Aktiivimallipolli

Mielipiteeni aktiivimallista


  • Äänestäjiä yhteensä
    24

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Naivistinen optimisti tuntuisi olevan vahvoilla. Toki yleisestiottaen on parempi olla optimistinen, kuin pessimistinen.

Edelleen muuten se teoria, että 1% alenemaa parantaa työllisyyttä 0.4-1% pitänee paikkaansa. Aktiivimallin perusideahan toteutuu juuri noin, että ihmiset aktivoituvat aleneman pelossa. Parempi ja tehokkaampi yrittäminen tuo tuloksia. Ja toki tässä on tai alkaa olla myös jonkin sortin lumipalloefektiä aktiivimallin saaman julkisuuden takia. Toisin sanoen aktiivimalli "toimii" yllättävän hyvin...joskin ne lieveilmiöt ja huonot puolet näkyvät varmaan myöhemmin, etenkin niiden osalta jotka ovat yrittäneet välttää alenemaa onnistumatta ja niille, jotka jäävät huonompaan b-ryhmään alennetulla tuella. Edit: Ja näitä kohtaanhan tässä ollaan todellakin epäreiluja.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Isäni, 62v on eläkeputkessa ja koskeehan se häntäkin. Jospa lähtee opiskelemaan uuden ammatin, niin ehtii melkein valmistua ennen 63,5v vanhuuseläkettä.

On kunnanvaltuustossa ja tekee vapaaehtoishommia SPR:lle, mutta eihän se ole oikeaa aktiivisuutta.

Työuraa takana 90-luvun parista lamavuodesta ja työeläkeputkesta huolimatta yli 40 vuotta, mutta ei saa jäädä tuleen makaamaan.
 
Viimeksi muokattu:

jupla

Well-known member
Liittynyt
30.6.2005
Viestit
12416
Sijainti
Kurjala
Niin, tuo ihminen haki töitä ihan tosissaan ja oli keksinyt että facessakin voi hakea keikkahommia. Mainitsi että aktiivimalli pisti vipinää töppösiin. On tässä itsellänikin vähän sellainen olo, että tämän kuun jälkeen voisi itsekin aktivoitua uusilla tavoilla työnhaun suhteen. Minusta tuo ihminen oli reippaasti asiansa kanssa liikkeellä ja taisi nyt väki lukea onnettoman sarkasmini (taas) mielessään "väärällä äänellä".

Jupla: mitä yleistin? En tajunnut.
Sori, ymmärsin sävyn väärin. Jossain aiemmin muistaakseni yleistit työttömiä laiskureiksi, mutta saatan muistaa väärinkin. Alppu ei tykännyt.

Aika hyvä kirje Naku-Vartiaiselle inarilaiselta FM Terhi Vuolaja-Maggalta.

Avoin kirje Juhana Vartiaiselle

Susanna Päivärinta kysyi sinulta ivalolaisen 60-vuotiaan työttömän naisen tilanteesta; pitäisikö hänen muuttaa muualle? Totesit, että poismuuttaminen on täysin normaalia. Vastauksesi koski minua. (8.2.2018 http://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/201802090105233_iv.shtml, HS 5.2.2018 https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005552637.html )

Juhana, olemme samaa ikäluokkaa ja rohkenemme jo seisoa jämäkästi sanojemme takana.

Näyttää siltä, että aktiivimalli rakentuu sille vieraantuneelle ajatukselle, että kaikki Suomen kansan työttömät ovat perheettömiä, passivoituneita ja helposti liikuteltavaa massaa. Mallissa ei ole myöskään laskettu immateriaalisen työnteon ja siitä seuraavan hyvinvoinnin merkitystä.

Britanniassa työskennellessäni opin, että heidän maahanmuuttajiensa yritystoiminnan kilpailukyky perustui suurperhelaitokseen, jossa kolmen sukupolven ketju setineen ja täteineen yhdistyy toimivaksi yksiköksi. Isovanhempien rooli on elintärkeä; yhtäältä he siirtävät työn arvostusta ja aktiivisuutta nuoremmalle sukupolvelle ja toisaalta he tukevat pitkiä työpäiviä tekeviä lapsiaan lastenlasten ja talouden hoidossa.

Tämä ei ole vierasta meille suomalaisillekaan, sillä tätä samaa mallia löytyy myös ikääntyneen ja työttömän kansanosamme keskuudesta, isovanhemmat auttavat yh-äitejä, -isiä ja pienten lasten perheitä vuorotöiden tai vaativan opiskelun maailmassa. Tämä on immateriaalista pääomaa – sen hintalappu veronmaksajalle voidaan arvioida siinä vaiheessa kun mummit ja papat toivotetaan muuttamaan pois kotipaikastaan.

Nämä samaiset mummit ovat niitä ikäluokkasi naisia, jotka nyt työttöminä ovat oman perheensä tukemisen ohella hoitaneet tai hoitavat iäkkäitä vanhempiaan. Näin myös minä olen tehnyt, en tue vain tyttäriäni ja lapsenlapsiani vaan kykenin tarjoamaan edesmenneelle äidilleni arvokkaan vanhuuden työnteon ohella. Omalla aktiivisuudellaan 60-vuotiaat mummit ja papat ovat säästäneet yhteiskuntamme menoja usean eri momentin kohdalla. Samalla he ovat sen katkeamattoman ketjun osana, jossa perheiden sosiaalisien resurssien ja välittämisen kulttuuri siirtyvät jälkipolville. Voisitko tarkentaa, miten nämä immateriaaliset hiljaiset tuotot on otettu huomioon aktiivimallissa?

Maaseutupitäjissä asuu maltillinen kansa, joilla on vielä sukupolvien saatossa kumuloitunut taito, heiltä sujuu teurastus, kalastus, metsästys, marjastus, ruoan tuottaminen, metsätyöt, rakentaminen, huolto ja korjaus ja ompelu. He ovat myös alueellisia asiantuntijoita vaativissa ilmasto-olosuhteissa selviytymisessä. Mielestäni he ovat Suomi-neitomme hartiat – pitkään kestäneessä poikkeustilanteessa heidän panoksensa maamme perushuollossa tulee olemaan merkittävä.

Olin kuvitellut, että Suomi olisi tietotekniikan ihmemaa, jossa arvostetaan etätöitä. Useasti ne ihmiset, jotka voivat tasapainottaa perheen ja työn itselleen sopivaan muottiin ovat niitä luovia ja tuottavia yksilöitä. Näin minä tein, olin työteliäs oman alani asiantuntija, samalla sain voimaa suuresta neljän sukupolven perheestäni. Valitettavasti neoliberalisoitunut yhteiskuntamme voi syödä altaan pois ikääntyvät taitavat tytöntekijät – osaamisen on korvannut opportunismi, jossa tietty tapa kilpailla, ikä ja asuinpaikka muuttuvat ratkaiseviksi tekijöiksi.

Olen nyt 60-vuotias ja minun ei enää tarvitse nöyrtyä – kuten et sinäkään tee, Juhana. Tässä iässä saan arvostusta perheeltäni ja ystäviltäni, ja sitä arvostusta toivon myös maaltani, jolle olen jo lukiolaisen alkanut tuottaa veromarkkani - välillä kotomaasta ja välillä ulkomailta käsin. Olen työskennellyt sen rankimman aktiivimallin mukaan nuoruudestani lähtien aina viimeiseen työttömyyteeni asti, kuten suurin osa miestä 60-vuotiasta on tehnyt.

Juhana, päättäväisyytesi on rohkaissut minua ja tarjoan nyt asiantuntemustani teille päättäjille määräaikaisella työsopimuksella. Toivon, että välität tämän kirjeeni ansioluetteloineen sille taholle, joka vastaa päätöksiinne liittyvän tutkimusmateriaalin hankinnasta. Viimeinen työpaikkani oli RESCuE projektissa 2014-2016 ( Citicens´Resilience in the Times of Crises), jossa tutkittiin Saksan johdolla yhdeksän valtion pienituloisten kansalaisten aktiivisuutta ja resilienssiä lama-aikoina. (http://rescueproject.net/about/) Tämä on yksi EU:n linjaama tutkimusalue. Työttömänäkin olen aktiivisesti mukana kirjoittamassa yhteisartikkelia Saksan kanssa. Suomesta kerätty tutkimusmateriaali on laaja, omalta osaltani kirjoitin siitä neljä raakaraporttia. Töiden päättymisen takia en koskaan voinut työstää niitä julkaisuiksi. Tämä tutkimustieto antaisi laajemman kuvan maamme pienituloisista ihmisistä aktiivisuuden ja resilienssin käsitteiden kautta.

Ystävällisin terveisin Terhi Vuojala-Magga, FM, Inari

Ohessa akateemisen työn CV:ni ja julkaisuluetteloni (jotka löytyvät sähköpostistasi )
Tiedoksi hallituksemme ministerit
 

Örfil

Guest
Örfil lienee aikookulkea kylillä kyltin kanssa hakemassa töitä, pysäyttää vastaantulijoita koiraa ulkoiluttaessa ja kysäistä heiltä, olisko töitä.
Vähän sinnepäin, kts. edell. postaus.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tuossa on aika hyvin koostettu pulmia aktiivimallista.
Yle sanoi:
Byrokratialoukku ahdistaa työttömiä: "Kafkan kirjat ovat kevyttä luettavaa tämän rinnalla"
Jatkuva epävarmuus ja tunne siitä, ettei voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa yhdistää työttömien kertomuksia. A-teema pyysi työttömiä kertomaan kokemuksistaan byrokratiasta.
https://yle.fi/uutiset/3-10070898
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Näin kansanedustajat kommentoivat aktiivimallia

Eeva-Maria Maijala (KESK): "Kenellekään ei ole hyväksi olla yli kolmea kuukautta eristyksistä muista."
Niin työttömäthän ovat täysin irtautuneet sosiaalisista verkostoistaan heti työttömäksi jouduttuaan ja siirtyvät sohvalle lojumaan.

Sari Multala (KOK): "Aktiivimalli on askel kohti työttömyysturvan vastikkeellisuutta."
No tässähän tämä tuli kiertelemättä, minkä nyt monet ovat huomanneet jo aikoja sitten. Eikun hakun varteen vaan sitten korvauksia saadakseen.
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Tuossa on aika hyvin koostettu pulmia aktiivimallista.

Alunperin kirjoittanut Yle

Byrokratialoukku ahdistaa työttömiä: "Kafkan kirjat ovat kevyttä luettavaa tämän rinnalla"
Jatkuva epävarmuus ja tunne siitä, ettei voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa yhdistää työttömien kertomuksia. A-teema pyysi työttömiä kertomaan kokemuksistaan byrokratiasta
https://yle.fi/uutiset/3-10070898
Varsin samanlaista tunnelmaa oli keväällä viljelijöillä 1995, kun eka kertaa piti täyttää maataloustuki- yms papereita.
Joillekin se oli aivan mahdoton kauhistus, "en perkele rupea lappuja täyttämään, en saatana".
Maataloussihteereitä kiellettiin täyttämästä lomakkeita, eikä oikein neuvomaankaan. Varsin kova byrokratian pelko ja vitutus. Jos on virheitä, niin vievät tuet, milloinka tulevat tarkistamaan yms.

Osa teki itse, virheitä tuli joitakin tukimenetyksineen, osa teetätti aloittavilla avustajilla ( kuten minä, siis tuollainen avustaja). Hieman oli alussa ontto olo itselläkin. Tuota kiroilua ja valitusta kuulin alussa paljon, joillekin piti sanoa, etten ole keksinyt tätä ja olen jo kuullut valitusta tarpeeksi. Eli vaan jos nyt yritettäisi laittaa asiat paperille ja mittailla peltojen pinta-alat yms.
Yksi tila tai isäntä oli meidän kylällä sen verran kova, ettei täyttänyt hakemuksia ja loppuhan tilasta tuli parissa
vuodessa. Onneksi ihan alussa ei ollut niin tarkkoja tarkistuksia kuten nykyisin, aarin tarkkuudella muutoksia vuosittain ja korvamerkit + eläinrekisterit just eikä melkein ajan tasalla.

Onhan tuohon opittu, vielä on tiettyjä kohtuuttomuuksia ( korvamerkitön nauta on varmasti jostain vinku-intiasta ja se kantaa kaikki mahdolliset taudit ja eläinrekisteri-ilmoitusten myöhästyminen johtaa helposti isoihin tukileikkauksiin) . Tuota tarkistus yms byrokratian määrää (ja hintaa) on joskus ihmetelty, mutta se vaan "kuuluu kulttuuriin".

Ja yleensäkin, kaikenlainen dokumentointi, seuranta ja itsevalvonta tms eri töissä on lisääntynyt aivan valtavasti. Nyt työttömille, liekö tietyllä lailla "normikehitys"??
Ei varmaan liene paras malli työttömyyden hoitoon, mutta ajat muuttuvat...
 

Örfil

Guest
Sari Multala (KOK): "Aktiivimalli on askel kohti työttömyysturvan vastikkeellisuutta."
No tässähän tämä tuli kiertelemättä, minkä nyt monet ovat huomanneet jo aikoja sitten. Eikun hakun varteen vaan sitten korvauksia saadakseen.
Kuinka kauan työttömyysturvan muodossa tahi toisessa pitäisi olla terveelle työikäiselle vastikkeetonta? En yhtään väheksyisi sitä, jos vaikka insinöörismies laitettaisiin kolaamaan kunnan lätkäkenttiä puhtaaksi tai ajamaan latukonetta talvella. Mikään työ ei ole arvotonta, jos sen tekemiselle on tarve. Turhan puuhaaminen ei kuulu työnteon määritteen alle.

Katsotaanpa millainen älämölö syntyy, kun tämä vastikään perustettu Työstäkieltäytyjäliitto alkaa vaatimaan että halutessaan ihminen voi heittäytyä ikuiselle sapattivapaalle ja muut työssäkäyvät saavat sen sitten kustantaa.

”Me kieltäydymme työstä, ja teemme sen suurella ylpeydellä”, liitto uhoaa
https://m.iltalehti.fi/politiikka/201802142200745524_pi.shtml
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Varsin samanlaista tunnelmaa oli keväällä viljelijöillä 1995, kun eka kertaa piti täyttää maataloustuki- yms papereita.
Joillekin se oli aivan mahdoton kauhistus, "en perkele rupea lappuja täyttämään, en saatana".
.....
Ei varmaan liene paras malli työttömyyden hoitoon, mutta ajat muuttuvat...
Nuo esimerkit olivat jo nykyisestä tilanteesta - ei siis aktiivimallista johtuvia.

Näkemykseni mukaan pelkästään byrokratiakäytäntöjä muuttamalla tehtäisiin keikkatöiden tekeminen mielekkääksi ja kannattavaksi. Uskoakseni aktiivimallin käyttöönotta tulee lisäämään kahdella tavalla toimeentulotukimenoja huomattavasti. a) peruspäivärahalla/työmarkkinatuella olevat, joista osa tulee saamaan leikkauksen toimeentulotukena b) keikkatyötä tehneet, joiden korvauskäsittely venyy, nykyisellään voi olla jo kuukausia, keikkatöidenmäärän lisääntyessä käsittelyajat tulevat kasvamaan. Olihan tuossa Ylen jutussa esimerkkinä yksi, joka edelleen odottaa päätöstä marraskuun korvauksista. Jos säästöjä ei ole, niin aika pitkä aika olla syömättä.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Sari Multala (KOK): "Aktiivimalli on askel kohti työttömyysturvan vastikkeellisuutta."
No tässähän tämä tuli kiertelemättä, minkä nyt monet ovat huomanneet jo aikoja sitten. Eikun hakun varteen vaan sitten korvauksia saadakseen.
Työttömyysturva on ollut vastikkeellista, niin kauan kuin muistan, töissä olevat maksavat työttömyysvakuutusmaksua (osin työnantaja palkan sivukuluna, osin työntekijä suoraan vähennyksenä palkasta ja mahdollisesti työttömyyskassan jäsenmaksuna. Ainoat, joille työttömyysturva on vastikkeetonta ovat sellaiset, jotka eivät koskaan ole olleet töissä.

Erilaiset työkokeilut (työttömyysturva&kympin kannustuslisä) on käytännössä orjatyötä, koska siinä velvoitetaan tekemään töitä ilman palkkaa. Ainoa tapa toteuttaa tuo työkokeilu ilman orjatyötä olisi se, että ei tehdä mitään tuottavaa työtä, kunhan vaan kokeiltaisiin. Todellisuudessa työkokeilut hävittävät työpaikkoja.
 

lfb

Flavio
Liittynyt
8.2.2004
Viestit
9965
Sijainti
Helsinki
Kuinka kauan työttömyysturvan muodossa tahi toisessa pitäisi olla terveelle työikäiselle vastikkeetonta? En yhtään väheksyisi sitä, jos vaikka insinöörismies laitettaisiin kolaamaan kunnan lätkäkenttiä puhtaaksi tai ajamaan latukonetta talvella. Mikään työ ei ole arvotonta, jos sen tekemiselle on tarve. Turhan puuhaaminen ei kuulu työnteon määritteen alle.
Kuinka paljon työttömien tulisi tehdä ilmaiseksi töitä, joiden tekemisestä toisille maksetaan? Jos työ on tarpeellista ja arvokasta, niin kyllä siitä silloin voi tekijälle maksaa.
 

jupla

Well-known member
Liittynyt
30.6.2005
Viestit
12416
Sijainti
Kurjala
Kuinka paljon työttömien tulisi tehdä ilmaiseksi töitä, joiden tekemisestä toisille maksetaan? Jos työ on tarpeellista ja arvokasta, niin kyllä siitä silloin voi tekijälle maksaa.
Hyvin tiivistetty.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Kuinka paljon työttömien tulisi tehdä ilmaiseksi töitä, joiden tekemisestä toisille maksetaan? Jos työ on tarpeellista ja arvokasta, niin kyllä siitä silloin voi tekijälle maksaa.
Jep. Tavallaanhan orjien pitäminen oli kalliimpaa kuin työkokeilijan. Orjalle piti kuitenkin antaa ruokaa ja majoitus, kenties vaatteitakin. Työkokeilussa "työnantajalle" ei tule edes noita kuluja.
 

Örfil

Guest
Jep. Tavallaanhan orjien pitäminen oli kalliimpaa kuin työkokeilijan. Orjalle piti kuitenkin antaa ruokaa ja majoitus, kenties vaatteitakin. Työkokeilussa "työnantajalle" ei tule edes noita kuluja.
Tässä unohtuu nyt se, että ei työkokeilussa, kunnan kolahommissa tms. olla ilmaiseksi. Saahan ihminen työmarkkinatukea tai tms. Sen rahan vastikkeellisuudesta tässä on kyse. On tietenkin raflaavaa heittää että ihminen tekee töitä 9 e/pvä ja unohtaa tuo muu osuus.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tässä unohtuu nyt se, että ei työkokeilussa, kunnan kolahommissa tms. olla ilmaiseksi. Saahan ihminen työmarkkinatukea tai tms. Sen rahan vastikkeellisuudesta tässä on kyse. On tietenkin raflaavaa heittää että ihminen tekee töitä 9 e/pvä ja unohtaa tuo muu osuus.
Höpö, höpö. Mikäli lumenkolaajalle tai muulle työsuhteessa olevalle maksetaan palkkaa esimerkiksi 1.800,-/kk ja työtön laitetaan tekemään täsmälleen samaa hommaa peruspäivärahalla, niin tuo on täysin järjetöntä. Ensinnäkin ko. työtä ei oikein voi jättää tekemättä, joten työkokeilun johdosta häviää yksi työpaikka. Erityisesti on huomiotava, ettei tämä työn teettäjä maksa saadusta työstä edes tuota 9 e/pv puhumattakaan työmarkkinatuesta vaan saa tuon työkokeilijan työpanoksen täysin ilmaiseksi.

Kun vaikkapa kiinteistöhuoltoyhtiöllä on pakko saada lumet kolattua, nurmikot leikattua jne ja vaihtoehtona on palkata työntekijä 1.800,-/kk tai ottaa työkokeilija, niin jälkimmäinen vaihtoehto jättää n. 25.000,-/v tulosta enemmän. Ei mikään yritys ota työkokeilijaa, jos ei ole sille järkevää ja siten tuottavaa työtä tarjota. Näin ollen työkokeilusysteemi pahentaa työttömyyttä.

Mikäli sitten katsotaan, että tuottamattoman työn teettäminen olisi itseisarvo työttömälle, niin laitetaan hänet sitten kantamaan ämpärillä vettä avannosta toiseen tai vaikkapa ruoskimään puupölkkyä. Eipähän työtön loisisi työttömyyskorvauksilla, mutta ei myöskään hävittäisi työpaikkoja joihin oikeasti olisi tarve.
 

Örfil

Guest
Varsin yksioikoinen näkemys työkokeilusta. Onhan sinullakin kokemusta ns. työhön soveltumattomasta tekijästä. Eikä siinä ettei sovi johonkin hommaan ole sinänsä mitään väärää. Kokeilin itsekin koodausta ja totesin että ei hermo kestä istua putken ääressä aamusta iltaan. Vaimon firmassa on käynyt työkokeilijoita pari, toinen innostui hommaan ja opiskelee nyt alaa, toisen kuvitelmat alan luonteesta karisivat kokeilun aikana.

Se kolaus oli kuvitteellinen esimerkki. Kunnilla ja yrityksissä on kuitenkin keikkatöitä, johon ei voi palkata vakituista, mutta tilapäishommiksi passeleita.

Tuottamattoman ja turhan työn teettämisestä jo mielipiteeni sanoinkin.
 
Ylös