Jos päätät juhannuksena yllättää läheisesi juhannusjuustolla eli makialla juustokeitolla, varaa siihen reilusti aikaa. Keitto syntyy yksinkertaisista aineksista - 6 litraa Valio Vanhanajan maitoa, 1 ruokalusikka juustonjuoksutinta ja puoli teelusikkaa suolaa. Aloita lämmittämällä maito kattilassa kädenlämpöiseksi, lisää juustonjuoksutin ja odota noin tunti kunnes maito on juoksettunut eli juustomassa on erottunut herasta. Leikkaa ristiviillot juustomassaan ja kuumenna seos miedolla lämmöllä kiehumapisteeseen, alenna lämpöä ja keitä hiljalleen noin 6-8 tuntia ja mausta suolalla.
Mitä kauemmin maltat keittoa keittää, sitä syvän punaisemmaksi keitto muuttuu. Sokeria ei keitto välttämättä kaipaa, sillä keittämisen aikana maidon oma sokeri karamellisoituu ja makeuttaa keiton. Nauti kylmänä.