Kestävyysvaje vai käsitysvaje?
Veroastetta eri maissa kuvataan verojen osuudella bruttokansantuotteesta. Vertailu ei anna oikeaa kuvaa. Ei anna, koska bruttokansantuotteeseen lasketaan mukaan muun muassa arvonlisävero. Eli jos korotetaan arvonlisäveroa, bruttokansantuote nousee ja veroaste pienenee.
Oikeampi tapa vertailla eri maita on jakaa julkisen sektorin kulut kansalaista kohden. Se paljastaa paremmin maiden erot. Euroopan unionin 15 vanhan jäsenmaan keskiarvoon verrattuna julkinen sektori käyttää Suomessa kansalaista kohden 15 prosenttia enemmän rahaa. Kun otetaan huomioon se, että keskiarvoon verrattuna käytämme siitä huolimatta asukasta kohden vähemmän rahaa terveys- ja sosiaalipalveluihin, on mielestäni oikeutettua kysyä, mihin ihmeeseen rahojamme käytetään?
Edellä kerrottu huomioon ottaen on hämmästyttävää, että kaikki puolueet lähtevät siitä, että verotusta pitää kiristää, koska julkisen sektorin menot ovat määrätyn kokoiset. Kyseessä siis ei ole meitä uhkaava kestävyysvaje, ainostaan poliitikkojen aivotoimintaa vaivaava käsitysvaje.
Miksi yhdellekään puolueelle ole tullut mieleen, että asian tila pitää pikaisesti korjata? Jos meiltä kerran kerätään enemmän veroja henkeä kohden kuin muilta ja kuitenkin siitä summasta käytetään asukasta kohden välttämättömiin peruspalveluihin vähemmän kuin muualla, uskoisi sen olevan jokaiselle puolueelle vakavan harkinnan paikka.
Toinen tilastollinen erhe on palkansaajan keskimääräinen veroaste. Se ei huomioi todellista veroastetta. Yksinkertainen jakolasku paljastaa totuuden. Kansantalouden kaikki yhteenlasketut veronalaiset tulot, siis palkat, eläkkeet, yritysten voitot jne. ovat suuruudeltaan noin 115 miljardia euroa. Mitään muuta ensisijaista verotuskohdetta ei ole missään maassa olemassa. Kun julkisen sektorin menot ovat 80 miljardia, todelliseksi tuloveroasteeksi tulee jakolaskulla 70 prosenttia.
Tuo luku on ainoa oikea, sillä arvonlisäverot, polttoaineverot, autoverot alkoholiverot ja niin edelleen kerätään sinulta jo kertaalleen verotetusta rahasta eli sinun nettopalkastasi. Todellisuus ei siitä muuksi muutu, että verot kerätään palkan sijasta myöhemmin jo kertaalleen verotetusta palkasta. Todellinen keskimääräinen tuloveroaste Suomessa on siis todellakin 70 prosenttia. Voisivatko poliitikotkin sen ymmärtää?
Olemme kaikki sitä mieltä, että verot tulee kerätä oikeudenmukaisesti. Siksi meillä on progressiivinen verotus. Jotta oikeudenmukaisuus todella toteutuisi, kerätyt varat pitäisi myös käyttää oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti. Kun niin ei nyt tehdä, äänestäjillä on oikeus äänestää kaikkia veronkorotuksia vastaan, kunnes julkisen sektorin menot asetetaan eurooppalaiselle keskitasolle ja ne kohdistetaan uudelleen siihen tarkoitukseen mihin ne hyvinvointivaltiossa on tarkoitettu eli koulutus-, terveys- ja sosiaalipalveluihin.