Onko ollut tästä jo juttua täällä tai muissa medioissa??
Paikallisen Savon Sanomien juttu:
Ryhmä, joka vain odotti kutsua lähteä heti lentoon
Asta Tenhunen
Suomella ei ole lähettää tällaisiin tehtäviin koulutettuja erikoisjoukkoja Thaimaahan.” Näin vastasi ulkoministeriö monella suulla moneen kertaan viime viikolla – mm. ministerien tiedotustilaisuudessa uudenvuodenaattona.
Vastaus oli varmasti hyvässä uskossa annettu. Mutta tieto on väärä.
Suomella on kansainvälisiin pelastustehtäviin koulutettu ja varustettu joukko Finn Rescue Force (FRF), Suomen pelastuskomennuskunta, joka on 11 vuotta kituuttanut erittäin niukoilla määrärahoilla, mutta kehittänyt itsestään silti kansainvälisestikin taitavan ja arvostetun ryhmän.
FRF on tosin sisäasiainministeriön alainen eikä ulkoministeriö ilmeisesti todellakaan tiennyt, millainen pelastusjoukko Suomella olisi ollut käytössään lähtemään heti ensimmäisten tyhjinä Thaimaahan lentäneiden evakuointikoneiden kyytiin.
FRF:ää on käytetty aiemmin mm. vuosi sitten Iranissa Bamin maanjäristystuhojen kriisiapuun. Ehkä sen tapauksen uutisointi jätti vaillinaisen mielikuvan siitä, mihin joukkio soveltuu.
Tv-toimittajatkin tenttasivat ulkoministeri Erkki Tuomiojalta, miksei ”kommandojoukkoa” lähetetty Thaimaahan suomalaisten auttamiseksi.
Yksi syy pelastajajoukon jättämiseen hälyttämättä oli juuri se, että FRF:ää on luultu – ilmeisesti niin ulkoministeriössä kuin harvojen kansalaisten keskuudessa, jotka joukon olemassaolon ovat tienneet – palomiesryhmäksi, joka pystyy nostelemaan painavia esineitä ja käyttämään teknisiä vimpaimia, muttei juuri muuhun.
FRF:n jäsenillä on kuitenkin pohjanaan palomies/pelastaja-tutkinnot ensihoitokoulutuksineen sekä useilla jäsenistä myös lähi- tai sairaanhoitajakoulutus täydennettynä erikoisoloihin räätälöidyllä kurssituksella.
Finn Rescue Force on koulutettu etsimään, auttamaan, pelastamaan ja antamaan ensihoitoa luonnonkatastrofien tai isojen teknologisten onnettomuuksien uhreille. Kuulostaisiko täsmäävän Kaakkois-Aasian tapahtumiin?
Joukkueen toimintaedellytyksiin kuuluu myös, että se huolehtii itse itsestään eli vie mukanaan varusteet, viestintäyhteydet ja mm. ruoat ja vedet paitsi oman turvallisuutensa vuoksi niin myös siksi, ettei se kuormita paikallista yhteiskuntaa.
Parin sadan henkilön reservistä saadaan alle päivässä liikkeelle noin 30 hengen FRF-joukkue, joka olisi pystynyt pitämään ulkoministeriön ja muut ministerit suoraan ajantasalla siitä, mitä kriisialueella tapahtuu.
FRF:n joukkueen vetäjiksi on Suomessa tarjolla myös niin kokeneita ja arvostettuja pelastajia, että heidän lähettämisensä heti ensihätään Suomen valtion silmiksi, korviksi ja evakuoinnin organisoijiksi olisi ollut perusteltua.
Kansainvälisistä katastrofeista tulee hälytys Suomeen Helsingin hätäkeskukseen ja sitä kautta edelleen sisäministeriöön. Ministeriön pelastustoimen päivystäjä sai tapaninpäivän aamuna sunnuntaina 26. joulukuuta kello 8.20 Helsingin hätäkeskuksesta tiedon, että suomalaiset turistit soittelevat itse Thaimaasta apua sekä hätääntyneet omaiset Suomessa ovat saaneet mm. tekstiviestejä ja pyytävät apua omaisilleen.
FRF:ää ei hälytetty. FRF tarjosi itse lähtövalmiuttaan. Ilman tulosta.
Hälytykset menivät ulkoministeriölle, joka turvautui Suomen Punaiseen Ristiin. SPR hoiti tilanteen hyvin. Sillä on reservissään hoitoalan ammattilaisia ja monia muitakin ammattilaisia, jotka ovat vapaaehtoisesti ilmoittautuneet ja kouluttautuneet SPR:n työntekijöiksi kriisioloja varten, mutta ennen kuin SPR ehti paikalle suomalaisten vointi oli avuliaiden sukellusoppaiden ja paikallisten hyväsydämisyyden varassa.
Usea suomalainen ehti viettää jopa monta tuskanpäivää ilman, että kukaan tuli luo ja sanoi: Sinut viedään Suomeen ja omaisiasi etsitään.
Suomen valtio hukkasi oman, varta vasten tällaisia tilanteita varten koulutetun pelastusjoukon käytön. Ei kyse ollut viivyttelystä tai Thaimaasta tulleiden tietojen epävarmuudesta, vaan siitä, ettei Suomessa FRF:ää tunneta. Ei edes ministeriöissä, jotka ratkaisevia päätöksiä avun hälyttämisestä tekivät.
Jälkiviisastelu on aina helppoa. Suomihan kuitenkin evakuoi kansalaisensa katastrofialueelta noin viikossa. Nopea tahti oli paitsi valtion velvollisuus kansalaisiaan kohtaan niin myös palvelus paikallisille: Kun turistit vietiin pois kansoittamasta paikallisia sairaaloilta, sieltä vapautui hoitopaikkoja, -henkilökuntaa ja -tarvikkeita paikallisten loukkaantuneiden auttamiseksi.
Mutta asioiden ihmettelyä, kriittisiäkään kysymyksiä, ei pidä kieltää ja hyssytellä hiljaisiksi, vaan kannattaa suoraan kysyä: Mitä tästä opimme?"
Jos tommonen joukko on- sanotaan 3-5 tunnin lähtövalmiudessa- ja ulkoministeri ei moisesta tiedä, niin sitten voidaan jo ruveta kyselemään valton hallinnon sisäisestä tiedottamisesta jo "raskailla äänenpainoilla"?! Kyllähän sinne lähti ekalla lennolla kaiten lääkäreitä ja sairaanhoitajia, mutta olisiko tämä "valiojoukko" ollut jo menossa, kun "tavallisia" vielä haalittiin kasaan?
No. ajattelin tässä jo, että käytäköön jälkipuinti myöhemmin... Nyt taitaa olla jo sekin aika!
VOi olla K.Sasille "makoisa lihapala", jota tulee siivet viuhen nokkimaan....?