Niin mikä kunto? Ks. ylempänä Ground Effectin viesti. Sitä määritelmää tässä haettiin, mutta ethän sinä tietenkään sitä ymmärrä, koska olet kaiken aikaan puhunut täydellä asiantuntemattomuudella. On myös ihan nollatoteamus, että lajissa x paranee kunto. Niin varmasti kohenee, mutta nyt ollaan keskusteltu siitä, millainen harjoittelu on järkevintä eli miten tavoitteet saavutetaan tehokkaimmin.Mikäs tuossa tummennetussa on sitten niin väärin? Kuntohan paranee kun juoksee, pyöräilee, ui, hiihtää jne.
Mikä ihmeen "perus raudalla kolistelu"? Mitä se on ja miten se tähän liittyy? Totta kai kuntosalilla voi myös tuhlata aikaansa, mutta niin voi lenkkipolullakin. Se, miten tämä liittyy tähän keskusteluun, on minulle täysi mysteeri. Nyt puhuttiin siitä, minkä tyyppinen harjoittelu tuo parhaat edellytykset tiettyihin tavoitteisiin ja minun pointti on, että painoilla tehtävä harjoittelu on ylivertaista juoksupohjaiseen kestävyysharjoitteluun jos ajatellaan tavallisen ihmisen terveyttä ja suorituskykyä elämässä.Riippuu varmasti kuntosaliharjoittelusta, mutta perus raudalla kolistelu ei varmasti paranna kuntoa ja vaikuta positiivisesti sydämmeen ja verisuoniin niin hyvin kuin lenkkeily.
Näin on ja se on täysin väärin. Kuten sanoitkin, ei ole yleismaailmallisesti olemassa mitään yleistä kuntoa vaan on kunnon eri lajeja, joista sitten kontekstin perusteella voidaan poimia tietyt kunnon lajit vastaamaan ns. yleistä kuntoa juuri siinä kontekstissa. Konteksti voi olla tietty urheilulaji, ammatti tai sitten ns. yleinen terveys ja normaalit ihmiset. Tässä jälkimmäisessä yhteydessä onkin todella väärin perustein käytetty yleisen kunnon määritelmänä perinteisesti juuri kestävyyskuntoa, vaikka kenelle tahansa asiaa tuntevalle on aivan päivänselvää, että se on todella vajaa ja puutteellinen näkemys normaalin ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin eniten vaikuttavasta kunnosta ja sen eri lajeista.Yleensä kunnolla tarkoitetaan peruskestävyyttä ja kenties vauhtikestävyyttä
No niin, tuo paljastaakin kaiken olennaisen. Ja miten hemmetissä ruokavalio liittyy tähän keskusteluun harjoittelumuodoista?Sydämen ja verisuonten kuntoa, oma käsitys on se että ne pysyvät parhaiten kunnossa lenkkeilyllä ja ruokavaliolla.
Nyt sorrut sinäkin samaan ansaan kuin Ganador. Olet jostain aikoinasi oppinut, että noin on ja ilman sen kummempaa asiantuntemusta tai omakohtaista tietotaitoa julistat asioita eteenpäin. Oikeastihan asiat eivät todellakaan ole noin. Hapenottokyky kehittyy tehokkaalla kuntopiirillä todella paljon tehokkaammin kuin perus juoksulenkillä. Kardiovaskulaarinen kunto myös, etenkin kun kuntopiirin lisäksi tehdään puhdasta voimaharjoittelua. Katsokaapas kun aerobisen kunnon kehittyminen ei tarvitse aerobista harjoittelua. Mutta esimerkiksi lihaskunto tai anaerobinen kunto kehittyvät vain lihaskuntoharjoittelulla ja anaerobisella harjoittelulla. Siksi painoilla tehtävä harjoittelu on niin ylivertaista kestävyysharjoitteluun verrattuna jos tavoitteena on joko ns. yleinen terveys ja suorituskyky tai mahdollisimman monen fyysisen kunnon osa-alueen kehittäminen.Kyllähän se niin on, että hapenottoon ja kuljettamiseen liittyvät elimet kehittyvät parhaiten ja mielekkäimmin esimerkiksi juoksemalla, uimalla, soutamalla tai hiihtämällä, eli isoja lihasryhmiä hydyntäviä liikuntamuotoja käyttäen. Kuntosalilla tuskin on mielekästä yrittää hankkia vastaavaa aerobista kuntoa, kuin noilla tavoilla voi saavuttaa. Toki voi tehdä kuntopiiriä tunnin jne, joka myös kohottaa aerobista kuntoa ja sen lisäksi lihaskuntoa, mutta jos mitataan vain aerobista, tehokkaimmat ja mielekkäimmät lienevät edellämainitun kaltaiset.
Lihaskunto ja voima ovat sitten asia erikseen. Jos haluaa niitä ja jonkin verran aerobista kuntoa, on sali ihan oiva paikka.
Sama muuten pätee maastohiihtoon. Voitelun opiskelu on puolet koko lajin viehätyksestä.Kuka juoksee kun voi pyöräilläkin... Ja maasto yms pyöräilyssä tulee se tekninen aspektikin mukaan ja voi ostella kaikenlaista mukavaa hipo-kamaa.
Samaa itsekkin mietin, melko agressiivisesti ainakin vastailee muiden kommentteihin.En haluaisi keskeyttää kiivasta keskusteluanne, mutta nyt rupesi kyllä kiinnostamaan, että minkä alan asiantuntemuksella Revolt puhuu? Liikunta- tai lääketiede kenties?
Eikä nyt ole juuri kuskien peruskuntokausi meneillään, eli tämähän on mitä otollisin aika opastaa heitä harjoittelun osalta?Nyt tämä aihe saakin riittää minun osaltani. Kaikki olennainen on tullut sanottua ja keskityn täällä muutenkin mieluummin jankkaamaan formuloista kuin kuntoilusta
Itse sä tässä julistat ja ihan yhtä tietämättömänä huutelet. Mä en puhu lenkkeilystä, vaan juoksemisesta, johon kuuluu paljon muutakin kuin lenkkeilyä.Nyt sorrut sinäkin samaan ansaan kuin Ganador. Olet jostain aikoinasi oppinut, että noin on ja ilman sen kummempaa asiantuntemusta tai omakohtaista tietotaitoa julistat asioita eteenpäin. Oikeastihan asiat eivät todellakaan ole noin. Hapenottokyky kehittyy tehokkaalla kuntopiirillä todella paljon tehokkaammin kuin perus juoksulenkillä.
Tulihan sieltä yksi lause asiaakin, kun vaan jaksoi odottaa tarpeeksi kauan....Nyt tämä aihe saakin riittää minun osaltani...
Giant setteinä tai pudotussarjoilla suoritettut kyykyt, tempaukset tai maastavedot työstävät huomattavasti useampi lihaksia kuin pelkkä juokseminen(ala- ja yläselkä, taka ja etureidet, keskivartalon tukilihakset). Voin taata, että hapenotto kehittyy ja sydän tekee töitä. 30 min riittää vetämään kehosta aivan kaikki mehut irti.Itse sä tässä julistat ja ihan yhtä tietämättömänä huutelet. Mä en puhu lenkkeilystä, vaan juoksemisesta, johon kuuluu paljon muutakin kuin lenkkeilyä.
Sun on vähän pirun vaikea tehdä yhtä isoilla lihasryhmillä yhtä intensiivistä työtä salilla kuin juoksemalla (teho). Hapenotonki luulis kehittyvän ja aika tehokkaasti. Toki tuolle alueelle pääsee kuntopiirilläkin, mutta turha juoksemista on vähätellä. Juokseminen on myös ihmiselle luonteva ja "helppo" tapa viedä itsensä "äärirajoille" (monelle varmasti helpompaa kuin kuntopiirissä).
Teoriasta on itsellä jonkin verran tietoa ja jokunen SM-kulta juoksun puolelta, eli käytäntöäkin on tullut kokeiltua.
Tämän allekirjoitan taysin! Lääkäri minulle aikoinaan neuvoi, että lihaskunnon treenaaminen on huomattavasti tärkeämpää kuin aerobisenkestävyyden yleisterveyden kannalta. Tuolainen rankka salitreeni vastaa, jollain tapaa itervalli juoksua. Nimen omaan salitreenistä ylivoimaisen treenimuodon tekee sen monipuolisuus, se kehittää ihmisessä joka kunnon osa-aluetta.Nyt sorrut sinäkin samaan ansaan kuin Ganador. Olet jostain aikoinasi oppinut, että noin on ja ilman sen kummempaa asiantuntemusta tai omakohtaista tietotaitoa julistat asioita eteenpäin. Oikeastihan asiat eivät todellakaan ole noin. Hapenottokyky kehittyy tehokkaalla kuntopiirillä todella paljon tehokkaammin kuin perus juoksulenkillä. Kardiovaskulaarinen kunto myös, etenkin kun kuntopiirin lisäksi tehdään puhdasta voimaharjoittelua. Katsokaapas kun aerobisen kunnon kehittyminen ei tarvitse aerobista harjoittelua. Mutta esimerkiksi lihaskunto tai anaerobinen kunto kehittyvät vain lihaskuntoharjoittelulla ja anaerobisella harjoittelulla. Siksi painoilla tehtävä harjoittelu on niin ylivertaista kestävyysharjoitteluun verrattuna jos tavoitteena on joko ns. yleinen terveys ja suorituskyky tai mahdollisimman monen fyysisen kunnon osa-alueen kehittäminen.
Viestini ei liittynyt mitenkään lihasten kattavaan tai monipuoliseen treenaamiseen, vaan siihen, että juokseminen on erittäin tehokas tapa rasittaa hapenottoon ja kuljettamiseen liittyvää elimistöä. Osittain siksi, että reidet, pohkeet ja pakarat muodostavat suuren osan kehon lihasmassasta ja niitä voidaan käyttää tarvittaessa suurella teholla (pikajuoksu). Tästä seuraa erittäin suuri hapen kulutus.Giant setteinä tai pudotussarjoilla suoritettut kyykyt, tempaukset tai maastavedot työstävät huomattavasti useampi lihaksia kuin pelkkä juokseminen(ala- ja yläselkä, taka ja etureidet, keskivartalon tukilihakset). Voin taata, että hapenotto kehittyy ja sydän tekee töitä. 30 min riittää vetämään kehosta aivan kaikki mehut irti.
En kyllä lähtisi rinnallevedolla itseäni väsyttämään. Ainakaan levytangolla, kahvakuulalla sitten eri asia. Siinä kun tärkeää on terävyys ja nopeus ja juuri ne tuppaavat lähtemään ensimmäisen kun alkaa hapottaa. Sitten vedetäänkin pelkällä alaselällä joka ei kauheen fiksua ole sen terveyden kannalta.Ja mitä tiettyihin saliliikkeisiin tulee vs. juoksu, niin veikkaan että sykkeet kohoaa nopea tempoisessa rinnallevedossa aivan samaan tahtiin kun juoksu pyrähdyksessä. Kannattaa joskus kokeilla joka salilla käy ja ei noita isoja liikeitä tee, niin on vähän eri asia kun ne miljoonat turhat koneet, joita joka sali on pullollaan. En minä ainakaan juoksemalla saa itteäni niin pökerryksiin, kuin esimerkiks juuri rinnallevedossa on mahdlllista saada.
En kyllä neuvoisi ketään vetämään itseääni piippuun hyvää tekniikkaa ja koordinaatiota vaativissa teknisissä voimaliikkeeissä, kuten rinnalleveto tai tempaus. Järkevämpää rasittaa itseään teknisesti helpommissa ja turvallisemmissa liikkeissä. Joltain voi väsyä keskivartalon lihakset tai muuten tulla tilanne, jossa loukkaantumisristi kasvaa väsymyksen myötä.Ja mitä tiettyihin saliliikkeisiin tulee vs. juoksu, niin veikkaan että sykkeet kohoaa nopea tempoisessa rinnallevedossa aivan samaan tahtiin kun juoksu pyrähdyksessä. Kannattaa joskus kokeilla joka salilla käy ja ei noita isoja liikeitä tee, niin on vähän eri asia kun ne miljoonat turhat koneet, joita joka sali on pullollaan. En minä ainakaan juoksemalla saa itteäni niin pökerryksiin, kuin esimerkiks juuri rinnallevedossa on mahdlllista saada.