Visaliiga: Ruoka ja juoma - päättyy 11.2. klo 23.59

Jacques

KKWCS:n Mietaa
Liittynyt
15.10.1999
Viestit
37045
Sijainti
Helsinki
Et sitten vaikeempaa keksinyt?

1. Ituja molemmat

2.
a. Tsekki
b. Australia
c. Espanja
d. Italia

3. 11

4. Grilled Oyster

5. Kiulu

6. Australia

7. Kumina, sahrami, curry, inkivääri, chili

8. Ohisektori

9. Alppua

10. Alpun pukamista molemmat
 
Liittynyt
1.11.2014
Viestit
3326
Sijainti
Katabolia
1. mikä on kansainvälinen ravintola? vähän niinku intialainen, turkkilainen ja italialainen yhdessä?
2. kansainvälisesti
3. michelinukossa on 4 vatsamakkaraa
4. osterbekonburger
5. sahtikannu
6. belgiasta
7. oregano basilika mustapippuri valkopippuri palsternakka
8. Nimeä seuraavat klassiset ja ”klassiset” cocktailit, joiden peruskamat ovat seuraavat (0,25 p/oikea):
a. rumaveancock
b. vobaligiale
c. kokakemupähkinää
d. Javilalikööri
9. tarjoilijaa
10. punaisista ja valkoisista viinirypäleistä
 

K. August

Well-known member
Liittynyt
25.11.2010
Viestit
2405
1.

2.
a. Kreikka
b.
c. Italia
d.

3. 6

4. Tapas

5.

6. Belgia

7.

8.

9.

10.
 

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9335

1. Persilja; Tattari

2. Mistä maista tulevat seuraavat ruokalajit/-lajityypit? (0,25p/oikea)
a. Unkari
b. Alankomaat
c. Brasilia
d. Romania

3. 3

4. Avaan osterin, otan sen kuorestaan, käärin pekoniin ja grillaan. Millä kansainvälisellä nimellä tämä klassinen alkupala tunnetaan?

5. Perinteisestä huikeaa elävää suomalaista olutta, sahtia, tehdessä mäski valutetaan ja suodatetaan tarkoitukseen varta vasten tehdyssä puisessa pitkulaisessa astiassa. Millä nimellä tätä työvälinettä kutsutaan?

6. Uudesta-Seelannista

7. Anis, timjami, korianteri, meirami, chili

8. -

9. Läskisoosi

10. -
 

sammyosammy

Senior Citizen
Liittynyt
12.6.2010
Viestit
5925
Sijainti
Out Of Bounds
1. Joku kaali
2. A) Kreikka C) Espanja D) Venäjä
3. Kuusi
4.
5. Kuurna
6. Belgia
7. Inkivääri, chili, valkosipuli, soija, curry
8. B) Ampiainen
9.
10. Pinot Noir & Chardonnay
 

Zervuska Haidis

Well-known member
Liittynyt
8.1.2007
Viestit
12618
Sijainti
Sivulla viisi
1. kohlrabi = kasvisrisotto, buckwheat = pukinvehnä
2. Kaikkiin kohtiin Saksa
3. 4
4. En muista
5. Hahlo
6. Tshekki
7. Timjami, ruokosokeri, palsternakka, tomaatti
8. d) Lallin kumautus
9. Ruohosipuli
10. Punaviinirypäleistä & valkoviinirypäleistä
 

Örfil

Guest

2 b) Intia
7) kurkuma, curry (joka on tosin mausteseos)
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Vastaukset

1. Saatat pongata kansainvälisestä kasvisravintolan ruokalistasta sanan kohlrabi. Mitähän se on? Entä buckwheat?
Kysymyksen asettelulla yritin vihjata, että kyseessä kasvit/kasvikset ja siihen, että nimet ovat maailmankieltä. Joku oli käsittänyt ne ruokalajeiksi. Huono kysymys ja liian vaikea, mutta kumpaankin tuli oikeitakin vastauksia
Vastaus: kyssäkaali ja tattari


2. Mistä maista tulevat seuraavat ruokalajit/-lajityypit?
a. souvlaki - Kreikka. Tyypillinen kreikkalainen varrasruoka
b. vindaloo - Intia. Mausteinen ja yleensä tulinen curry. Tunnetuimpia intialaisen keittiön ruokalajeja.
c. gazpacho - Espanja. Kylmä kasviskeitto. Hyvistä raaka-aineista, hyvin tehtynä täydellinen hellepäivän eväs isollekin ryhmälle. Reseptit ei niin tarkkoja.
d. pelmeni- Venäjä. Käytännössä venäläinen ravioli eli eli täytetty ja keitetty taikinanyytti
Oletin olevan jopa liian helpon, mutta oletin väärin. Pahoittelen.

3. Montako ns. Michelin-tähden ravintolaa Suomessa on vuoden 2015 alussa? (toleranssi +/-1)
Niitä on kuusi (6). Kaikki Helsingissä ja yhdellä tähdellä Michelin-oppaassa suositeltuja. Chef & Sommelier ja Ask ovat uusimmat vuodelta 2014. Luomo, Olo, Postres ja Demo vanhoja.
Oletin määrän olevan hehtaarilla tiedossa ja arvaamalla päästävän hyviin pisteisiin. Ihan ok.


4. Avaan osterin, otan sen kuorestaan, käärin pekoniin ja grillaan. Millä kansainvälisellä nimellä tämä klassinen alkupala tunnetaan?
Angels on horseback. Kuvittelin vaikeaksi, mutta odotin muutamaa tietoa. Turhaan.

5. Perinteisestä huikeaa elävää suomalaista olutta, sahtia, tehdessä mäski valutetaan ja suodatetaan tarkoitukseen varta vasten tehdyssä puisessa pitkulaisessa astiassa. Millä nimellä tätä työvälinettä kutsutaan?
Työväline on nimeltään kuurna. Sahti on loistava osa suomalaista olutperinnettä ja varsin ainutlaatuinen olut maailmankin mittakaavassa. Suosittelen.

6. Mistä maasta tulevat lambic-oluet?
Belgiasta. Odotin loppasuilta varmaa tietoa. Odotin vähän liikaa.

7. Tom Yum on kaakkoisaasialainen mahtavan aromikas liemi, joka on mm. monen thaikeiton pohjana. Luettele korkeintaan viisi (mauste-)kasvia, joita ilman kunnon Tom Yum ei synny. (
Haussa olivat sitruunaruoho, galangal, kaffirlimen lehdet ja chili. Korianteri ja lime hyväksytään myös. Odotin laajempaa tietämystä edes sinnepäin.
Hyvä Tom Yum on yksi mahtavimpia makuelämyksiä. Aromeiden kirjo ja syvyys on huikea. Yleensä Tom Yum on pohja ja sen lisäksi siinä on jotakin proteiiniä tms. Esim Tom Yum Kung ehkä klassisin esimerkki. Siinä jättiläiskatkarapuja. Suosittelen.

Kookosmaito, inkivääri, valkosipuli ym. eivät varsinaisesti kuulu Tom Yumiin, mutta arvostelu tulee olemaan erittäin löyhää.


8. Nimeä seuraavat klassiset ja ”klassiset” cocktailit, joiden peruskamat ovat seuraavat (0,25 p/oikea):
a. ruisviski + makea vermutti + angostuuraa + cocktailkirsikka - Manhattan. Klassikko
b. vodka + banaanilikööri + ginger ale Ampiainen. Terveisiä ruotsinlaivoille. Ampiaisella ja Sinisellä Enkelillä on päästy niin monesta neitsyydestä, että patsasta vois näille. Auringonnousu myös.
c. konjakki + kaakaolikööri + kerma (+ muskottipähkinää) Brandy Alexander. Klassikko
d. Jaloviina + lakkalikööri Lallin Kumautus. Hieno lyhyt cocktail ja sanamuunnoksessa ei perää.

9. Mitä kutsutaan nimellä foie gras?
Hanhenmaksa. Klassinen kysymys, johon odotin hieman enemmän oikeita vastauksia.

10. Burgundin (Bourgogne) alueen viinit tehdään pääosin vain kahdesta rypäleestä. Punaiset mistä ja valkoiset mistä?
Kysymykseesä Pinot Noir ja Chardonnay. Eri rypälelajikkeita käytetään kovastikin alueellisesti, mutta tunnetuista viinialueista Burgundissa se on ehkä selkeimmin rajoittunutta ja siis nimonomaan näihin kahteen rypäleeseen. Odotin selvää tietoa ja hyviä arvauksia. En odottanut yksinkertaisessa kysymyksessä, jossa arvaamallakin hyvät saumat, niin paljoa höpövastauksia kuin sain.

Koska osis oli selvästi liian hankala, arvostelu tulee olemaan mahdollisimman löyhää, niiltä osin kuin se on mahdollista. Pahoittelen liian kovaa vaikeusastetta, mutta ruoka- ja juomakulttuuriin on ihmisillä kuitenkin jonkinlainen kosketuspinta. Kyseessä ei ole mikään marginaalilaji, jonka pikkukisojen viestin neljänneksi sijoittuneen kolmannen osuuden vaimon tyttönimeä kysyttäisiin. Mutta ilmiselvästi on vaikea laji virittää taso järkeväksi. Ens vuonna uudestaan!

Pisteet joskus.
 

Trullinkaasu

Well-known member
Liittynyt
17.6.2007
Viestit
9312
Toi hanhenmaksa ois pitäny kyllä tietää. Tuttu nimi ja näky monessa ravintelissa, mutta ei vain muisti toiminut ratkaisevalla hetkellä.

Itselleni vaikeusasteella ei ole niin suurta väliä, koska oma ruokatietämys kohdistuu tuonne eines-puolelle.
 

Iso Masa

Anonyymit Kyynikot
Liittynyt
14.11.2005
Viestit
1877
Ai että jotkut tarjoilivat Mehelle höpövastauksia. Voi kauheeta!! Nyt täytyy ymmärtää, että tuollainen höpönassu aika ajoin ansaitseekin kommentointia omalla tasollaan.
 

Antero Tynninen

Well-known member
Liittynyt
15.11.2013
Viestit
162
Sijainti
offseason
b. vindaloo - Intia. Mausteinen ja yleensä tulinen curry. Tunnetuimpia intialaisen keittiön ruokalajeja.
Onpahan myös varsin mielenkiintoinen kolonialismin jäänne. Nimi tulee portugalin vinkkua ja valkosipulia tarkoittavista sanoista. Punkun puutteessa hapokkuus vaan saadaan inkkariversiossa viinietikasta, jonka eurooppalaiset toivat maan keittiöön.

7. Tom Yum on kaakkoisaasialainen mahtavan aromikas liemi, joka on mm. monen thaikeiton pohjana. Luettele korkeintaan viisi (mauste-)kasvia, joita ilman kunnon Tom Yum ei synny. Haussa olivat sitruunaruoho, galangal, kaffirlimen lehdet ja chili.
Tuli muuten yllätyksenä, ettei tamarindi kuulukaan tom jamiin. Olen kuvitellut happamien aromien olevan peräisin siitä, mutta ilmeisesti niiden alkuperä on jokin muu. Galangalia en olisi osannut ikinä arvata, koska yksistään sen mausta ei ole mitään käryä. Toki sitä moneen tuttuun (kaakkois)aasialaiseen ruokaan mätetään, mutta silti kovin arvoituksellinen kasvi.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Ai että jotkut tarjoilivat Mehelle höpövastauksia. Voi kauheeta!! Nyt täytyy ymmärtää, että tuollainen höpönassu aika ajoin ansaitseekin kommentointia omalla tasollaan.
Se ei ollut valitus, vaan ihan aito ihmettely, koska kuvittelin kysymyksen olevan arvauskysymys jos ei tietoa ole.

Se on totta, että ansaitsen tällä foorumilla höpöä. Ja itse asiassa pelkästään höpöä ja itse asiassa ihan kaikilla muillakin forumeilla ja elämässä yleensä.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Onpahan myös varsin mielenkiintoinen kolonialismin jäänne. Nimi tulee portugalin vinkkua ja valkosipulia tarkoittavista sanoista. Punkun puutteessa hapokkuus vaan saadaan inkkariversiossa viinietikasta, jonka eurooppalaiset toivat maan keittiöön.


Tuli muuten yllätyksenä, ettei tamarindi kuulukaan tom jamiin. Olen kuvitellut happamien aromien olevan peräisin siitä, mutta ilmeisesti niiden alkuperä on jokin muu. Galangalia en olisi osannut ikinä arvata, koska yksistään sen mausta ei ole mitään käryä. Toki sitä moneen tuttuun (kaakkois)aasialaiseen ruokaan mätetään, mutta silti kovin arvoituksellinen kasvi.
Tamarindi kyllä kuuluu Tom Yumiin. Tahnana. Se käsitellään arvostelussa samassa sarjassa limen ja korianterin kanssa.

E: lähemmät tutkimukset osoittavat, että ei välttämättä "kuulu", mutta arvostelussa siitä saa kyllä jotain. Aika monesta muustakin tulee saamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Albert Oil

Hippi ja juntti
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
55371
Sijainti
Korviesi välissä
Se ei ollut valitus, vaan ihan aito ihmettely, koska kuvittelin kysymyksen olevan arvauskysymys jos ei tietoa ole.

Se on totta, että ansaitsen tällä foorumilla höpöä. Ja itse asiassa pelkästään höpöä ja itse asiassa ihan kaikilla muillakin forumeilla ja elämässä yleensä.
*tekee Mehelle höpöä*
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Joo, ruoka koskettaa jokaista silleen että sitä täytyy syödä jos haluaa jatkaa juomista. Mut mitä helvettiä mie tekisin jonkun höpöheinän kansainvälisellä nimellä kun en käytä sitä kotimaaksikaan. :rolleyes:

No, alkuperämaat oli kohtuu helppo päätellä.. jotta jotain edes. Pinnoja.
 
Ylös