Ukrainan tulevaisuus

  • Viestiketjun aloittaja FW08
  • Aloituspäivämäärä

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Putin on taas lupaillut, kaikki ovat innoissaan. Kohta sitten huomataan, ettei Putinin höpinöihin tälläkään kertaa olisi kannattanut kiinnittää mitään huomiota.
 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
YLE on tuottanut tausta-aineistoa taas. Valaisevaa luettavaa:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/13/ukrainan-fasistit-ja-koloradonkuoriaiset


Ukrainan fasistit ja koloradonkuoriaiset

Julkaistu 13.05.2014 - 09:15. Päivitetty 15.05.2014 - 10:25

Kun donetskilaiselta Venäjä-mieliseltä mielenosoittajalta kysytään syytä mielenilmaukseen, saattaa hyvinkin saada vastaukseksi, että tarkoitus on vastustaa Kiovan fasisteja ja juutalaisia. Tällainen käsiteyhdistelmä saattaa kuulostaa absurdilta, ja sitä se länsimaisittain katsottuna onkin. Venäjän ja Ukrainan kontekstissa retoriikka toimii kuitenkin eri tavalla.

Fasisti on entisen Neuvostoliiton maissa haukkumasanana poikkeuksellisen vahva. Loukkausasteikolla mitattuna se vastaa suurin piirtein pedofiiliä tai ihmissyöjää. Tämä johtuu toisesta maailmansodasta. Lännessäkin myönnetään, että Neuvostoliitto kantoi suunnattoman suuren inhimillisen taakan natsi-Saksan kaatamisessa. Mutta muuten tulkinnoissa on suuri periaatteellinen ero.

Lännessä toisen maailmansodan viitekehyksenä on yleensä nähty kahden julman diktaattorin Adolf Hitlerin ja Josif Stalinin valtataistelu, jonka jalkoihin pienemmät maat jäivät. Pienet valitsivat liittolaisensa usein tilanteen mukaan. Ukrainan itsenäisyyden puolesta taistellut Ukrainan vapautusarmeija UPA soti välillä saksalaisten rinnalla ja välillä Saksaa vastaan. UPA ja sen poliittiset siivet leimattiin neuvostoaikana fasistijärjestöiksi.

Kanonisoitu sankaritarina

Neuvostoliitossa ja osin nyky-Venäjälläkin toinen maailmansota on nähty kanonisoituna sankaritarinana, jossa urhea neuvostokansa lähes yksin kaatoi Hitlerin ja fasismin.




Kiovan länsimielistä hallitusta vastustavat mielenosoittajat valtasivat Donetskin rautatieaseman huhtikuussa.Kuva: Yle/Marko Lönnqvist

Länsiliittoutuneiden panoksesta tai esimerkiksi Yhdysvaltain Neuvostoliitolle antamasta materiaalisesta avusta on puhuttu koulukirjoissa hyvin vähän. Vähällä maininnalla sivuutetaan myös Stalinin vainot. Sankaritarina on omiaan lisäämään fasisti-sanan kammoastetta. Se on absoluuttinen paha ja siksi käypä leimakirves myös kaikenlaisessa vihapropagandassa. Tässä vaiheessa ei enää ole väliä sillä, onko kohteella oikeasti mitään tekemistä fasismin kanssa.

Ukrainan kriisin aikana Venäjän tiedotusvälineet ja maan poliittinen johto ovat siekailematta leimanneet koko Ukrainan länsimielisen väliaikaishallituksen fasistijuntaksi. Perusteena on se, että Maidanin protestiliikkeessä on ollut mukana myös pieniä äärioikeistolaisryhmiä ja hallituksessa on mukana kansallismielinen Svoboda-puolue.

Ukrainan itäosissa katsotaan paljon Venäjän televisiokanavia ja viesti on mennyt tehokkaasti perille.

Yrjön nauha ja hakaristi

Toiseen maailmansotaan liittyy myös Venäjä-mielisten näkyvin tunnus, oranssi-musta Yrjön nauha. 1700-luvulla Venäjän armeijassa käyttöönotettua nauhaa on nyky-Venäjällä ja myös Ukrainassa käytetty erityisesti toukokuisen voitonpäivän symbolina. Nyt Yrjön nauhan merkitys on täydellisesti muuttunut ainakin Ukrainassa.




Ukrainalaisessa julisteessa kuvataan miehittäjän värejä. Venäjän-mielisten symboli Yrjön nauha on taipunut hakaristiksi.Kuva: Yle/Marko Lönnqvist

Donetskilainen toimittaja kertoo aiemmin itsekin sitoneensa Yrjön nauhan voitonpäivän tienoilla käsilaukkuunsa, mutta ei tee niin enää mistään hinnasta. Nykyään Yrjön nauha symboloi monille ukrainalaisille Venäjän suurvaltapyrkimyksiä ja aggressiota. Symbolina se on Ukrainassa useimmille yhtä negatiivinen ja voimakas kuin hakaristi. Yrjön nauhaa kantavia Venäjä-mielisiä kapinallisia tai venäläissotilaita kutsutaan Ukrainassa nauhan värin perusteella koloradonkuoriaisiksi.

Natsi-korttia käytetään myös Ukrainan propagandassa. Yrjön nauhoista on väännetty hakaristejä ja Maidanilla Putin on saanut Hitler-viikset. Monet kutsuvat Venäjän presidenttiä Putleriksi.

Entä sitten ne juutalaiset? Antisemitismi on vastenmielinen ilmiö, jolla on syvät juuret Venäjällä ja Ukrainassa. Kuvaavaa on, että väkivaltaista hävitysiskua kuvaava sana pogromi tulee venäjästä, ja se tarkoitti alun perin nimenomaan juutalaisiin kohdistuvia iskuja.

Arjen antisemitismiin törmää Venäjällä ja Ukrainassa edelleen usein. Monet rikkaat oligarkit ja poliitikot ovat taustaltaan juutalaisia, ja ilmiön taustalla nähdään usein salaliittoja. Tällä logiikalla kaksi pahaa – fasistit ja juutalaiset – voivat mahtua samaan viholliskuvaan.

Marko Lönnqvist

Artikkeli liittyy 5.6. esitettävään Ulkolinjaan Ukrainan venäläinen kevät.
Yrjönnauhoja näkyi viime pyhänseutuna Suomessakin venäläisten autojen peileissä jne. Voitonpäivän kunniaksi.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Irakissa käytiin kaksi sotaa. Viittaat ilmeisesti jälkimmäiseen eli siihen, ettei joukkotuhoaseita löytynyt. Lopputulos oli kuitenkin siedettävä eli hirmuhallitsija (rikkoi kiistatta ihmisoikeuksia) Saddam saatiin pois vallasta. Ensimmäisessähän oli kyse Kuwaitin vapauttamisessa. Kumpaankin sotaan oli oli oikeutus ja muistissa on vielä sekin, että Irakilaiset temppuilivat syyrian tapaan asetarkastuksissa. Tyhmästä toiminnasta kärsi koko kroppa.

Syyriaan tarvittaisiin nykyistä aktiivisempaa otetta. Ja hirmuhallinto pitäisi saada nurin. Se mitä tulee tuttuihin kemiallisiin aseihin, niin kyllähän Syyrialla on niitä ollut. Ja kapinallisia vastaan on niitä käytetty.

Kuuban osalta taloussaarto yms. pakotteet saisivat päättyä. Kuuba ei ole enää Venäläisten etupiirissä tai jos olisi, niin vapauttaminen purkaisi sen ajan myötä.
Uiuiui kun oli taas hauskaa katella tuota Ulkolinja mennyttä dokumenttia USAn, Iso-Britannian ja Tanskan "koko maailman kokoisesta" koalitiosta, kun ne aloitti sodan ilman YK-turvallisuusneuvoston päätöstä Irakia vastaan. Naurattaa nää Nomin "vittu mää tiärän" postaukset niin paljon että vesi lentää silmistä :D:D:D

:thumbup::thumbup:
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Niin, oishan se koalitio voinu suoraan sanoa että menevät ottamaan Saddamilta henkeä ja öljyä pois eikä puljata niiden olemattomien joukkotuhoaseiden kanssa. Olis ollu sitte edes valheiden verran reilumpi keikka.
 

Örfil

Guest
Kyllähän siinä tiedustelullakin pieni moka kävi.

Kuka olisi niin tyhmä että ottaisi tekosyyksi jonkin, joka varmasti paljastuu keksityksi jälkikäteen. Mikä logiikka siinä on?

Vai oliko toiminta samanlaista kuin nyt, kun venäläiset uutisoivat "mainilan laukauksista" Ukrainan ja Venäjän rajalla, jotta saavat vaan tilapäisen syyn aloittaa sotatoimet.

Se että Saddamilla oli useita ohjelmia joukkotuhoaseiden kehittämiseksi ja ne onnistuneesti blokattiin ennen niiden toimintaan saattamiseksi oli jo hyvä syy hyökätä Irakiin.

Tässä nyt tuppaa asian kritisoijilta unohtumaan minkä sortin ukko se Saddam Hussein oli. Ei todellakaan ollut aikeissa saada Nobelin rauhanpalkintoa tai muutakaan pystiä humaanista toiminnasta.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Jos kerran hölmöimmät ei 70 vuodessa tajua valhetta tai kusetusta niin on kai turha odottaa, että hokais kymmenessä.
 

Örfil

Guest
Mihin kusetukseen viittaat?

Ja yleisesti kusettamisesta: näissä suurvaltapoliittisissa asioissa ei ole puhtaita pulmusia ja ketään, joka voisi ekan kiven heittää.

On vain valittava puolensa ja sen jälkeen koittaa muodostaa mielipiteensä sen tietolähteen mukaan.

Tässäkin toikissa moni on puolensa valinnut jo ennen näitä kriisejä. Niin minäkin ja uskon että olen sillä oikealla puolella ja valinnut sen demokraattisemman vaihtoehdon.
Toimia saa ja voi kritisoida, pidän sitä esimerkkinä siitä että olen valinnut oikean puolen.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Demokratia on ihan vitun kaukana tuosta Dick Cheney ja Donald Rumsfeldin jo 90-luvun lopulla suunnittelemasta jutusta, jossa suhteellisen hyvinvoiva ja sivistynyt maa (mm erittäin hyvät koulutus ja terveydenhuolto järjestelmät, sekä yllättävänkin korkea naisten tasa-arvo työssä, siis arabimaaksi), hajoitetaan sisällissodassa möyriväksi kehitysmaaksi, josta ei sen hamuillun öljyn lisäksi (sitäkin huonosti) tule enää kuin uusia terroristeja.

Kyseisten kolmen valtion, USA, Iso-Britannia ja Tanska (Heh. Tanskan Anders Fogh Rasmussen sai tuosta tempusta palkinnoksi Naton pääsihteerin hommat :D:D ) asiaa ajaneet päättäjät pitäisi ehdottomasti saattaa kansainvälisen oikeuden eteen vastaamaan tekosistaan.


Mitä jäi käteen??

http://www.oph.fi/download/49223_tietoa_irakin_iranin_entisen_jugoslavian_ja_somalian_koulutusjarjestelmista.pdf

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/78591-irakin-sota-synnytti-uuden-syovan

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1363473928498

On se "hieno" maa toi usa :confused::confused:
 

Örfil

Guest
JB tietää pojat tästäkin asiasta paljon enemmän kuin kukaan muu: koneenhan ampui alas Ukrainan ilmavoimat.

http://kohudosentti.blogspot.fi/

Pakkohan se on uskoa kun dosentti sanoo :D

Eilen mietiskelin että jos asia paljastuu kiistatta separatistien puuhaksi, niin Bäckman varmaan syyttää siitä muita tahoja että matkustajakone on ohjattu sotatoimialueelle.
Ja näinhän tuo tämän päivän linkin sepustus alkaa. Ei ollut vaikea arvata. Mutta toistaiseksi syyttää tietenkin Ukrainan armeijaa ja varmaan syyttää maailman tappiin saakka.

Nyt maalataan mustaa valkoiseksi niin että pensselit viuhuaa.
 

McRäkä

Banned
Liittynyt
14.12.2001
Viestit
2070
Niin montakohan kertaa Ukrainasta on ammuttu Venäjälle tän kriisin aikana?

Sekin olisi kauheaa jos Venäjä toimittaisi aseita separatisteille. Vastaavasti USA:a kohtaan pitäisi asettaa talouspakotteita, koska se sekä rahoittaa että toimittaa aseet Israelille joka on tappanut jo useita satoja siviilejä Gazan kaistalla. Mut eihän siinä tietenkään ole mitään väärää... :thumbfh:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Niin montakohan kertaa Ukrainasta on ammuttu Venäjälle tän kriisin aikana?

Sekin olisi kauheaa jos Venäjä toimittaisi aseita separatisteille. Vastaavasti USA:a kohtaan pitäisi asettaa talouspakotteita, koska se sekä rahoittaa että toimittaa aseet Israelille joka on tappanut jo useita satoja siviilejä Gazan kaistalla. Mut eihän siinä tietenkään ole mitään väärää... :thumbfh:
Jepjep. Mitä ne separatistit siellä Ukrainassa tekee? Muuttais Ryssänmaahan jos ei meno miellytä.

Samahan se olis suomenruotsalaisten pyytää aseapua ja tulitukea Ruotsista.

Muista että Venäjähän on tunkeutuja sekä valloittaja tässä asiassa.
 

McRäkä

Banned
Liittynyt
14.12.2001
Viestit
2070
Venäjällä oli tukikohdat Krimillä, sinnekään ei tarvinnut ymmärtääkseni tunkeutua, tai edes lisäjoukkoja avuksi kutsua.

Montako ukrainalaista Venäjä on kriisin aikana tappanut, ja vastaavasti montako Kiovan (vaaleilla valitsematon) hallinto?

Ja jokos Maidanin ampumisten tutkinta on valmistunut, ja selvinnyt kuka siellä oikein mielenosoittajia teloitti? Kovasti ollut hiljaista asian suhteen viime aikoina... :rolleyes:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Venäjällä oli tukikohdat Krimillä, sinnekään ei tarvinnut ymmärtääkseni tunkeutua, tai edes lisäjoukkoja avuksi kutsua.

Montako ukrainalaista Venäjä on kriisin aikana tappanut, ja vastaavasti montako Kiovan (vaaleilla valitsematon) hallinto?

Ja jokos Maidanin ampumisten tutkinta on valmistunut, ja selvinnyt kuka siellä oikein mielenosoittajia teloitti? Kovasti ollut hiljaista asian suhteen viime aikoina... :rolleyes:
Eikös Puttinen itse myöntänyt, että 30000 äijää sinne roudasi.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Venäjällä oli tukikohdat Krimillä, sinnekään ei tarvinnut ymmärtääkseni tunkeutua, tai edes lisäjoukkoja avuksi kutsua.

Montako ukrainalaista Venäjä on kriisin aikana tappanut, ja vastaavasti montako Kiovan (vaaleilla valitsematon) hallinto?
Ymmärtääkseni Ukraina ei ole tappanut kovinkaan montaa maaperällään olevaa venäläissotilasta, koska Venäjä tulkitsisi sen venäjävihaksi, joka oikeutaisi täysimittaisen sodankäynnin.
 

ToXiCiTy

I am fabulous!
Liittynyt
20.4.2008
Viestit
16731
Sijainti
Järvenpää
Pidän ihmeellisenä, että Israelin sotarikokset ei ole täällä ketään haitannut. Geneven sopimus kieltää kouluihin ja sairaaloihin tehtävät iskut. Juu siellä on ehkä ollut raketteja, mutta mun mielestä mikään ei oikeuta lasten tappamista. Ei ole muuten yhtään siviiliä israelin puolelta saanut surmansa tän konfliktin aikana.
 
Ylös