FIA tutkii Singaporen GP:n 2008 tapahtumia

Oberfeldwebel

Ylivääpeli
Liittynyt
6.9.2003
Viestit
4275
FIA:a morkkaavat heput: Oletteko pettyneitä Renaultin rangaistukseen, Piquetin rangaistukseen vai Alonson rangaistukseen? (tai siis näiden rangaistusten puutteeseen)

Vaikuttas kuitenki, että Alonson rankaisematta jättäminen harmittaa foorumilaisia eniten. Fernando on ärsyttävä paskiainen, mutta kyllä Alonsoa ennen pitäisi rangaistukset napsahtaa jokaiselle mekaanikollekin ensin.

Piquetin rankaisematta jättäminen on täysin selvää, jatkossakin halutaan kuljettajien kertovan mahdollisista vilpeistä.

Renaultiakaan ei mielestäni tule rangaista, kuten ei rangaistu.
En tiedä voiko tätä rinnastaa osakeyhtiölakiin, mutta yritän: Toimitusjohtajan (tässä tapauksessa Briatore) tulee edistää osakkeen omistajien (Renault) etua.
Asiahan ei ole toki näin, mutta jos osakeyhtiölaki sanoo nuin, niin ei tuo kauas heitä tuo tilanne tallipäällikön ja omistajan osalta. Tallipäällikkö ei ole toimitusjohtaja, mutta jos hänen sopimuksensa "on kuin" toimitusjohtajan soppari niin silloin vastuu kuuluu hänelle, edistää omisajien etua. Sitä se ei tehnyt ja vastuu on hänen, ei omistajan.

Toki tämä viimeisin vertaus ontuu, sillä rikkeen tehnyt yritys kaiketi joutuu hyvittämään tekosensa (mikäli se on siis edes auttanut yrityksen tilaa) vaikka sen tekijä olisikin toimitusjohtaja. Tämä vertaus ontuu myös siltä osin, ettei koskaan talli joudu kilpailukieltoon kun päätöksen tekee "vastuullinen toimitusjohtaja". Joten joudun kaiketi hieman antamaan periksi, Rellulle olisi kuulunut sakot.


Anyway, hyvät rangaistukset. Tuntuu että Maikkarillakin pitää oikein valittamisen ilosta ja "asiantuntemuksen osoittamisesta" morkata FIA:a, lähes joka asiassa.
 

ShK

Well-known member
Liittynyt
31.3.2006
Viestit
107
Mitä jos Lonso olisi ollut ratkaisevilla pisteillä kauden maailmanmestari? Olisiko silti saannut pitää voittonsa?
 

Toni

Puusilmä
Liittynyt
23.9.2003
Viestit
206
Sijainti
Kajaani
Kun banaania ja hylkäyksiä on heilahdellut jo väärän lämpöisestä bensasta, väärästä oktaaniluvusta, lisätankeista sunmuista, niin tässä tapauksessa Rellu lähinnä palkittiin rangaistuksen sijasta.

Tuollaisissa ehdollisissa rangaistuksissa on sellainen huono puoli, että talli saa kyllä huijata kunhan ei käytä samaa keinoa rangaistuksen aikana. Eli sillä on vaikutusta vain jos kikkapussi on niin tyhjä että pitää alkaa kierrättää keinoja joista on vastikään kärähdetty.
Jotta rangaistuksella olisi oikeasti jotain pelotevaikutusta, niin se pitäisi ulottaa ihan kaikkeen vilunkiin. Eli seuraavan kaksi vuotta Rellun tulisi pelata niin vitivalkoisen viattomasti että ihan silmiä kirvelee. Mikä tahansa tahallinen, tai edes puolitahallinen, kupru niin bannia edes yhden kisan verran. Eikä ehdollinen saisi nollautua siihen, vaan sen pitäisi olla voimassa sen kaksi vuotta.

Eihän tuollaisella "rangaistuksella" ole minkäänlaista peloitevaikutusta.

Ollaankohan Ferrarilla heräämässä siihen, että Alonsosta on tulossa todellinen tallien tuho? Parin viime työnantajan leirissä kun on iso luuta pyyhkäissyt ja sanotaanhan ettei kahta ilman kolmatta ;)
 

Pecca

Well-known member
Liittynyt
9.6.2009
Viestit
2004
Sijainti
Suomi
Minä en. Minusta vaaka ei ole tasapainossa. Ensinnäkin Briatoren rangaistus on järjettömän iso. Mies ei voi tehdä oikein enää mitään. Viiden vuoden rangaistus olisi varmasti ollut tarpeeksi. Hän on silloin jo aika vanha mies. Pat Symondsille olisi riittänyt kaksi vuotta. Naurettavan pitkät ajat. Elinikäinen rangaistus. Dopingistakaan ei saa kuin kaksi vuotta, vaikka olisi vuosikaudet niitä vetänyt ja napsinut useita mitaleita.

Alonson tapauksessa toivon, että rekisteriin tutustuttiin kunnolla. Todennäköisesti Espanja-lisä painoi kuitenkin liikaa. Piqeut noin periaatteessa ei olisi minusta ansainnut syytesuojaa, mutta olen tyytyväinen että sai ja että voi ainakin periaatteessa jatkaa kilpaurheilijansa uraa. Toivottavasti saa vielä kokeilla uudestaan jossakin järkevässä tallissa.

Renaultin ehdollinen rangaistus oli minusta täydellinen.

EDIT: Ja niin, tietenkin se 2008 Singaporen voitto näyttää aika hullulta. En tiedä miten sen kisan tuloksia olisi voinut jälkikäteen peukaloida?
 

Calvin

Well-known member
Liittynyt
5.12.2002
Viestit
3560
Aivan käsittämätön päätös. Filungilla hankittu voitto ja siihen ei puututtu millääntavalla...
Business-syistä näin tehtiin, kuten myös Renaultin mitätön "rangaistus".

Toisaalta nyt kun niin moni, luultavasti useimmat, ovat selvästi sitä mieltä että voitto ei ole mitenkään ansaittu, niin se seikka että he saivat sen silti pitää voi itse asiassa toimia Renaultia ja Alonsoa vastaan jatkossa. Heidät muistetaan nyt siitä, että heillä on "voitto" joka todistetusti tuli härskillä vilunkipelillä ja jonka saivat vielä pitää. Sama kuin rikollinen ilman tuomiota. Heidän ei nähdä sovittaneen rikostaan, eli tämä leima saattaa pitkällä aikavälillä olla jopa pahempi kuin yhden voiton tilastollinen menetys. Näin varmasti on ainakin omalla kohdallani, aina kun näen Renaultin tai Alonson, muistan tämän varmasti, se on ensimmäinen asia joka tulee mieleen. Ikuinen häpeä.
 

Calvin

Well-known member
Liittynyt
5.12.2002
Viestit
3560
FIA:a morkkaavat heput: Oletteko pettyneitä Renaultin rangaistukseen, Piquetin rangaistukseen vai Alonson rangaistukseen? (tai siis näiden rangaistusten puutteeseen)
Itse uskon että Alonso tiesi, kuten tiesi myös aika moni insinööri ja muukin. Ei ehkä ennen kisaa, mutta sen jälkeen viimeistään, ja heidän olisi pitänyt toimia asiassa eli mennä FIA:n pakeille. Siispä olen pettynyt siitä että Renaultia ei rangaistu kunnolla, eli ehdollisen sijaan ei tullut ehdotonta (vuosi olisi ollut riittävä minulle). Alonsoa ei olisi tarvinnut rangaista erikseen, kuten ei ketään muutakaan, mutta siis koko tiimiä olisi pitänyt rangaista ankarasti. Alonso ja inssit osana tiimiä olisivat sitten olleet myös sen vuoden sivussa. Mitään tarvetta eritellä Alonsoa ei ole syylliseksi tai syyttömäksi ei ole.
 

Ma

Arrogant Opportunist
Liittynyt
7.5.1999
Viestit
3606
Sijainti
UP, Michigan
Rangaistus on täysin naurettava jos vertaa kahden vuoden takaiseen. Mikä helvetti tota FIAA riivaa: talli saa pitää voittonsa vilunkipelillä, mutta tahattomasta renkaan irtoamisesta rangaistaan (alunperin) kilpailukiellolla. Itse en näe kyllä yhtään mitään järkeä koko hommassa.
Paskin rangaistus ikinä. :nope:
 

tieri

Banned
Liittynyt
12.3.2009
Viestit
571
FIA:a morkkaavat heput: Oletteko pettyneitä Renaultin rangaistukseen, Piquetin rangaistukseen vai Alonson rangaistukseen? (tai siis näiden rangaistusten puutteeseen)
Olen pettynyt WMSC:n ja FIA:n epäurheilumaisuuteen. Ymmärrän toki että laji ei pyöri ilman rahaa. Silti mielestäni urheilullisuutta ei saisi unohtaa. Bernie siirtää kilpailuja vinkuintioihin rahan perässä, WMSC läpsäisee pikkaisen ranteelle törkeistäkin rikkeistä koska pelätään rikkojan lähtevän ja vievän rahansa mukanaan. Rangaistusten tulisi perustua sääntöihin ja niitä tulisi olla jakamassa riippumaton taho, eikä kasa jäävejä papparaisia joilla on oma lehmä ojassa suuntaa jos toiseen. Minun mailmassani WMSC:lla ei ole enää hitustakaan uskottavuutta. McLaren jupakka ja nyt viimeistään Carlos Gracian (FIA:n varapuheenjohtaja ja WMSC:n jäsen.)kommentit ennen päätöstä ja itse päätös.
Parikymmentä vuotta sitten huijaajille olisi tullut niin kovaa monoa että pakarat soisivat kajaanissa asti. Tästä on nähtävissä myos se miten paljon FIA uskoo uusiin tulijoihin ja heidän mahdollisuuksiin. Jos uusia vakavasti otettavia yrittäjiä kerran riittää, niin miksi ei rellua potkittu pihalle? Olisihan renault voinut jatkaa formuloissa jonkun toisen tallin yhteistyökumppanina.

Edit: Lisätään nyt sen verran että...
Renaultin olisi kuulunut menettää kaikki pisteensä tältä ja viime kaudelta, sakkoa viime vuoden FOM rahojen verran (pistemenetys=rahan menetys) ja bannia tälle ja seuraavalle kaudelle. Talli voittaa yhdessä ja häviää yhdessa joten enempiä henkilökohtaisia ragaistuksia ei olisi tarvittu. Moottoritoimittajana olisivat saaneet jatkaa kuitenkin normaalisti. Se olisi ollut sitten Renaultin asia hoitaa Flavion päätä vadille.

Edit2: Ragaistuksien hekilöytymisestä vielä. Ymmärtäisin Flavion ja Patin henkilökohtaisen rankaisemisen jos he kehdestaan olisivat tehneet jotain vilunkipeliä hyötyen siitä vain itse ja/tai ilman muiden tietoista tai tiedostamatonta avustusta. Nyt kuitenkin sekoittivat koko renault tallin mukaan soppaan joten tulisi koko tallia rankaista, ovat tässä vilunkipelissä kuitenkin osallisina. Käsittääkseni sääntöjenkin mukaan se on talli joka on luppukädessä vastuussa FIA:lle palkkalistoillaan olevien henkilöiden tekemisistä. Jos kerran rangaistukset tulee henkilöidä, niin eiko silloin olisi kuulunut rankaista sitä mekaanikkio joka kiinnitti Alonson pyörän huonosti eikä antaa tallille sakkoja ja uhkailla kilpailukiellolla?

Ei pysy nyt ihan linjassa nämä rangaistukset. Korkeintaan itäsuomen hovioikeus pystyy yhtä tasokkaisiin tuomioihin.
 
Viimeksi muokattu:

belated

Well-known member
Liittynyt
25.1.2002
Viestit
1843
Sijainti
Αθήνα
Rangaistus on täysin naurettava jos vertaa kahden vuoden takaiseen. Mikä helvetti tota FIAA riivaa: talli saa pitää voittonsa vilunkipelillä, mutta tahattomasta renkaan irtoamisesta rangaistaan (alunperin) kilpailukiellolla. Itse en näe kyllä yhtään mitään järkeä koko hommassa.
Paskin rangaistus ikinä. :nope:
Kai tähän pitää vain tottua. Renkaita ei irronnut, eihän silloin tartte rangaistuksia. :thumbup:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Mun mielestä Kyllösen ja Mustakiikarin kirjoitukset Maxin henkilökohtaisesta kostosta on mauttomia ja osoittavat täydellistä ammattitaidottomuutta.

Ja miksi muka Pikee junioria pitäisi rangaista? Ai siksi että totteli pomoja?

Kaveri tällä toimella teki kertalaakista selväksi sen, ettei tuollaiseen filunkipeliin enää niin helposti alisteta kakkoskuskeja.:ahem:
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Ja miksi muka Pikee junioria pitäisi rangaista? Ai siksi että totteli pomoja?
Tuo immuniteetti jutun paljastajalle on täysin ymmärrettävä. Ei tämäkään juttu olisi lähtenyt purkautumaan ilman sitä. Tätä samaahan käytetään esimerkiksi yritysten kartellien paljastamiseen, ilmiantajasyyllinen saa immuniteetin, muita rangaistaan.
 

Peter

Svedu
Liittynyt
14.8.2008
Viestit
387
Ai miksi ihmeessä mennä poistamaan pisteitä? No siksi että ne on tulleet huijaamalla ja sääntöjä rikkomalla. Miksi antaa Hamiltonille aikasakko Spassa? Miksi antaa yhtään kenellekään läpiajorangaistuksia, sakkoja, kilpailukieltoja? Sääntöjä saa rikkoa mielin määrin, ajella sitten vaan maaliin ja voittaa kisa ja kukaan ei sano mitään? Mitä helvetin virkaa millään säännöillä sitten on? Kaikki saa ajella miten lystää ja mistä lystää, oikoa shikaanit ja kilkkoa vastustajat radalta pois ja ei muuta kun rokki soimaan? Ei hyvää päivää.

Hamiltonin shikaanin oikomiset SPAssa rangaistiin heti kisan jälkeen, ja sillä olisi saattanut vielä jopa olla MM kannalta merkityksensä joten kyllähän moinen kiinnostaa.

Mutta sitten joku Singaporen GP jossa Alonso voittaa kisan ja voitto on hyväksytty pitkään yli sen kisan. Sitten yhtäkkiä noin 10-11kk jälkeen kisasta sanotaan, että voitto oli huijattu niin kuka jaksaa välittää asiasta vieläpä, kun MM tilastot ei tästä muuksi muutu.?
Aivan sama minulle kuka sen kisan voitti, kun kisa on käyty ja tulokset hyväksytty aikoinaan. Pitäkööt voittonsa, mutta se voitto onkin Alonson häpeäntahra.

Ja olisit vaikka lukenut sen toisenkin viestin missä perustelin vastaustani?????

Vähän tuntuu siltä, että kaikki täällä toivovat Alonsolle rangaistusta, ettei vaan pääsisi ajamaan Ferrarilla ensi kaudella. Jos Kimi olisi samassa asemassa niin toivottaisiin, että Kimi saisi vielä 100 miljoonaa vahingon korvauksia kivusta ja särystä + immuniteetti tuleville rangaistuksille. :alppu::alppu:
 

popolon

Well-known member
Liittynyt
6.3.2004
Viestit
143
Mistä näitä Alonso-koiran (MTV3:n käyttämä termi) puolustajia oikein sikiää tänne foorumille. :yuck: Alonso foorumit on ihan muualla...
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Mistä näitä Alonso-koiran (MTV3:n käyttämä termi) puolustajia oikein sikiää tänne foorumille. :yuck: Alonso foorumit on ihan muualla...
Jos haluat olla yhden kuskin fanifoorumilla tai jonkun kuskin vihasivuilla mene sinne. Täällä saa kannattaa ihan ketä lystää.

Ei se ole mikään peruste rangaista Alonsoa, vaikka täys paska olisikin. Sekään ei ole peruste rangaista, että voi olla syyllinen tai tuntuisi oudolta ettei Alonso tiennyt.
 

Peter

Svedu
Liittynyt
14.8.2008
Viestit
387
Mistä näitä Alonso-koiran (MTV3:n käyttämä termi) puolustajia oikein sikiää tänne foorumille. :yuck: Alonso foorumit on ihan muualla...
Alonso ja Massa on kimiä selkästi parempia kuskeja ja se on hyvä juttu!
 

Feretti

Well-known member
Liittynyt
3.7.2007
Viestit
678
Vähän tuntuu siltä, että kaikki täällä toivovat Alonsolle rangaistusta, ettei vaan pääsisi ajamaan Ferrarilla ensi kaudella. Jos Kimi olisi samassa asemassa niin toivottaisiin, että Kimi saisi vielä 100 miljoonaa vahingon korvauksia kivusta ja särystä + immuniteetti tuleville rangaistuksille. :alppu::alppu:
Kimi tunnetaan tallikaverin uran tappajana, niin Alonso tunnetaan tallipäälikön uran tappajana:alppu:
 
Ylös