Taloyhtiön vaaran viikko – vahinko voi tulla kalliiksi
Hyvin vaihteleva sää piinaa nyt taloyhtiöitä. Liukastumisista ja lumien putoamisesta johtuvat onnettomuudet voivat johtaa suuriinkin vahingonkorvauksiin. Useimmiten vahinko vähäinen, mutta pahimmillaan uhri voi saada aivovamman tai kuolla.
Viime päivien nopeasti vaihteleva talvisää on taloyhtiöille ja kiinteistönomistajille piinallinen. Vuoroin pakkastaa, vuoroin lauhtuu, taivaalta tulee väliin vettä ja väliin rutkastikin lunta. Loska muuttuu äkkiä liukkaaksi peilijääksi ja päinvastoin. Katolta voi yllättäen pudota isojakin lumimassoja.
Vaikka sään vaihtelut olisivat nopeita, taloyhtiön on huolehdittava, että pihalla on turvallista liikkua. Vaaratilanteet on pystyttävä estämään, sillä kiinteistönomistaja on aina lähtökohtaisesti vastuussa alueellaan tapahtuneesta liukastumisesta sekä putoavan lumen tai jäiden aiheuttamista henkilö- tai esinevahingoista.
Hiekoituksesta ja lumenpoistosta on huolehdittava. Vaihtelevissa sääoloissa ei välttämättä riitä, että pihatiet on hiekoitettu eilen tai katolle katsottu toissapäivänä.
Kiinteistöliiton puhelinneuvontaan onkin tulvinut viime päivinä puheluita.
– Sää on ollut hankala ja olemme saaneet paljon puheluita neuvontaamme nimenomaan tällä viikolla. Meiltä on kysytty, mitä kaikkea pitää tehdä ja kuinka paljon tilannetta oikein pitää seurata, sanoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.
Puomit eivät riitä
Näin vaihtelevissa sääoloissa tilannetta pitää seurata päivittäin. Kiinteistönomistajan eli esimerkiksi taloyhtiön vastuu kiinteistön turvallisuudesta on varsin ankara. Taloyhtiön täytyy osoittaa, että se on toiminut huolellisesti.
– Ensimmäinen toimenpide vaaratilanteessa voi olla puomien ja varoituskylttien laittaminen. Niitä ei kuitenkaan voi jättää viikoksi, vaan on ryhdyttävä muihinkin toimenpiteisiin kuten lumien tai jään poistamiseen, sanoo Pynnönen.
Monet taloyhtiöt ovat ulkoistaneet talvikunnossapidon huoltoyhtiölle, mutta taloyhtiöllä on velvollisuus valvoa huoltoyhtiötä ja taloyhtiö voi joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista. Taloyhtiö voi toki vaatia korvauksia huoltoyhtiöltä, mikäli huoltoyhtiö on laiminlyönyt tehtävänsä eikä ole esimerkiksi poistanut lumia tai hiekoittanut sopimuksen mukaisesti.
– Sopimus huoltoyhtiön kanssa kannattaa tehdä huolellisesti. Siinä kannattaa määritellä, mitä kiinteistönhoito tarkoittaa ja siirtää myös tarkkailu huoltoyhtiölle, Pynnönen sanoo.
Jopa kuusinumeroisia korvauksia
Taloyhtiö voi ottaa mahdollisten vahinkojen varalta vastuuvakuutuksen. Korvauspäällikkö Outi-Maria Sarpakunnas Pohjola Vakuutuksesta sanoo, että yleensä vastuuvakuutukset sisältyvät taloyhtiöiden kiinteistövakuutuksiin.
– Tyypillisiä korvattavia vammoja ovat ortopediset vammat eli murtumat jalassa tai kädessä, Sarpakunnas sanoo.
Korvaussummat vaihtelevat suuresti aina pienistä kännykän rikkoontumisista vakaviin työkyvyn vieviin loukkaantumisiin. Korvaussummaan vaikuttaa myös ansionmenetyksen määrä.
– Esimerkiksi aivovammoissa voidaan puhua kuusinumeroisista summista, Sarpakunnas sanoo.
Kuolintapauksiakin on sattunut esimerkiksi jäälohkareiden tai lumen pudotessa. Helsingin Hakaniemessä mies kuoli kerrostalon katolta pudonneen jäälohkareen alle neljä vuotta sitten tammikuussa. Kuopiossa vuonna 2003 puolestaan mies sai kallovamman ja kuoli jäälohkareen pudotessa talon katolta.
Vastuuvakuutuksissa on aina maksimikorvausmäärät. Mikäli vahinko on tätä suurempi taloyhtiö joutuu maksamaan erotuksen omasta pussistaan. Lisäksi vastuuvakuutuksissa on aina omavastuuosuus. Maksimikorvausmäärät ovat tyypillisesti puolesta miljoonasta eurosta ylöspäin.
Hallitusjäsenen vastuu voi pelottaa
Henkilökohtaiseen vastuuseen joutumista pelätään, Kiinteistöliiton Pynnönen kertoo. Taloyhtiön isännöitsijä ja hallitus eivät joudu kuitenkaan korvausvastuuseen noin vain. Hallitusten jäsenten korvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tehtävien hoidossa. Hallituksen velvollisuutena on järjestää kiinteistön huolellinen ylläpito ja hoito.
Kuopion jäälohkareturmassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja sai kuolemantuottamuksesta sakkorangaistuksen. Korkeimman oikeuden mukaan huoltosopimus oli puutteellinen ja lumitilanteen valvonta sattumanvaraista.
Sääolojen äkillinen muutos ei ole poikkeuksellista
Taloyhtiö voi välttyä korvausvastuusta vain, jos se pystyy osoittamaan huolehtineensa kunnossapidosta eli esimerkiksi hiekoituksesta tai jos sääolosuhteet ovat olleet hyvin poikkeukselliset. Tällainen voi olla vaikkapa tuntikausia jatkuva lumisade, joka tekee hiekoittamisesta turhaa.
Sääolojen äkilliset muutokset, joihin on hankalaa mutta mahdollista varautua, eivät kuitenkaan vapauta kiinteistönomistajaa tai taloyhtiötä vastuusta.
Niinpä taloyhtiö oli korkeimman oikeuden mukaan vastuussa kello yksi yöllä sattuneesta liukastumisvahingosta, vaikka alue oli hiekoitettu edellisenä päivänä ja tarkastettu vielä illalla kello kahdeksan. Syöksytorvesta oli valunut sulavettä, joka oli jäätynyt. Tämä ei oikeuden päätöksen mukaan ollut kuitenkaan ennalta-arvaamatonta. Korkeimman oikeuden mukaan taloyhtiö ei näyttänyt, että hiekan pysyminen käytävällä olisi ollut mahdotonta. Jäätynyttä aluetta ei myöskään oltu rajattu puomein tai laitettu muuta varoitusmerkkiä.
Osakas ei aina ole oikeutettu korvaukseen
Jos taloyhtiö on päättänyt hoitaa kunnossapidon talkoovoimin, korvausvastuut voivat muuttua. Mikäli esimerkiksi hiekoitusvuoroja ei ole jaettu, osakkaan liukastumisen voidaan katsoa aiheutuvan hänen omasta laiminlyönnistään, eikä korvausta saa taloyhtiöltä.
Kunnossapidon hoitaminen talkoovoimin ei muuta taloyhtiön korvausvastuuta ulkopuoliselle aiheutuneesta vahingosta.
Kiinteistöliiton Pynnönen kehottaakin taloyhtiöitä hankkimaan talkoovakuutukset ja osakkaita varmistumaan omasta suojastaan vaikkapa tapaturmavakuutuksen ottamalla.