Siitä se lähtee :thumbup: Vielä (epävarmoja) ohjeita bassopuolen napeista. Sieltä pitäisi löytyä kolme nappia, jotka on merkitty kuopalla tai nystyrällä. Näistä keskimmäinen on C. Siltä pystyriviltä löytyy C-duuriasteikko, jonka ääripäät on merkitty niillä nystyröillä, ehkä. Ainakin pitäisi löytyä se yksi merkitty nappi, joka siis on C. Se pystyrivi on palkeesta katsoen toinen. Sisemmän pystyrivin merkitystä en muista. "Perus"pystyrivin ulommalta puolelta sitten löytyy duurisointurivi, mollisointurivi ja septimirivi.
Bassopuolella voi myös soittaa jotenkuten melodiaa, sillä yhdellä pystyrivillä. Napit eivät ole järjestyksessä C- D - E jne, vaan jotenkin niin, että C:n alapuolella F ja yläpuolella taisi olla G. Näin on siksi, että useimmiten käytetyt säestyssoinnut ovat toisiaan lähellä, ja kun niitä sokkona näpelöidään. 2/3 tahtilajissa soitetaan keskarilla se perussointu kerran ja perään vaikka molli etusormella kaksi painallusta. 4/4 tahtilajissa keskari-etusormi-keskari-etusormi [voin kuvitella, kuinka Forumin pervertikot nyt onanininoivat].
Diskanttipuolelta pitäisi löytää ensin perus C. Siitä asteikko lähtee ylöpäin, kun etenee nappuloita alaspäin. Oikea sormitus olisi hyvä opetella heti, ettei menisi sormet solmuun ja että soitto olisi sujuvaa. Netistä varmaan löytyy ohjeet siihen, mikä sävel painetaan milläkin sormella. Muistaakseni näin: C- peukalo, D-etusormi, E-keskisormi, F-nimetön, G-etursormi, A-keskari, H-nimetön, C-peukalo.
Bassopuolen perus-C = diskanttipuolen perus-C. Siis, kun löydät bassopuolen C:n, niin kokeilemalla löydät diskanttipuolelta saman sävelen.
Vasemman käden remmin kireyttä voi säätää pylpyrällä, joka lienee kojeen päällä. Kireys niin, ettei ahdista, mutta ettei ole juurikaan löysiäkään. Siten on mahdollista reuhtoa paljetta ilman, että soitto häiriintyy.
Aloita harjoitteet diskanttipuolelta. Säestystä sitten, kun homma etenee.