Eläkeputki on painajainen
Aamulehti
Moni joutuu jäämään eläkkeelle aiemmin kuin itse haluaisi. Ammattiliitto Pron senioritutkimuksen mukaan joka toinen toimihenkilö joutuu eläkkeelle ennemmin kuin haluaisi.
Joka kolmas vastaaja eläköityi työttömyysputken kautta ja vähennysten yhteydessä, ja joka kymmenes koki painostusta jäädä eläkkeelle. Alle 60-vuotiaana työelämästä poistuneista kaksi kolmesta olisi halunnut vielä jatkaa töissä.
Eläkeputki on monien työhaluisten ja vielä työikäisten painajainen, sillä esimerkiksi teknologiateollisuudessa prolaisista työttömistä 75 prosenttia on yli 50-vuotiaita.
Vain 15 prosenttia henkilöstövähennysten yhteydessä putkeen siirretyistä oli sitä mieltä, että he siirtyivät eläkkeelle vapaasta tahdostaan.
- Yleinen kokemus irtisanomisen yhteydessä eläkeputkeen siirretyillä on, ettei heille edes yritetty etsiä uusia tehtäviä, vaikka heillä olisi ollut motivaatiota jatkaa vielä työelämässä, tutkija Otto Kanervo Prosta sanoo.
Pron tutkimus kertoo karua kieltä suomalaisen työelämän suhtautumisesta ikääntyviin työntekijöihin.
- Eläkekeskustelun näkökulmasta tulos on ristiriitainen, sillä ihmisiä kannustetaan jatkamaan työelämässä yhä pidempään, mutta käytännössä tähän ei tarjota mahdollisuuksia, vaikka työkykyä ja motivaatiota vielä olisi jäljellä. Yritykset työntävät ihmisiä tylysti eläkeputkeen heidän omista haluistaan ja kyvyistään riippumatta, Kanervo sanoo.
Keskimäärin joka toinen Pron eläkeläisjäsen ilmoittaa, että työelämästä poistuminen tapahtui hänen omasta vapaasta tahdostaan. Alle 60 -vuotiaana eläkkeelle siirtyneistä vain 31 prosenttia ilmoittaa sen olleen vapaaehtoista. 60-63 -vuotiaina eläkkeelle siirtyneistä 61 prosenttia kokee, että eläköityminen tapahtui heidän vapaasta tahdostaan, ja yli 64 -vuotiaina eläköityneistä 73 prosentilla oli vastaava kokemus omista vaikutusmahdollisuuksistaan.