Paljonko on tyypillinen liikevaihto tuollaisella tilalla? Pystyykö siitä välistä pois maksella rahoituskuluja? Varmaan eri jos itse omistaa tilan eikä pankki, mutta silloin varmaan luulis harkitsevan onko sille rahalle parempia sijoituskohteita :dunno:
Sitä "tyypillistä liikevaihtoa" on vaikea sanoa. Riippuu siitä, mitä kasvateaan / tuotetaan. Tuossa ovat pihapellot hiekka- / hietamoreenia ( kiviä paljon ), aika paljon suopeltoa ( pehmeää, ojitukset epäkunnossa) kauempana. Tuossa pitäisi olla peltoa kaiketi n vajaa 20 ha, tai sitten 4-5 ha oli vuokrapeltoja aikoinaan. ( saisi varmaan nytkin vuokralle ) Metsääkin oli alkujaan n 60 ha, osa on myyty ja osa alkujaan jätetty myymättä.
Niinkuin myyntiesitteessä kerrotaan, hevostilaksi erityisen sopiva ( navetta käy talliksi ja muita varastorakennuksia, sekä " kovaa maata" ympärillä liikkua.) Jos lähempänä kaupunkia ( maksavaia asiakkaita), niin yritteliäs voisi perustaa ratsu/ponipaikan? Samoin vihannes-, kentis marjatilakin. Niillä saattaisi päästä sellaiseen liikevaihtoon n 5 v kuluessa, että jotain jäisi "yksityiseen kulutukseenkin" ( eli "palkaksi" ). Vilja- tai "normaaliksi kotieläintilaksi" (= maitoa, lihaa ) ei enää tuon kokoluokan tiloja rahoiteta. Tuohon ostaja ehkä saanee jonkun asuntolainan, ei ns tilalainoja?
Jos olisi se 20 ha viljalla, niin tuet olisivat n 10-12000, viljasadon arvo 3000 kg/ha x 20 ha x 0.10 €/kg = eli 6 000 euroa. Yhteensä n 17 000, siitä sitten vuotuiset muuttuvat tuottanokustannukset pois ( siemen, lannoite, polttoöljy, kasvinsuojelu, konekorjaukset, yms ) ja kiinteät tuotantokustanukset ( koneet poistojen kautta, vakuutukset yms) yhteensä EHKÄ n 7- 9000. Enemmän, jos MYEL-vakuutus tulee kanssa täysimääräisenä ( ei siis muuta eläketurvaa muun työn kautta) Ekoina vuosina lisäksi peltojen peruskunnostukseen ( ojitus + kalkitus ) mennee useita tuhansia, jos kunnolla meinaa viljellä. Ja niin, pellon arvoa ei saa vähentää verotuksessa. Viljanviljely sinällään on nykyään "täysin hölmöä", kulut ovat suuremmat kuin sadon arvo.
Konehankintoja ( puimuri, kuivuri, ei tuossa yhteiskulussa mukana, ) voisi pienentää urakoitsijoilla. EIkä kukaan tuon kokoiselle tilalle niitä hankikkaan. tia sitten 70-luvun koneita.
Noin parinkymmenen hehtarin maitotiloja on olemassa toki vielä. Eli tiloja, joihin ei nenää paljon investoida, käytetään tilat, kalusto ja henkilöstö loppuun. Liikevaihto ( eli tulot maidosta, lihasta ja tuet yms ) on luokkaa 60 000-80 000. Kulut silloin luokkkaa 45 000 -55 00 eli jää n 15-25 000. Tuossa pitäisi sitten laittaa navetta kuntoon + melko mittavat muut kalastohankinnat+ eläimet, eli alkuvuodet selkeästi miinusta.
Ei ihme, että tätä edellinen isäntä lähti Keitele Forestille sahalle töihin. Sai palkkaa enemmän kuin tilalta maataloustuloja ja työtä alle puolet lypsykarjanpitäjn työstä. Nykyiset ovat olleet palkkatöissä ja tuo on ollut asunto + harrastuspaikka hevosille. Avioero molemmissa tapauksessa...
Metsästä ei ole tuossa tapauksessa paljon otettavaa, ehkä jokunen pieni puukauppa mahdollinen, raivaus. ja harvennustöitä luvassa alussa.
Mutta asunto + harrastuskäyttöön erityisen soveltuva paikka muualla työssäkäyville "kädentaitoisille", joilla paljon lapsia ( tilaa on talossa) !