haju sanoi:
...
Tänään on Vihreät julkaissut tarkempia laskelmia perustulomallistaan.
http://www.vihreat.fi/fi/node/1963
Siinä tapauksessa, jos tulot ovat sen verran suuret (=palkansaajat) että veroprosentiksi tulee 39 (49) niin pitäisi menetellä niin, että tämä veroton perustulo vähentää palkasta maksettavaa 39% (49) tulovero osuutta. (=käytännössä ei siis tässä tapauksessa maksettaisi mitään per kuukausi vaan per vuosi tilanteen mukaan joko palkansaajalta verottajalle tai päinvastoin.) Suurimmalla osallahan palkansaajista tämä perustulo ei vaikuttaisi Vihreiden taulukoiden perusteella mitenkään (=nettotulot pysyy, joko ennallaan tai nousee/laskee vain vähän) Teoriassa tässä voisi olla mahdollista myös se, että palkansaaja saisi valita haluaako kuukausittaisen perustulon valtiolta vai haluaako sen vähennettävän veroprosenttia.
- Tavanomaisia ansiotuloja saavien taloudellinen asema ei muuttuisi juuri lainkaan, mutta rahaa kulkisi enemmän edestakaisin. Kun palkansaajia on liki 2,5 miljoonaa, tästä edestakaisin menevästä rahasta koituu runsaan kymmenen miljardin euron virta molempiin suuntiin. Perustulo voitaisiin toteuttaa myös niin, että normaalituloisilta se vähennettäisiin veroista. Tällöin veroja maksettaisiin jopa nykyistä vähemmän.
Hyvä eli tämän maksatuksen myöntäminen ongelmaksi on oikea johtopäätös.
Tämä johtaisi kuitenkin hallinnolliseen kankeuteen, kun jokaiselle pitäisi olla yksilöllinen veroprosentti ja kun tilanteen muuttuessa tukea pitäisi anoa ja peruuttaa - kuten nykyäänkin, sanoo Osmo Soininvaara.[
Soininvaara ei kuitenkaan ota huomioon sitä, että palkansaajille (miksei myös valtiolle) tästä voi tulla ongelmia. Jos kerran muutenkaan perustuloa ei tarvitse anoa, miksi sitten elämäntilanteen muuttuessa. (ilmoitus työnhakijaksi työvoimatoimistoon tai ilmoitus verottajalle riittäisi...?)
haju sanoi:
Juuri näin. Tätäkin ehdotusta kuitenkin vastustetaan jo periaatteen vuoksi, koska muutokset ovat suomalaisille yksinkertaisesti myrkkyä. Mitkä tahansa muutokset.
Etenkin jos muutosehdotuksen tekee ikioman puolueen kilpailijapuolue.
Joo olen itsekin huomanut tässäkin toikissa periaatteellista vastustusta. Esim. vähän ihmetyttää, kun täällä vaikuttavat yrittäjät lähinnä heittävät viihteen puolelle. Luulisi, että perustulo olisi kiinnostava idea nimenomaan heille..
Tuo vihreiden esitys on raakile (kuten he myöntävät) sitä voi vielä kehittää. Ikävä kyllä tuo rahojen liikuttelu ei ole järkevää, sen myöntäminen ei riitä eli pitäisi toimia niin että perustulo onkin itseasiassa - vähennys. Tällä tietenkin on se ikävä vaikutus, että verotus ei loppujen lopuksi yksinkertaistukaan eikä perustulo olisikaan täysin automaattinen. Olen varma, että tämä on sellainen ajatus mistä vihreiden pitää luopua, jos haluavat mallia edes osittain lävitse (joka tietty voi ollakin todellisena tavoitteena hyvän vaaliteeman lisäksi!)
Oma kantani on tähän edelleen myönteinen, mutta kyllähän tässä perustulossa on arveluttavia kohtia kuten rahoitus ja erityisesti nuorten saama vastikkeeton raha.
Ihan niin pahana en kuitenkaan pidä mahdollisen perustulon vaikutuksia, kuten esim. kc4197 kirjoitti
Yhteiskunnan vapaamatkustajia ei sovi lelliä. Ihmisen on osattava kantaa vastuu itsestään. --> Eikö nykyjärjestelmää väärinkäytetä ?! Ja oli järjestelmä mikä tahansa, vähentääkö se vapaamatkustajia ? Tuskinpa. Maksammeko edelleen verojen muodossa vapaamatkustajille tai/ja apua todella tarvitseville ?
Naurettava väite, että kaikki voisivat ryhtyä yrittäjäksi?!
Ylipäätään siitä voisi jopa maksaa, että tukiviidakko yksinkertaistuisi ja vähentäisi byrokratiaa.