KT:n luvut, jotkat väittävät eron Tehyn hylkäämään sopimukseen olevan vain 5 euroa eivät kerro koko totuutta. Työtaistelun jälkeen pelataan aina jälkipeliä prosenteilla. Se, että KT jättää tarkoituksellisesti pois laskuista sellaisia eriä, jotka sovittelulautakunnan laskelmissa olivat mukana vie pohjan koko laskelmalta. Tehyn ensimmäinen arvio, jossa puhuttiin jopa 28 %:sta ei sekään tietysti ollut realistinen, koska sopimuskauden lopun yleistä tasoa ei voida vielä laskea.
Yleisen prosenttitaiteilun lisäksi KT:n alhaisilla palkkakehitysarvioilla on myös raadollisempi syy. Tehyläiset saavat alkuvaiheessa muita isommat korotukset (vaikka ero toki tasoittuu vuonna 2009). Jos vastaavaa työtä tekevät liiton ulkopuolella olevat työntekijät alkaisivat perätä oikeuksiaan Tehyn sopimuksen kustannusvaikutukset muodostuisivat ensimmäisina vuosina raskaammiksi työnantajan kannalta. Siksi tehyn palkkaratkaisun vaikutusten vähättely on KT:n osalta pakon sanelemaa. Pitkällä aikavälillä palkat tietysti yhdenmukaistuvat, mutta tehyn työtaistelun onnistumisen kannalta olennaista on nimenomaan se, mitä tapahtuu aivan lähivuosina tapahtuu.
Palkankorotukset toteutetaan etupainotteisina Tehyn hylkäämässä mallissa korotukset ensimmäiseltä vuodelta olisivat olleet luokkaa 4,7 %. Nyt ensimmäisen vuoden korotukset ovat lähempänä 10 %:ia (tämä tietysti näkyy jokaisen tehyläisen kukkarossa ensi vuonna ja osin vielä toisena sopimusvuotena). Sekään ei ole mikään pikkujuttu, että KT on jo tässä vaiheessa sitoutunut noudattamaan yleistä linjaa sopimuskauden viimeisinä 1,5 vuotena. Tavallisesti hoiva-ala on jäänyt palkkakehityksessä jälkeen yleisestä linjasta, esim. tupojen yhteydessä maksetut lisät hyödyttivät ihan muita ammattiryhmiä.
Tuottavuuteen sidotut erät saattavat jäädä osalta tehyläisiä saamatta. Se, että sopimuksessa on tällainen erä auttaa kuitenkin tehyläisiä aika tavalla, sillä tuottavuuden parantamistyö olisi kaikissa tapauksissa ollut edessä ja erityisesti hoiva-ala on tehostamistarpeista puhuttaessa ollut sylkykuppina. Nyt tehyläinen saa onnistuneesta tehostamisesta palkkaansa parhaimmillaan 4 %:n korotuksen, mikä on täysin ennenkuulumatonta kunta-allalla. Samat tuottavuusvaatimukset koskevat kaikkia kuntalan liittoja, mutta vain tehyläiset ovat saajapuolella.
Lisäbonuksena on se, että lomautukset terveydenhuollossa vaikeutuivat olennaisesti, koska liian vähäisen henkilöstömäärän vaarat tulivat niin laajasti esille mediassa. Jos säästöjä yritetään hakea lomautuksilla ollaan aika pian samassa tilanteessa kuin viime viikolla iltapäivälehtien lööppien kirkuessa, että "Ihmisiä kuolee jo ensimmäisinä tunteina lomautusten alettua". Nythän on tiedossa se, että hoitajia ei ole mahdollista siirtää tiettyihin tehtäviin ilman koulutusta ja toiminnan uudelleen järjestelyjä ja että uudelleenjärjestelyt tarkoittavat väistämättä myös vähemmänkiireisten toimenpiteiden siirtämistä.
Kaiken huippuna on vielä se, että lisäpalkkaa hoitajille saattaa olla luvassa vielä valmisteilla olevan lainmuutoksen takia. Lääkärien tehtäviä esim. sairausloman myöntämisen osalta halutaan siirtää hoitajille. Tämä nostaisi laajennetun pätevyyden omaavan hoitajan palkkaa jopa 200 eurolla ja se siis tulisi vielä jo sovittujen korotusten päälle. Syynä tällaiseen tulokseen on se, että vertailukohtana toimii lääkärin työn vaatimuus ja lääkärille maksettava palkka.