1. Saatat pongata kansainvälisestä kasvisravintolan ruokalistasta sanan kohlrabi. Mitähän se on? Entä buckwheat?
Kysymyksen asettelulla yritin vihjata, että kyseessä kasvit/kasvikset ja siihen, että nimet ovat maailmankieltä. Joku oli käsittänyt ne ruokalajeiksi. Huono kysymys ja liian vaikea, mutta kumpaankin tuli oikeitakin vastauksia
Vastaus: kyssäkaali ja tattari
2. Mistä maista tulevat seuraavat ruokalajit/-lajityypit?
a. souvlaki - Kreikka. Tyypillinen kreikkalainen varrasruoka
b. vindaloo - Intia. Mausteinen ja yleensä tulinen curry. Tunnetuimpia intialaisen keittiön ruokalajeja.
c. gazpacho - Espanja. Kylmä kasviskeitto. Hyvistä raaka-aineista, hyvin tehtynä täydellinen hellepäivän eväs isollekin ryhmälle. Reseptit ei niin tarkkoja.
d. pelmeni- Venäjä. Käytännössä venäläinen ravioli eli eli täytetty ja keitetty taikinanyytti
Oletin olevan jopa liian helpon, mutta oletin väärin. Pahoittelen.
3. Montako ns. Michelin-tähden ravintolaa Suomessa on vuoden 2015 alussa? (toleranssi +/-1)
Niitä on kuusi (6). Kaikki Helsingissä ja yhdellä tähdellä Michelin-oppaassa suositeltuja. Chef & Sommelier ja Ask ovat uusimmat vuodelta 2014. Luomo, Olo, Postres ja Demo vanhoja.
Oletin määrän olevan hehtaarilla tiedossa ja arvaamalla päästävän hyviin pisteisiin. Ihan ok.
4. Avaan osterin, otan sen kuorestaan, käärin pekoniin ja grillaan. Millä kansainvälisellä nimellä tämä klassinen alkupala tunnetaan?
Angels on horseback. Kuvittelin vaikeaksi, mutta odotin muutamaa tietoa. Turhaan.
5. Perinteisestä huikeaa elävää suomalaista olutta, sahtia, tehdessä mäski valutetaan ja suodatetaan tarkoitukseen varta vasten tehdyssä puisessa pitkulaisessa astiassa. Millä nimellä tätä työvälinettä kutsutaan?
Työväline on nimeltään kuurna. Sahti on loistava osa suomalaista olutperinnettä ja varsin ainutlaatuinen olut maailmankin mittakaavassa. Suosittelen.
6. Mistä maasta tulevat lambic-oluet?
Belgiasta. Odotin loppasuilta varmaa tietoa. Odotin vähän liikaa.
7. Tom Yum on kaakkoisaasialainen mahtavan aromikas liemi, joka on mm. monen thaikeiton pohjana. Luettele korkeintaan viisi (mauste-)kasvia, joita ilman kunnon Tom Yum ei synny. (
Haussa olivat sitruunaruoho, galangal, kaffirlimen lehdet ja chili. Korianteri ja lime hyväksytään myös. Odotin laajempaa tietämystä edes sinnepäin.
Hyvä Tom Yum on yksi mahtavimpia makuelämyksiä. Aromeiden kirjo ja syvyys on huikea. Yleensä Tom Yum on pohja ja sen lisäksi siinä on jotakin proteiiniä tms. Esim Tom Yum Kung ehkä klassisin esimerkki. Siinä jättiläiskatkarapuja. Suosittelen.
Kookosmaito, inkivääri, valkosipuli ym. eivät varsinaisesti kuulu Tom Yumiin, mutta arvostelu tulee olemaan erittäin löyhää.
8. Nimeä seuraavat klassiset ja ”klassiset” cocktailit, joiden peruskamat ovat seuraavat (0,25 p/oikea):
a. ruisviski + makea vermutti + angostuuraa + cocktailkirsikka - Manhattan. Klassikko
b. vodka + banaanilikööri + ginger ale Ampiainen. Terveisiä ruotsinlaivoille. Ampiaisella ja Sinisellä Enkelillä on päästy niin monesta neitsyydestä, että patsasta vois näille. Auringonnousu myös.
c. konjakki + kaakaolikööri + kerma (+ muskottipähkinää) Brandy Alexander. Klassikko
d. Jaloviina + lakkalikööri Lallin Kumautus. Hieno lyhyt cocktail ja sanamuunnoksessa ei perää.
9. Mitä kutsutaan nimellä foie gras?
Hanhenmaksa. Klassinen kysymys, johon odotin hieman enemmän oikeita vastauksia.
10. Burgundin (Bourgogne) alueen viinit tehdään pääosin vain kahdesta rypäleestä. Punaiset mistä ja valkoiset mistä?
Kysymykseesä Pinot Noir ja Chardonnay. Eri rypälelajikkeita käytetään kovastikin alueellisesti, mutta tunnetuista viinialueista Burgundissa se on ehkä selkeimmin rajoittunutta ja siis nimonomaan näihin kahteen rypäleeseen. Odotin selvää tietoa ja hyviä arvauksia. En odottanut yksinkertaisessa kysymyksessä, jossa arvaamallakin hyvät saumat, niin paljoa höpövastauksia kuin sain.