Helteet olivat näin myöhässä viimeksi 1991 - tältä näyttää tulevien viikkojen sää
Keskiviikko 10.6.2015 klo 13.41 (päivitetty klo 15.33)
Tänä kesänä ei ole ollut vielä yhtään hellepäivää. Viimeksi helteitä on jouduttu odottamaan näin kauan vuonna 1991.
Helteitä ollaan jouduttu odottamaan tänä vuonna harvinaisen pitkään.
Turussa ja Tampereella puhutaan jo poikkeustilanteesta. Pitkän ajan ennusteen mukaan Suomi on jumahtanut kylmään ilmavirtaukseen.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n neljän viikon ennusteen mukaan sää jatkuu ainakin kaksi viikkoa keskimääräistä kylmempänä koko maassa.
- Suomi on nyt jumahtanut luoteen puolelta tulevaan vallitsevaan kylmään ilmavirtaukseen. Helteiden kannalta näyttää hyvin ikävältä, kertoo Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Niina Niinimäki.
Nyt ensimmäistä hellepäivää on jouduttu odottamaan harvinaisen myöhään. Turussa ja Tampereella voidaan puhua jo poikkeuksellisen myöhäisestä ajankohdasta, mikä tarkoittaa, että tilanne toistuu kolme kertaa vuosisadassa tai harvemmin.
- Jos hellepäivää ei tule ennen juhannusta, voidaan puhua poikkeuksellisesta tilanteesta koko maassa, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.
Viimeksi vuonna 1991 on jouduttu odottamaan ensimmäistä hellepäivää näin myöhään. Silloin helleraja ylittyi 25. kesäkuuta. Kaikista myöhäisin ensimmäinen hellerajan ylitys on tapahtunut 6.7.1987 vuodesta 1959 alkavalla tarkastelujaksolla.
Helsingissä ei edes yli 20 asteen
Tämän kevään ja kuluvan kesän korkein lämpötila on vain 21,7 astetta. Se mitattiin Mikkelissä 26. toukokuuta.
- Tyypillisesti toukokuussa on jo ollut muutamia hellepäiviä jossain päin maata, Mäntykannas ihmettelee.
Helsingissä 20 astetta ei ole vieläkään ylittynyt. Kyseessä on kolmanneksi myöhäisin ajankohta vuoden 1959 jälkeen.
Kylmät kaksi viikkoa
ECMWF:n kuukauden ennusteen mukaan seuraavat kaksi viikkoa ovat 1-3 astetta keskimääräistä koleampia koko maassa. Tarkkoja lämpötiloja pitkän ajan ennuste ei kerro, mutta esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen mittauspisteellä kesäkuun kahden ensimmäisen viikon keskilämpötila on noin 15 astetta.
Etelä-Euroopassa on kahdella tulevalla viikolla tavanomaista lämpimämpää.
- Kylmä ilmavyöhyke vallitsee nyt Pohjoismaissa ja Iso-Britanniassa. Lämpöaalto etelästä liikkuu kohti itää, mutta se ei näytä saavuttavan Suomea, Niinimäki kertoo.
Ennusteen mukaan kolmannella ja neljännellä tulevalla viikolla sää jatkuu Suomessa keskimääräisenä.
Lauantaina helleraja ehkä rikki
Tulevana lauantaina on Forecan ennusteen mukaan
pieni mahdollisuus, että helleraja ylittyy eteläisessä Suomessa.
- Tämän jälkeen seuraavaa mahdollisuutta saadaankin odotella hetki, sillä jatko näyttää viileämmältä ja epävakaisemmalta, Mäntykannas toteaa.
Suomen kesäsää määräytyy sen perusteella, kuulummeko idän vai lännen vaikutuspiiriin. Länsivoittoinen kesäsäätyyppi vallitsi Suomessa viimeksi vuonna 2008, jolloin kesä oli keskimääräistä viileämpi. Edelliset viisi kesää ovat olleet itäpainotteisia ja tavallista lämpimämpiä. Markus Mäntykannaksen mukaan Suomen kesäsää määräytyy sen perusteella, kuulummeko idän vai lännen vaikutuspiiriin. Markus Mäntykannaksen mukaan Suomen kesäsää määräytyy sen perusteella, kuulummeko idän vai lännen vaikutuspiiriin.
- Länsivoittoinen kesäsäätyyppi vallitsi Suomessa viimeksi vuonna 2008, jolloin kesä oli keskimääräistä viileämpi. Edelliset viisi kesää ovat olleet itäpainotteisia ja tavallista lämpimämpiä, Mäntykannas kertoo.
HANNA GRÅSTEN
hanna.grasten@ilmedia.fi