JOC sanoi:
Useissa tapauksissa tarvitaan älyttömän kehittynyt kustannuslaskentajärjestelmä, jos halutaan tuotteelle kohdistaa yksittäiselle tuotteelle asti kiinteät kustannukset, riippuen nyt vähän siitä että onko kyseessä valmistus- vai myyntitoiminta.
Kate(katetuotto): myynti-mukut, tulos=katetuotto-kikut.
Varmasti näin! Mutta tuo esimerkki on juuri täysin päinvastaisesta toiminnasta. Mallia "helppoheikki"torimyyjä! Kiinteät kulut vähäiset, ei varastoa kuin oma pakettiauto, ei palkkamenoja, tuskin vakuutuksiakaan paljon jne. Ostaa tuotteensa jostain maahantuojalta tms.
Laskentakaava on siis täysin epävirallinen, mutta jonkin verran suuntaa antava! Tuommoinen kaveri voi laskea omaa kassatilannettaan vaikka näin:
myyn ensin vaikka 20 kpl tuotetta, niiden katteella ( vaikka 5 rahaa) rahoitan päivän kiinteät kulut = 100 rahaa. Sen jälkeen myyn 40 kpl tuotetta, saan 200 rahaa. Jos iltapäivällä kauppa käy hyvin, myynkin 60 kpl ja saan 300 rahaa.
Luulen, että messuja ja markkinoita kiertävät torikauppiaat ( makkarat, keksit, paperi) yms fundeeraavat myyntitulostaan hieman tuohon suuntaan. Myyty kappalemäärä ja tuotteesta saatava kate korreloivat suoraan suhteessa tulokseen. Yrittävät nostaa myytyä kappalemäärää työpäivää kohden.
No, ei Moe ihan torikauppias ole....
EDIT
MOELLE : myyntikatetta ei taideta enää käyttää....
http://www.balanceconsulting.fi/palvelu/html/ohjeII.shtml