Eduskuntavaalit 2011

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Työlliset 2,4 miljoonaa
Julkisen sektorin työtenkijät 0,7 miljoonaa

Julkisen sektorin osuus työllisistä 0,7 / 2,4 = 0,29. Mikä tuossa laskelmassa meni väärin?

Muihin maihin vertailusta ei ole mitään hyötyä. Se on toki kiva keino ylläpitää keskustelua ja muutosvastarintaa. Ehdotin tuolla aiemmin jo oman järjen käyttöä eikä vielä ole liian myöhäistä aloittaa.

Voisit aloittaa perustelemalla, että miksi sinusta nykytilanne on hyvä eikä sitä tule muuttaa. Kuulisin sen erittäin mielelläni. Itsehän olen jo perustellut omaa näkemystäni.
Julkista sektoria mitattaessa ei työntekijöiden määrä ole oleellinen mittari. Parempi on siihen käytetty rahamäärä, joka sekään ei ole tietenkään paras mahdollinen.

Vai ei ole vertailusta mitään hyötyä. Eipä tietenkään ole, koska se ei tukisi sun näkökantaas. Oman järjen käyttö tässä tapauksessa on tietenkin sitä, että olis samaa mieltä sun kans. Pitäs panikoida valtionvelasta, kiinalaisista ja kaiken julkisen kauheudesta. En nyt vaan ole samaa mieltä sun kans ja olen esittänyt mielipiteilleni paljon kattavammat perustelut esim. hyvinvointivaltio-otsakkeessa, kun sinä koskaan missään.

Nykytilanteesta ja sen hyvyydestä olen edellä mainitussa otsakkeessa kirjoittanut. Paljon ois muuttamista, mutta julkisen sektorin yksisilmäinen lopullinen alasajo ei kuulu niihin. Parantamista siellä kyllä on.

Paskakaivoja en viitti kommentoida.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Julkisen sektorin vertailu maittain on varsin hankalaa, koska eri asiat on järjestelty hyvinkin eri tavoin. Esimerkiksi terveydenhuolto, opetus ja työeläkkeet sekä julkisen hallinnon kiinteistöjen yms ylläpito poikkeavat yksityisen ja julkisen sektorin jaon mukaan paljonkin.

Fiksuinta olisi vertailla hallintoa.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Suomessa asiat on hoidettu verrattain hyvin monessa asiassa. Siksi ulkomaille vilkuilu ei välttämättä ole kovin fiksua, jos aiotaan omat asiamme hoitaa kunnolla.

Erilaisilla tilastoilla ja vertailuilla voimme todeta, että olemme sijoittuneet johonkin ... hyvin tai huonosti. Ne tilastot eivät kuitenkaan auta esim. kuntia, jotka rahapulassaan lomauttavat opettajia tai eivät palkkaa vanhustenkotiin riittävästi työvoimaa. Ne on reaalisia ongelmia, joihin pitää löytää vastaukset oman toiminnan kehittämisestä.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Arcie jatkaa linjallaan väistellen kaikki hankalat kysymykset ja taas alkaa jankuttaa samaa mantraa. Pidäppä taas tunkkis.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Arcie jatkaa linjallaan väistellen kaikki hankalat kysymykset ja taas alkaa jankuttaa samaa mantraa. Pidäppä taas tunkkis.
Sinä et ole tuonut tähän keskusteluun yhtään perusteltua väitettä tai asiaa. Et ole kertonut omista näkökannoistasi ja tuonut tueksi esim. tilastoja tai uskottavia perusteluja.

Ääntä lähtee, mutta mitään asiaa ei tunnu olevan. Ilmeisesti sulla on ns. paukut lopussa, kun tolle tasolle jutut menee.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Sinä et ole tuonut tähän keskusteluun yhtään perusteltua väitettä tai asiaa. Et ole kertonut omista näkökannoistasi ja tuonut tueksi esim. tilastoja tai uskottavia perusteluja.

Ääntä lähtee, mutta mitään asiaa ei tunnu olevan. Ilmeisesti sulla on ns. paukut lopussa, kun tolle tasolle jutut menee.
En mä jaksa sulle moneen kertaan samoja asioita sanoa ja samoja perusteluja esittää. Sinä kun et välitä vasta-argumenteista tuon taivaallista vaan jatkat samalla linjalla sulle esitettyjä kysymyksiä vältellen. Toitotat esimerkiksi hirvittäviin mittoihin paisuvasta valvontakoneistosta, vaikka julkinen sektori on Suomessa pienentynyt jo pitkän aikaa. Valtion velkaantuminen on taas sun mielestä jotain aivan käsittämätöntä, vaikka OECD:n nettovelkatilastot ja Suomen velan osuus bkt:stä näyttää jotain aivan muuta. Puhumattakaan siitä, että velkakysymyksessä pystyt käsittämään ainoastaan pari viime vuotta ja oletat tilanteen jatkuvan tulevaisuudessa taantuman ja kreikkapakettien viitoittamalla tiellä. Samapa noille, kun kiinalaiset tulee kuitenki ja syö meidät.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Mennäänpä välillä asiaan.

.. vaikka julkinen sektori on Suomessa pienentynyt jo pitkän aikaa.
1970 -luvulta lähtien julkiset menot ovat kasvaneet, joka vuosi. Faktaa oheisesta linkistä:
http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/tutkimuksetjatilastot/julkisetmenot/menojenkehitys/

Vaikka menot ovat kasvaneet, niin viimeiset kaksikymmentä vuotta on ollut palvelujen ja tukien kannalta heikkoa aikaa. Yleinen käsitys lienee, että tuet eivät ole nousseet (lapsilisät, opintotuki..), mutta palvelut ovat heikenneet (peruskoulu, vanhustenhuolto, kodinhoitajat, ..).


Valtion velkaantuminen on taas sun mielestä jotain aivan käsittämätöntä, vaikka OECD:n nettovelkatilastot ja Suomen velan osuus bkt:stä näyttää jotain aivan muuta.
Totesin jo aiemmin, että tilastoja lukemalla ei ongelmat ratkea. Jos sun päällä on kylmä, niin karvahattu auttaa enemmän säätilastojen kelaus.

Mutta asiasta. Velan määrä ei ole se ongelma, vaan sen kasvuvauhti - huomioiden ympäristössä tapahtuvan muutoksen.

Jos joudumme nyt ottamaan velkaa ko. vauhdilla, niin miten käy, niin merkittävä osa työväestöstä siirtyy eläkkeelle? Eläkkeelle siirtyminen ei aiheuta vain kuluja eläkkeiden muodossa. Myös terveyden- ja sosiaalihuollon kulut lähtevät nousuun. Samaan aikaan verokertymä ja työllisten määrä laskee entisestään sekä julkisen sektorin koko kasvaa.

Jotta tulisimme toimeen ilmaan velkaa, niin kansantalouden pitäisi kasvaa merkittävää vauhtia. Mihin perustamme odotuksemme siitä, että näin kävisi?

Edellinen kasvupyrähdyksemme perustui pitkälti siihen, että kauppakumppanimme ostivat velaksi. Tätä tuskin tapahtuu pian uudestaan. Kauempaa esimerkkejä on taas turha hakea, koska suljetun talouden ja nykyisen gloobalin talouden vertailussa ei ole pointtia.

Ekonomistit ovat usein erimielisiä vähän kaikesta, mutta siitä, että useimmilla länsimailla on edessä hyvin hitaan kasvun kausi pitkän aikaa... lähes kaikki ovat yksimielisiä. Hidas kasvu vain ei riitä, ja entäpä jos kasvu-uralle ei päästä lainkaan tulevaisuudessa?

Oletus siitä, että talouskasvu ratkaisee jatkossa kaikki ongelmamme on tuhoisa.
 
Viimeksi muokattu:

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Oletkö sä tyhmä, vai miksi tuijotat markka- ja euromääriä. Julkisen sektorin koko on ollu suht sama yli kakskymmentä vuotta, poislukien taantumien aiheuttamat suhteelliset nousut. Trendi on kuitenkin lievästi laskeva, ellei oteta vertailukohdaksi jotain täysin ääliömäistä lähtökohtaa 70-luvulta. En viitti edes perustella, miksi se on idioottimaista.

Vai on Venäjä, Saksa, Ruotsi ym. ostellu velaksi meidän kamoja.

Puuh, loppuihin sun horinoihin mä oon vähintään kertaalleen vastannu.

Tilastot ei auta, muihin maihin vertaaminen ei auta, mikään ei auta, tuho tulee. Pää vaan omaan perseeseen ja manaillaan tuhoa.
 

pendellstock

Well-known member
Liittynyt
19.11.2007
Viestit
2099
Hyvä kirjoitus Suomen yliraskaasta julkisesta sektorista (ja sen uskomattomista kustannuksista):

http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2010/07/27/meille-valehdellaan/


Hyvä kirjoitus Kauppalehden puolelta otsikolla "Palkkasumma -0,6%. Julkinen sektori +4,1%":

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?messageID=3942271?


Ylipäänsä tätä julkisen sektorin paisumista pitäisi jotenkin hillitä, leikkaamalla tietenkin ja kovaa. Ei Suomi voi ottaa 15 miljardia tänäkin vuonna lainaa maksaakseen näitä paisuneita julkisen puolen räjähdysmäisesti nousevia menoja (tai niin se vaan ottaa, mutta jatkossa näin ei voi olla!)!

Perimmäinen ongelmahan on se, että virkamiehellä ei ole mitään tulosvastuuta toiminnastaan. Ja se, että virkamiehiä ja ylipäänsä julkisen puolen työntekijöitä on liikaa. Työ on yleensä tuottamatonta ja siten erittäin tehotonta. Siinä maksetaan muilta kupattuja veroja virkamiehen palkkaan ja kun virkamiehistö vaan kasvaa (ministeriöitä muuten nykyään yli 20, muistaako joku edes kaikkien ministereiden nimiä?! Ja tämä nyt vain ihan päällystason esimerkki, kunnallishallinnot ja byrokratiat ovat ne suurin rahanreikä). Yksityisellä puolella sulla on tulosvastuu tekemisistä: lennät pihalle jos et tee tulosta.

http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/tutkimuksetjatilastot/julkisetmenot/menojenkehitys/?SetLayoutSuffix=Text

"Julkiset menot ovat yli kaksinkertaistuneet vuodesta 1990 vuoteen 2009". Kansan väkiluku ei ole kasvanut tuosta ajankohdasta kuin hieman. MOT.


Ei tälläiseen vaan ole enää varaa. Sen tietävät kaikki. Siitä hiljaa ovat tietenkin ne, joilla on oma lehmä ojassa, mutta harva politiikko uskaltaa kehitystä kritisoida siksi, että julkisen puolen työntekijöiden määrä on kasvanut niin suureksi, että olisi riski sanoa ääneen ongelmia koska noilla työntekijöillä (tai virkasuhteessa olevilla huom) on myös äänioikeus.

Keskeiset julkiset palvelut on turvattava (opetus, terveyden huolto jne), mutta kaikki muu, tilastoistakin ilmenevä ylimääräinen ja turha byrokratia on poistettava. Se tarkoittaa kovia leikkauksia, joihin joko aletaan viimeistään nyt tai niihin joudutaan pakon edessä. Itse veikkaan viimeistä, sen verran jääräpäitä täällä tupataan olemaan. Niinistöhän tästä julkisen puolen menojen hallitsemattoman kovasta paisumisesta suhteessa tuloihin, varoitteli jo 5v sitten. Sen jälkeen onkin vaan vauhti kiihtynyt.. Valitettavasti.
 
Viimeksi muokattu:

pendellstock

Well-known member
Liittynyt
19.11.2007
Viestit
2099
I agree, lauseesi kuvaa erinomaisesti nykymenoa:

http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/tutkimuksetjatilastot/kansantaloudentunnusluvut/julkisetmenot/

"Julkisten menojen osuus bruttokansantuotteesta eli BKT:sta on Suomessa tällä hetkellä YLI PUOLET. Vielä 1970-luvun lopussa julkisten menojen BKT-osuus liikkui 40 prosentin tuntumassa, mutta sen jälkeen suhdeluku on kasvanut.

Henkeä kohti suhteutettuna julkiset menot ovat KAKSINKERTAISTUNEET 1990-luvun alkuun verrattuna. Vuonna 1990 julkiset menot olivat jokaista suomalaista kohden noin 8600 euroa, kun taas vuonna 2008 ne olivat kasvaneet reiluun 17100 euroon. Yhteensä julkiset menot yltivät tällöin noin 91 miljardiin euroon. Vuonna 2009 julkiset menot kasvoivat 95 miljardiin euroon."

Ei voi kuin päätään pyöritellä.. Ja samaan aikaan suuret ikäluokat jää eläkkeelle ja sitäkautta työtätekevien (eli veroa tuottavien) määrä vaan pienenee. Yhteistöveroja maksavat suuryritykset siirtävät toimintoja pois Suomesta, koska toimiminen täällä on jo nykyisten jättiverojen ja erinäisten sosiaalimaksujen (erilaiset tyellit) ansiosta kannattamatonta. Siihen sitten päälle suuret nuorisotyöttömyyslukemat sekä eläkepommi niin avot. Eikä ole vielä edes lisätty lukemiin viimeaikoina vuosi vuodelta kasvaneita maahanmuuton kustannuksia esim. sosiaalimenoina.

Eihän tää "hyvältä" näytä. Mutta vaaleissa voi vaikuttaa! Kun nyt vaan tulisi enemmän poliitikkoja esiin, jotka uskaltaisivat sanoa ääneen mistä aletaan leikkaamaan niin kansakin voisi sen mukaan arvottaa ketä äänestää. Kaikki tietävät, että leikkaamaan joudutaan kuitenkin.
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Sanos muuta. Tässä toikissa olet todistanut, että et ymmärrä edes yksinkertaisia talouslukuja tai -tilastoja - prosenttilaskusta puhumattakaan.

Ehdotan että otat pari kurssia kansantaloustiedettä jossain opistossa ja tulet sitten viisastelemaan.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Julkisen sektorin koko on ollu suht sama yli kakskymmentä vuotta, poislukien taantumien aiheuttamat suhteelliset nousut.
Kuvitellaan että sun tulot on 1000 ja sun asumismenot on 500 - eli 50% tuloista.

Kuvitellaan että molemmat tuplaantuu joka vuosi. Viiden vuoden päästä tilanne on, että..

Sun tulot 5000 ja asumismenot 2500 - eli 50%:ia tuloista.

Nyt sun logiikalla asumismenot eivät ole kasvaneet. Eikä se haittaa, että asumisolot eivät ole parantuneet vaan pikemminkin menneet selvästi huonompaan suuntaan. Maksat siis viisi kertaa enemmän huonommasta asumisesta. Ja kaikki on ok!
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Sanos muuta. Tässä toikissa olet todistanut, että et ymmärrä edes yksinkertaisia talouslukuja tai -tilastoja - prosenttilaskusta puhumattakaan.

Ehdotan että otat pari kurssia kansantaloustiedettä jossain opistossa ja tulet sitten viisastelemaan.
Osaatko neuvoa sellaista kurssia, missä ei käsiteltäs tilastoja tai tehtäis vertailuja muihin maihin. Kaiketi sellaista puhtaan suomalaista kansantaloustiedettä, mitä olit vaatimassa.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Myös iltalehti kirjoittaa ilmeisestä havainnosta.

Keskusta ja maan hallitus eivät jää vaaleja odottelemaan vaan jatkavat täydellä höyryllä loppuun asti, vakuutti pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) elokuussa.

Hallituksen käytännön toimintaa seuratessa lupaukselle ei löydy katetta. Kaikki ratkaisut viivästyvät vaalien jälkeiseen aikaan.

Kiviniemen hallitus on kuin palokunta, joka katsoo vierestä, kun saunapalo pääsee kunnolla valloilleen. Uusi hallitus saa puolentoista vuoden tyhjäkäynnin jälkeen, joskus kesällä 2011, aloittaa sitten paniikissa pelastus- ja sammutustoimet.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) joulun alla tekemästä eroilmoituksesta on pian vierähtänyt kokonainen vuosi. Se muutti hänen johtamansa hallituksen käytännössä toimitusministeristöksi. Poliittinen puhti katosi.

Pääministerin vaihduttua virallisesti kesäkuussa käytiin "minihallitusneuvottelut". Kiviniemen hallituksen ohjelma on yleisluontoinen julistus, joka välttää ottamasta kantaa keskeisiin talous- ja yhteiskuntapolitiikan kysymyksiin.

Hallitus lähinnä vain hallinnoi ja hyllyttää asioita tai lakaisee ne maton alle. Hallituspuolueiden vaalimenestystä ei haluta vaarantaa ikävillä päätöksillä.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Mutta onneksi on porvarihallitus joka pistää asiat tolalleen.:ahem:

Niihän täälläkin vakuuteltiin vajaa 4 vuotta sitten, kun vaalit oli käyty.:D
 

Nasu

Tollona Tollereihin
Liittynyt
12.7.1999
Viestit
984
Sijainti
Keski-suomi
Mutta onneksi on porvarihallitus joka pistää asiat tolalleen.:ahem:

Niihän täälläkin vakuuteltiin vajaa 4 vuotta sitten, kun vaalit oli käyty.:D
oisko nyt haalittu sen verran rahaa kasaan että olis aika pistää demarit ne jakamaan ...pakolaisille ja työtä vieroksuville:alppu: Oikeastaan kaikki puolueet joutuvat tulemaan toimeen talouden realismin kanssa..ei ole enään mitään vaihto ehtoa(sosialismi):ahem:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
oisko nyt haalittu sen verran rahaa kasaan että olis aika pistää demarit ne jakamaan ...pakolaisille ja työtä vieroksuville:alppu: Oikeastaan kaikki puolueet joutuvat tulemaan toimeen talouden realismin kanssa..ei ole enään mitään vaihto ehtoa(sosialismi):ahem:
No ei ole haalittu, kun Suomi on nyt velkaisempi kuin koskaan ennen.

Luetaan niitä uutisia.:confused:
 
Ylös