Mites ois esim:Willer sanoi:No määrittele sitten länsimainen demokratia - yksiselitteisesti. Voit toki jutella silakoista yms., ne tuntuvat olevan lähellä sydäntäsi.
Se, ettei maa ole diktatuuri ei tee siitä demokratiaa. Ei kyse myöskään olo uskoista malleihin.Willer sanoi:Tässähän ei ole kyse uskosta malliin tai toiseen. Se on totta mitä mainitsit siitä, miten kiina ei täytä länsimaista demokratiamallia. Tosin en ole sellaista väittänytkään. Minusta sana 'kiinalainen demokratia' on ihan ok. Siihen ei kuulu mm. sananvapaus tai vapaat vaalit. Mutta siitä huolimatta maa ei ole täysin diktatuurinkaan vallassa, eli jonkinlaista demokratian poikasta siellä muhii.
Länsimaisesta demokratiamallista puhuminen ohjaa keskustelun sivuraiteille.Willer sanoi:No määrittele sitten länsimainen demokratia - yksiselitteisesti. Voit toki jutella silakoista yms., ne tuntuvat olevan lähellä sydäntäsi.
Kyse on siitä, että onko maa valmis demokratiaan. Äänestämään vaaleissa, valitsemaan johtajansa ja toimimaan demokratian puitteissa. Näinhän asiat eivät aina mene, vaan eri kansanryhmät saattavat tarttua mieluummin aseisiin kuin uskoa 'demokratiaan'. Tai sitten korruptio kukoistaa niin pahasti, että on aika vaikea puhua ainakaan länsimaisesta demokratiasta (esim. venäjä). Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että sopiiko demokratia johonkin maahan vai ei. Pikemminkin asia on ajateltava siten, että demokratia on asia, johon yhteiskunta joko kehittyy tai sitten ei. Siihen ei voine pakottaa kovinkaan menestyksellisesti.Törni sanoi:Jos täällä joku toteaa että demokratia ei "sovi" johonkin maahan, niin mitä sillä tarkoitetaan?
Näin varmasti on.Willer sanoi:Kyse on siitä, että onko maa valmis demokratiaan. Äänestämään vaaleissa, valitsemaan johtajansa ja toimimaan demokratian puitteissa. Näinhän asiat eivät aina mene, vaan eri kansanryhmät saattavat tarttua mieluummin aseisiin kuin uskoa 'demokratiaan'. Tai sitten korruptio kukoistaa niin pahasti, että on aika vaikea puhua ainakaan länsimaisesta demokratiasta (esim. venäjä). Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että sopiiko demokratia johonkin maahan vai ei. Pikemminkin asia on ajateltava siten, että demokratia on asia, johon yhteiskunta joko kehittyy tai sitten ei. Siihen ei voine pakottaa kovinkaan menestyksellisesti.
Juu.Törni sanoi:Siispä esitän sinulle kysymyksen. Pitäisikö sinusta jokaisella kansalla olla oikeus itse päättää hallinnostaan vai ei?
Tutkailin tätä asiaa hieman lisää ja totta se on. Google kumartaa kiinalle, eikä näytä Tiibettiä kartallaan. Kyseessä on alue, jonka Kiina väkivalloin otti -50 luvulla haltuunsa. Tappoi yli miljoona tiibetiläistä ja tuhosi perinteistä kulttuuria mielinmäärin. Ja tällaista paikkaa ei ole kartalla - Googlen mukaan. Kiina näköjään onnistuu rajoittamaan sananvapautta myös rajojensa ulkopuolella vai olisiko Google 'myynyt' tiibetiläiset, jotta pääsee kiinan markkinoille hakukoneellaan. Niin tai näin, on tärkeää huomata että me demokratioissa elävätkin voimme saada tarkoituksellisesti vääristeltyä ja suodatettua tietoa lähteistä, joita olemme tottuneet pitämään luotettavina.Willer sanoi:Asiaa hieman sivuten. Pari päivää sitten tein hakuja google mapilla. Haeskelin kaikenlaisia paikkoja mitä mieleen tuli ja aina löytyi jokin osuma, kunnes laitoin hauksi "Tibet". Sitten wikipedian avulla löytyi Tiibetistä kaupunki "Lhasa", joka ei myöskään palauttanut mitään. Jos en itse tuossa jotenkin möhlännyt, niin pitääkö tämä tulkita siten, että Google nöyristelee Kiinalle?
Mä tiesin ton jo 70 luvulla suunnilleen kymmenvuotiaana kun katselin maantiedon kirjoja.... tai niin demokratioissa ja demokratioissa..Willer sanoi:Niin tai näin, on tärkeää huomata että me demokratioissa elävätkin voimme saada tarkoituksellisesti vääristeltyä ja suodatettua tietoa lähteistä, joita olemme tottuneet pitämään luotettavina.
Suomessahan YLE lähetti sekä televisiossa ja radioissa todeelista informaatiota sosialistisesta paratiisista naapurissamme.Oho sanoi:Mä tiesin ton jo 70 luvulla suunnilleen kymmenvuotiaana kun katselin maantiedon kirjoja.... tai niin demokratioissa ja demokratioissa..
Ihmisetkö ovat siis tottuneet pitämään Googlen karttapalvelua luotettavana? Mielenkiintoista.Willer sanoi:Tutkailin tätä asiaa hieman lisää ja totta se on. Google kumartaa kiinalle, eikä näytä Tiibettiä kartallaan. Kyseessä on alue, jonka Kiina väkivalloin otti -50 luvulla haltuunsa. Tappoi yli miljoona tiibetiläistä ja tuhosi perinteistä kulttuuria mielinmäärin. Ja tällaista paikkaa ei ole kartalla - Googlen mukaan. Kiina näköjään onnistuu rajoittamaan sananvapautta myös rajojensa ulkopuolella vai olisiko Google 'myynyt' tiibetiläiset, jotta pääsee kiinan markkinoille hakukoneellaan. Niin tai näin, on tärkeää huomata että me demokratioissa elävätkin voimme saada tarkoituksellisesti vääristeltyä ja suodatettua tietoa lähteistä, joita olemme tottuneet pitämään luotettavina.
Ei minusta. Olisihan se jotain jos jokin suomalainen karttapalvelu vaikka jättäisi turun pois kartalta - ihan niin kuin sitä ei olisikaan.Törni sanoi:Ihmisetkö ovat siis tottuneet pitämään Googlen karttapalvelua luotettavana? Mielenkiintoista.
Lhasaa ei ole jätetty Googlen kartasta pois, se näkyy Google Earthissa nimellä. Se, että haku ei sitä löydä, ei tarkoita sitä mikä sinun mielikuvituksesi tuotti sille syyksi. Jos minä syötän hakusanaksi Tokyo, fokus ei siirry Tokioon. Tokion kaupunki on silti kartalle merkitty nimellä. Se, että sanaa Tiibet ei näy kartalla, ei merkitse kyllä yhtään mitään. Ei sieltä löydy nimellä muitakaan Kiinan suuria maakuntia. Jos tämä sinusta on Turun puuttumiseen Suomen kartalata -veroinen juttu, niin onnea vaan jatkossa. Sitä nimittäin tulet tarvitsemaanWiller sanoi:Ei minusta. Olisihan se jotain jos jokin suomalainen karttapalvelu vaikka jättäisi turun pois kartalta - ihan niin kuin sitä ei olisikaan.
Ehkä oikeaa demokratiaa olisi se, että jenkit itse valitsisivat presidentit yms. johtajat eri maihin. Ei tarviis uhkailla itsenäisiä maita erilaisilla rangaistuksilla, jos äänestävät jenkeille epämieluisaa henkilöä. Jenkit voisivat tehdä asiat kunnolla, jolloin he olisivat arvostuksen ja kunnioituksen arvoisia. Silloin ei tarviis yrittää saada nukkehallitsijoita eri paikkoihin.YLE: Ortega yrittää paluuta Nicaraguassa
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Nicaraguassa järjestetään tänään presidentinvaalit. Vaalien ennakkosuosikki on Nicaraguan parinkymmenen vuoden takainen sandinistajohtaja Daniel Ortega. Yhdysvallat on erittäin huolestunut vanhan vihollisensa mahdollisesta paluusta valtaan ja varoittaa, että Ortegan vaalivoitto saattaa vaikuttaa Yhdysvaltain Nicaragualle antamaan kehitysapuun. Yhdysvallat pelkää, että Ortegan mahdollinen voitto lisäisi Yhdysvaltain vastaista ilmapiiriä Etelä-Amerikassa.
Ortegan voittoa pelkää myös osa nicaragualaisista. 1980-luvulla Ortega haali itselleen maata ja omaisuutta ja aiheutti toimillaan Nicaraguaan vakavan talouskriisin.
Ortega on luvannut nicaragualaisille rauhallisia aikoja ja luvannut pitää yllä tiiviitä suhteita Yhdysvaltoihin. Toisaalta hän haluaa ylläpitää hyviä suhteita myös Yhdysvaltain perivihollisena pidettyyn Venezuelan presidenttiin Hugo Chaveziin.
AP, Reuters
Toki. Käytännössä he uhkaavat taloudellisilla sanktioilla ellei kansa älyä äänestää soveliasta presidenttiehdokasta. Se on Amerikkalaista demokratiaa.jaska sanoi:ööö, mitäs ne tuossa sanoo muuta, kuin että rajoittaa kehitysapuaan ? Eikö ne itse saa enää valita kenelle maksaa kehitysapua?
Sinällään eri asia, toinen on vastikeetonta, toinen ei.Willer sanoi:Mitähän jos vaikka Venäjä ilmottaisi, että se voi vähän 'rajoittaa sähköntuontia' suomeen jos me äänestetään Kokoomuksen ehdokasta?! Eikö ne saa itse päättää kenelle sähköä vievät?