Yhdestä Ruotsin historian synkimmistä hetkistä tulee kuluneeksi maanantaina tasan neljännesvuosisata.
Pääministeri Olof Palmen murhatutkimuksille ei näy loppua, vaikka jo puolet kansasta näin toivoisikin. Valtiopäivät päätti viime vuonna poistaa murhilta vanhentumisajan.
-Jatkamme niin kauan kuin on jotain työstettävää - kunnes olemme tulleet tien päähän, syyttäjä Kerstin Skarp totesi hiljattain uutistoimisto TT:lle.
Erityisen katkera murhenäytelmä on ollut poliisille, jonka 225 hyllymetriä pitkästä tutkimusarkistosta ei ole löydetty ratkaisevaa langanpäätä. Monen mielestä se hukattiin heti tutkinnan alussa, jota värittivät poliisin sisäiset ristiriidat.
Viikko sitten murhatutkimuksen tilaa valottaneessa tiedotustilaisuudesta kävi ilmi, että jo noin 130 henkilöä on tunnustanut teon. Heikolla menestyksellä. Murhasta on syytetty ainoastaan Christer Petterssonia, joka tuomittiin ensin käräjäoikeudessa mutta vapautettiin myöhemmin hovioikeudessa. Pettersson kuoli vuonna 2004.
Vihjeitä ja tulkintoja piisaa
Poliisin mukaan vihjeitä murhaan liittyen saadaan edelleen päivittäin, ja tietoja putkahtelee aika ajoin esiin myös tiedotusvälineissä.
Vajaa viikko sitten poliisi kiinnostui aseesta, jonka örebrolainen mies kertoi ostaneensa kolme kuukautta murhan jälkeen. Tammikuussa saksalainen Focus-lehti kirjoitti puolestaan murhan olleen Jugoslavian turvallisuuspalvelun määräämä. Harva kuitenkaan lukee uusia epäilyjä enää rystyset valkoisena jännityksestä.
Poliisin lisäksi murhaa selvittävät monet yksityiset tahot, joilla on tarjota kirjavia teorioita murhan tekijöistä. Kertojasta riippuen murhan takana olivat esimerkiksi timanttialan talousrikolliset tai äärioikeistoa tukeneet poliisit CIA:n avustuksella.
Monet ovat kuitenkin edelleen vakuuttuneita Petterssonin syyllisyydestä. Rikosalan mediahahmo Leif G. W. Persson on puolestaan arvellut murhaajan olleen Petterssonia järjestelmällisempi henkilö, jolla oli kokemusta poliisin, turvallisuuspalvelun tai armeijan toiminnasta.
-Kaikki mitä murhaajasta tiedämme viittaa siihen, että hän oli täysin erilainen ihminen kuin Christer Pettersson, Persson totesi Svenska Dagbladetille.
Murha ei vanhene rikoksena koskaan
–28. helmikuuta 1986 kello 23.21 Ruotsin pääministeri Olof Palme ammutaan Tunnelgatanin ja Sveavägenin kulmassa. Palme oli palaamassa elokuvista vaimonsa Lisbetin kanssa. Palmen kuolema vahvistetaan vajaa tunti myöhemmin.
–Vuosina 1986 ja 1987 esitetään useita teorioita murhan tekijöistä kuten äärioikeistosta, tunnetuista Palmen vihamiehistä ja kurdijärjestö PKK:n kannattajista.
–Joulukuussa 1988 Christer Pettersson pidätetään epäiltynä Palmen murhasta.
–Tammikuussa 1989 Lisbet Palme tunnistaa Petterssonin. Puoli vuotta myöhemmin Pettersson tuomitaan käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
–Marraskuussa 1989 hovioikeus katsoo todisteet riittämättömiksi ja Pettersson vapautetaan.
–Joulukuussa 1995 peliklubin omistaja Sigge Cedergren paljastaa lainanneensa Petterssonille Magnum-revolverin.
–Syyskuussa 2004 Pettersson kuolee 57 vuoden ikäisenä vaikeaan kallovammaan.
–Marraskuussa 2006 sukeltajat löytävät järvestä revolverin, jota epäillään murha-aseeksi. Tätä ei kuitenkaan pystytä vahvistamaan.
–Heinäkuussa 2010 Ruotsissa voimaan astuneen lakimuutoksen myötä murha ei vanhene rikoksena koskaan.