Jos GM ruoka toimii ihanteellisesti onko siitä sittenkään hyötyä
Kiitoksia Knoukkari, Haju, Szyslak etc, paljon varteenotetattavaa sieltä ja täältä. Minä monia muutoksia pelkäävänä arkurina olen tietysti kaiken erityisvarovaisuuden kannalla tässä asiassa niinkuin moni muukin.
Toivon että katselisimme myös mitä mahdollista hyötyä GM ruoka voisi tuoda ihmisille jos sitä laajassa mitassa ruvettaisiin käyttämään ja se vastaisi hypeä 110% eli viljasadot kasvaisivat vaikkapa noin 100%.
NÄLÄNHÄTÄ ja ALIRAVITSEMUS
Maailmassa on vain kaksi paikkaa jotkä kärsivät suurimittaisesta aliravitsemuksesta ja nälänhädästä. Intian niemimaa ja Afrikka.
Afrikka:
Atlas-vuoriston maat Tunisia, Algeria ja Marokko sekä Etelä-Afrikka: syntyvyys noin 2 tai hieman alle. Ei nälänhätää eikä aliravitsemusta (epideemistä)
Saharan maat ja keskinen Afrikka: syntyvyys 5 – 7.
Nälänhätää ja aliravitsemusta. GM vilja tulee ja ruoan määrä kaksinkertaistuu ja väkiluku myös kaksinkertaistuu. Lopputulos että yhden sukupolven aikana väkiluku on kaksinkertaistunut ja 500 miljoonan kärsivän ihmisen sijasta on aikaansaatu miljardi kärsivää ihmistä. Tämä on edistysta ja edistää myös kehittyneen maailman hyvinvointia koska me voimme tarjota kehitysapua yhä useammille ihmisille ja tuntea olevamme niin hyviä ihmisiä kun pidämme heitä hengissä ja geldofbonottajat pitää konsertteja ja autamme heitä heidän ponnisteluissaan lisätä kärsivien ihmisten määrä kahteen miljardiin seuraavan sukupolven kuluessa jolloin me taas voimme lisätä hyvyytemme määrää ja hankkia yhä lisää geldofbonottajia.
Vaihtoehtoisesti afrikkalaiset itse henkilökohtaisesti, yhteisöinä, avustusjärjestöinä ja valtioina voivat ryhtyä harrastamaan kiinalaista yhden lapsen (itse asiassa 1,7 lapsen) politiikkaa ja aliravitsemus katoaa 1-2 sukupolven kuluessa täysin riippumatta GM:stä tai kleptokraattipolitiikoista, kasvihuoneilmiöstä yms yms yms.
Intiapakibangla:
Väkiluku at independence noin 400milj. 60v. myöhemmin väkiluku noin 1,4 miljardia. Kenenkä syy että se paljon kehuttu edellinen vihreä vallankumous ei poistanut aliravitsemusta? Intiassa, maassa joka kehuu olevansa IT kehityksen huipulla (joka toinen aikuinen lukutaidoton) ja jonka kansantuote nouseekin nyt selvästi nopeammin kuin väkiluku silti joka toinen lapsi kärsii aliravitsemuksesta. Ilma on saastunutta, maa on myrkytetty, vedestä on pulaa ja se mitä on on viemärijätteillä, maanviljelysmyrkyillä ja raskasmetalleilla pilattu juomavedeksi kelpaamattomaksi melkein koko maassa. Kokis ja Pepsi jotka varmasti ovat puhtaimpia tuotteita mitä Intiassa voi ostaa ovat silti niin myrkyllisiä että niitä ei sivistysvaltioissa saa edes myydä jos niitä joku saisi päähänsä yrittää maahantuoda. Suurin osa ihmisistä on niin köyhiä että ulkomailta ei ole varaa ostaa edes viljaa. SuperHyperMagnumMegaPacki kortsuja on se mitä nämä maat tarvitsevat ennenkaikkea ja kaiken muun järjestelemiseen jäisi huomattavasti enemmän aikaa ja tilaa.
GM vallankumous poistaisi ehkä aliravitsemuksen joksikin aikaa kunnes väkiluku on ajanut ruokamäärän lisäyksen kiinni mutta sen jälkeen nälkäänäkevien myrkytettyjen määrä olisi entistäkin suurempi kunnes nämä kansat joskus (jos koskaan) ymmärtävät siirtyä 1,7 lapsen järjestelmään.
Eurooppa:
Maanviljelyksen ja karjatalouden parissa työskentelee edistyneessä Euroopassa noin kaksi prosenttia työvoimasta (Suomessa kait noin neljä – viisi kauan sitten tehtyjen virheiden seurauksena). Tästä vedän karkeasti johtopäätöksen että normaalikuluttajan palkasta menee ruoan raaka-aineiden maksamiseen alkutuottajille jotka nyt haluavat siirtyä GM lajikkeisiin noin kaksi prosenttia. Mutta koska me emme osta ruokaamme suoraan maanviljelijöiltä vaan haluamme että ruokamme kulkee jalostusketjun kautta (pellolta myllyyn mistä leipomoon sieltä kauppaan tai ravintolaan) joudumme maksamaan myös palkan kaikille välitysketjun jäsenille jonka lopputuloksena ruokamme hinta on noussut vähintään kymmenkertaiseksi. Seitsemän euron lounaasta alkutuottajan osuus on ehkä 20 – 50 senttiä.
Kahden euron limppu jättää alkutuottajien taskuun ehkä 10 senttiä. Jos GM vilja laskisi viljelijän saaman hinnan viiteen senttiin niin se merkitsisi että leipä maksaisi 1,98 – 5 = 1,93. Normaalikauppias ei edes osaa tehdä hintalappuja jossa lukee 93 joten hänen olisi pakko jatkaa sen leivän myymistä hintaan 1,98. Leikki sikseen. Keskimääräinen kahden tai kolmen prosentin lasku ruokakaupan kuukausilaskuun nostaisi elintasoa puolella prosentilla keskivertotaloudessa. Mikä todennäköisesti menisi kipurajatuotteiden hinnannousuun (kantakaupunkiasunnot, rantatontit, keräilytavara kuten picassot, vankokit, muu museotavara, merkkivaatteet, stadionliput yms).
Käteen jäävä konkreettinen hyöty useimmille ihmisille niin olematon että sitä olisi mahdoton huomata. Pelkotilat joita suuri osa ihmisistä kokevat GM tuotteita kohtaan ovat paljon todellisempaa. Eli ainoastaan GM tuotteita EU:n markkinoille silloin kun on monikymmenvuotiset testitulokset tuotteesta että mitään haittavaikutuksia ei ole.
Ikävää että ruoan hinnan alennus alkutuottajille ei tosiaankaan tulisi säteilemään eteenpäin kauppaan saakka samalla logiikalla millä esim luomutuotteiden hinnat nousevat jalostusketjun joka osassa.:jaska:
Oletan että taitaa tulla vähän takkiin jos joku viitsii ruveta vastinetta väsäilemään.
Kompakysymys: Onko maailmassa paikkaa missä syntyvyys on ollut 2n kieppeillä tai alla pitemmän aikaa ja silti on ollut vaikeuksia ravita kansa.