkarilainen gulassi (laktoositon)
Lohta salaneuvoksen tapaan
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Söin lautasellisen lohisoppaa ja kyytipojaksi piimää. Hyvää.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Päätin valmistaa makarooni-tomaatti-hirvi-juusto -sörsseliä. Nyt valmistamaan ->
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
makaroneja, pakastevihanneksia, herkkusieniä, kanafileitä. Kyl nälkä lähtee, kun padallisen tein.
 

DFiaA

I told you so
Liittynyt
7.2.2001
Viestit
14430
Keitettyjä perunanpuolikkaita ja paistettuja siskomakkaroita.
 
Ylös