Spa GP 2016 Jälkipuhinat

Status
Ei avoinna uusille viesteille.

joa_s

Well-known member
Liittynyt
25.3.2012
Viestit
296
Maikkarilla ei näy kun toi verstappenin kiilaus mutkaan. Mut oliko kellään heittää linkkiä pätkään missä verstappen kokeili taas jarrujaan Kimin kanssa.

"Ongelma oli siinä, että minulla oli takasiipi auki ja olin 15-20 kilometriä tunnissa nopeampi, ja kun käännyin, hän vain odotti ja odotti kunnes käänsi minun jälkeeni. Vauhtiero oli aika iso, joten minun piti jarruttaa, etten osuisi häneen, Räikkönen selvitti."
 

christian86

Well-known member
Liittynyt
17.9.2005
Viestit
315
Maikkarilla ei näy kun toi verstappenin kiilaus mutkaan. Mut oliko kellään heittää linkkiä pätkään missä verstappen kokeili taas jarrujaan Kimin kanssa.
Olikos tämä Sky:n analyysi jo täällä

2016 Belgium - Post-Race: Analysis of start and Raikkonen and Verstappen incident

https://streamable.com/9ka0

Ihan videon lopussa on tilanne Perezin kanssa. Mahtoiko se päätyä tv kuviin eilen? Ainakin itseltä livahti ohi jos oli.
 

Coni

Well-known member
Liittynyt
8.10.2007
Viestit
997
Käskikö tuomaristo Kimiä päästämään Verstappen ohi oikaisun jälkeen? Kimi kyseli radiossa pitääkö päästää, koska Verstappen ajatti ulos.
 

Axefield

Well-known member
Liittynyt
19.11.2009
Viestit
125
Käskikö tuomaristo Kimiä päästämään Verstappen ohi oikaisun jälkeen? Kimi kyseli radiossa pitääkö päästää, koska Verstappen ajatti ulos.
En tiedä käskikö, mutta Kimi ei varmasti olisi päästänyt jos näin ei olisi tallin tai FIAn toimesta määrätty. Toivottavasti lyö nyrkillä naamaan jos vastaavia vielä tapahtuu. :mad:
 

Masza

Well-known member
Liittynyt
11.9.2012
Viestit
2100
Sijainti
Täällä
Perezhän ei vastaavassa tilanteessa päästänyt. Mutta tuskin Ferrari olisi Kimiä pyytänyt päästämään ilman tuomaristolta kysymistä.
 

Joni

Well-known member
Liittynyt
19.1.2004
Viestit
16915
Eihän tuo kisa mennyt kuten piti... Noh veikkaan että Kimi olis ollu kakkonen eilen jos olisi selvitty ekasta mutkasta paremmin.. Monzassa sitten revanssin paikka! Huomaa kyllä että Maxi on tuomariston lemmikki kun mm. tuomari Salo kehuu häntä maasta taivaisiin.
 

SJ

F1 asijan tuntia
Liittynyt
6.9.2011
Viestit
5207
Ainahan tässä sarjassa on kolareita nähty. Nykyinen pullamössösukupolvi vain on laajentunut koskemaan myös katsomoa ja joka kodin sohvaperunoita. Jos Max ajaa liian rankasti, niin ajaisivat sitten muutkin. Kimin pitäisi tehdä samanlaisia manöövereitä kuin Venäjän GP:ssä viime vuonna, missä Bottas käänsi päälle, koska ei osannut edes ajatella, että joku voisi uskaltaa yrittää ohittamista. Tuolloin Kimi sai siitä perusteettomasti rankkua mutta ilmapiiri on selvästi muuttunut nyt toiseen suuntaan. Näillä autoilla ei ruumiita saa pelkästään kolaroimalla, joten siinä ei mitään ongelmaa ole.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

keissu

Well-known member
Liittynyt
20.4.2013
Viestit
174
"The Ferrari's ruined my race in the first corner. Then I will not just let them past. I'd prefer to run them off the track instead"

Tuo lause häiritsee suunnattomasti. Tässähän leikitään ihmishengillä ja tämä lapsi sanoo haastattelussa ajavansa muut tahallaan radalta ulos. Koko sarja voisi yhdistyä ja pitää puhuttelun Verstappenille. Rosberg on saanut saman tyyppisistä toilailuista rankkuja tällä kaudella, mutta Verstappenia ei EDES tutkita.
 

Ananas

Well-known member
Liittynyt
18.3.2014
Viestit
371
Kuinka asia sääntöjen mukaan käsittääkseni on ja kuinka herrasmieskuljettajat asiaa tulkitsevat:

1) Jos takana ajava on selvästi edellä ajavan takana, tulee takana ajavan olettaa, että edellä ajava ajaa apexiin normaalisti, jolloin sisälle ei voi tunkea (ellei edellä ajava aja pitkäksi).
2) Jos takanatulevan etusiipi on edellä ajavan takapyörän rinnalla, ei edellä ajava saa leikata apexiin normaalisti, vaan hänen täytyy jättää sisäpuolelle tilaa. Kun takana ajava tunkee sisäkurviin, on hänenkin kuitenkin jätettävä ulostulossa ulkokurviin tilaa, jotta molemmat autot mahtuvat ulos kurvista.

Tällöin nähdään ehkä vähemmän epätoivoisia ohitusyrityksiä (voidaan ajatella viihteenä), mutta vastapainoksi saadaan upeita rinta rinnan kamppailuja ja urheilullisuus korostuu. Perezin ja Massan kamppailu Spassa on esimerkki tilanteesta, jossa kamppaillaan kovaa, mutta ei kusipäisesti.

Kuinka FIA asiaa on yleensä tulkinnut:

1) Sisäpuolelta saa syöksyä ulkokurviin ja ajattaa toisen leveäksi. Ulkopuolella olevan velvollisuutena on väistää, vaikka olisi edellä ja tästä kiilaamisesta ei ole annettu rangaistuksia.

Tämä on johtanut kahteen asiaan -> sisälinja pidetään vaikka väkisin ajamalla suoralla lähes nurmikolle a la Rosberg tai sisälle mutkaan syöksytään kaukaa jarrut sauhuten ilman mahdollisuuttakaan jättää tilaa ulkokurviin a la Hamilton. Verstappen on ilmeisesti päättänyt harjoittaa tätä ajotapaa äärimmäisyyksissään.

Kyseinen ajotapa on aiheuttanut viime vuosina paljon hämmennystä ja mm. Kimi on usein kysellyt radiossa saako näin tosiaan tehdä. Viime aikoina on huomattu, kuinka moni aiemmin herrasmiesmäisempi kuljettaja on alkanut muuttaa ajotapaansa ainakin hetkittäin tähän suuntaan, kun on itse on ensin joutunut tarpeeksi väistelemään (mm. Rosberg Hamiltonia ja Verstappenia vastaan tällä kaudella ja Räikkönen Bottasta vastaan taannoin Sotshissa, vaikka sen jälkeen on taas päättänyt ajaa herrasmiesmäisesti).

Käytäntönä tässä ajotavassa on aina se, että kiltimpi väistää ja kun joskus ei väistä, niin sitten kolisee. Tämä kannustaa olemaan kusipää.

Periaatteessa tämän voisi kuitenkin ymmärtää, jos se olisi näin linjattu ja jos linja olisi joka kisoissa selkeä. Ajan myötä kaikki ajaisivat kusipäisesti ja sekin olisi hyvää viihdettä. Kuitenkin tällä hetkellä tuomarien linja muuttuu kisasta toiseen (ja jopa kisan sisällä) eikä kukaan oikein tiedä mitä saa tehdä. Välillä myös tuntuu, että tietyille kuljettajille samat asiat ovat sallittuja, mitkä eivät ole toisille. Esim. Rosberg on saanut rangaistuksen Hamiltonia ja Verstappenia vastaan, kun on vastannut heille samalla mitalla. Myös Räikkönen sai aikanaan rangaistuksen kolaristaan Bottaksen kanssa, kun päätti kokeilla millaista aidan toisella puolella on. Nyt siis kukaan ei tiedä mitä saa tehdä ja miksi toinen saa tehdä jotain mitä itse ei. Ei ihme, että aiheutuu hämmennystä ja jälkipuintia.

Jos peilataan vaikkapa Rosbergin rangaistuksiin, ei pitäisi olla epäselvää, että Verstappenia olisi pitänyt rangaista Kimin kiilaamisesta. Ja mitä tapahtui - Kimin piti päästää Max edelleen. Toisella kertaa vastassa oli vähemmän herrasmies Perez, joka piti linjansa -> kolisee ja Perez ajautuu ulos. Perezin ei kuitenkaan tarvitse antaa sijoitusta takaisin, koska ...? Koko farssi muistuttaa tilannetta, jossa kiusaaja saa pitää anastamansa lelun, jotta päästään vähemmällä eikä tilanteeseen tarvitse puuttua. Ongelmaa ei olisi, jos toinen saisi lyödä takaisin ilman rangaistuksen pelkoa.

Lataanpa tähän vielä kuvat Verstappenin kiilailusta. Täältä syöksy alkaa:

Näytä liitetiedosto 23311

Ja tänne se päättyy. Kaukaa lähteneen syöksyn jarrutus jäi niin myöhäiseksi, ettei hän itsekään pysynyt radalla. Ja tämä tulkittiin FIA:n puolesta hienoksi liikkeeksi ja Räikkönen teki virheen ajamalla ulos ja palaamalla Verstappenin eteen. Ei nyt mennyt ihan putkeen taaskaan.

Näytä liitetiedosto 23312
 

korona

Well-known member
Liittynyt
5.7.2011
Viestit
643
Ainahan tässä sarjassa on kolareita nähty. Nykyinen pullamössösukupolvi vain on laajentunut koskemaan myös katsomoa ja joka kodin sohvaperunoita. Jos Max ajaa liian rankasti, niin ajaisivat sitten muutkin. Kimin pitäisi tehdä samanlaisia manöövereitä kuin Venäjän GP:ssä viime vuonna, missä pullamössö-Bottas käänsi päälle, koska ei osannut edes ajatella, että joku voisi uskaltaa yrittää ohittamista. Tuolloin Kimi sai siitä perusteettomasti rankkua mutta ilmapiiri on selvästi muuttunut nyt toiseen suuntaan. Näillä autoilla ei ruumiita saa pelkästään kolaroimalla, joten siinä ei mitään ongelmaa ole.
Marco Camposilta, Jeff Krosnoffilta ja Hitoshi Ogawalta voi kysellä lisätietoja, miten voi käydä kun lähtee lentoon kaverin takarenkaasta.

Ai niin ei voikaan, kuolivat saatana.

--

AMUS:n mukaan tuomaristo ei enää nykyään puutu peliin, koska fanien mielestä rangaistukset ja tutkinnat häiritsivät kilvanajoa liikaa. Varmaan muuttuu kun väistämättä joskus Hamilton osuu kaverin tielle, mutta sitä odotellessa tämä uusi linjaus jättää mielestäni Kimille ja muille vanhan kaartin miehille tilanteeseen vain kaksi ratkaisumallia:

1) https://www.youtube.com/watch?v=O5G0waDXd-8
2) https://www.youtube.com/watch?v=1l9BGx3seT8
 

Dino246

Well-known member
Liittynyt
18.6.2009
Viestit
2332
Ainahan tässä sarjassa on kolareita nähty. Nykyinen pullamössösukupolvi vain on laajentunut koskemaan myös katsomoa ja joka kodin sohvaperunoita. Jos Max ajaa liian rankasti, niin ajaisivat sitten muutkin. Kimin pitäisi tehdä samanlaisia manöövereitä kuin Venäjän GP:ssä viime vuonna, missä pullamössö-Bottas käänsi päälle, koska ei osannut edes ajatella, että joku voisi uskaltaa yrittää ohittamista.
Eikös tuo Rosberg juuri yrittänyt tätä taktiikkaa Hockenheimissa ja miten kävi? Ongelma on siinä että säännöt eivät ole kaikille samat ja siinä missä Verstappen saa harrastaa tällaista "rankasti ajamista" toistuvasti niin hänen kilpakumppaneitaan rangaistaan siitä. Jos tehtäisiin selväksi että kaikki saavat ajaa tuolla tavalla niin ihan varmasti peli menisi kovaksi myös muiden puolelta ja alkaisi pikkuhiljaa Maxillekin kolisemaan omiin nilkkoihin, mutta nyt on toistaiseksi tullut FIA:lta niin ristiriitaisia päätöksiä että haluaako kukaan lähteä kokeilemaan sillä uhalla että kärsii siitä rangaistuksen?
 

Cmoney

Well-known member
Ylläpitäjä
Liittynyt
12.8.2004
Viestit
13724
Salo oli sitä mieltä ettei olisi tarvinnut, koska Maxkin poistui radalta itse kiilailuiltaan.
Jäi kanssa epäselväksi, miltä taholta tuli kehotus tai määräys päästää takaisin ohi. Ainakaan Kimi tuskin näki että Max meni itsekin 4 pyörää ulos.

Twitterissä on hyvä esimerkki miten olisi voinut Maxin peippailuissa käydä: https://twitter.com/F1Nova/status/769904389763035136
Täysin perseestä tuollainen reaktioiden kanssa pelleily. Pitäisi ottaa hyvissä ajoin linja, eikä pakottaa toista törmäämään tai jarruttamaan suoralla. Tuollain Schumikin teki Häkälle Spassa 2000 jokunen kierros ennen Zonta-ohitusta.
 

Cmoney

Well-known member
Ylläpitäjä
Liittynyt
12.8.2004
Viestit
13724
Kimin pitäisi tehdä samanlaisia manöövereitä kuin Venäjän GP:ssä viime vuonna, missä Bottas käänsi päälle, koska ei osannut edes ajatella, että joku voisi uskaltaa yrittää ohittamista.
Sinua näyttää ärsyttävän Bottas (monestikin tuollaisista on rangaistu sukeltamisena kun niin vähän ehti rinnalle) :) Minua ei kumpikaan, mutta Kimin vaikeudet saa hauskoja tekstejä forumille.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Status
Ei avoinna uusille viesteille.
Ylös