Keskustelua ravinnosta

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Tutkimuksessa virheet myönnetään tutkimuksellisin menetelmin ja sehän seuraavana onkin protokollassa.
En meinaa tutkimuksen virhettä vaan sitä että oli virhe tulla julkisuuteen tietojen kanssa.
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Blaa blaa blaa... Vittu paskinta mahdollista suolaa ja arominvahventeita tungetaan ruoka täyteen, jotta tota teollista mössöä kukaan edes söisi. Miksi helvetissä leipää edes pitää syödä?
No ainakin siksi helvetissä kun se on hyvää monissa eri muodoissaan. (Huom. nimimerkki Koiruus ) Ja myös siksi, että leipä (ja vilja) on eri maatalouskulttuureissa aina ollut kunnioituksen kohde. Työn tulos siis.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
No ainakin siksi helvetissä kun se on hyvää monissa eri muodoissaan. (Huom. nimimerkki Koiruus ) Ja myös siksi, että leipä (ja vilja) on eri maatalouskulttuureissa aina ollut kunnioituksen kohde. Työn tulos siis.
Ranskassa kansa nousi aikanaan kapinaan vaalean leivän puolesta (ainakin iskulauseina käytettiin!). Edelleen leipä tärkeä osa kulttuuria.
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Ranskassa kansa nousi aikanaan kapinaan vaalean leivän puolesta (ainakin iskulauseina käytettiin!). Edelleen leipä tärkeä osa kulttuuria.
Tuotapa juuri tarkoitin. Jossain muinaisessa Suomen kekri-, eli sadonkorjuujuhlassa, syksyn lopulla, leipä oli juhlan "pomo". Kekrin juhlijat nousivat hartaasti seisomaan, kun vastaleivottu leipä tuotiin juhlapöytään. Vuoden työ tavallaan kulminoitui leivän nauttimiseen.
 

JPP

as Quo as possible
Liittynyt
2.3.2007
Viestit
24323
Sijainti
lappeen Ranta
Jos helvetissä ei ole muuta syötävää :confused:. Paahtoleipää lienee lähinnä se sitten :idea:.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Itä-Suomen yliopisto myöntää tutkimukselliset puutteet.

Hyvä puoli on, että D-vitamiini ja sen puutos sai tästä kohusta ansaitsemaansa mainosta. Toivottavasti asia tutkitaan ja päästään vieläkin parempiin tuotteisiin.

Oikeestihan valtion pitäis tuottaa itse deetä ja jakaa se kaikille kansalaisille. Samassa purnukassa eli tuotannossa ja jakelussa menis muutkin vitamiinit. Maksais ehkä hieman, mutta säästäisi kansanterveyssyistä sijoituksensa moninkertaisesti.

Itä-Suomen yliopisto myöntää, että kohua herättäneessä D-vitamiinivalmisteiden tutkimuksessa on ollut puutteita.

Yliopiston akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen totesi iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että analyysimenetelmän tuloksiin ovat voineet vaikuttaa muun muassa ravintolisien muut ainesosat.

Itä-Suomen yliopisto pahoittelee aiheesta syntynyttä kohua.

Yliopisto on nyt saanut akkreditoidun Eurofins-laboratorion tulokset samoista D-vitamiinivalmisteista, jotka oli tutkittu yliopiston omassa laboratoriossa. Tanskalaislaboratorion analyysissä ilmeni, että tuotteet täyttävät viranomaisvaatimukset neljää tuotetta lukuun ottamatta. Hyväksytty poikkeama on enintään 20 prosentin alitus ilmoitetusta.

Tiedotustilaisuudessa korostettiin, että yliopisto ei ole missään vaiheessa kyseenalaistanut yhtiöiden omavalvonnan tuloksia.

Kohu sai alkunsa lokakuun lopussa, kun yliopiston tekemät D-vitamiinivalmisteiden pitoisuusmittaukset tulivat julkisuuteen Ylen Akuutti-ohjelmassa. Yliopiston tutkimuksen mukaan osa näytteistä jäi alle hyväksyttävän rajan.

Uutisesta syntyi mittava kohu, kun vitamiinivalmistajat ja myyjät kiistivät tiukasti tuloksen.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Oikeestihan valtion pitäis tuottaa itse deetä ja jakaa se kaikille kansalaisille. Samassa purnukassa eli tuotannossa ja jakelussa menis muutkin vitamiinit. Maksais ehkä hieman, mutta säästäisi kansanterveyssyistä sijoituksensa moninkertaisesti.
Komp. Raha tulisi takaisin moninkertaisena. Joku tutkija laski että Saksa säästäisi terveydenhuollon kustannuksessa lähes 40 miljardia, jos siellä alettaisiin jakamaan d-vitamiinia kansalaisille.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Pistänpä tähän toikkiin tämän seikan, josta muutaman kerran on puhutta tälläkin forumilla eli julkaisuharhasta. Nyt siis lääketieteen näkökulmasta.

Julkaisuharha vääristää hoitosuosituksia

On todella vaikea saada hyvissä tieteellisissä lehdissä julkaistua sellaista tutkimustulosta, että jollakin lääkkeellä tai hoidolla ei ole vaikutusta.
Näin kiteyttää tutkija-aikaisen kokemuksensa johtaja Erkki Palva Fimeasta.

– Negatiivisten tai odottamattomien tulosten julkaiseminen ei kiinnosta tiedeyhteisöä, vahvistaa lääketieteen etiikan professori Veikko Launis.

Tämä tiedeyhteisön uutisnälkä on osa julkaisuharhan ilmiötä. Positiivisten tulosten julkaiseminen on jopa neljä kertaa todennäköisempää kuin negatiivisten, arvioi Cochrane-katsaus.

Ilmiö askarruttaa terveydenhuollon kenttää kaiken aikaa enemmän, sillä se uhkaa vääristää hoitosuosituksia. Esimerkiksi Käypä hoito -suositukset perustuvat pääosin vain julkaistuihin tutkimuksiin.

– Jos negatiivisia tutkimustuloksia jää julkaisematta, hoitojen tehosta syntyy turhan positiivinen kuva, sanoo Käypä hoito -suositusten johtoryhmän puheenjohtaja Minna Kaila.

Hän kertoo, että työryhmät eivät voi ottaa huomioon julkaisemattomia lähteitä, koska niiden laatua ei ole kukaan arvioinut. Vertaisarvioinnin tekeminen itse olisi työryhmälle liian työlästä.

Käypä hoidon päätoimittajan Jorma Komulaisen mukaan suosituksissa minimoidaan kuitenkin julkaisuharhan vaikutusta muun muassa arvioimalla sen osuutta tilastollisin menetelmin.

Tuntuva sakko tulosten pimittäjälle

Toissa viikolla lääkäriseura Duodecim julkisti 102. suomalaisen Käypä hoito -suosituksen. Se käsittelee kolmea yleistä ylävatsavaivaa: dyspepsiaa, helikobakteeria ja refluksitautia. Työryhmän puheenjohtaja, professori Krister Höckerstedt on toiminut tutkimusten vertaisarvioijana tiedelehdissä kolmisenkymmentä vuotta.

Hän pitää vääränä ajatusta, että tieteelliset lehdet jättävät tutkimuksia julkaisematta, koska ne eivät ole riittävän myyviä. Lehdillä on vain kovat vaatimukset ja valinnanvaraa.

– Parhaiden lehtien hylkäysprosentti on yli 80.

Höckerstedt haluaa sen sijaan puuttua toiseen julkaisuharhan muotoon. Miten varmistetaan, että pettymyksen tuottanutta tutkimustulosta ei haudata vähäpätöiseen tiedelehteen vaan se julkaistaan näkyvällä foorumilla?

Höckerstedin ratkaisu on sakko. Hän panisi lääketehtaiden tutkimusryhmät nimeämään tutkimuksen alussa 20 eturivin tiedelehteä, joihin julkaisua tarjotaan. Jos näin ei toimita, tutkimusryhmä tai sen rahoittaja saa sakon.

– Ja erittäin tuntuvan!

Höckerstedtin mukaan uuden asetelman sisältävä, kunnolla tehty tutkimus saa varmasti palstatilaa.

Vertaisarviointi voi olla laadutonta

Tutkimustulosten hautaaminen tuntemattomaan tiedelehteen on ihan mahdollista. Maailmassa ilmestyy kymmenisentuhatta tiedejulkaisua. Kuka tahansa saa perustaa lääketieteellisen lehden. Se poikii hämäriäkin viritelmiä, kuten UKK-instituutin tutkimusjohtaja Riitta Luoto joutui kerran huomaamaan lähettäessään artikkelinsa lehteen.

– Lehdellä ei ollut normaalia toimitusta. Jouduin jopa itse taittamaan artikkelini.

Tulevaisuudessa julkaisuharha hiipuu, kun kaikki tutkimukset julkaistaan verkossa avoimella foorumilla, visioi Luoto. Siitä tosin seuraa, että yhteenvetoja tekevän ammattikunnan arvo kasvaa mittaamattomiin.

– Se on sitä todellista tiedettä sitten.

Viimeistään silloin on ratkaistava toinenkin asia, joka hiertää Luodon mieltä. Se on tiedelehtien vertaisarvioijien laatu.

Luoto itse etsii arvioijia erääseen kansainväliseen lehteen. Hänen mielestään vertaisarvioijat ovat nyt lääketieteellisen tutkimusprosessin heikoimpia lenkkejä. Työ ei houkuttele, sillä se on vaativaa, eikä siitä makseta.

Neljän miljoonan koehenkilön tutkimus

Tiedeyhteisö on jo keksinyt muutamia keinoja raportointiharhan vähentämiseksi. Tieteelliset lehdet julkaisevat vain sellaisia kliinisiä tutkimuksia, joiden tavoitteet on rekisteröity ennen aloittamista. Lehdet myös tuottavat erityisiä kielteisten tulosten osioita ja teemanumeroita.

Duodecimin päätöksentukihankkeen vetäjä Ilkka Kunnamo torjuisi harhaa toisella suunnalla, aivan sen lähteillä.

Kunnamon mielestä luottaminen pelkästään satunnaistettuihin tutkimuksiin vääristää tuloksia. Parhaimmassakin tapauksessa potilaat ovat liian valikoituneita. He eivät edusta todellisia potilaita, jotka lääkkeitä ja hoitoa arjessa käyttävät. Kunnamon ratkaisu on ottaa tutkimusryhmäksi koko väestö.


Se onnistuu luomalla terveydenhuoltoon uusi rutiini: potilastiedot kirjataan rakenteisesti. Jokaisella tiedolla on oma koodi.

– Lääkkeiden arkivaikuttavuus ja haitat saadaan nopeasti selville tutkimalla tuhansien sijasta miljoonia.
Puolet jää julkaisematta

Noin puolet eettisen hyväksynnän saaneista kliinisistä tutkimuksista jää julkaisematta, arvioi julkaisuharhaan perehtynyt kanadalainen tutkija An-Wen Chan tammikuussa British Medical Journalissa. Mediuutisten haastattelukierroksella liki kaikki haastateltavat epäilivät, että lääketeollisuus jättää rahoittamiaan tutkimuksia tarkoituksella julkaisematta, jos tulos ei miellytä.

350 tieteellistä artikkelia julkaisseella Höckerstedtillä on siitä muutama omakohtainen kokemuskin. Tosin hänen mielestään suurin osa tutkimuksista jää julkaisematta luonnollisista syistä, esimerkiksi into tai rahoitus loppuu kesken.

Lääketeollisuuden edustajat arvelevat, että alan maine tutkimusten pimittäjänä perustuu vanhoihin tapahtumiin. Haastatellut yritykset, eli Pfizer, Merck, Bayer ja UCB Pharma, katsovat julkistavansa nykyisin kaikki tutkimuksensa ja niiden tulokset verkossa.

Kliinisen farmakologian ja lääkehoidon professorin Risto Huupposen mukaan myyntilupaa varten tehdyissä lääketutkimuksissa on ollut tavallista, että osaa materiaalista ei julkaista artikkeleissa vaan ne toimitetaan vain viranomaisille myyntilupahakemuksen pohjaksi.

EU puuttui tähän mahdolliseen tietokätköön keväällä. Euroopan lääkevalvontaviranomaiset (EMA ja HMA) julkaisivat helmikuussa suosituksen, että lääkkeen myyntiluvan myöntämisen jälkeen kaikki sen perusteena olevat teho- ja turvallisuustutkimukset muuttuisivat julkisiksi. Lääketeollisuuskin kannatti suositusta.

– Se syntyi hämmästyttävän yksimielisesti. Aika on selvästi kypsynyt tälle, sanoo Erkki Palva.
Lääketeollisuuden tuki on välttämätön

Tutkimuseettinen neuvottelukunta julkaisi marraskuun puolivälissä uudet hyvän tieteellisen käytännön ohjeet. Edelliset ilmestyivät vuonna 2002. Välissä on vuosikymmen keskustelua julkaisuharhasta, mutta TENKin ohjeissa ilmiötä ei nimetä. Varapuheenjohtaja Veikko Launiksen mukaan yksi syy on se, että kaikki tiedemaailman osapuolet eivät sitoudu ohjeisiin. Hän haluaisi lääketeollisuudenkin mukaan.

Lue täältä, miten lääketeollisuus kommentoi tutkimustulosten julkaisemista ja EU:n lääkeviranomaisen tuoretta suositusta.
 
Ylös