IL-raportti Valkeakoskelta: Jopa 11-vuotiaat käyttävät ja levittävät huumeita - "taustalta löytyy häikäilemättömiä ihmisiä"
Sosiaaliviranomaisten mukaan nuorison joukossa liikkuu kannabiksen ja epämääräisten pillereiden lisäksi kovia huumeita, kuten amfetamiinia.
Paikalliseen lastenkotiin tehtiin kesällä huumeratsia.
Poliisin mukaan kiinni on jäänyt myös sekakäyttäjänuoria.
Viranomaisia huolettaa, että huumeisiin kajoavat yhä nuoremmat.
Hiipuvasta paperiteollisuudesta ja viime vuosina ei niin menestyksekkäästä jalkapallosta tunnettu Valkeakoski kamppailee tätä nykyä nuorten huumeidenkäyttäjien kanssa. Tiistai-iltapäivänä väki keskustasta katosi Hakan peliin Tehtaan kentälle.
Valkeakoskella, reilun parinkymmenen tuhannen asukkaan pirkanmaalaisessa pikkukaupungissa on kuluvan vuoden aikana painittu nuorten lisääntyneen huumeidenkäytön kanssa.
Viranomaiset ovat huolissaan, syystäkin.
Lastensuojelussa on törmätty jopa ala-asteikäisiin huumeidenkäyttäjiin ja -levittäjiin. Nuorimmillaan kyse on noin 11-12-vuotiaista.
Valkeakosken poliisiaseman esimiehen, rikoskomisario Antti Uusipaikan mukaan kyse on etupäässä kannabiksen käytöstä, mutta omistajaa ovat vaihtaneet myös amfetamiini ja huumaavat lääkkeet.
Helsingin poliisi kertoi kesällä tutkivansa valtavaa, yli 400 000 Rivotril-pillerin maahantuontivyyhtiä, ja Uusipaikan mukaan pillerit ovat löytäneet tiensä myös Valkeakoskelle.
- Kiinni on jäänyt myös sekakäyttäjänuoria. Huolestuttavaa onkin, jos pelkkä kannabis ei ole enää riittänyt, vaan on alettu käyttää myös erilaisia cocktaileja.
Ratsia laitokseen
Rikoskomisarion mukaan aineisiin kajoavat yhä nuoremmat. Kauppaa käydään kadulla ja verkossa. Monet rahoittavat omaa aineidenkäyttöään kaupustelulla.
Kaupungissa paisuvan ongelman esiin nostanut paikallislehti Valkeakosken Sanomat uutisoi syyskuun alkupuolella huumeratsiasta, jonka seurauksena neljää nuorta epäillään huumausaineiden käyttörikoksesta ja yhtä huumausainerikoksesta.
Iltalehden luotettavasta lähteestä saaman tiedon mukaan ratsia tehtiin yksityiseen lastenkotiin. Poliisi ei voi vahvistaa tietoa. Uusipaikan mukaan ratsiassa löytyi viitteitä huumeidenkäytöstä, mutta ei huumeita.
Tapaukset ovat jo siirtyneet lähes kokonaisuudessaan syyttäjälle.
- Poliisin näkökulmasta tuollainen ratsia tämänkokoisessa kaupungissa ei tietenkään ole jokapäiväistä.
Lastensuojelu havahtui
Huumeita käytetään kaupungissa enemmän myös tilastojen valossa.
Kaksi vuotta sitten kannabikseen ja marihuanaan liittyviä huumausaineiden käyttörikoksia todettiin Valkeakoskella 13 kappaletta. Viime vuonna vastaavia rikoksia oli kahdeksan. Tänä vuonna määrä oli jo syyskuun alkuun mennessä 25.
Poliisin mukaan lastensuojelun madaltunut ilmoituskynnys selittää nousua osaltaan, mutta huumeita vaikuttaa myös olevan helpommin saatavilla.
Tiistaisena iltapäivänä kaupungin sosiaali- ja perhepalvelujen johtaja Soile Merilä ja perhetyön tiiminvetäjä Joni Kumlander ovat juuri palanneet poliisin kanssa pidetystä palaveristä. Viime kuukausina kaupungin viranomaiset ovatkin pitäneet yhteyttä tavallista tiiviimmin.
- Lastensuojelussa ilmoituskynnystä on nyt huomattavasti laskettu, jos nuoren epäillään käyttävän huumeita. Heille pitää välittää viesti, että näin ei voi toimia, Merilä kertoo.
Kumlanderin antaman vertauksen mukaan kannabiskokeilut vaikuttavat olevan nuorison parissa nykyisin yhtä yleisiä kuin ensimmäiset tupakkahenkoset yläasteella koulun nurkalla. Myös sosiaalipuolen väki tietää, että pikkukaupungissa on epämääräisten pillereiden ja kannabiksen lisäksi liikkeellä myös kovia huumeita, kuten ekstaasia ja metamfetamiinia - oikeastaan kaikkea mahdollista.
- Ei lasten kautta pitäisi liikkua mitään huumeita, vaan puuttumisessa pitää olla ihan nollalinja. Yksikään lapsi ei myöskään tuosta vain lähde mukaan noihin kuvioihin, vaan aina löytyy joku joka vetää mukaan. Taustalta löytyy häikäilemättömiä ihmisiä, Kumlander sanoo.
Rikoskomisario Antti Uusipaikan mukaan huumeiden kylkiäisenä nuoret ajautuvat usein rikosten tielle. Kannabiksen käytön lisääntyminen on poliisin mukaan valtakunnallinen suuntaus.
Kiireellisiä sijoituksia
Valkeakoskella on kuluvan vuoden aikana tehty lähes 20 kiireellistä sijoitusta lastensuojelussa. Merilän mukaan määrä on suuri paikkakunnan kokoon nähden. Luvussa on mukana sekä nuorten että vanhempien päihteidenkäytöstä johtuvia sijoituksia.
Hän painottaa, että kiireellisesti sijoitettavan alaikäisen on oltava "todellisessa vaarassa" oman itsensä tai kodin olosuhteiden vuoksi. Teini-ikäiset viedään tällaisessa tilanteessa tavanomaisesti perhetukikeskuksiin.
Sosiaaliviranomaiset näkevät epäkohdan siinä, että päihdekuntoutusta tarvitsevat nuoret eivät helposti pääse asianmukaiseen hoitopaikkaan eli hoitamaan riippuvuuttaan. Vaikka nuori sijoitettaisiin hetkeksi, lipsahdusvaara vanhoihin kuvioihin on myöhemmin hyvin mahdollinen.
- Jos 15-vuotias on käyttänyt huumeita vaikkapa neljän vuoden ajan ja on jo koukussa, niin lähtökohdat avun antamiseen ovat siinä vaiheessa jo huomattavasti vaikeammat, Kumlander sanoo.
Sosiaaliviranomaisten mielestä myös vanhempien tietoisuuden huumeidenkäyttöön viittaavien merkkien osalta soisi kasvavan, vaikka harvalle tulisi edes mieleen, että 11-12-vuotiaalla voisi olla mitään tekemistä kiellettyjen aineiden kanssa.
"Kuulostaa sairaalta"
IL vieraili tiistaina myös kaupungin pohjoispuolella sijaitsevassa nuorisotila Tyrmässä.
Paikalla olleista noin 14-16-vuotiaista nuorista moni oli lukenut kaupungin huumetilannetta koskevia uutisia ja keskustellut aiheesta kavereiden kanssa jonkin verran.
Aihe tuntuu kiinnostavat enemmän poikia kuin tyttöjä.
- Kuulostaa sairaalta, jos jo 11-vuotiaat käyttävät, toteaa 16-vuotias poika.
Toinen puolestaan huomauttaa, ettei tilanteessa ole oikeastaan mitään uutta: nuoret ovat tienneet huumausaineiden röyhähdyksestä jo vuoden päivät.
- Kyllä huumeita saisi helposti, ihan yhdellä puhelinsoitolla, hän toteaa.
Poliisin näkökulmasta huumekaupan valvontaa on vaikea tehdä, jos kentälle ei liikene työntekijöitä. Uusipaikan mukaan poliiseja onkin liian vähän huumausainerikosten tehokkaaseen kenttävalvontaan.
Viranomaiset ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että pinnan alla muhinut ongelma on nyt saatu päivänvaloon ja sitä kitketään yhteisvoimin poliisin, nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa.
- On hirveän surullista, jos jo 15-vuotias käyttää huumeita niin paljon, että se tulee vaikuttamaan koko loppuelämään. Luvassa voi olla syrjäytymis- ja vankilakierre. Monesti taustalla on sosiaalista perimää. Vanhempien pitäisikin saada apua jo silloin, kun lapset ovat pieniä, Merilä sanoo.