YYA-sopimus
Kotiryssät
Kekkosen valinta poikkeuslailla
NL:n puoluerahoitus
Vaikutuksia:
NL:n etuasema poliittisesti ja kaupallisesti
NL:n politiikan hiljainen hyväksyntä
Suomen eristäytyminen länsimaista
Ruotsalaisetkin nauroi meidän ryssäkumartelulle
Jatkan Mossen listaa.
Sotakorvaukset olivat erittäin raskaat. Useamman vuoden teollisuustuotanto vietiin ilmaiseksi Neuvostoliittoon.
YYA-sopimus oli pakko tehdä sodan jälkeen, jotta saatiin rauha aikaiseksi. NL kiristi sopimuksella tavan takaa: sotilaskonsultaatiota oli tulossa. Suomi leikki puolueetonta, vaikka sotilassopimus kummitteli taustalla. Pykälä meni niin, että jos Suomi joutuu hyökkäyksen (erityisesti Saksan) kohteeksi, tulee NL kutsuttaessa "apuun". No, milloin hyökkäys sitten tulkittaisiin tapahtuneen, tarvitaanko apua jne.
Mitään ei voitu tehdä ennen kuin harkittiin, että saattaisiko NL vetää moisesta porot nokkaan. Tämä mahoonnutti lopulta pahoin Suomen poliittista järjestelmää, kunnallistasoa myöden. Kekkonen myötävaikutti tähän osaltaan tehdessään itsensä korvaamattomaksi, käyttäen NL-korttia omissa valtapeleissään jne. Kokoomus ja muutamat muut puolueet olivat pois hallituksesta olipa vaalitulos mikä tahansa. Syy: "yleiset syyt" = hallitukseen valittiin vain NL:n hyväksymät 1) puolueet ja 2) henkilöt noista puolueista. Siten jokaisen hallitukseen edes joskus haluavan puolueen ja poliitikon piti kumartaa NL:ään päin, hokea Ystävyys, Yhteistyö ja Avunanto jargonia, hankkia oma kotiryssä, jonka kanssa kävi "luottamuksellisia" keskusteluita. Viime mainittu tarkoitti enemmän tai vähemmän ilmiantosysteemiä, valtio- ja liikesalaisuuksien vuotamista, vakoilua, hyväksikäyttöä ja hyväksikäytetyksi tulemista. Aika monet poliitikot alkoivat lopulta uskoa itsekin siihen mitä sanoivat. Paavo Väyrynen kummittelee tästä porukasta edelleen rivissä.
Puolueiden johtajat ja yksittäiset poliitikot ramppasivat Tehtaankadulla NL:n lähetystössä. Jossei sinne "päässyt", ei ollut oikea poliitikko. Raskas sarja kävi Moskovassa asti. Osa kävi siellä nuoleskelemassa Neukkuja. Suurelta osin käytiin myös käskynjaolla: mikä puolue käy hallitukseen ja millä politiikalla, kuka poliitikko on epätoivottu, kuka on sopiva puolueen presidenttiehdokkaaksi jne.
NL rahoitti "salaa" Suomen Kommunistista Puoluetta, myös SKDL:ää (sittemmin Vasemmistoliitto). Summat olivat varsin suuria. NL:n toive oli, että saisivat lopulta vallankumouksen aikaiseksi Suomessa. Eivät saaneet. Kommunistit kutsuttiin tämän vuoksi tämän tästä Moskovaan ripitettäväksi. Kommunistit olivat myös sisäisesti hyvin toraisia, josta myös toruttiin.
Suomella oli suuri taloudellinen tarve saada länsikauppaa aikaiseksi. Tai käytiinhän sitä koko ajan, erityisesti metsäteollisuuden tuotteilla ja konepajapuolella, toinen käsi selän takana markkinataistossa. Länsi-Euroopassa oli jo EY, tulli- ja vapaakauppa-alue. Suomen vientituotteiden päämarkkina. Siihen ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä jäseneksi, koska Neukut vastustivat. Lopulta päästiin EFTA:an, joka oli löyhempi liittymä, "liitännäisjäseneksi", lopulta täysjäseneksi, sitten jopa EEC:hen. Se oli kauhean, vuosikausien väännön ja suostuttelun ja nuoleskelun tulos. Mm. Väyrynen taisi vastustaa, koska NL suuttuu. Niin vastusti EU:takin
NL pyrki puuttumaan kaikkeen. Esimerkiksi koulujen opetussuunnitelmiin, opetuksen sisältöön jne. Piti kertoa NL:stä ja historiasta "oikein". Tiedostavat kotimaiset hörhöt olivat leikissä täysillä mukana.
Radiosta tuli Naapurineljännes. Kerrottiin Neuvostoliiton talous-, tiede-, teknologia- ja kulttuurisaavutuksista, kuinka menee hyvin ja homma pelaa. Ja että lännessä ei etenkään pelaa. TV:ssä esitettiin dokumentteja NL:stä samalla sanomalla. Todellisuudesta, mikä oli jokaisen Leningradin kävijän nähtävillä, ei saanut kertoa julkisesti. Media harjoitti itsesensuuria. YLE:en, joka oli nykyistä huomattavasti suurempi mahti silloin, ei päässyt töihin ilman sopivaa jäsenkirjaa. Tai ei sekään mitään taannut, jos oli muutoin epäsopiva arveluttavinen mielipiteineen. Koski kaikkia; johtajia, päälliköitä, toimittajia ja siivoojia. Kommunisteilla oli yliedustus puolueen kokoon nähden. Eivät pitäneet kynttiläänsä vakan alla, todellakaan!
Tässä vähän alkua.