"Turhia" tilastoja ja laskelmia

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Jos jostakin kumman syystä Charles Leclerc ehkäpä myös osana Ferrarin debyyttikauttaan tai muuten vain ei vieläkin varsin pitkällä jäljellä olevalla kaudella tai vaikkapa jo huomenna Hungaroringillä voittaisi sitten millään kaikkiaan niin hän olisi ensimmäinen kuljettaja Ferrarilla sitten vuoden 1996 joka ei saavuttaisi voittoaan debyyttikaudellaan nimenomaan täyden kauden ajavana kuljettajana.

Vuodesta 1996 tai siitä eteenpäin täyden kauden ajaneet Ferrari-debytoijat voittivat seuraavasti:

Michael Schumacher: 3 voittoa vuonna 1996 joista ensimmäinen Barcelonan sateessa

Rubens Barrichello: 1 voitto vuonna 2000 Hockenheimissa

Felipe Massa: 2 voittoa vuonna 2006 joista ensimmäinen Istanbulissa

Kimi Räikkönen: 6 voittoa vuonna 2007 joista ensimmäinen Melbournessa ja Ferrarilla debytoimisen päätteeksi tuli myös maailmanmestaruus kauden päätteeksi niukasti Interlagosissa

Fernando Alonso: 5 voittoa vuonna 2010 joista ensimmäinen Sakhirissa

Sebastian Vettel: 3 voittoa vuonna 2015 joista ensimmäinen Sepangissa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
24.6.2019 mennessä tänä vuonna oli ensimmäinen kerta sitten Abu Dhabin 2016 ja vuoden 2016 kauden päätöskilpailun jolloin saman maan edustaja oli kisan voittaja tai kisan viimeinen kun tuolloinhan kolme vuotta sitten kauden päätöksessä voittaja, mutta ei maailmanmestari oli Lewis Hamilton ja viimeinen oli teknisten murheiden ja pilalle menneen kisan myötä kaikkiaan jälleen paljon kritisoitu Jolyon Palmer sijalla 17:sta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
25.6.2019 tänä vuonna ja sen jälkeen ollut tilanne heijasti jälleen Mercedeksen, Ferrarin ja Red Bullin ylivoimaa lajissa.

Neljä seuraavaa sijaa siihen mennessä olivat olleet seuraavat siten kun nuo yllä olevat tallit eivät niitä miehittäneet niin seuraavat:

Romain Grosjean oli neljäs viime vuoden Red Bull Ringillä ja sen jälkeen yllä olevaan päivämäärään mennessä oli kulunut 20 kisaa.

Sergio Perez oli kolmas viime vuoden Bakussa ja sen jälkeen yllä olevaan päivämäärään mennessä oli kulunut 25 kisaa.

Felipe Massa oli toinen vuoden 2014 Abu Dhabissa ja sen jälkeen yllä olevaan päivämäärään mennessä oli kulunut reilusti yli neljä vuotta.

Kimi Räikkönen oli ensimmäinen ja voittaja vuoden 2013 Melbournessa ja sen jälkeen yllä olevaan päivämäärään mennessä oli kulunut reilusti yli kuusi vuotta.

Edelleenkin mikäli en vain laske väärin niin tällä hetkellä Kimi edelleen on ainoa muu eri voittaja toisesta tallista sitten vuoden 2013 jälkeen kuin Mercedekseltä, Ferrarilta tai Red Bullilta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Vuosi 2009 oli lajissa melkoinen vuosi ja sellaiseksi se myös jäi.

Erikoinen mestari eli Brawn GP voitti yhdessä toiseksi sijoittuneen Red Bullin kanssa tuolla kaudella omalla tavallaan yhteensä muiden tallien voittomäärät korkeimpana kerralla kuin mitä ne vuosina 1986-2008 välisenä aikana F1:ssä olivat edes onnistuneet saavuttamaan.

Lähellä tuohon kastiin oli liittyä myös Giancarlo Fisichella superajossaan Spa-Francorchampsissa Force Indialla kunnes voiton ymmärrettävästi vei Suomen Kimi Räikkönen. Tuolla kaudella palkinnoille pääsivät vielä myös vähän vähemmän voitossa kiinni olleina BMW-Sauber jolla mielenkiinto lajiin oli lopahtamispisteessä kuten myös Toyotalla.

Tosiaan Toyota lopetti myös kuin juuri ja juuri oikeastaan näytti siltä, että aivan järjettömänkin suuren rahankulutuksen jälkeen läpimurto lajiin olisi ollut lopullisesti vuotta 2010 ajatellenkin mahdollista kun yleensäkin Toytota menestyi sillä kaudella parhaiten sitten vuoden 2005 jolloin Indianapolisin surullisen kuuluisassa kilpailussa olisi ehkä voinut olla jopa se puuttumaan jäänyt voittokin ennen vetäytymistä ehkä otettavissa.

Voitettavat kohteet olisivat siis olleet Ferrari, McLaren, Williams ja Benetton/Renault.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Ennen vihdoin ja viimein tullutta Max Verstappenin uran ensimmäistä paalupaikkaa tänään hänellä oli 8 kappaletta eturivin lähtöpaikkoja ilman paalupaikkaa.

Tässä muutoin on tilasto niistä kuljettajista joilla oli uriensa aikana korkeimmat määrät eturivin lähtöpaikkoja näillä näkymin ilman paalupaikkaa ja joista yhden kuljettajan osalta kyseessä on historiallista puhua siitä, että onko hänellä paalupaikkaa vai ei urallaan jälleen tuomariston, kuljettajaa kohtaan tehdyn protestin ja aikakauden murheiden vuoksi:

Jean Behra: 10 kertaa eturivistä lähtemättä koskaan paalupaikalta

Richie Ginther: 8 kertaa eturivistä lähtemättä koskaan paalupaikalta

Peter Collins: 8 kertaa eturivistä lähtemättä koskaan paalupaikalta (Kiistanalainen josta asiaa tulee hyvin pian lisää, mutta siltikin hänellä olisi tämän asian sitten juuri ja juuri ollessa sitä hyväksymättä 7 eturivin lähtöpaikkaa.)

Bruce McLaren: 7 kertaa eturivistä lähtemättä koskaan paalupaikalta

Peter Collinsin osalta puhuttaessa hänen harjoitusaikansa paaluajan suhteen joutui sotkuun kuten periaatteessa myös koko kärkikolmikon tavallaan ajanottajan virheen takia Reimsin kisassa 1956. Ajanottajan virheen valtavuuden vuoksi tuomaristo joutui ratkaisemaan asian yhdistelmäajoin jolloin välillä niin Collins, Juan Manuel Fangio kuin myös Eugenio Castellotti olivat paalupaikalla.

Kun asia näytti lopulta jotenkin selviävän yhteisymmärrykseen ja siitä, että Collins ottaisi paalupaikan niin Vanwall-talli teki protestin jonka myötä koko Ferrari-tallin kolmosruudukko olisi mennyt kiistanalaisiksi ja paalupaikalle olisi tullut Harry Schell, kakkosruutuun itse Colin Chapman ja kolmosruutuun Mike Hawthorn.

Välillä myös Vanwall-tallin aikojen kellottamisissa oli ollut haittaa jolloin siitäkin näytti tulevan ennen sunnuntain kisaa mieletön ongelma, että kuka ottaa järkevästi paalupaikan?

Kun sitten lopulta Vanwall-tallin protesti saatiin heitettyä roskakoriin niin sitten itse Il Commendatore puuttui pikavauhtia viikonlopun tapahtumiin ja Collinsille asia oli sikäli murheellinen, että oma tallipäällikkö ei tukenut Collinsia paalupaikalle vaan halusi nimenomaan Maestron eli Fangion.

Enzon sana tuntui painavan raudanlujasti Reimsin kisatuomaritkin matalaksi ja lopulta Collins oli sitten paalupaikkansa menettänyt kun alettiin laskea joko Il Commendatoren painostamana tai sitä ilman muita järkeviä kierrosaikoja joita oltiin saatu kellotetuksi ja niiden jälkeen sitten Collins oli kuin olikin vasta kolmas vaikka Collins olisi halunnut kakkosruutunsa ja oli jopa vetäytyä kiukuksissaan koko harjoitusfarssista ja Ranskan kisasta!

Lopulta vetäytymisen jälkeen Collins päätti sisuuntuneena näyttää niin Il Commendatorelle kuin Reimsin kisatuomareille ja myös voitti Reimsin kisan ansaitusti heti uransa toisena voittona putkeen Belgian Spa-Francorchampsin kisan jälkeen vuonna 1956.:alppu:

Collinsin mahdollinen ja kiistanalaiseksi jäävä paalupaikka Reimsistä 1956 kuuluu kaikessa surullisuudessaan onneksi lajin harvojen nk. Haamupaalupaikkojen tilastoon joita ei tosiaan montaa kappaletta ole muutenkaan. Englannissa BRDC ja RAC usein tunnustavat omissa vuosikirjoissaan Collinsin paalupaikan ja muutaman muunkin maan autoliitot aikanaan ovat tämän tunnustaneet.

Vaikkakin useimmiten F1:n omat lajin sääntöjen kattojärjestöt eivät monien muiden maiden autoliittojen tapaan sitä hyväksy tilastokirjoihinsa muuta kuin korkeintaan alustavaksi paalupaikaksi ja usein tietenkään eivät edes siksikään.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Tällä kaudella 30.6.2019 mennessä nähtiin lajin perinnemaa Italian ensimmäinen piste pitkään aikaan.

Antonio Giovinazzi onnistui saamaan edes yhden pisteen tällä kaudella siihen mennessä kun edellinen piste Italiasta tulleen kuljettajan ajamana oli Vitantonio Liuzzin pisteet vuodelta 2010 Yeongamista kuutospaikalla joka oli Liuzzin uran paras sijoitus toistamiseen kun tätä ennen Shanghaissa 2007 Liuzzi oli myös kuudes.

Samalla se oli Liuzzin uran viimeinen pistesija kun vuosi 2011 meni maksukuskina umpihitaalla HRT:llä ajeluun ja mies ajoi sentään edellisenä vuonna edes jotenkin oikeasti ajoittain pisteitä saavuttaen olosuhteisiin ja ajoittaiseen kritiikkiin nähden hyvin Force Indialla.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Urallaan voittaneista huipputallien kuljettajista puhuttaessa vaivaannuttavin osin toki ajoittain myös valtavastakin teknisestä epäonnestakin johtuen, mutta myös välillä ilman sitäkin nykypäivänä puhuttaessa on ehkä Eddie Irvine nimenomaan paalupaikkaa saavuttamattomista kuljettajista puhuttaessa.

Irvine ajoi urallaan vain neljä kertaa muutenkin eturiviin eikä koskaan ollut paalupaikalla.

Neljä kertaa urallaan hän myös voitti ja vain kerran oli edes kisan nopein, mutta toki balsamiksi haavoihin tuli 26 palkintosijaa kaikkiaan muutoin.

Vuosi 2000 olisi kyllä näin jälkikäteen ehkä kannattanut Ferrarilla käyttää optiona jotta edes tilastoissa olisi homma näyttänyt paremmalta.:nope:
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Vuonna 1994 Unkarin Grand Prixissä nähtiin Jos Verstappenin uran ensimmäinen palkintosija mikä oli myös Hollannille ensimmäinen palkintosija F1:ssä.

10 päivän kuluttua siitä tulee 25 vuotta aikaa.

Tuohon aikaan 10:s nk. Mallu-kisa Unkarissa unkarilaisen sponsorinimen eli Marlboro Magyar Nagydijn mukaan oli siinä mielessä kuitenkin hieman huomiota herättävä juttu taas kerran kohutallina tuona vuonna pysytelleen Benettonin kannalta.

Edelleen tähän kisaan Michael Schumacher oli saanut luvan päästä ajamaan vaikka kilpailukielto edelleen periaatteessa olisi pitänyt jo langettaa, mutta sitä vieläkin oltiin saatu Silverstonen tapahtumien takia lykättyä vaikka tuohon kisaan tuomarit eivät Hockenheimista poiketen enää edes halunneet antaa armoa kun tuolloin armo kävi oikeudesta vaan sen takia kun Flavio Briatore pystyi vetoamaan Schumin ajamiseen kotiyleisön edessä.

Kaikkiaan Flavio teki jälleen vetoomuksen show-esityksensä kuten monta kertaa tuolla kaudella ja siten taas tuomarit sallivat Hungaroringillä Schumin ajaa.

Itse kohu tuli tällä kertaa siinä, että kisan loppuvaiheessa McLarenin Martin Brundle keskeytti sähkövikaan ja kisan loppuvaiheessa Schumacher alkoi hidastella erittäinkin paljon.

Brundlen ja McLarenin Ron Dennisin mielestä Brundle olisi kuulunut palkintokorokkeelle kun hän oli johtokierroksella ja hänen olisi pitänyt sillä myös olla.

Valitettavasti kuitenkin Hungaroringin tuomaristo katsoi toisin kun nuori Jos Verstappen ehti kuin ehtikin saada Schumin kiinni ja itsensä samalle kierrokselle saksalaisen kanssa jolloin Verstappen pääsi palkinnoille.

Tilanne oli kuitenkin sen verran täpärä ja määritelmä sen verran vaikea, että periaatteessa Ron Dennis olisi voinut tehdä protestin ja saada Brundlen palkintokorokkeelle.

Muutenkin Dennisin mielestä oli edelleen melko kuohuttavaa myös se, että miksi Schumacher sai edes ajaa Hungaroringillä?

Schumacherilla oli tietysti vieläkin viivytetyn kilpailukiellon langetuksen suhteen vapaus vielä ajaa joko siinä tai seuraavassa kisassa enintään ennen tuomion lankeamista lopullisen suoraan minkä mahdollisuuden saksalainen tietystikin käytti.

Tosin Schumacherin mahdollisesti kärsiessä kilpailukiellot vaikkapa Hungaroringillä ja Spa-Francorchampsissa ilman nurinoita hän olisi vastaavasti saanut ajaa Monzassa ja Estorilissa suoraan.

Lopulta kuitenkin kun pistehyöty Brundlelle oli pieni eli vain piste kuin jos kyseessä olisi ollut vaikkapa kakkostila ja lopullisen selvästi voitto niin sitten Dennis varmaankin olisi tehnyt protestin.

Kun kyseessä oli vain kolmostila niin Dennis ei tehnyt protestia tapahtumista.

Brundlea lisäpiste ei olisi auttanut MM-kilvassa, mutta mahdollinen toinen sija olisi tuonut tasoihin hänet Rubens Barrichellon kanssa ja teoreettinen voitto olisi tuonut hänelle MM-kilvan kuutospaikan sinä vuonna Unkarista tai ilman mutkan kautta.

Asioiden mennessä kuten meni oli Jos Verstappen Hollannin ensimmäinen palkinnoille päässyt kuljettaja ja ainoan kerran näkyvästikin Hollannin lippu nousi kisan jälkeen kolmantena salkoon ja näkyi pienellä tuon ajan TAG Heuerin TV-ruudun grafiikassakin kun Spa-Francorchampsin kisassa Verstappen ei alustavasti neljäntenä ajaessaan päässyt kisan jälkeen palkinnoille ja erilliseen kolmostilan palkintoon mennessä hänen postilaatikkoonsa leikkisästi sanottuna virallisessa ruutugrafiikassa TAG Heuerin toimesta TV:ssä näkyi pienenä ja lippusalossa sitten isolla Suomen lippu Mika Häkkisen toimesta ja Häkkisellä kolmostila vaihtui kakkostilaan ja Damon Hillin kakkostila voittoon.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
1.7.2019 tänä vuonna F1:ssä oli tällä kaudella nähty erittäin vähän keskeytyksiä.

Vain 16 keskeytystä joista 9 kolareita. Kaikkiaan 8,89 % kaikista kisaan lähteneistä autoista kuljettajineen oli siihen mennessä siis keskeyttänyt.

Heinäkuuhun 2018 verraten samaan aikaan mennessä oli nähty yhtä moneen kisaan eli 9 kisaan mennessä jo 32 keskeytystä ja se tarkoitti 19,52 % prosenttiosuutta kun määritelmänä olivat siis kaikki kisaan lähteneet autot kuljettajineen siihen mennessä keskeyttäneinä.

Heinäkuussa 2017 verraten tämän päivän tai viime vuoden tilannetta prosenttiosuus keskeytyksistä oli 21,25 %.

Heinäkuussa 2016 verraten tämän päivän tai viime vuoden tilannetta prosenttiosuus keskeytyksistä oli 24,7 %.

Ennen 1.7.2019 F1:ssä paras 2000-luvun tai 2010-luvun prosenttiosuus oli vuonna 2013 samaan aikaan ollut keskeytyksistä puhuttaessa 15,8 %.

Pahimpiin keskeytysvuosiin 1980-luvulta puhuttaessa kuten esimerkiksi vuosien 1984, 1986 ja 1987 vastaaviin ei ollut asiaa samassa suhteessa tapahtuma-aikaan kun vertailu oli heinäkuuhun mennessä noina vuosina tapahtuneet keskeytysten prosenttiosuudet.

Vuonna 1984 oli pahin eli tuolloin 63,4 % prosenttiosuus kaikista kisaan lähteneistä autoista kuljettajineen oli siihen mennessä siis keskeyttänyt muodossa tai toisessa. Keskiarvoltaan tuo olisi tarkoittanut heinäkuussa 1984 siinä vaiheessa ennen Keke Rosbergin menestyksekästä Dallasin Grand Prixiä hieman sen 16 auton jäämistä radan varteen per kilpailu tavallaan.

Lukua oli tietysti pahentanut Detroitin kisan romuralli ennen heinäkuuta, mutta kyllä keskeytyksiä tapahtui muutenkin paljon sinä vuonna muissakin kisoissa.

Vuosina 1986 ja 1987 prosenttiosuus oli sama heinäkuuhun mennessä niinä vuosina eli 58 %, mutta näistä keskeytyksistä puhuttaessa alle murto-osa oli vuonna 1987 ulosajoja tai ei-teknisiä vikoja sen vuoden heinäkuuhun mennessä ja vain tekniset viat nostivat luvut niin rumiksi kuin miltä ne näyttivät.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Jim Clark tunnettiin urastaan joka päättyi ennen aikojaan menehtymiseen.

Jim Clark olisi voinut myös lukemattomat kerrat menehtyä aikaisemmin tai loukkaantua uran päättävällä tavalla silti kuitenkaan niin käymättä.

Jim Clarkin osalta varmasti kuitenkin uran ehkä erikoisin ja myös mahdollisesti uran ennen aikojaan päättävä kolari ja loukkaantuminen potentiaalisesti tapahtuivat Reimsissä 1966.

Jim Clark osui nimittäin kilpailuviikonloppuna lintuun mistä olisi voinut sokeutua ja päättää uransa loppuelämän elämiseen sitten sokeana kun mikäli tietenkään muutoin ei olisi kolarissa satuttanut itseään kun vauhtia myös ihan muuhunkin ruumiilliseen loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan asti kolarihetkenä oli varsin paljon.:eek:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
F1:ssä on verraten harvoin nähty aivan täydellisiä voittajan dominointeja kisoissa niin, että voittaja ohittaisi kaikki kuljettajat kierroksella.

Syy siihen on tietysti ollut ajoittain voittavan kuljettajan auton säästössäkin kun on menty vain niin lujaa kuin on tarvittu ajaa.

Tässä kilpailut joissa vuosien varrella voittaja on ohittanut kierroksella kaikki kuljettajat radalla vähintäänkin kerran ja lasken tähän mukaan myös Indy 500-ajot vuosilta 1950-1960 osana F1-sarjaa:

Monaco 1950: Juan Manuel Fangio

Indy 500 1950: Johnnie Parsons

Rouen 1952: Alberto Ascari

Silverstone 1952: Alberto Ascari

Buenos Aires 1953: Alberto Ascari

Monza 1954: Juan Manuel Fangio

Silverstone 1956: Juan Manuel Fangio

Monsanto Park 1959: Stirling Moss

Rouen 1962: Dan Gurney

Zandvoort 1963: Jim Clark

Monaco 1964: Graham Hill

Zandvoort 1966: Jack Brabham

Watkins Glen 1966: Jim Clark

Monaco 1967: Denny Hulme

Mont-Tremblant 1968: Denny Hulme

Montjuic Park 1969: Jackie Stewart

Silverstone 1969: Jackie Stewart

Jarama 1970: Jackie Stewart

Silverstone 1975: Emerson Fittipaldi

Fuji 1976: Mario Andretti

Monaco 1982: Riccardo Patrese

Imola 1985: Elio de Angelis

Silverstone 1985: Alain Prost

Österreichring 1986: Alain Prost

Interlagos 1994: Michael Schumacher

Adelaide 1995: Damon Hill

26 kertaa siis on ollut voittajan osalta sellaisia kisoja missä on ohitettu kaikki muut kuljettajat vähintään kierroksella.

Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari ja Jackie Stewart jakavat uriensa suhteen ennätyksen siinä, että he kolme kertaa ohittivat uransa aikana ohittivat kaikki kilpailijat kierroksella jossakin kisassa.

Vain 14 kertaa 26:sta mahdollisesta sellaisesta sai tämän tempun suorittanut kuljettaja maailmanmestaruuden.

Jackie Stewart ja Damon Hill olivat ainoat miehet jotka ohittivat kaikki kilpailijat myös ainakin kahdella kierroksella kisassa vaikkakin Alberto Ascari oli erittäin lähellä liittyä Rouenissa 1952 tämän kaksikon seuraksi kolmanneksi mieheksi, mutta ihan ei päässyt Giuseppe Nino Farinan ohi toista kertaa kisassa kierroksella kun kolmanneksi jäänyt Piero Taruffi oli jäänyt kaksi kierrosta, Robert Manzon neljäntenä oli jäänyt kolme kierrosta, Maurice Trintignant viidentenä jo viisi kierrosta ja kaikki loput kuljettajat jäivät Ascarista maalista vähintään 7 kierrosta tai enemmän alkaen kuutospaikan ajaneesta Peter Collinsista eteenpäin!:eek!:

Alberto Ascari ja Jackie Stewart ovat ainoat jotka ovat onnistuneet samalla kaudella kahdesti ajamaan kisan jossa he ohittavat kaikki kuljettajat kisassa kierroksella eli vuonna 1952 ja 1969, Ascari oli hyvin lähellä tehdä tietenkin myös Rouenissa 1952 kahdella kierroksella kaikista ohituksen vähintään kilpailuun ja samalla Ascari on myös ainoana kuljettajana saman kauden perättäisinä kisoina onnistunut ohittamaan kaikki kuljettajat vähintään kertaalleen kyseisissä kisoissa eli Rouenissa 1952 ja Silverstonessa 1952.

Dan Gurney ja Riccardo Patrese ottivat uransa ensivoitot kilpailussa jossa he ohittivat kaikki kierroksella.

Porschen ainoa F1-voitto oli nimenomaan kisassa jossa sen auto ohitti kaikki muut kuljettajat kierroksella Dan Gurneyn ajamana.

24 vuotta on kulunut siitä, että joku kuljettaja on yleensäkään ohittanut kaikki kuljettajat kierroksella kilpailussa ja se on pisin aikaväli.

Edellinen pitkä odotus oli 8 vuotta vuosien 1986-1994 välillä ja vuoden 1994 Interlagosin ja 1995 Adelaiden välillä oli vain vuosi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Max Verstappen sai tietysti eilen vihdoin ja viimein puuttuvan paalupaikkansa.

Siten hän jakaa Jackie Stewartin kanssa ennätyksen 7 voitolla sen suhteen ennen kuin heille tuli heidän uriensa ensimmäinen paalupaikka.

Mikäli Verstappen olisi jäänyt tänään ilman paalupaikkaa ja olisi voittanut huomenna niin hän olisi ollut ennätysmies 8 voitolla ilman ensimmäistäkään paalupaikkaa.

Kun tilastoa jatkaa vielä vähän alaspäin niin Denny 'Karhu' Hulmella oli 6 voittoa ennen uran ensimmäistä ja ainoaa paalupaikkaa vuonna 1973.

Michael Schumacherilla oli ennen uran ensimmäistä paalupaikkaa Monacossa 5 voittoa vuonna 1994 ja ilman Ayrton Sennan menehtymistä olisi Schumacher ehkä nykypäivän Max Verstappenin tapaan ollut siinä mielessä erikoisessa tilanteessa, että hän olisi ottanut kisoista voitot ja Senna olisi ottanut kisojen paalupaikat mikä olisi ainakin vielä Monacossa 1994 voinut hyvinkin olla tosiasia jos Senna olisi elänyt ja mihin ehkä Sennan loppupelissä olisi kannattanut keskittyä kaikkiaan Imolan järkyttävien tapahtumien jälkeen ennen kisaa.:frown:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
F1-kisojen johtomäärät tai tarkat kierrosmitat ja johtamisen määrittely ovat joskus hyvinkin mielenkiintoisia.

5.7.2019 mennessä Charles Leclerc oli johtanut melkein 2 täyttä kisamittaa F1-ajoa debytoivaksi kuljettajaksi.

Hän johti 41 kierrosta Sakhirissa 57 kierroksen kilpailusta, 19 kierrosta Bakussa 51 kierroksen kilpailusta ja 58 kierrosta Red Bull Ringillä.

Mikäli vielä jonkin aikaa Leclerc johtaisi kuten on mitä ilmeisimmin johtanut nyt huomisen kisaan lähdettäessä Hungaroringillä niin hän vaikuttaa menneen tai on menemäisillään ohi Chris Amonista.

Chris Amon johti aikanaan 42 kierrosta Jaramassa 1968 90 kierroksen kilpailusta, kierroksen verran Spa-Francorchampsissa 1968 28 kierroksen kilpailusta, 72 kierrosta Mont-Tremblantissa 1968 90 kierroksen kilpailusta, 37 kierrosta Montjuic Parkissa 1969 90 kierroksen kilpailusta, 3 kierrosta Spa-Francorchampsissa 1970 28 kierroksen kilpailusta viimeisessä vanhan pitkän radan kilpailusta puhuttaessa, 9 kierrosta Monzassa 1971 55 kierroksen kilpailusta ja 19 kierrosta Clermont-Ferrandissa 1972 38 kierroksen kilpailusta ja lisäksi jonkin verran mitä erinäisimpiä lyhyitä aikoja johdossa, mutta ei paljon tuota määrää enempää.

Täyden kisamitan tai sitä enemmän johtaneet kuljettajat jotka eivät voittaneet koskaan kilpailua tulevat seuraavaksi tähän alle ja niitä on erittäin vähän:

Jean-Pierre Jarier: Johti aikanaan 28 kierrosta Interlagosissa 1975 40 kierroksen kilpailusta silloisella vanhalla pitkällä radalla, 2 kierrosta Silverstonessa 1975 56 kierroksen kilpailusta ja 49 kierrosta Montrealissa 1978 75 kierroksen kilpailusta ja tietenkin silloin tällöin lyhyitä kisamittoja siihen päälle.

Jean Behra: Johti aikanaan kierroksen verran Spa-Francorchampsissa 1952 36 kierroksen kilpailusta, 8 kierrosta Buenos Airesissa 1957 100 kierroksen kilpailusta, 47 kierrosta Aintreessa 1957 90 kierroksen kilpailusta, 2 kierrosta Monzassa 1957 87 kierroksen kilpailusta, kierroksen verran Buenos Airesissa 1958 80 kierroksen kilpailusta, 27 kierrosta Monacossa 1958 100 kierroksen kilpailusta ja 21 kierrosta Monacossa 1959 100 kierroksen kilpailusta ja tietenkin vielä silloin tällöin lyhyitä kisamittoja siihen päälle.

Vertailun vuoksi Bruce McLaren on vähintään 4 voittoa saavuttaneista kuljettajista kaikkein lyhimpään F1-kisoja johtanut kuljettaja ainakin tietääkseni johdetuista kierroksista tai kilometrimääristään katsottuna koska hänen kierrosmäärät tai johtokilometrit hänen uransa aikana ajamissaan kisoissa riittäisivät vain puoleen kisamittaan tai vähän sen yli asti.

Herra McLaren johti seuraavat kisat urallaan jotka käytännössä olivat myös järkevästi hänen nk. Hopealautasella voitettaviksi tarkoitettuja kisoja joista neljä kertaa viidestä näin toteutui kun muutoin herra McLaren oli joko epäonnen riivama itse tai muut olivat parempia jolloin altavastaajana oli hankalampi ajaa kilpaa:

Bruce McLaren: Johti kierroksen verran Sebringissä 1959 42 kierroksen kilpailusta sen voittaen, 13 kierrosta Buenos Airesissa 1960 80 kierroksen kilpailusta sen voittaen, 14 kierrosta Monacossa 1962 100 kierroksen kilpailusta sen voittaen, kierroksen verran Spa-Francorchampsissa 1968 28 kierroksen kilpailusta sen voittaen ja 12 kierrosta Monzassa 1968 68 kierroksen kilpailusta keskeyttäen ylivoimaiselta vaikuttaneesta johdosta voittoon ajavana öljyvuotoon jolloin uran viides ja toinen McLarenin oman tallin voitto jäi saavuttamatta ja muutoin johti vielä tietenkin jopa Jarieria ja Behraa selvästi satunnaisempia muita johtokilometrejä kisoissaan mitä ehti ennen poismenoaan ajaa urallaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Jean Alesi tunnettiin epäonnisena miehenä Ferrarilla vuosina 1991-1995 huikean vuoden 1990 Tyrrell-kauden kuten myös Tyrrellin debyyttivuoden 1989 jälkeen.

Hän myös räiskähtelevästi johti useita kertoja kisojakin.

Alesi ehti ennen ensivoittoaan johtaa urallaan esimerkiksi enemmän kierroksia tai hyväksyttyjä ajokilometrejä enemmän kuin esimerkiksi Jochen Rindt tai Ronnie Peterson, mutta näistä kahdesta poiketen johdot Alesilta olivat usein valitettavan lyhytaikaisia ennen keskeytystä tai keskittyneet joskus vain renkaanvaihtojen tai välitankkausten rulettien ympärille niiden ajaksi.

Alesi oli Montrealin 1995 uran ainoaksi jäänyttä voittoaan ennen juurikin kroonisen teknisen epäonnen takia johtanut hädin tuskin puoltatoista kisamittaa F1-kisaa ja se oli vähemmän kuin mitä esimerkiksi nykyään Charles Leclerc on Ferrarilla johtanut.

Alesi johti tunnustetun selvästi ainakin 20 kisassa urallaan ja vähemmän selvästi lievästi sanoen melkein lukemattomia kertoja vuoden 2001 Suzukaan päättyneellä urallaan.

Siltikin sellainen todella pitkäaikainen ja selvä kisan johto dominoivasti kohti voittoa oli juurikin erittäin harvinaista nähdä Alesilta kun aina tuli se vietävän tekninen vika.

Ainoat erittäin pitkäaikaiset ja monien mielestä sellaiset Alesin uran nk. Hopealautastason voitot taatusti hänelle tuntuivat olevan vain Phoenix 1990 ennen kuin Ayrton Senna sai Alesin juonen päästä kisataktisesti kiinni, Nürburgring 1995 jossa tosiaan voitto näytti tulevan ennen kuin Michael Schumacherin onnistui hänet sitten kuitenkin voittaa, Melbourne 1997 kun johtaneena ja erittäin potentiaalisena voittajasuosikkina Alesi itse mokasi polttoaineen kulutuksensa itsepäisyytensä takia ja keskeytti sitten bensan loppumiseen ja Monza 1997 jossa harvinaisesti Alesille ei sattunut teknistä vikaa tai muuta haaveria ennen maalia, mutta Benettonin varikkomiehistö hidasteli ratkaisevat sekunnin kymmenykset jolloin David Coulthard pääsi McLarenilla edelle ja voittoon.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Ennen Silverstonea tänä vuonna Charles Leclerc oli johtanut 100 kierrosta voittamatta kilpailua lyhyellä urallaan.

Vertailun vuoksi vuonna 1974 Emerson Fittipaldi johti koko vuonna vain 77 hyväksytyn kierroksen ajan ja siitä huolimatta voitti omien ajotuloksiensa suhteen maailmanmestaruuden silti sinä vuonna McLarenilla.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Suomalaisittain ja muutenkin sanottuna Keke Rosberg johti omana MM-vuotenaan eli 1982 harvakseltaan kilpailuja.

Kaikkiaan Rosberg johti lyhyiden ja mittaamattomien kierrosten tai kilometrimäärien lisäksi vuonna 1982 kaikkiaan muutoin 80 kierrosta kauden kilpailuissa.

Siten esimerkiksi Suomessa mestaruusvuonnaan myös harmitellun Rosbergin onnistui kuitenkin johtaa enemmän kuin Emerson 'Emmo' Fittipaldin vuonna 1974 8 vuotta aiemmin.:frank:

Toki sellaisia hirveän näkyviä kisan johtamisia tai voittoja Kekellä ei vuonna 1982 juuri ollut ja siinä mielessä kieltämättä se kaikki erikoista olikin.

80 johtokierroksestaan tai siihen rinnastettavasta johtokilometrimäärästään Keke johti ylivoimaisesti kahdessa kiinnostavassa tapauksessa Belgian Zolderissa 1982 jolloin hän oli jo silloin ottaa ensivoittonsa kun oli sitä ennen johtanut 64 kierrosta kilpailussa 4:n ajetun kierroksen jälkeen ja siitä eteenpäin sitten aina kaksi kierrosta ennen ruutulippua olleelle ajalle asti ennen kuin John Watson voitti ja hän ja Niki Lauda joutuivat koko kisan voittajakolmikkona Zolderin painoskandaaliin jonka päätteeksi tosin sentään ei ihan koko palkintokolmikoa mukaan lukien Keke hylätty vaan ainoastaan vain Niki Lauda hylättiin.

Mikäli en ihan väärin muista niin Keken viimeiset johtokierrokset lyhyitä syöksyjä huomioimatta tai mahdollisia varikkokäyntejä huomioimatta joita Brabham-talli harrasteli välitankkausten mudoossa vuonna 1982 olivat juurikin toisen kiinnostavan tapauksen eli Dijon-Prenoisin ensivoiton kaksi viimeistä kierrosta jolloin siis nuo kaksi kisaa muodostivat Rosbergin johtamista kisakierroksista vuonna 1982 66 kierrosta.

Loput 14 kierrosta tai siihen rinnastettavaa johtokilometriä Kekelle tuli vuoden 1982 mittaan mitä erinäisimmistä muista kisoista.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Tämän vuoden Hockenheimin kisaan mennessä kaikkien aikojen sellaiset ajajat joilla ei ollut voittoa olivat johtaneet kisoja seuraavasti ja tässä kärkikymmenikkö jälleen selviltä kierroksilta mitattuna lisäten myös listaan Indy 500:n kuskit aikaväliltä 1950-1960:

Chris Amon: 183 kierrosta

Charles Leclerc: 124 kierrosta

Jean Behra: 107 kierrosta

Jean-Pierre Jarier: 79 kierrosta

Jack McGrath: 70 kierrosta

Johnny Thompson: 50 kierrosta

Pat O' Connor: 46 kierrosta

Ivan Capelli: 46 kierrosta

Nico Hülkenberg: 43 kierrosta

Romain Grosjean: 40 kierrosta
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Hockenheimin kisan voitettuaan viime sunnuntaina Max Verstappen on tehnyt ennätyksen voittamalla nykyisen turboaikakauden aikana kaikki sellaiset kisat joista molemmat Mercedeksen autot ovat keskeyttäneet tai olleet melkein keskeyttää, mutta on myös laskettu kisan lopputuloksiin.

Ne kisat ovat olleet Barcelona 2016, Red Bull Ring 2018 ja Hockenheim 2019.

Samalla tämä kisa eli Hockenheim 2019 oli ensimmäinen molempien Hondan moottorin omaavan kuljettajan oleminen palkintokorokkeella Daniil Kvjatin kolmospaikan myötä sitten Estorilin 1992 jolloin tietenkin Gerhard Berger ja Ayrton Senna olivat palkinnoilla Nigel Mansellin uran viimeisen Euroopan puolen ja Punaisen Vitosen voittokisassa.

Missä tosiaan sattui ja tapahtui kun Berger ja Riccardo Patrese kolaroivat ja Senna yritti uhkarohkeaa voittoyritystä Williamsin ja Mansellin ylivoimaa vastaan ajamalla radikaalisti neljän säännöllisen pysähdyksen taktiikalla.

Mikäli se olisi onnistunut ja Senna olisi voittanut niin hän olisi ollut ensimmäinen kuljettaja sitten Adelaiden 1985 ja Keke Rosbergin joka olisi käyttänyt voittavana kuljettajana neljän pysähdyksen taktiikkaa.

Sennaa raivostutti myös se, että tallimääräystä toiseksi päästämiseen Bergerin edelle ei tullut.

Senna kun olisi halunnut olla MM-kilvassa toinen tai vielä ihan viime tingassa edes sentään vuoden 1992 loppua kohti edes kolmas mitä varten kaksikin lisäpistettä olisi ollut tärkeät.

Lisäksi kisa Hockenheimissa oli ensimmäinen Hondan kannalta sitten vuoden 1988 Adelaiden milloin kaksi eri Hondan moottoreita käyttävää tallia olivat palkinnoilla kun Alain Prost voitti turboaikakauden päätösvoittona kisan ja Nelson Piquet oli kolmas kuten oli ollut kauden avauksessa Rio de Janeirossakin minkä jälkeen Piquetilla meni enemmän tai vähemmän penkin alle koko kausi 1988 muutenkin vaikka McLarenin ylivoima olisi ollutkin vähäisempi.

Ensimmäistä kertaa sitten Hungaroringin 2014 ei Lewis Hamilton voittanut myöskään sateella selvästi ajettua tai sateen ainakin osin vaikuttamaa kilpailua vähintään välikelin renkaiden tasoisesti.

Edellinen muu sadekelin kisan tai osittain sateen vaikuttaman kisan ennen Hockenheimia ja Max Verstappenia viime viikonloppuna voitti Daniel Ricciardo.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Toro Rossolla oli viime viikonloppuna Hockenheimissa 209 kisan mittainen tauko palkintosijansa välillä F1:ssä viime viikonlopun kisan ja Monzan 2008 Sebastian Vettelin sadekelin kisavoiton väliseltä ajalta puhuttaessa.

Toro Rosso on siis saavuttanut voiton ja kolmannen tilan, mutta toinen sija vielä puuttuu kuten myös kaksoisvoitto.

Toro Rosson odotus on siis kaikkien aikojen pisin palkinto-odotus lajissa toistaiseksi sellaisista jotka ovat sen ainakin kerran saavuttaneet.

10:n eniten palkintosijaa odottaneita tallia ovat seuraavat kun muutamalla tallilla on siis palkintovälien muodossa useampikin erittäin pitkä aikaväli:

Toro Rosso: 209 kisaa Monzan 2008 ja Hockenheimin 2010 välillä

Arrows: 135 kisaa puhtaana Arrowsina Phoenixin 1989 ja Hungaroringin 1997 välillä ja Footwork-aikakauden laskien myös senkin tallin täytenä olemisen aikaan nähden tilastoihin kuin Arrowsin ajaksi oli siinä tapauksessa odotusta vähän vähemmän eli 108 kisaa Phoenixin 1989 ja Adelaiden 1995 välillä, mutta tosiaan Arrowsin ja Footworkin talliomistajuuskuviot ovat olleet historiankirjoissa huomattavankin monimutkaisia.

Kuten jossain määrin myös Marchin ja Leyton Housenkin kun joissakin lähteissä jopa jo vuosi 1990 lasketaan äärimmillään Footworkina ja muutoin joko Arrows-Footworkina tai Footwork-Arrowsina vuoden 1996 tapaan joskin vuoteen 1996 ja sen sekavaan tilanteeseen verrattuna Arrows sentään pystyi vielä ilmoittautumaan omana itsenään sarjaan kun vuosi 1996 meni tosiaan jakopeliksi niin Footwork-Arrowsina kuin Arrows-Footworkina ennen kuin lopulta sitten vuodesta 1997 lähtien nähtiin pelkkä Arrows.

Vaikka jopa senkin on Tom Walkinshawin oston takia nimetty toisinaan TWR Racingiksi tai TWR Racing-Arrowsiksi tai myös TWR Racing-Arrowsina joka vain ilmoittautui sarjaan aina Arrowsin nimellä ja myös vuodet 1994-1995 ovat joskus laskettu Arrowsiksi eikä enää Footworkiksi jolloin vain vuodet 1991-1993 olivat sellaista todella vahvaa Footworkin aikakautta

Ligier: 106 kisaa Detroitin 1986 ja Kyalamin 1993 välillä

Tyrrell: 92 kisaa Detroitin 1983 ja Mexico Cityn 1989 välillä ja vuoden 1984 hylätyt, murheelliset palkintosijat ottaen huomioon odotus olisi vielä ollut lyhyempi vaikkakin viimeistään Detroitista 1984 eteenpäin odotus olisi ollut melko pitkä

Force India: 85 kisaa Spa-Francorchampsin 2009 ja Sakhirin 2014 välillä

Williams: 63 kisaa Yas Marina Bayn 2008 ja Barcelonan 2012 välillä

Arrows: 61 kisaa tällä kertaa pelkkänä Arrowsina Imolan 1981 ja Imolan 1985 välillä joista murheellisesti Imolassa 1985 oli vahingossa yli-innokkaan tuomariston ilmoittamana myös voittaja Thierry Boutsenin muodossa ennen kuin sittenkin Alain Prost pidettiin hylättynä, mutta Elio de Angelis palautettiin voittajaksi kilpailussa milloin Boutsenin oli pakko olla kakkostilalla:(

Arrows: 57 kisaa Imolan 1985 ja Monzan 1988 välillä

Williams: 51 kisaa Nürburgringin 1975 ja Watkins Glenin 1978 välillä joskin tässä vaiheessa on muistettava myös, että lasken tähän myös Frank Williams Racing Carsin ajan ainoan palkintokorokepaikan mukaan enkä Wolf-Williamsin tai Williams-Wolfin murheellista kautta 1976 tai mahdollisen erikoista ja sotkuista Williamsin ensimmäistä kautta nykyisenään eli Williams Grand Prix Engineeringin nimen alla tuolloin tosin Marchin kanssa ostoauton ja hyvin vähän myös teknistä apua omaavana vuonna 1977 ennen kuin siiten jo sen vuoden aikana kuten myös vuodesta 1978 lähtien kaikki on ollut Williamsin omaa jolloin ihan pelkkänä nykyisenä Williamsina odotusväli on ollut hyvinkin lyhyt palkintosijan välillä kun talli on aloittanut taipaleensa lajissa

Cooper: 45 kisaa Silverstonen 1952 ja Buenos Airesin 1958 välillä
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Viime viikonlopun kisa Hockenheimissa oli ensimmäinen sitten Magny-Coursin 2008 milloin palkintokorokkeella Mercedeksen tai Renaultin moottorilla ajanutta tallia autoineen.

Magny-Coursin 2008 kilpailussa Felipe Massa, Kimi Räikkönen ja Jarno Trulli ajoivat Ferrarilla ja Toyotalla.
 
Ylös