Yksityistämisestä

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Aamun Helsingin Sanomien Vieraskynässä oli aiheellinen kirjoitus kunnallisten palvelujen yksityistämisestä ja sen riskeistä.

Tein nyt tälle uuden toikin, mun mielestäni sen verran akuutti ja tärkeä aihe.

Itse olen aikalailla samaa mieltä jutun kirjoittajien kanssa.


"Yksityisiä sosiaalipalveluja on valvottava tehokkaasti

(lähde HS 24.1.2005)

Ulkoistamalla ja kilpailuttamalla palveluja luodaan helposti toimintaympäristö, joka edistää epäeettisiä tai rikollisia käytäntöjä, kirjoittavat Anne Alvesalo ja Steve Tombs.

Kun julkisten palvelujen tuottamisesta on keskusteltu, on muutosten seurauksia arvioitu yllättävän kapeasti. Yksityistämällä, ulkoistamalla ja kilpailuttamalla luodaan helposti toimintaympäristö, joka edistää epäeettisiä tai rikollisia käytäntöjä. Kun yksityisyrittäjille avataan markkinat alalla, joka on perinteisesti ollut julkisen sektorin rahoittama ja hallinnoima, luodaan heille samalla tilaisuus ja jopa välttämättömyys toimia rikollisesti.
Sosiaalipalvelualalla tehdyt rikokset saattavat olla taloudellisia väärinkäytöksiä, kuten laskutus- ja avustuspetoksia tai lahjontaa. Myös henkeä ja terveyttä vaarantava rikosoikeudellinen huolimattomuus – hoitolaitosten huono lämmitys, riittämätön tai kelvoton ruoka tai yleisesti huolimaton toiminta – saattaa yleistyä.

Laiminlyöntien mahdollisuus on erityisen suuri juuri sosiaalialan palveluntuottajien toiminnassa, jossa "asiakkaat" ovat usein haavoittuvaisia. Laiminlyöntejä on havaittu maissa, joissa palvelumarkkinat ovat olleet jo verrattain kauan avoimet.
Britanniassa sosiaali- ja terveysalan markkinat vapautettiin suurelta osin jo vuonna 1990. Vaikka tuolloin ei ollutkaan poliittisesti mahdollista yksityistää esimerkiksi vanhusten tai vammaisten hoitopalveluja kokonaan, on huolenpito näistä haavoittuvista ryhmistä suurelta osin yksityissektorin käsissä. Lähes 70 prosenttia alan markkinoiden kokonaisarvosta oli vuonna 2003 yksityisyrittäjien, enimmäkseen yhtä tai kahta hoitokotia pyörittävien pienyrittäjien, käsissä.
Alalla toimii kirjava ja runsaslukuinen yrittäjäkunta, markkinasuhteet ovat monimutkaisia ja tilaisuudet väärinkäytöksille ovat lisääntyneet.
Markkinoiden vapauttaminen on toki synnyttänyt loistavia mahdollisuuksia yritystoiminnalle. Muutokset eivät kuitenkaan ole olleet suotuisia edes niitä ajaneiden tahojen omilla kriteereillä mitattuina. Kuntasektori on käytännössä subventoinut yrityksiä, hoitokustannukset eivät ole pienentyneet, palveluja on leikattu, ja niiden laatu on laskenut. "Asiakkaan vapaus valita" – mantra, jolla uudistukset esiteltiin – ei ole lisääntynyt.
Viime aikoina niin valtakunnallisia kuin paikallisia sääntely- ja valvontajärjestelmiä on pyritty kehittämään Britanniassa. On perustettu uusi sosiaalialan palveluja valvova elin, Commission for Social Care Inspection (CSCI). Ensi töikseen virasto antoi hätätilamääräyksiä, joiden perusteella useille hoitokodeille nimitettiin uusi johto ja yksi hoitokoti määrättiin suljettavaksi.
CSCI:n johtaja ilmoitti, että hätätilatoimiin ryhdyttiin, koska yksikään kyseisistä laitoksista ei tarjonnut edes alimman vaatimustason mukaista hoitoa. Laitoksia johdettiin heikosti, hoitohenkilökunta koki työnsä olevan tarkoituksetonta ja hoidettavat oli jätetty makaamaan omiin ulosteisiinsa; joillakin laitoksista ei ollut varaa ostaa ruokaa.
Ei ole tavatonta, että vanhainkodeissa asiakkaita ylilaskutetaan ja hoitomaksuja muutetaan varoittamatta ja ilman perusteluja. Maksukyvyttömiä vanhuksia on siirretty julkisen sektorin ylläpitämiin vanhainkoteihin. Laskutuksissa ilmenneitä epäselvyyksiä on hiljattain tutkinut Britannian kilpailuviranomainen Office of Fair Trading. Tutkinnan lähtökohtana oli, että yksityisten hoitokotien markkinat toimivat huonosti.

Jotkin yksityisissä hoitokodeissa ilmenneet tapaukset ovat pöyristyttäviä. Vuosi sitten helmikuussa 94-vuotias nainen jäätyi kuoliaaksi laitoksessa, jossa hoidosta veloitetaan 740 puntaa (noin tuhat euroa) viikossa. Vanhus oli nukkunut yönsä ikkunalaudalla, ja hänet löysi vierailulla käynyt tytär. Kuolemansyytä käsittelevässä oikeudenkäynnissä todettiin kyseessä olleen huolimattomuudesta johtunut kuolemantuottamus, ja vastaava hoitaja tuomittiin kurinpidollisiin seuraamuksiin.
On kuitenkin helppoa syyllistää yksittäisiä työntekijöitä. He ovat monella tapaa myös uhreja; he tekevät pitkiä työpäiviä minimipalkalla eivätkä välttämättä ole saaneet riittävää alan koulutusta. Vuonna 2002 Britanniassa arvioitiin, että vain joka viidennellä sosiaalialan työntekijällä oli alalla tarvittava muodollinen pätevyys.
Ammattitaidon ja hoidon heikko taso on osa kokonaisuutta, jossa yksityissektori pyrkii voiton maksimointiin hyvinvoinnin kustannuksella – ahneus on astunut julkisen palvelun jättämään tilaan.

Britannian malli ei ole ainoa tapa toteuttaa palvelurakenteen muutoksia. Tapahtumat maassa tarjoavat kuitenkin varoittavia esimerkkejä yksityistetyn palvelun puutteista – vanhusten ja vammaisten hoidossa, vesi- ja energianhuollossa sekä rautateillä. Yksityistäminen on tuottanut epäoikeudenmukaisuutta, josta monet britit ovat kärsineet; heidän kokemuksistaan tulisi ottaa oppia.
Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluja aiotaan ulkoistaa yhä laajemmin. Näiden vääjäämättöminä pidettyjen uudistusten etuja ja haittoja punnittaessa olisi huomioitava edellä esittämiemme kaltaiset epäkohdat. Jos "hallittu palvelurakenteen muutos" toteutetaan, alalla tarvitaan tiukka ja tehokas julkisen sektorin hallinnoima – rikosoikeusjärjestelmään ulottuva – valvontakoneisto.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden keskeinen tavoite on suojella ja tukea yhteiskunnan heikoimpia. Ilman sääntelyä ja valvontamekanismeja kaikkein haavoittuvimmista tulee vieläkin haavoittuvampia.

Anne Alvesalo
Steve Tombs

Kirjoittajista Alvesalo on erikoistutkija Poliisiammattikorkeakoulussa ja Tombs sosiologian professori John Moores University -yliopistossa Liverpoolissa
Britanniassa."
 

sooda

Alan Parsa
Liittynyt
25.1.2001
Viestit
5068
Sijainti
the real mid-west, Seinäjoki
Eikä tarvitse mennä sen kauemmaksi kuin Ruotsiin jossa juuri vanhusten hoitoa yksityistettiin vauhdilla -90-luvulla. Vanhuksia on kuollut todelliseen hoidonppuutteeseen ja subventiot ja ylimääräiset laskutukset, valvonta ym. ovat tehneet hoidon sielläkin kymmeniä prosentteja kalliimmiksi kuin alunperin laskettiin.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
sooda sanoi:
Eikä tarvitse mennä sen kauemmaksi kuin Ruotsiin jossa juuri vanhusten hoitoa yksityistettiin vauhdilla -90-luvulla. Vanhuksia on kuollut todelliseen hoidonppuutteeseen ja subventiot ja ylimääräiset laskutukset, valvonta ym. ovat tehneet hoidon sielläkin kymmeniä prosentteja kalliimmiksi kuin alunperin laskettiin.
Keskustelussahan unohdetaan liki aina, että yksityistettyjen palveluiden on tuotettava voittoa yrityksille ja se voiton osuushan on jostain pois. Yleensä niiltä kaikkein heikoimmilta- sairailta ja vanhuksilta.
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
Mielestäni tuollainen kirjoitus on vähintäänkin harhaanjohtava ja asenteellinen. Itse asiassa on pöyristyttävää lukea, että yritystoiminta olisi vääjäämättä jotenkin rikollista! Teksti on laadittu perin yksipuolisesti ja esimerkkejä on vain huonosti hoidetuista yrityksistä. Eikö Britanniassa tai muualla ole tapahtunut mitään ikävää julkisella sektorilla? EIkö ole yhtään hyvin asiansa hoitavaa alan yritystä?

Hoiva-alan yksityistämisestä en osaa sanoa sen kummemmin mitään, mutta mielestäni tuossa kirjoituksessa hyökätään voimakkaasti yritystoimintaa ylipäätänsä vastaan. Kerrotaan että yksityistäminen ei ole mikään patentti ratkaisu mihinkään.

Todellisuudessahan tilanne on vahvasti niin, että tilaaja saa pitkälti sen mitä on tilannut. Hintakin on sitten sen mukainen. Halvimmalla hinnalla ei voi saada parasta palvelua, usein ei edes hyvää. Mikään toiminta ei yritysmaailmassa voi olla kovin pitkään tappiollista. Toisaalta mikään toiminta ei jatku jos sopimuksia ei noudateta.

Kirjoituksen julkaiseminen tuollaisenaan on omiaan vähentämään yrittäjyydeen arvostusta maassamme. Kuitenkin kaikki puoleet ja mediat ovat selkeästi sitä mieltä, että yrittäjyys on hyvä asia ja sille on luotava hyvät edellytykset. Sitten valtakunnan päälehti julkaisee tällaisen mustamaalaus-kirjoituksen! Ilmeisesti yrittäjyys on niin kauan suotavaa kun riskin ottaja ei tee voittoa.
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
pmv sanoi:
Mielestäni tuollainen kirjoitus on vähintäänkin harhaanjohtava ja asenteellinen.
On toki, mutta toisaalta on selvää, että palveluntuottajiksi aloille, joissa asiakas ei pysty valvomaan omaa etuaan (koskee mm. vanhuksia monissa muissakin asioissa), hakeutuu myös moraalittomia yrittäjiä.

Mitä tekee yksityinen hoitolaitos, kun se ei menesty? Karsii menoja. Miten? Palkkaamalla halvempaa ja ammattitaidottomampaa henkilökuntaa ja karsimalla laatua pitäen kuitenkin maksut yhtä korkeina kuin aikaisemmin.

Valvonta pitää tehdä tiukaksi.

EDIT:

Eikö Britanniassa tai muualla ole tapahtunut mitään ikävää julkisella sektorilla?
On varmasti, mutta Britanniassa on myös hyviä esimerkkejä epäonnistuneesta yksityistämisestä. Rautatie, vesi- ja viemärimaksut ja sähkön hinta (ei toimi, hinnat nousivat dramaattisesti). En ole yksityistämistä vastaan, mutta tuskin se mikään kaikkeen kelpaava ratkaisu on.
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
pmv:ltä aivan oikea pointti, sitä saa mitä on tilannut ja yleensä halvin vaihtoehto ei ole kovinkaan hvyä, saati sitten loppupeleissä edes halvin.

Terveydenhuollon yksityistämisestä ei ole kovinkaan rohkaisevia kokemuksia juuri mistään päin maailmaa. Koko toiminnan luonne on sellainen, että voiton tavoittelu ei tule koskaan olemaan asiakkaan (~potilaan) edun mukaista, koska maksajalla (vakuutusyhtiö) on tendenssi saada tehtyä kaikki minimikustannuksin. Mielestäni suomen malli on maailman parhaita, täällä on toimiva yksityissektori, joka tukee sopivasti kohtuullisesti toimivaa julkista sektoria. Asiakkaalle ovat molemmat vaihtoehdot käytössä.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Olen kuullut, että Suomessakin on yksityisten hoitokotien ollut erittäin vaikeaa pitää yllä julkisen puolen vastaavaa hinta/laatusuhdetta. Joko palvelu on hyvää ja kallista tilaajalle (kunta/kaupunki) tai sitten palvelutaso on alta arvostelun:nope:

Valitettavasti humaaniset arvot eivät ole minkään arvoisia markkinatalouden pyörteissä :(
 

Puupää

Señor Member
Liittynyt
25.2.2002
Viestit
27306
Sijainti
Skekkoslovakia
Hurmurisija sanoi:
On toki, mutta toisaalta on selvää, että palveluntuottajiksi aloille, joissa asiakas ei pysty valvomaan omaa etuaan (koskee mm. vanhuksia monissa muissakin asioissa), hakeutuu myös moraalittomia yrittäjiä.
Mutta eihän se vanhus ole se "valvoja" vaan tilaaja eli esim. kunta. Sen pitää määritellä ja valvoa palvelutasot jne. Mutta taitaa tosiaan halvin hinta viedä voiton kovin usei...
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Mutku sanoi:
Mutta eihän se vanhus ole se "valvoja" vaan tilaaja eli esim. kunta.
Jos lapsi ei saa vanhempien mielestä kunnollista opetusta, he voivat ryhtyä toimiin, mutta jos vanhus ei saa kunnollista hoitoa, hän ei välttämättä osaa sanoa mitään, koska ei yksinkertaisesti ymmärrä tilannetta. Voidaan tietenkin sanoa, että kunnan täytyy kantaa vastuu, mutta jos se vastuu ei millään tavalla konkretisoidu, niin se tahtoo olla liukasta sorttia.
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Mutku sanoi:
Mutta eihän se vanhus ole se "valvoja" vaan tilaaja eli esim. kunta. Sen pitää määritellä ja valvoa palvelutasot jne. Mutta taitaa tosiaan halvin hinta viedä voiton kovin usei...
Näinhän siinä käy. Väitti kunnat/valtio mitä tahansa.

Säästöä ulkoistamalla/yksityistämällä saadaan, mutta palveluiden senkun vain laatu huononee. Ne, jotka palveluita eivät käytä - itse tai omaiset - eivät asiaa tietystikään juurikaan noteraa. Jos joku haluaa tulevaisuutensa turvata, kannattaa alkaa jo nyt siirtää rahaa sukan varteen....
 

Puupää

Señor Member
Liittynyt
25.2.2002
Viestit
27306
Sijainti
Skekkoslovakia
Hurmurisija sanoi:
Jos lapsi ei saa vanhempien mielestä kunnollista opetusta, he voivat ryhtyä toimiin, mutta jos vanhus ei saa kunnollista hoitoa, hän ei välttämättä osaa sanoa mitään, koska ei yksinkertaisesti ymmärrä tilannetta. Voidaan tietenkin sanoa, että kunnan täytyy kantaa vastuu, mutta jos se vastuu ei millään tavalla konkretisoidu, niin se tahtoo olla liukasta sorttia.
Eihän tuossa tapauksessakaan ole "lapsi" se valittaja vaan omaiset. Sama toimii myös "vanhusten" tapauksessa. Eikä lapsikaan ymmärrä saamansa opetuksen "laatua"...
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Eihän vanhukset ole mitään dementoituja vihanneksia - voi olla, että jokunen sellainenkin on joukossa, mutta silloin - toivon mukaan - omaiset huolehtivat.

Suurin osa vanhuksista ei yksinkertaisesti uskalla,kehtaa tai halua valittaa saamastaan huonosta palvelusta. Ennen muinoin ei valitettu turhista ja muiden "armoille" joutuminen saattaa tuntua muutenkin ns. nöyryyttävältä.

Joo. Ei siinä mitään, mutta minusta vertailu lapsiin hiukan tökkii....
 

VR

Syytön ja sillä sipuli
Liittynyt
7.4.1999
Viestit
10649
Sijainti
U15
.
 
Viimeksi muokattu:

Giffen:[

The Horned Reaper
Liittynyt
14.5.2004
Viestit
3000
Sijainti
unknown
Yksityistämisessä voittavat yrittäjät, työntekijät ja ne joilla on rahaa. Yhteiskunnan järjestämässä palvelussa voittavat "vain" ne joilla ei sitä rahaa ole.
 

elle

-------
Liittynyt
28.4.2002
Viestit
5538
Eikös se ole kuitenkin aika pieni prosenttiosuus, jonka kunnat laittavat hankintamenoistaan hyvinvointipalveluiden ostamiseen yksityiseltä sektorilta. Kuinkahan paljon yksityistävät toimintojaan?
 

sooda

Alan Parsa
Liittynyt
25.1.2001
Viestit
5068
Sijainti
the real mid-west, Seinäjoki
Giffen:[ sanoi:
Yksityistämisessä voittavat yrittäjät, työntekijät ja ne joilla on rahaa. Yhteiskunnan järjestämässä palvelussa voittavat "vain" ne joilla ei sitä rahaa ole.
Kyllä yhteiskunnan järjestämässäkin palvelussa voittavat eniten ne joilla rahaa on. Juuri hiljattain julkaistiin tutkimus jossa todettiin että suurituloiset käyttävät ja saavat yhteiskunnan laadukkaimman ja nopeimman hoidon. Ohittavat jonot ja mmutenkin lääkärit keskittyvät varmasti paremmin heidän hoitamiseensa kuin jonkun Mertsi Metsurin.
 

Giffen:[

The Horned Reaper
Liittynyt
14.5.2004
Viestit
3000
Sijainti
unknown
sooda sanoi:
Kyllä yhteiskunnan järjestämässäkin palvelussa voittavat eniten ne joilla rahaa on. Juuri hiljattain julkaistiin tutkimus jossa todettiin että suurituloiset käyttävät ja saavat yhteiskunnan laadukkaimman ja nopeimman hoidon. Ohittavat jonot ja mmutenkin lääkärit keskittyvät varmasti paremmin heidän hoitamiseensa kuin jonkun Mertsi Metsurin.
En tiedä tuosta mitään, mutta he maksavat verojakin moninvertaisesti että suhteellinen hyöty ainakin teoriassa pitäisi olla köyhien puolella.

Sitte kouluu -->
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Giffen:[ sanoi:
Yksityistämisessä voittavat yrittäjät, työntekijät ja ne joilla on rahaa. Yhteiskunnan järjestämässä palvelussa voittavat "vain" ne joilla ei sitä rahaa ole.
Valitettavaa jos tilanne todellisuudessa olisi tuollainen. Yksityistämisellä pyritään tuottamaan hyvää palvelua kohtuullisella hinnalla. Tarkoituksena on kuten kaikessa kaupankäynnissä kaikkien osapuolten voittaminen eli tyytyväisyys tehtyyn hankintaan / myyntiin. Yhteiskunta järjestämien palveluiden tarkoitus on olla tasapuolista kaikille - onko taso ja määrä palveluissa oikea (liian suuri tai pieni) onkin toinen juttu.
 

DFiaA

I told you so
Liittynyt
7.2.2001
Viestit
14430
Näinhän se on että yksityisessä liiketoiminnassa on tarkoitus että välistä siirtyy rahaa omistajalle. Sinänsä ihan ok jos yksityinen onnistuu järjestämään toiminnan edullisemmin kuin julkinen laitos jonka kaikilla osilla ei välttämättä ole kustannustehokkuus hallussa.

Kilpailutetussa toiminnassa on kuitenkin riskinsä sillä siinä yksityinen yrittäjä ei ole suoraan vastuussa asiakkaalle eikä häntä kiinnosta asiakassuhteen hyvä jatkuminen, ellei sitten kilpailun ehdot ja seuranta ole tarpeeksi kattavia. Tollasesta kilpailutus ja valvonta elimestä taas seuraa lisää kustannuksia yhteiskunnalle.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
J.Heldenview sanoi:

Kilpailutetussa toiminnassa on kuitenkin riskinsä sillä siinä yksityinen yrittäjä ei ole suoraan vastuussa asiakkaalle eikä häntä kiinnosta asiakassuhteen hyvä jatkuminen, ellei sitten kilpailun ehdot ja seuranta ole tarpeeksi kattavia. Tollasesta kilpailutus ja valvonta elimestä taas seuraa lisää kustannuksia yhteiskunnalle.
Onhan yrittäjä vastuussa asiakkaalle ja yrittäjää varmasti kiinnostaa asiakassuhteiden jatkaminen, ellei joitain harvinaisia poikkeuksia oteta mukaan. Yritystoiminnan jatkuvuuden edellytys on annettujen sitoumusten täyttäminen. Asiakaskin yleisimmin kontrolloi ostettua palvelua, jotta se täyttää sopimusehdot.

Tottakai yrittäjä haluaa tuottoa omalle työlleen ja sijoituksilleen, siihen yritystoiminta ja markkinatalous perustuu. Usein yritystoiminta on tehokkaampaa ja innovatiivisempaa kuin julkishallinnon tuottamat palvelut, tämä johtuu siitä, että joillakin on aivan konkreettisesti omat rahat kyseessä. Sosialismikokeilutkin eri maissa kaatuivat pitkälti omistamattomuuteen ja sitä että kenellekkään ei ollut riittävää hyötyä painaa tosissaan duunia. Ei kilpailutustilanteissakaan kilpailla pelkällä hinnalla vaan kyseessä on kokonaispaketti.
 
Ylös