Ecclestone vie GP-kisoja nyt rauhallisempiin maihin
Turun Sanomat 4.4 2011 19:59:46
Bahrainin Grand Prix -kilpailun peruuntuminen tarjosi mahtimies Bernie Ecclestonelle ensimmäisen varoituksen hankkeille siirtää F1-autoilu yhä enemmän pois perinteiseltä valta-alueeltaan Euroopasta.
Ecclestone on suosinut MM-kalenteria rakentaessaan maita, joiden isännyyttä ei ratkaise niinkään kiinnostus F1-urheiluun kuin kyky maksaa lihavalla taalapinolla GP-kisan järjestämisoikeuksista.
Kaupallisten oikeuksien haltijana Ecclestonen ainoana pyrkimyksenä on ollut kasvattaa tulopottia niin valtavaksi kuin suinkin mahdollista. Tästä syystä hän käynnisti tämän laajennusoperaation 1999 liittämällä Malesia uutena isäntänä mukaan, minkä jälkeen tulivat Bahrain, Kiina, Turkki, Singapore, Abu Dhabi, Korea ja tänä vuonna aloittava Intia.
Jos vaikkapa 1995 joku olisi väittänyt, että vuonna 2011 noilla kahdeksalla maalla on 40 prosenttia osakilpailuista, hänet olisi naurettu ulos varikolta ja passitettu parantolaan.
Vain Valencia
tuottaa paljon
Nyt tuo visio on toteutunut ja nuo maat pulittavat kisojensa järjestämisoikeuksista jopa 60 miljoonaa dollaria joka vuosi Ecclestonen kassaan. Euroopassa GP-isännät maksavat enimmillään 13 miljoonaa euroa vuodessa kisastaan. Ainoa poikkeus on Valencia, jonka aluehallitus on suostunut 23 miljoonan euron vuosimaksuun.
Käytännössä tämä on ainoa syy, miksi Valencia pysyi MM-ohjelmassa vielä tänä vuonna. Nyt Ecclestonen suunnitelmissa on alkaa vuorotella Barcelonaa ja Valenciaa vuorovuosina Espanjan GP-isäntänä, kun kahta kisaa yhdelle maalle ei enää sovi hänen Euroopan ulkopuolisia kisoja suosiviin suunnitelmiinsa.
15 viime vuoden aikana MM-kalenterista ovat kokonaan pudonneet Ranska ja Portugali, kun Italia ja Saksa ovat menettäneet toisen vuosittaisen osakilpailunsa. Näiden neljän perinteisen kisan tilalle on tullut kahdeksan GP:tä maissa, joissa ei kansa piittaa juuri lainkaan F1-urheilusta.
Lähes tyhjät katsomot ovat olleet arkipäivää useina GP-viikonloppuina uusissa kisoissa. Faktaa on, että GP-isännät tekevät valtavat taloudelliset tappiot maksaessaan järjestelyoikeudesta paljon ja saadessaan sitten vähän tuloja takaisin.
F1-kisojen jatkuminen näissä uusissa maissa riippuu täysin niiden hallitusten halukkuudesta sponsoroida vuosittaista tapahtumaansa.
Alkuvuosi on muuttanut Ecclestonenkin globaalia operointikenttää. Kun arabimaailman väkivaltaiset mielenosoitukset käynnistyivät Tunisiassa, siirtyivät Egyptiin sekä Bahrainiin ja johtivat sisällissotaan Libyassa, F1-kartalla poliittista epävakautta on havaittavissa myös Turkissa sekä Kiinassa ja muuallakin, mikä voi johtaa hallitusten halukkuuteen luopua GP-isännyydestään. Oppisitiopuolella F1 mielletään kalliiksi ja tarpeettomaksi, kun se raha, mikä maksetaan Ecclestonelle, voitaisiin käyttää ihan muihinkin tarkoituksiin maan kehittämistyössä.
Eurooppa ja
USA hyötyvät
F1-urheilussa on syytä olla oikeasti varuillaan, että Bahrainin kilpailun menettäminen on vasta alkua taas uudelle ajanjaksolle. Ecclestonen suosimat uudet markkina-alueet sulkevat rahahanat poliittista ja taloudellisista syistä.
Tämä merkitsisi massiivista tappiota Ecclestonen Formula One Management (FOM) -yhtiölle, mutta kääntyisi samalla eurooppalaisten ja perinteisten amerikkalaisten kisaisäntien eduksi, kun ne saisivat taas GP-oikeudet kohtuuhintaan.
On näköpiirissä sitten vaikka 20 GP-kisan mittainen kausi, niin itse urheilu olisi suuri voittaja, kun kilpailut käytäisiin aina loppuumyydyissä paikoissa intohimoisten fanien kannustamana.
Ehkä Ecclestonea uhkaava kultamunia tuottavan hanhen menetys tarjoaakin uutta nostetta F1:lle. Ecclestonen tuntevat visioivat kuitenkin jo nyt, että hän tähtää uusille rauhallisille markkina-alueille – kuten Ukraina, Vietnam, Bulgaria, Etelä-Afrikka ja Meksiko.
Niiden väitetään olevan valmiit maksamaan paljon päästäkseen F1-kartalle, vaikka kulttuuria moottoriurheilusta ei juuri olekaan.