Stukin Laaksonen arvostelee Tshernobylin suojakuorihanketta
Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen arvostelee jyrkästi Tshernobylin ydinreaktorin suojarakennushanketta. Kiovan ydinturvallisuuskokouksessa tänään puhuneen Laaksosen mukaan reaktori pitäisi peittää halvemmalla katteella ja keskittyä sen sijaan ratkaisemaan reaktorin sisällä olevan ydinjätteen loppusijoitus. Suojarakennelmaan on juuri luvattu yli 500 miljoonaa euroa lisärahaa.
Juuri, kun Kiovan kokouksessa on joukolla kiitetty kymmenien maiden intoa lahjoittaa rahaa Tshernobylin tuhoutuneen ydinreaktorin peittävään sarkofagiin, Suomen Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja haukkuu hankkeen pystyyn.
Suojarakennusrahaston jäseneksi vuoden alussa nimitetyn pääjohtaja Jukka Laaksosen mukaan asia olisi alun perin pitänyt hoitaa toisin.
-Tänne syydetään ihan turhan paljon rahaa, että ei se turvallisuuden lisääntyminen ole missään suhteessa tähän rahankäyttöön, huomattavasti pienemmällä rahamäärällä olisi saatu aikaan ihan samat toimenpiteet, Laaksonen sanoo.
Vuotavan suojakuoren peittävä ja miljardi euroa maksava sarkofagi on Laaksosen mielestä suorastaan turha.
- Se on kuitenkin vain tilapäisratkaisu. Me ehdotimme jo muutama vuosi sitten Suomen paikallisen suurlähettilään kanssa, että pistäisivät siihen päälle tällaisen Rannilan peltikaton, niin se ajaisi saman asian ja tulisi hiukan halvemmaksi.
25 vuotta sitten tapahtuneen ydinonnettomuuden jälkien siivoukseen on tähän mennessä pantu kansainvälistä rahaa satoja miljoonia euroja. Laaksosen mielestä näissä hankkeissa on asiantuntemus ollut sitä kauempana, mitä useampia rahoittajia niillä on ollut.
- Siellä on tehty projekteja, joissa rahaa on palanut kyllä aivan vääriin asioihin eikä sitä ole käytetty sillä tavalla kuin sen olisi voinut tehokkaasti käyttää, Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen sanoo.
Rahoista on Laaksosen mukaan hyötynyt oikeastaan vain Ukrainan valtio.
- Heidän kannaltaan on tietysti hyödyllistä, että tehdään isoja projekteja, jotka tuovat maahan paljon rahaa ja työtä.
Uusi suojakuori estää säteilyn pääsyn ympäristöön 100 vuoden ajan. Laaksosen mukaan se ei ongelmia poista.
- Kyllä lopullinen ratkaisu on se, että ne vaaralliset aineet pakataan sopiviin pakkauksiin ja loppusijoitetaan turvallisesti jonnekin.
Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden hoitoakin arvostellut Jukka Laaksonen pettyi Kiovan kokoukseen muutenkin - kokouksessa ei hänen mukaansa juuri mitenkään kajottu siihen, miten jo toimivista ja rakenteilla tai suunnitteilla olevista ydinvoimaloista tehtäisiin entistä turvallisempia.
YLE Uutiset / Marja Manninen, Kiova