Keskustelua ravinnosta

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380

Lugera

Well-known member
Liittynyt
21.12.2007
Viestit
1593
Mä ainakin aina kesäisin juttelen metsässä yksikseni muurahaisille. Vaikka ei ne vaikuttaneet paskempaakaan kiinnostuneilta vaan paniikin omaisesti juoksentelevat ympäri kasaansa. Se oli elämäni kesä! :cool:
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Talsan juttu
On se byrokratia ja sen noudattaminen jättekivaa. Vastahan tuo oli, miten 3200 työntekijää te-keskuksissa "etsii" töitä työttömille, paljonkahan näitä terveystarkastajia vilistää?

– Maatilamatkailuyrittäjä ei saa tarjota oman tilan jogurttia asiakkaille.
– Vuohenkasvattaja ei saa laillisesti tarjota vieraille oman tilan juustoa eikä tilalla teurastettua lammasta.
– Vanhemmat eivät saa tuoda Helsingin päiväkoteihin itse leipomiaan syntymäpäiväkakkuja. Kaikki synttärikekkereille tarjottava pitää tuoda avaamattomissa kaupan pakkauksissa.
– Asiakas ei voi ostaa valmisruokia omiin astioihinsa.

Viranomaiset väittävät, että eivät kokonaan kiellä, mutta voivat kyllä puuttua muun muassa seuraaviin toimintoihin ravintoloissa:
– Leipominen ravintolan keittiössä.
– Multaperunoiden ja multaisten juuresten käyttö ravintolan keittiössä.
– Kalan ostamiseen kauppahallista, torilta tai suoraan kalastajalta. Tämän voi muuten kiertää ottamalla kalastajan ravintolan palkkalistoille.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Talsan juttu
On se byrokratia ja sen noudattaminen jättekivaa. Vastahan tuo oli, miten 3200 työntekijää te-keskuksissa "etsii" töitä työttömille, paljonkahan näitä terveystarkastajia vilistää?
Nämä terveystarkastajat estävät kiitettävästi järkevää liiketoimintaa ja hankkivat TE-keskusten poppoolle lisää asiakkaita ja ruuhkauttavat sitä entisestään. Siellähän on jo varsin tuloksellista toimintaa kovasta kiireestä huolimatta.

Olen varsin vakuuttunut siitä, että ravintolan hygieniataso paranee huomattavasti, kun keittiömestari ei saa valita torilta tai kalastajan veneestä kaloja, vaan ne kiikutetaan ensin tukkuun ja keittiömestari sitten puhelimella tilaa fisut sieltä.

Juurekset ja vihanneksetkin ovat varmasti paljon parempia kun ne pestään teollisesti ja keskitetysti sen sijaan, että kokki pesee ne raflan keittiössä.

Suurin epäkohta on kuitenkin kotona valmistettava ruoka, mun mielestä kodeissa tulisin ensisijaisesti lämmittää teollisuuslaitoksissa valmistettua ruokaa ja elintarvikevalvonnalle tulisi antaa oikeus tehdä tarkastuskäyntejä koteihin ilman ennakkoilmoitusta milloin vain.

Viranomaisilla tulisi olla ehdoton valta kieltää ruuanvalmistus kotioloissa jo pienen epäilyksen syntyessä mahdollisesta epäterveellisestä ruuasta tai hygienia puutteista.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Järjen käyttöähän noiden tuhansien eri säädösten ym. käytännön soveltaminen vaatis, mutta se taas ei Suomessa kovin korkeassa huudossa. Mitenhän vastaavissa tilanteissa toimitaan esim. Ranskassa, jossa lienee pitkälle samat asetukset voimassa. Täällä tarkastajat ja muut pikkunatsit suojelee omaa persettään kieltäytymällä kaikesta järjen käytöstä ja tukeutuvat kirjaimellisesti noihin pykäliin. Kaikki jousto tapahtuu vain yhteen suuntaan ja se suunta on väärä. Tsaarin- ja neuvostoajan byrokratiassa tuo oli jotenkin ymmärrettävää, kun vaihtoehtona oli Siperia tai pahimmillaan teloitus, mutta millä sitä nykysuomessa perustellaan?
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Mitenhän vastaavissa tilanteissa toimitaan esim. Ranskassa, jossa lienee pitkälle samat asetukset voimassa. Täällä tarkastajat ja muut pikkunatsit suojelee omaa persettään kieltäytymällä kaikesta järjen käytöstä ja tukeutuvat kirjaimellisesti noihin pykäliin.
Suomalaiset tarkastajat ovat niitä parhaita, siksi ne pitäisikin lähettää koko EU-alueelle tekemään tarkastuksia. Aloittaisivat vaikka Michelin-tähdillä palkituista kuppiloista. Olisivat ravintoloitsijat ihmeissään kun, niille ilmoitettaisiin, ettei tuollainen peli vetele. Ruoka noin valmistettuna ja raaka-aineet noin hankittuina ei voi olla hyvää ja vaarantaa asiakkaiden terveyden.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Suomalaiset tarkastajat ovat niitä parhaita, siksi ne pitäisikin lähettää koko EU-alueelle tekemään tarkastuksia. Aloittaisivat vaikka Michelin-tähdillä palkituista kuppiloista. Olisivat ravintoloitsijat ihmeissään kun, niille ilmoitettaisiin, ettei tuollainen peli vetele. Ruoka noin valmistettuna ja raaka-aineet noin hankittuina ei voi olla hyvää ja vaarantaa asiakkaiden terveyden.
Tosta tosiaan tuli juttua jossain radiossa, että suomalaiset aina syyttävät EU:ta noista järjettömistä jutuista, mutta joku asiantuntia sanoi heti, ettei se ole EU:n vika vaan ne säädökset on todella ympäripyöreitä. Mutta kun suomalaiset tarkastastajat on käsittänyt/noudattavat niitä aivan väärin ja päin persettä, kieltäen kaiken mahdollisen.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Se lisäaineista. Mun mielestä puolukka onkin ihan paska marja :D


Puolukasta löytyy viisi E-koodia

Lisäaineita esiintyy myös luonnosta suoraan hankituissa tuotteissa

Elintarvikkeiden lisäaineita koskevan keskustelun henki on se, että mitä enemmän tuoteselosteessa on E-koodeja, sen pahempi. On kuitenkin hyvä muistaa, että osa lisäaineista on täysin luonnollisia. Esimerkiksi metsästä löytyvä puolukka sisältää vettä, sokeria, kuituja, kivennäisaineita, happoja (E 200, E 210), hyytelöimisainetta (E 440), väriaineita (E 160a, E 163) ja aromeja.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Tmoillekin tiedoksi, että E-koodiavain on ollut saatavilla jo ainakin 10 vuotta. Kannattaa tutustua, niin ei tarvii lukea tuollaisia sensaatio "uutisia".
Tiedän kyllä moisen. Huvittaa vaan jotenkin tuo lisäaine uutisointi/hömpötys, koska kukaan tuskin ajattelee puolukkaa syödessä, että siinä on viittä eri "E-ainetta", vaan tosiaankin ajattelvat syövänsä puolukkaa.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Se lisäaineista. Mun mielestä puolukka onkin ihan paska marja :D
Ne lisä-ainekoodit tulee kun ko. ainesosia lisätään alkuperäiseen, ei suinkaan alkuperäisen tuotteiden yhdisteistä. Osa lisä-aineista on luonnollisia, osa keinotekoisia.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Kaikki synteettiset lisäaineet pitäisi kieltää.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Jep. Kuten ruokasuola
No se on kyllä viimeisen päälle roskaa... pelkkää natriumia ilman muita elintärkeitä mineraaleja. Natriumin liiallisen saannin terveyshaitat ovat kumminkin aika hyvin tiedossa. Suosittelisin käyttämään esim. vuorisuolaa tai vastaavaa. Saa hieman muitakin mineraaleja.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Itsehän suosin suolaa, suolaa, änemmän suolaa, lailla fakiiri Kronblomin.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
No se on kyllä viimeisen päälle roskaa... pelkkää natriumia ilman muita elintärkeitä mineraaleja. Natriumin liiallisen saannin terveyshaitat ovat kumminkin aika hyvin tiedossa. Suosittelisin käyttämään esim. vuorisuolaa tai vastaavaa. Saa hieman muitakin mineraaleja.
Onhan täällä Suomessa ruokasuolatkin jodlattu, koska onpi maaperässä sitä aika vähän.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Aika pillerinpyörittelyä näyttää toi vegaaninkin elämä olevan.

Hirmu kikkailua siitä, mistä saa proteiinit, tietyt vitamiinit (varsinkin B12), kromin, sinkin, etc.

Telkkarissa tuli vaan aiheesta ohjelmaa.

Ja yleensäkin aterioiden valmistus ilman eläinkunnantuotteita on ihan saaterin työlästä ja haastavaa. En haluaisi lähteä tuohon lain.

Tosin mulla tyssäis vegaanius jo ekaan kahvikuppiin.:D Pakko saada maitoa sekaan.:eek:
 
Ylös