Sote- ja maakuntauudistuksesta seuraa valtava sekaannus ja hämmennys koko valtakuntaan - kymmenet tuhannet joutuvat kortistoon
Lauantai 17.2.2018 klo 08.33
Sote- ja maakunta-uudistus johtaa julkisen alan työpaikkojen verilöylyyn. Saneeraus alkaa, kun uudet maakunnat luopuvat lähivuosina kannattamattomasta perusterveydenhuollosta ja siirtävät sen suurille työterveysfirmoille.
Painavin syy Sipilän hallituksen jatkamiseen on se, että jos Keskustan ja Kokoomuksen yhteistyö kaatuisi sote- ja maakuntauudistukseen, porvarihallitukseen ei palattaisi pitkiin aikoihin. (LAURI HEIKKINEN, VALTIONEUVOSTON KANSLIA)
Jos julkisista palvelulupauksista pidetään kiinni, tulossa on kaikkien aikojen verilöyly, kun kymmeniä tuhansia kuntien palkollisten virka- ja työsuhteita lopetetaan. Vähemmän tuottavia tuki- ja aputoimintoja poistetaan. Asiantuntijoita, keskijohtoa ja päälliköitä irtisanotaan. Työt korvataan tehokkaammilla toimintatavoilla, eikä kaikkia töitä välttämättä korvata mitenkään, koska ne muuttuvat turhiksi töiksi.
Suuri työpaikkojen leikkaus toteutuu sote- ja maakuntauudistuksen kautta. Sitä voi hyvin kutsua vaikka yhteiskuntasopimukseksi, jossa yksityinen sektori auttaa valtiota säästämään yt-tsunamin avulla.
Maakuntiin aluksi siirtyviä julkisia palveluita tuottaa nyt noin 210 000 nykyistä kuntien palkollista. Sosiaali- ja terveysministeriö olettaa, että yksityiset yritykset haukkaavat terveysmarkkinasta neljänneksen. Todennäköisesti osuus tulee olemaan suurempi, puolet tai sitäkin enemmän.
Yksityisiin yrityksiin ei kuitenkaan siirry työvoimaa niin paljon, kuin niiden tuleva markkinaosuus antaisi olettaa. Yritykset eivät palkkaa 50 000:ta tai 100 000:ta ihmistä, vaan ehkä 50-60 prosenttia siitä. Loput joutuvat työttömiksi tai eläkkeelle, koska heidän työpanokselleen ei ole käyttöä. Työtä vaille jää 20 000-50 000 työntekijää.