Onko mutaatio (ja evoluutio) hallittu prosessi?

Dominic

Senior Member
Liittynyt
9.2.2000
Viestit
47813
Sijainti
Turku
Vai onko se vain sattumaa, eli tavallaan virheitä mitä geeniperimään tulee?

Äkkiseltään tuntuisi, että jos geeniperimään heittää virheitä sopivalla taajuudella, niin lopputulos olisi aika karmea. Siispä kysymys, mikä pitää mutaation aisoissa? Mikä on se älykkyys joka ohjaa evoluutiota suuntaan, missä ko. laji yleensä pystyy elämään eikä muutu kuolaavaksi lihamöykyksi? Jumala? :doubtful:
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
Dominic sanoi:
Vai onko se vain sattumaa, eli tavallaan virheitä mitä geeniperimään tulee?

Äkkiseltään tuntuisi, että jos geeniperimään heittää virheitä sopivalla taajuudella, niin lopputulos olisi aika karmea. Siispä kysymys, mikä pitää mutaation aisoissa? Mikä on se älykkyys joka ohjaa evoluutiota suuntaan, missä ko. laji yleensä pystyy elämään eikä muutu kuolaavaksi lihamöykyksi? Jumala? :doubtful:

Yksinkertaistetusti voitaisiin kaiketi puhua "luonnon valinnasta". Käytännössä siis ne lajit, jotka ovat elinkyvyttömiä karsiutuvat pois, ennen kuin ko. ominaisuuksista tulee yleisiä.

Jos lähdetään etsimään maailman syrjäisimmiltä kolkilta tai syvältä meren pohjasta uusia lajeja, löydetään sellaisia tapauksia, jotka eivät pysty elämään missään muualla kuin omassa pienessä elinympäristössään. Mutaatiot pysyvät näissäkin tapaukissa aisoissa yksinkertaisesti siksi, ettei ko. kummajaisilla ole mitään mahdollisuuksia levitä nykyisen elinalueensa ulkopuolelle.

Laajemmassa mittakaavassa voidaan kiinnittää huomiota siihenkin että aika-ajoin karkeasti ottaen. 40 miljoonan vuoden välein tapahtuu lajien joukkotuhoja es. meteoriitin törmäyksen takia. Jos 90 % biomassasta tuhoutuu kertarysäyksellä, ei jäljelle jää juuri muita kuin sopeutumiskykyisiä lajeja, jotka kestävät es. nopean ilmastonmuutoksen.
 

sooda

Alan Parsa
Liittynyt
25.1.2001
Viestit
5068
Sijainti
the real mid-west, Seinäjoki
Dominic sanoi:
Vai onko se vain sattumaa, eli tavallaan virheitä mitä geeniperimään tulee?

Mikä on se älykkyys joka ohjaa evoluutiota suuntaan, missä ko. laji yleensä pystyy elämään eikä muutu kuolaavaksi lihamöykyksi? Jumala? :doubtful:
Eikös tuolla Atlantin toisella puolella...
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Muuan viikko sitten oli TKK:ssa luentosarja "Lecture series on Biology - Tackling Ultimate Complexity". Kyseinen tapahtuma piti ensin järjestää Helsingin Yliopistolla, mutta tämän laitoksen "ainoa ja oikea" mielipide oli, että "kreationismia ei tässä talossa edistetä".

Tiedoksi forumilaisille, että kyseinen luentosarja, sen luennoitsijat, olivat tyystin irtisanoutuneet kreationismista. Luennoitsijoina mm. Richard Sternberg; kahdesta aineesta tohtoriksi väitellyt evoluutiobiologi, Paul Nelson; tieteen filosofi Chicagon yliopistosta ja tapahtuman suomalaisena primus motorina Matti Leisola; Bioprosessitekniikan professori,
Kemian tekniikan osaston johtaja. Tässä muutamia.

Keskustelu ID-teorioista on Suomen tiedemaailmassa tabu. (Intelligence Desingn) En jaksa, olen siksi vittuuntunut suomalaiseen tiedepolitiikkaan, itse kirjoittaa aiheesta juuri kummempia nyt, mutta lainaan alle biologian lehtori Esko Syrjäläisen kirjoitusta aiheesta:

"Evoluutio - luonnontiedettä vai filosofiaa?



Aika ajoin ryöpsähtää julkisuudessa esiin keskustelu evoluutioteorian ja luomiskäsityksen välisistä näkemyseroista. Tällainen todella laaja debatti käytiin vuonna 1980, kun olin nuori biologian opiskelija. Seurasin keskustelua suurella mielenkiinnolla. Siinä ihmisten oli otettava kantaa kysymykseen onko kaiken takana merkityksetön sattuma vai suuri, mestarillinen Luoja.

Helsingin Sanomiin tuli yleisönosastoon enemmän kirjoituksia kuin koskaan ennen! Usko tieteen mahdollisuuteen selvittää kaikki vastaantulevat ongelmat oli erittäin voimakas eikä evoluutiokritiikille annettu juurikaan mahdollisuuksia. Sveitsiläinen, kansainvälisesti hyvin ansioitunut tiedemies - kolmen alan tohtori - A. E. Wilder-Smith kävi luennoimassa Helsingissä Porthaniassa ja osallistui paneeliin, jossa vastapuolena oli joukko eturivin suomalaisia evolutionisteja. Sen verran paljon asia herätti mielenkiintoa ja tunteita, että suuri suomalainenkustantaja WSOY julkaisi Wilder-Smithin teoksen Luonnontieteet eivät tunne evoluutiota v.1981.

Kirjan suomentaja oli biokemian yliassistentti Matti Leisola teknillisestä korkeakoulusta. Sittemmin eivät suuret kustantajat ole rohjenneet evoluutiokriittistä kirjallisuutta julkaista. Ristiriitainen keskustelu aiheutti yleistä hämminkiä, jonka seurauksena alettiin kansaa valistaa Elävä maa -TV-sarjalla, joka rummutti moniosaisena evoluution voittokulkua. Kuviteltiin, että tiede selvittää ennen pitkää kaikki evoluutioteorian ongelmat, sillä niin paljon uutta ja mullistavaa oli keksitty: ydinpommit, kuulennot sekä paljon uutta tekniikkaa, lääketiede oli edistynyt aimo harppauksin: penisilliini, DNA - molekyylin rakenne ja lukemattomat tekniset laitteet ja uudet täsmälääkkeet olivat nostaneet ihmisen ylivertaiseksi luomakunnassa. Ihminen oli saavuttamassa herruuden eikä Jumalalle, joka on vain heikkoja varten ollut enää sijaa. Nykyajan ihminen on rakentanut itselleen uuden Baabelin tornin. Monet johtavat biologit ovat sitä mieltä, että evoluutioteorian suurin merkitys on siinä, että se on vapauttanut meidät yliluonnollisista selityksistä, kuten Harvardin yliopiston genetiikan professori Lewontin toteaa, " että olemme olemassa materiaalisina olentoina materiaalisessa maailmassa, jonka kaikki ilmiöt ovat seurausta materiaalisten kokonaisuuksien materiaalisista suhteista." Toisin sanoen ihmisten tulee hyväksyä tieteellinen materialismi mikä tarkoittaa, että ihmisten täytyy heittää Jumala (jota Lewontin kutsuu Super Extraterrestialiksi) historian roskakoriin. Itse asiassa radikaaliteologit julistivat jo 1960-luvulla ympäri " sivistyneen maailman" , että Jumala on kuollut.

Kemiallinen evoluutio

Toisin kuin 1900- luvun jälkipuoliskolla luultiin: uutta tietoa on kyllä tullut tulvimalla, mutta se on tuonut yhä enemmän ratkaisemattomia kysymyksiä. Mm. elämän syntyä selvittävät teoriat ovat umpikujassa. " Elämän alkuperä tulee yhä hämärämmäksi ja sotkuisemmaksi", otsikoi New York Times- lehti (13.6.2000) tiedepalstallaan. Louis Pasteur osoitti nerokkailla kokeilla, että elävät olennot (mikro-organismit) eivät synny itsestään, vaan että elävät olennot syntyvät vain elävistä olennoista: omne vivum ex vivo. Pasteurin väite on edelleen kiistaton. Siitä huolimatta ei ole luovuttu pyrkimyksestä selittää elämää elottomasta eli ei-elämästä lähtevänä. Em. yritys perustuu siihen ajatukseen, että vaikka tänään elämä ei synny itsestään, on tilanne menneisyydessä voinut olla erilainen. Mm. tutkijat A.I.Oparin ja J.B.S. Haldane julkaisivat aiheesta tutkimuksia 1920- ja 1930 luvuilla, joista mainittakoon Oparinin teos Origin of Life (v.1936 venäjäksi), ( Scherer s.136). Stanley Millerin vuonna 1953 julkaisema artikkeli antoi ratkaisevan impulssin elämänsyntymallien kokeelliselle testaukselle ja se on edelleen merkittävin alan aikaansaannos ja, joka esiintyy lähes kaikissa biologian oppikirjoissa todisteena evoluutiosta. Hän yritti laboratoriossa jäljitellä oletettuja alkuilmakehän prosesseja. Hän onnistui johtamalla sähköpurkauksia vetyä, vettä, metaania ja ammoniakkia sisältävän kaasuseoksen läpi syntetisoida muutamia pieniä orgaanisia molekyylejä. Myöhemmin vastaavanlaisia kokeita on tehty hyvin paljon erilaisilla kaasuseoksilla hapettavissa, pelkistävissä ja neutraaleissa olosuhteissa. Mitään molekyylejä ei ole saatu syntymään, jos happea oli läsnä. Eniten pieniä orgaanisia molekyylejä syntyi neutraaleissa olosuhteissa. Teorian mukaan nämä sitten itsestään kehittyvät ensin suuriksi molekyyleiksi ja lopulta soluiksi. Geokemisti Jim Brooks toteaa em. kemiallisesta evoluutioteoriasta: " Kaikki kemiallisen evoluution hypoteesit ovat kuvittelun tulosta. Suunnattomasta määrästä prekambrisen ( 3,5mrd v. - 600milj.v.) ajan kiveä ei löydy mitään sellaista, mikä voitaisiin tunnistaa esibiologiseksi orgaaniseksi aineeksi." (Brooks s.120) Alkuilmakehässä on ollut happea, sillä Grönlannista ja Australiasta löydetyt vanhimmat kivilajit ovat oksidoituneita ja elämän spontaanikin kehitys itsestään on mahdotonta, sillä orgaaniset molekyylit vapaasti vedessä reagoidessaan dissosioituvat eivätkä synnytä ketjuuntuneita molekyylejä (Wilder-Smith 1981).

...jatkuu!
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
...jatkuu....

"Älykästä suunnitelmaa vai sattumaa ja kasautuvaa valintaa ?

Biologiassa ja muissakin luonnontieteissä on vallalla materialistinen ja naturalistinen filosofia, joiden jonka mukaan aine on kaikki mitä on olemassa. Tämä ateistinen maailmankuva lähtee tyhjyydestä ja päätyy tyhjyyteen. Se on lohduton ja johtaa epätoivoon.

Kasvava joukko tiedemiehiä on löytänyt luonnosta jälkiä älykkäästä suunnitelmasta. Esimerkiksi biokemian professori Michael Behe on pohtinut veren hyytymisen mekanismia esimerkkinä tapahtumasta, jota ei voi yksinkertaistaa eikä synnyttää asteittaiseen mutaatioihin ja kasautuvaan valintaan perustuvalla evoluutiolla. Kyseessä on äärimmäisen monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttavat kaikkeen ja prosessin osatekijöitä ei tarvita missään muualla elimistössä ja . Jos jokin osatekijä puuttuu, eliö kuolee verenvuotoon. Tämänkaltaisia ns. redusoimattoman monimutkaisia mekanismeja on lukemattomia ja niiden alkuperä on tieteellisen tutkimuksen tavoittamattomissa (Evoluution maailmankuva s.2). Behe osoitti, että biologia koostuu molekyylikoneista, joiden alkuperää ei voi selittää evoluutiomekanismeilla.

Filosofi ja matemaatikko William Dembskin (1998, 1999, 2002) mukaan suunnittelu voidaan havaita tieteellisillä menetelmillä. Dembski jaottelee ilmiöt sattumanvaraisiin, lainmukaisiin ja suunniteltuihin. Sattuma ja lainmukaisuus ei voi synnyttää biologista maailmaa, jossa on kaikki suunnittelun merkit. Dembski osoittaa, että tietokoneohjelmiin perustuvat evoluutioesimerkit ovat vain ennalta sovitun ohjelman eli lainmukaisuuden toteutumista. Johnsonin (2000) mukaan naturalistinen filosofia on sokaissut tiedemaailman niin, ettei se ole valmis seuraamaan todisteita sinne mihin ne johtavat: elämä on suunniteltu. Naturalistinen tieteellinen metodi sulkee jo määritelmällisesti pois kaikki aineen ulkopuoliset selitykset.

Suunniteltu toiminta tunnistetaan määritellyn monimutkaisuuden (specified complexity) avulla. Kaikki DNA:n ja proteiinien sekvenssit ovat monimutkaisia. Se ei tee niistä vielä suunniteltuja. Biologisten molekyylien tulee lisäksi olla funktionaalisia, mikä rajaa todellisten vaihtoehtojen määrää. Biologisten molekyylien tulee myös liittyä holistiseen kokonaisuuteen, mikä entisestään lisää niiden spesifisyyttä. Ateisti evoluutiobiologi Richard Dawkins Oxfordin yliopistosta toteaa kirjassaan ( 1996), että fysiikan kirjat voivat olla monimutkaisia, mutta asiat ja ilmiöt joita fysiikan kirja kuvaa ovat yksinkertaisempia kuin yksittäinen solu kirjan kirjoittajan kehossa. Ja kirjan kirjoittaja koostuu triljoonista soluista, joista monet ovat erilaisia keskenään ja jotka on järjestetty monimutkaisella arkkitehtuurilla ja insinööritaidolla toimivaksi koneeksi, joka pystyy kirjoittamaan kirjaa… Jokainen tuma sisältää digitaalisesti koodatun tietokannan, joka on informaatiosisällöltään kuin Encyclopedia Britannican 30 osaa yhteensä. Ja tämä määrä on jokaisessa solussa eikä kaikissa yhteensä.

Uusin evoluutioteorian kritiikki kohdistuu koko teoriaan kyseenalaistaen lajikäsitteen, eliökunnan sukupuun - koska proteiinien aminohapposekvenssien avulla laaditut sukupuut eroavat perinteisistä täysin - ja evoluutiomekanismit (mutaatio, rekombinaatio, valinta, fittnes, sattuma, geenien ajautuminen ja isolaatio) , jotka selittävät vain tietyissä rajoissa tapahtuvaa mikroevoluutiota, joka ei johda polveutumiseen eli makroevoluutioon edes biljoonien vuosien kuluessa. Yleensä mikroevolutiivinen " lajiutuminen" johtaa mutatoitumisen myötä erikoistumiseen ja geneettiseen köyhtymiseen eikä toivottuun uusien parempia ominaisuuksia sisältävien lajien ilmaantumiseen. Evoluutiomekanismien avulla voidaan tutkia kilpailevien lajien selviytymistä, mutta sen avulla ei synnytetä mitään laadullisesti uusia biologisia rakenteita. Toisin sanoen makroevoluution eli polveutumisopin mekanismia ei ole löydetty. Se on Michael Behen nimeämä Darwinin Musta laatikko. Hökötys, jolla on komeat ulkokuoret, mutta jonka sisällä ei ole mitään.

Valintateoria selittää hyvin ns. survival of fittest mutta ei arrival of fittest eli parhaimman eloonjäämisen mutta ei parhaimman syntymistä. Tunnetaan valtava määrä eliölajeja sekä nykyisiä, että sukupuuttoon kuolleita, mutta ei sitä biokemiallista tapahtumasarjaa, joka mahdollistaisi laadullisesti uuden biologisen materiaalin ja rakenteiden syntymisen. Professori Behe tutki kaikki amerikkalaisen solujen mikrobiologiaa ja evoluutiota käsittelevän huippujulkaisun artikkelit eikä löytänyt yhtään artikkelia, joka olisi selvittänyt solujen sisältämien monimutkaisten rakenteiden evoluutiomekanismia.

Makroevoluutiosta ei luonnontieteellistä näyttöä

Yhdysvalloissa osavaltioiden ylläpitämissä kouluissa luonnontiedon tunneilla on luvallista antaa vain evoluutioteorian mukaista opetusta luonnonhistoriasta. Mitään vaihtoehtoista ei ole sallittu, koska sitä on pidetty uskonnon tuomisena luonnontiedon opetukseen. Oppia luomisesta ei pidetä tieteellisenä. Evoluutiolla on siten monopoliasema eikä opetussuunnitelmien sallita sisältävän sitä kohtaan mitään kritiikkiä ts. evoluutio on luonnonlaki siinä missä painovoimakin

Kansasissa, Ohiossa, Pennsylvaniassa ja parissa muussakin osavaltiossa ovat evoluutioon kriittisesti suhtautuvat vanhemmat vaatineet kritiikin tuomista kouluun makroevoluution osalta, koska se on heidän mielestään todistamaton oletus (assumption), eikä todistettu tieteellinen fakta. Kansasissa saatiinkin päätös aikaan, jossa kritiikille annettiin mahdollisuus samoin Alabamassa. Julkisuus maailmalla on vääristellyt uutisia aiheesta tyyliin fundamentalististen kreationistien hyökkäyksenä tiedettä vastaan. (Hesarin uutisointi Suomessa).

Amerikkalaisten biologian opettajien virallinen julkilausuma evoluutiosta vuodelta 1995 on seuraavanlainen: "Elämän monimuotoisuus maan päällä on tulosta evoluutiosta, joka on ajassa tapahtuvan polveutumisen ja geneettisen muuntelun ohjaamaton, persoonaton, ennustamaton ja luonnollinen prosessi, johon vaikuttaa luonnonvalinta, sattuma, historian käänteet ja muuttuvat elinympäristöt." Tai kuuluisan Harvardin paleontologian professorin George Gaylord Simpsonin sanoin: "Ihminen on tulos tarkoituksettomasta ja materialistisesta prosessista, jolla ei ollut häntä mielessään". Darwinistinen evoluutio on teoria siitä, miten luonto on saattanut luoda ilman yliluonnollisen luojan apua. Evoluutio ei tarkoita Jumalan ohjaamaa, asteittaista luomista. Se tarkoittaa ohjaamatonta, tarkoituksetonta muutosta. Darwinistinen teoria ei sano, että Jumala loi hitaasti. Se sanoo, että naturalistinen evoluutio on luoja eikä Jumalalla ollut mitään tekemistä sen kanssa.( Evoluution maailmankuva s.19)

Makroevoluutiosta ei ole luonnontieteellistä kiistatonta näyttöä. Esimerkiksi nisäkkäiden polveutuminen matelijoista edellyttäisi valtavia muutoksia hitain pikku askelin karvan, maitorauhasen, lämmönsäätelyjärjestelmän ja muun osalta. Sama koskee muidenkin eliöryhmien kuviteltua makroevoluutiota. Evoluutioteoria hakee tukea makroevoluutiolle todisteista, jotka eivät kestä syvällistä tarkastelua. Sitä perustellaan fossiileilla, uusien "lajien" syntymisellä nykyaikana, nykyisten lajien vertailulla, solujen mekanismien samankaltaisuudella, ns. homologioilla ja molekyylievoluution todisteilla, surkastumilla, Millerin kokeella ja endosymbioositeorialla.

Kaikki em. todisteet murenevat käsiin Evoluutio - kriittinen analyysi kirjan tarkastelussa. Esim. evolutionisti Haeckelin esittämä teoria siitä, että eläimen ja ihmisen alkionkehityksessä esiintyy ohimenevästi morfologisia rakenteita, jotka vastaavat polveutumishistoriallisten esivanhempien tuntomerkkejä, on tyypillinen esimerkki näistä "todisteista". Haeckel piirsi eri eliöryhmien alkioita omasta päästään yksinkertaistaen ja muuttaen eliöiden alkioiden kuvia muistuttamaan toisiaan etukäteen oletetun teorian (evoluutio) mukaisiksi.

Samanlainen kehäpäättely on ominaista muillekin todisteille: koska evoluutio on totta, siitä täytyy seurata sitä sun tätä. Surkastumille tiede löytää nykyään fysiologisia merkityksiä, esim. umpilisäke on tärkeä varhaislapsuuden taudinaiheuttajien torjunnassa ja häntäluu on istumisen kannalta elintärkeä."

...jatkuu!
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
...jatkuu...

"Puuttuvat renkaat puuttuvat

Fossiilien evoluutiotulkinnoista on esitetty vankkaa kritiikkiä. Lähes kaikki nykyään tavattavat eliökunnan pääjaksojen edustajat näyttävät ilmaantuvan samanaikaisesti ilman mitään todistetta kehitysopillisista esi-isistä: elämä näyttää fossiiliaineiston valossa syntyneen yhtäkkiä. Puhutaan ns. "kambrisesta räjähdyksestä", jota edeltäneenä prekambrisena aikana ei esiintynyt muita kuin vedessä eläviä leviä ja alkueläimiä ja joista ei kyetä rakentamaan evoluutiosukupuita kambrikauden monimuotoiseen eliömaailmaan. Pääasialliset erot eliökunnan suurissa rakennetyypeissä olivat olemassa alusta asti jo monisoluisten eliöiden dokumentoiduissa fossiililöydöksissä.

Kysymys evoluution edellyttämistä välimuodoista on ehkä eniten askarruttanut ja asettanut kyseenalaiseksi teorian, jonka mukaan kehityksen olisi pitänyt tapahtua hitain pikku muutoksin lajista toiseen. Charles Darwin - evoluutioteorian perustaja isähahmo - oletti, että välimuotoja ennen pitkää ilmaantuisi geologisista kerrostumista. Kun niitä ei ole ilmaantunut on alettu puhua ns. puuttuvista renkaista.

Kerrostumista on löydetty sukupuuttoon kuolleita lajeja, jotka ovat olleet täysin toimivia eliölajeja ei mitään epäkelpoja syrjäyttävän kilpailun uhreja kehittymättömine ominaisuuksineen. Ns. katastrofien (useita eliökunnan historiassa ?) jälkeen ilmaantui aina myös rakenteellisesti hyvin "kehittyneitä" täysin valmiita eliölajeja, jotka edustivat vallitseviin olosuhteisiin erinomaisesti sopeutunutta lajistoa. Jo löydettyjen miljardien fossiililöydösten joukossa tulisi olla valtaisa enemmistö näitä välimuotoja erityisesti suurten ryhmien vaihettuessa esim. kaloista sammakoiksi ja matelijoista nisäkkäiksi. Mutta mitään todellista vaihettumista ei esiinny. Aidoilta välimuodoilta edellytettäisiin yksittäisten tuntomerkkien hidasta muuttumista. Esimerkiksi liskolinnuilla on tyypillisiä matelijan ja linnun tuntomerkkejä täydellisesti toimivina, mutta ei yhtään sellaisia ominaisuuksia, joista voitaisiin sanoa, että ne ovat tarkalleen linnun ja matelijan tuntomerkkien välissä, toteaa kuuluisa evoluutiobiologi Gavin de Beer.

Liskolinnuilla, joita on Saksasta löydetty seitsemän erinomaisesti säilynyttä kivettymää, on matelijan tuntomerkkejä, mm. hampaalliset leuat, kynnelliset raajat, selkänikamat ja pitkä pyrstöranka. Linnun tuntomerkkejä taas ovat esim. höyhenpuku, eturaajan luusto sekä lantion ja jalkojen luusto. Em. matelijoiden tuntomerkit eivät esiinny jollain yhdellä liskolintua vanhemmalla matelijaryhmällä, vaan sen piirteitä on eri matelijaryhmillä. Mikäli kivettymä tulkitaan linnun edeltäjäksi, tulisi siinä olla sellaisia rakenteita, joita voitaisiin pitää sulkien esiasteina. Näin ei liskolintukivettymien kohdalla kuitenkaan ole asianlaita. Liskolintujen sulat muistuttavat tarkalleen nykyisten lintujen sulkia. Periaatteessa samanlainen laji, jota on mahdoton sijoittaa eliökunnan sukupuuhun, on nykyään Australiassa elävä vesinokkaeläin. Muita puuttuvina renkaina pidettyjä lajeja, mutta todellisuudessa muinaiseen ympäristöön hyvin sopeutuneita, ovat mm. varsieväkala Latimeria - elävä fossiili - alkusammakkoeläin Ichtyostega ja Seymoria, sammakkoeläinten ja matelijoiden mosaiikki. Niitä ei voi pitää evoluution mukaisina välimuotoina, koska niiden tuntomerkkien kirjo ei sovi evoluution kulkuun: niissä on sekaisin ns. kehittyneitä ja alkeellisia piirteitä. Lisäksi ne esiintyvät usein liian nuorissa kerrostumissa hitaan evoluution näkökulmasta, esim. varsinaisia matelijoita esiintyy jo Seymouriaa vanhemmissa kerrostumissa. On myös kiinnostavaa, että makroevoluution mukaisten välimuotojen todistusaineisto puuttuu, juuri sieltä missä todistusaineisto eli löydetyt fossiilit on runsain - meren selkärangattomien joukosta.

Suomalaiset tiedetoimittajat vaikenevat

Kritiikin terävöidyttyä muualla maailmalla ovat suomalaiset tiedetoimittajat lehdistössä ja TV:ssä valinneet taktiikaksi vaikenemisen tai kritiikin tyrmäämisen puuttumatta itse asiaan. Kissaa ei uskalleta nostaa pöydälle, niin tieteellisesti painavaa on kritiikki erityisesti molekyylibiologian ja biokemian osalta. Jatkuvasti televisiosta tulee tulvimalla luontodokumentteja, joissa makroevoluutiota todistellaan vanhoilla fraaseilla. Ihmisen kehitys on ollut usein mielenkiinnon kohteena. Ranskalaiset tiedemiehet ovat tehneet luufossiililöytöjä, jotka on ajoitettu 6 miljoonan vuoden päähän ajankohtaan, josta ei aikaisemmin vielä ole löytöjä. Luonnontieteen alan johtavan julkaisun Naturen pääluonnontiedetoimittaja Henry Gee (1999) toteaa, että " erillisten fossiililöydösten väliset ajanjaksot ovat niin pitkiä, että emme voi sanoa mitään varmaa niiden välisistä sukulaissuhteista ja polveutumisesta" ja hän jatkaa sanomalla fossiiliaineistosta tehtyjä luonnontieteellisiä hypoteeseja validiteetiltaan "iltasaduiksi", viehättäviksi olettamuksiksi mutta ei tieteellisiksi. Tosiasia on, että apinaihmisten löydetty fossiiliaineisto mahtuisi yhdelle biljardipöydälle ja sisältää vielä tieteellisiä huijauksia ( mm. Nebraskan ihminen). Hampaiden vertailusta ja muun niukan aineiston avulla vedetyt johtopäätökset ovat käsittämättömän pitkälle meneviä. Ihmisapinoista ei löydy yhtä selvää evoluutiolinjaa, "lajien" ominaisuudet ovat niissäkin mosaiikkimaisesti jakautuneita: esitetyt välimuodot sisältävät aina ominaisuuksia, jotka eivät sovi todelliselle välimuodolle.

Pekka Reinikainen, suomalainen asiaan perehtynyt lääkäri toteaakin Evoluution maailmankuva-kirjan johdannossa: "Kehitysopin monopoliasema maailmanselityksenä on murtumassa. kehitysopillinen ajattelu hallitsee maailmaamme niin voimakkaasti, että sen osoittaminen enemmänkin filosofiaksi kuin tieteeksi tulee johtamaan erääseen kaikkien aikojen suurimmista maailmankuvan muutoksista. Evoluution avulla on pyritty selittämään informaatiota sisältävien orgaanisten molekyylien synty ja elämän itsestään synty eli alkusynty sattumalta ja myöhempi kehitys mutaatioiden ja luonnonvalinnan avulla. Evoluution avulla pyritään selittämään myös ihmisen käytös, sairaudet, kielen alkuperä ja uskontojen synty." Kaikki tämä on kuulemma tapahtunut isoaivojen kehittymisen mahdollistamana.

Luonnonlait ristiriidassa evoluution kanss

Raamatun mukaan Luojaa voidaan tarkkailla Hänen ihmeellisissä luomistöissään. Aine ei luonut itse itseään, vaan Luoja on kaiken alkuunpanija ja ylläpitäjä. Termodynamiikan ensimmäinen ja toinen pääsääntö - tunnetaan myös energian häviämättömyyden ja energian siirtymisen lakina -todistavat, että maailmankaikkeus ei luonut itse itseään, sillä sen jälkeen kun aine ja energia luotiin, se voi vain muuttaa muotoaan, mutta sitä ei voi luoda eikä hävittää. Vain Jumala pystyy luomaan, ihminen kykenee vain muokkaamaan olemassa olevia aineita (Huse: Evoluution romahdus, 1997). Jumala on järjestyksen Jumala ja on asettanut maailmankaikkeuden luomiensa luonnonlakien alaisuuteen. Astrofyysikot toteavatkin tällaisia ns. kosmisia vakioita olevan tiedossa 55 kappaletta ja jos jossakin niissä tapahtuisi pienikin muutos maailmankaikkeus luhistuisi. Se, että ne ovat voimassa mahdollistavat elämän maapallolla. Maapallolla vaikuttavat lainalaisuudet ovat myös hienosäädetty etukäteen niin, että elämä on mahdollista. Kuuluisa englantilainen kuninkaallinen astronomi Reese ( 2000) toteaakin kirjassaan, että maailmankaikkeus on kuin hienosäädetty elämälle.

Aitoa vai spekulatiivista tiedettä

Evolutionistinen näkemys on paljastumassa sovelletuksi materialistiseksi filosofiaksi , jossa tieteellinen todistusaineisto on täysin spekulatiivista. Olemassa olevaan teoriaan on sisäänrakennettu empiria. Tunnettu kemisti Schaeffer, joka on viidesti ollut ehdokkaana Nobelin palkinnon saajaksi ja julkaissut 500 tieteellistä artikkelia, toteaa ettei millään muulla luonnontieteen alalla olisi mahdollista hyväksyä evoluution kaltaisella todistusaineistolla olevaa teoriaa.

Aito tiede ei ole uskon vihollinen, vaan se avartaa meidän maailmankuvaamme ja sen valossa Jumalan luomistyö näyttää entistäkin suuremmalta. Kaikki yritykset muodostaa ns. tieteellinen maailmanselitys Raamatun jumalallisen ilmoituksen vastapainoksi ovat epäonnistuneet. Materialistisen elämänfilosofian tarkoitushakuinen tarkoituksettomuus ei anna parempaa selvitystä olemassaolollemme kuin Raamatun luomiskertomus. Kenenkään ei tarvitse uhrata kykyään ajatella loogisesti tai älyllistä rehellisyyttään voidakseen uskoa Raamatun ensimmäisiin majesteettisiin sanoihin: "Alussa loi Jumala taivaan ja maan" (1.Moos.1:1). Jumala loi maailmankaikkeuden tyhjästä (creatio ex nihilo). Jumala on luonut myös aineen, josta Hän on maailmankaikkeuden tehnyt. Hebrealaiskirjeen mukaan " uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään ei ole syntynyt näkyväisestä" ( Hebr1:3).

Lähteet: (osa viittauksista)

Behe M. (1996) Darwin`s Black Box. The Free Press
Brooks J. (1987) Näin alkoi elämä. Sanan kirjat
Dembski W. (1998) The Design Inference. Cambridge University Press
Dembski W. (2002) No Free Lunch: Why Specified Complexity Cannot be Purchased Without Intelligence. Rowman & Littlefield
Denton M. (1985) Evolution. A theory in crisis. Lontoo
Gee H.(1999) In Search of Deep Time. The Free Press
Huse S. (1997) Evoluution romahdus. Tampere
Johnson P. (2000) Evoluution maailmankuva. Uusi Tie
Scherer S., R. Junker (2000) Evoluutio kriittinen analyysi. Suomeksi toimittanut prof. Matti Leisola
Tuuliranta M. (1989) Evoluutio - tieteen harha-askel. Ristin voitto
Wilder-Smith A.E. (1981) Luonnontieteet eivät tunne evoluutiota. WSOY"

LOPPU!
 

Absolut

Private member
Liittynyt
9.12.2003
Viestit
1589
No jooh....

Tollaiset "tiede"artikkelit ei johda mihinkään. Uskovainen dumaa ateistien ajatukset, rajusti yleistäen. Parkumista siitä ettei koulussa opeteta muutakuin evoluutioteoriaa maailmansynnystä, eikä luomisoppia, vaikkei evoluutioteoriasta ole todisteita. Luomisopistako on?

Yhtään vähättelemättä metodeja jotka mainittiin tekstissä, ja joilla on koetettu saada laboratorio oloissa jäljiteltyä elämän syntyä ja kehitystä, niin eiköhän ihminen ole teknisesti ja tiedollisesti vielä aika kaukana tuosta; miljardien vuosia kestäviä prosesseja, olosuhteissa joita ei tunneta.

Polveutumisopin hylkääminen koska siitä ei ole näyttöä - että lajit tulisivat "erikoistuneimmiksi", eivät kokonaisvaltaisesti kehittyisi. Miten ottaa näissä testeissä huomioon kulttuurillinen ja kollektiivinen kehittyminen? Muutokset elinympäristössä? Oppiminen? Varmastihan kokeet ovat laajoja, mutta tällainen kiihkomielienen teksti (johon kyllä taidan nyt itsekin sortua :frown: ) On omiaan ainoastaan syömään uskottavuutta kirjoittajalta.

En edes yritä väittää tuntevani em. testejä tai alaa muutenkaan, mutta on turha sanoa ettei evoluutioteoria voi pitää paikkaansa, kun sitä ei ole saatu tässä ajassa vedenpitäväksi. Harvoin näkee evoluutioteorian kannattajien koettavan iskeä vyön alle sanomalla "ei jumala ole luonut maailmaa koska sitä ei ole todistettu täysin vedenpitäväksi. Ihminen on aina uskonut johonkin korkeampaan voimaan. Nykyinen luterilainen jumalkäsite on melko nuori, verrattuna vanhoihin "pakanallisiin" uskontoihin. Alkuihmistenhän olisi pitänyt todellinen jumala tietää, eikä palvoa jotain keppejä ja tuulenpuuskia muiden koppakuoriaisten ohella.

Omasta mielestäni tiede on pystynyt selittämään niin monia asioita uskottavasti, etten ymmärrä miksi sitä pitäisi nyt alkaa epäilemään.

Ja vielä Dominicin kysymykseenkin vastaus; (peesaten muita kirjoittajia)
Luonto karsii huonot omenat poies korista. Huonot mutaatiot eivät selviä, eivätkä siten voi jatkaa omaa sukupuutaan. Yrittäähän luonto saada ihmisellekin ylimääräistä kromosomia, mutta ei se vaan onnistu. Kenties joku päivä ihminen on muiltakin ominaisuuksiltaan muuttunut niin paljon että tarvitsemme tuon nykyaikana niin pelätyn kromosomin.
Mahdollistaahan nykyinen yhteiskuntakin jo paljon sellaista joka olisi ollut varmaksi kuolemaksi vielä vähän aikaa sitten; diabetes, erilaiset kehittymishäiriöt, epilepsia, synnynnäiset sydän yms. sairaudet. Nuo olisivat tienneet menneinä aikoina varmaa kuolemaa. Nykyään yhteisömme on niin kehittynyt että voimme elättää nämäkin, kenties ne muuttavat geeniperimäämme tulevaisuudessa. Hyvään vai huonoon suuntaan, sen luonto ja aika näyttää.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Absolut maalasi nyt pirun, vai pitäisikö sanoa luojan, seinälle.

Sanot, että evoluutiteoriaa ei voi olla vielä vedenpitävä. Ei voi, mutta näytät tekevän siitä jo vedenpitäviä tulkintoja ja nimenomaan materialistisen reduktionismin tueksi.

ID-teoria on informaatioteoria, tässä tapauksessa biologian sovelluksena. ID-teoria tutkii, että ovatko älykkäät syyt välttämättömiä biologian monimutkaisten, informatiivisten rakenteiden selittämisessä ja että ovatko nämä syyt ovat empiirisesti havaittavissa.

Tarkennettuna ID-teoria tutkii informaation määrää, alkuperää (ilmenemistä) ja mitattavuutta. Ei ole siis kyse älykkäistä syistä (luojasta) vaan älykkäiden syiden seurausten tutkimuksesta. Näin ollen ID-teoriaa ei voida sanoa kreationistiseksi teoriaksi.

ID-teoria ei myöskään ota kantaa älykkyyden ja informaation olemukseen eikä siihen, että onko älykkyys sisässään luonnossa vai ulkopuolinen tekijä.

ID-teorialla on useita tieteellisä työvälineitä.

Tärkein näistä on täsmennetyn monimutkaisuuden kriteeri- mahdollisen suunnittelun kohteella tulee olla kolme ominaisuutta:

1. Vapausasteisuus. Se takaa, että kohteella on monia mahdollisia kehityskulkuja eikä se ole voinut syntyä ainoan mahdollisen mekanistisen tapahtumasarja tuloksena.

2. Kompleksisuus. Kohde on niin monimutkainen, että se ei ole voinut syntyä sattumalta. Monimutkaisuus on siis epätodennäköisyyttä. Mitä enemmän mahdollisuuksia sitä pienempi tietyn mahdollisuuden aktualisoitumisen todennäköisyys.

3. Täsmennys. On tietyn epätodennäköisen kohteen piirre joka takaa, että kohde on toiminnallinen- ei satunnainen. Esimerkkinä voisin sanoa vaikkapa haikun. Haikussa on 5-7-5 tavua, joiden muoto ja merkityt (toiminnallisuus biologiassa) täsmentää haikun juuri (siksi) haikuksi.

Tällä täsmennetyn monimutkaisuuden kriteerillä voidaan havaita mahdollisia älykkään suunnittelun tuloksia.

Näistä tuloksista voidaan karsia mahdolliset satunnaiset ja mekaanisen kehityspolun (tässä tapauksessa materialistisen luonnonvalinnan, geenit ja niiden fenotyypit) tuottamat kohteet redusoimattoman monimutkaisuuden käsitteellä.

Redusoimaton monimutkaisuus on siis sitä, että kohde, järjestelmä, koostuu monista vuorovaikuttavista osista, joista jo yhdenkin poisto saa koko järjestelmän romahtamaan.

Redusoimattoman monimutkaisuuden vastakohta on kasautuva monimutkaisuus, jossa yhden järjestelmän osan poistaminen ei estä järjestelmää kehittymästä.

Darwinistinen selitys hyväksyy vain kasautuvan monimutkaisuuden- luonnonvalinta karsii ja muuttaa geeni/fenotyypin yksi tai vain muutama kerrallaan eikä tällä valinnalla ole päämäärää.

Darwinistienen luonnonvalinta voi valita siis vain järjestelmiä, jotka ovat jo toimivia. Jos siis biologista järjestelmää ei voida synnyttää asteittain niin sen on täytynyt syntyä yhtenä kokonaisena yksikkönä, jotta luonnonvalinnalla olisi ollut jotain mihin vaikuttaa. Redusoitumattomasti monimutkaisen rakenteen on siis täytynyt syntyä yhdellä kertaa tai sitten ei ollenkaan.

Tämä onkin darwinistisen selitysmallin suurin teoreettinen ongelma. Luonto on pullollaan täsmennettyjä kompleksisia järjestelmiä, jotka lakkaavat toimimasta jo yhden niiden komponentin poistamisella. Niiden asteittaisen kehityksen todennäköisyys on nolla.

(ao. esimerkki mukaellen lainattu)

Eräs esimerkki monimutkaisesta redusoimattomasta järjestelmästä on suolistossa elävää kolibakteeri (Escherichia coli) jota liikuttaa kuusi pientä sähkömoottoria.

Näitä moottoreita mahtuisi jonoon 30.000 kappaletta millimetrin matkalle. Kukin moottori koostuu viidestä toimivasta perusosasta. Siima vastaa laivan potkuria.

Sen pyöriminen synnyttää bakteeria liikuttavan työntövoiman. Siima liittyy kulmakappaleen avulla pyörimisakseliin, jota laakeri pitää paikallaan solukalvossa ja bakteerin seinässä. Rotaatioakseli ja siima pyörivät vetoproteiinin avulla. Vaikka bakteerin moottoria on tutkittu molekyylitasolla intensiivisesti, biokemistit eivät vielä ole saaneet selville sen toiminnan kaikkia yksityiskohtia.

Moottoria pyörittää solukalvon yli vaikuttava 0,2 voltin protonigradientti. Pyörimisnopeus on maksimissaan 54 000 kierrosta minuutissa. Moottoreiden voimalla bakteeri liikkuu jopa 65 kertaa itsensä mittaisen matkan sekunnissa. Tämä vastaa ihmisen uintinopeutta 400 km/h.

Moottorin kytkin voi tarvittaessa muuttaa moottorin pyörimissuuntaa, jos bakteerin suunnistusjärjestelmä antaa tarvittavan signaalin.

Millä todennäköisyydellä ylläoleva bakteerimoottori syntyisi evoluutioteorian olettaman mekanismin kautta?

Moottori tarvitsee ainakin jokaisen viidestä (siima, kulmakappale, akseli, laakeri ja tukiseinämä) edellä mainitusta perusosasta. Jos yksikin näistä perusosista puuttuisi, ei syntynyt rakenne kykenisi toimimaan bakteerin moottorina eikä keskeneräisen moottorin osia tuottava bakteeri selviäisi hengissä. Se ei siis olisi enää käytettävissä tulevassa evoluutioprosessissa.

Ei ole biologisisesti perusteltua olettaa, että vain nämä viisi osaa kykenisivät, edes epätäydellisesti, hoitamaan tehtävän, johon nykyisin tarvitaan yli 40 proteiinia. Näitä proteiineja ja niihin liittyviä säätelyelementtejä koodaaviin geeneihin kuuluu yli 60 000 emäsparia eli geneettisen kielen koodimerkkiä.

Toimiva moottori olisi haitallinen, jos sitä ei kyettäisi ohjaamaan.

Alusta lähtien on täytynyt olla olemassa ohjausjärjestelmä, jonka on täytynyt koostua vähintään yhdestä sensoriproteiinista ja yhdestä signaalinvälitysproteiinista.

Tämäkin on yksinkertaistus, koska ei ole olemassa mitään molekyylibiologista syytä olettaa, että nämä kaksi proteiinia yksinään voisivat hoitaa tehtävän, johon nykyisin tarvitaan vähintään kahdeksan eri proteiinia.

Teemme jälleen yksinkertaistuksen ja oletamme, että kaikki mutaatiot tapahtuivat yhtä suurella todennäköisyydellä kuin pistemutaatiot. Oletamme lisäksi evoluutiohypoteesin hyväksi, että mutaatiotiheys oli kymmenen kertaa suurempi maapallon varhaisaikoina kuin nykyisin eli 10-8. Jos geeni koostuu 1000 emäsparista, niin minkä tahansa mutaation todennäköisyys tässä geenissä on 1000 * 10-8 = 10-5.

Oletamme, että uuden toiminnan syntymiseen riittää kolme täysin mielivaltaisessa geenin kohdassa tapahtunutta mutaatiota. Oletus on ristiriidassa kaiken kokeellisen tiedon kanssa.

Geenissä voi tapahtua kymmenittäin mutaatioita ilman, että sen toiminta häiriytyy. Uuden rakenteen synnyttämiseen tarvitaan paljon enemmän mutaatioita tarkasti määrätyissä paikoissa.

Oletamme kuitenkin, että kolme mutaatiota riittää uuden toiminnan synnyttämiseen, koska ei tarkkaan tiedetä, kuinka monta mutaatiota todella tarvitaan ja mitkä näiden mutaatioiden yhdistelmät synnyttävät toivotun funktion.

Siksi oletamme suoraviivaisesti, evoluutionäkemyksen eduksi, että kaikki mahdolliset yhdistelmät tuottavat toivotun tuloksen.

Tarvitsemme siis yhteensä ainakin 3 * 7 = 21 mutaatiota muuttaaksemme seitsemän proteiinia moottorin ja sen ohjausjärjestelmän osiksi.

Näiden mutaatioiden on tapahduttava kahdentuneissa (duplikoituneissa) geeneissä, jotta normaali solun toiminta ei estyisi. Siksi tarvitsemme vielä lisäksi 7 geeniduplikaatiota. Toisistaan riippumattomat 21+7 muutosta tapahtuvat todennäköisyydellä (10-5)28 = 10-140.

Oletamme, että meret ovat olleet täynnä bakteereita koko maapallon oletetun 4,6 miljardin vuoden historian ajan. Todennäköisyys sille, että toivotut 28 mutaatiota olisivat joskus esiintyneet jossain maapallon historian 1046 bakteerista on 10-140 * 1046 = 10-94. Käytännössä näin epätodennäköistä tapahtumaa voidaan pitää mahdottomana.

Todellisuus on yksinkertaista laskelmaamme hieman monimutkaisempi. Evoluutioteoriaa suosivissa lähtö-olettamuksissa jätimme puutteellisten tietojen vuoksi huomioimatta esimerkiksi geneettisen ajautumisen, epätäydellisten moottorin osien periytymisen sekä periytyviin osiin kohdistuvat valintatapahtumat ja haitalliset mutaatiot.

Näistä epävarmuustekijöistä huolimatta laskelma osoittaa, että toimivan bakteerimoottorin syntyminen evoluutiomekanismeilla sattuman ja valinnan kautta on hyvin epäuskottava tapahtuma.

Makroevoluution mekanismia ei siis tunneta. Sattuma vaikuttaa aivan toiseen suuntaan eli tuhoavasti.

Yersinia pestis on läheistä sukua kolibakteerille. Se on ruttoa aiheuttava bakteeri. Sitä on aina pidetty liikuntakyvyttömänä. Geenitutkimus on osoittanut, että sillä on kaikki sähkömoottorin rakentamiseen tarvittavat geenit. Sen säätelygeenissä on tapahtunut yksi pistemutaatio. Tämä yksi virhe on tehnyt bakteerista liikuntakyvyttömän ja sen kaikista moottoriin liittyvistä geeneistä hyödyttömiä.

Hyödyttömiksi tulleisiin geeneihin voi ilmestyä lisää sattumanvaraisia mutaatiota, koska valinta ei enää karsi virheitä pois. Yersinian moottirigeeneistä löytyykin kaksi muuta virhettä.

Evoluutio edellyttää uutta synnyttävää hitaasti etenevää prosessia. Kokemus osoittaa päinvastaisen prosessin olemassaolon – informaatiota päinvastoin menetetään sattumanvaraisissa mutaatioissa."
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Absolut sanoi:
Ja vielä Dominicin kysymykseenkin vastaus; (peesaten muita kirjoittajia) Luonto karsii huonot omenat poies korista. Huonot mutaatiot eivät selviä, eivätkä siten voi jatkaa omaa sukupuutaan.
Näin minäkin väitän. Mutaatioita tapahtuu koko ajan, mutta vain ne, joista on hyötyä, jäävät jäljelle.

Arkisesti ajatellen voi kuvitella, että ihmislajin kohdalla tilanne on sikäli huolestuttava, että pystymme tekniikan ja kulttuurin voimin pitämään hengissä vähemmänkin elinkelpoisia yksilöitä. Ihmislaji ei sopeudu niin nopeasti kuin monet muut lajit vaan taistelee haasteita vastaan muuten kuin perimän avulla.
 

H_Hihhuli

Well-known member
Liittynyt
23.2.2001
Viestit
1971
KnowHow sanoi:

2. Kompleksisuus. Kohde on niin monimutkainen, että se ei ole voinut syntyä sattumalta. Monimutkaisuus on siis epätodennäköisyyttä. Mitä enemmän mahdollisuuksia sitä pienempi tietyn mahdollisuuden aktualisoitumisen todennäköisyys.
Ajatus, että joku "kohde" on niin monimutkainen, ettei se ole voinut syntyä sattumalta, vaan jonkun älykkään suunnittelun tuloksena, herättää kysymyksiä.

Miten tämä älykäs syy on syntynyt? Eikö älykäs syy ole silloin vielä monimutkaisempi "kohde" ja ongelma?

Tulee mieleen vanha paradoksi, jossa intiaani selitti, että maailma on kilpikonna. Kysyttäessä minkä päällä tämä kilpikonna on, selitys oli, että se on toisen, suuremman kilpikonnan päällä jne... tuloksena loputon sarja kilpikonnia.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
H_Hihhuli sanoi:
Miten tämä älykäs syy on syntynyt? Eikö älykäs syy ole silloin vielä monimutkaisempi "kohde" ja ongelma?
ID-teoria ei ota kantaa älykkyyden syyhyn tai synnyttäjään. Kreationismi ottaa ja se on taas uskonnollinen selitys.

Naturalismi taasen kieltää kaikki muut kuin materialistiset ja mekaaniset syyt. Naturalismi on siten myöskin uskonnollista- materialisimia siis.

Asioita tutkitaan siinä ympäristössä missä ne ilmenevät ja missä niitä voidaan havaita. Luonnossa esiintyy täsmennettyjä monimutkaisia järjestelmiä. Niiden kieltäminen sen varjolla, että niiden takana voi olla vieläkin älykkäämpiä vaikuttajia on täysin perusteetonta.
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
Toinen tätä teemaa sivuava maininta löytyi Verkkouutisista.

--------------------------
Ihmisen ja apinan yhteinen esi-isä löytyi Espanjasta

STT-IA, 19.11.2004

Espanjalainen tutkijaryhmä on löytänyt apinan fossiilin, jonka uskotaan olevan kaikkien elävien suurten apinalajien - ihminen niiden joukossa - viimeinen yhteinen esi-isä, kertoo amerikkalainen tiedelehti Science perjantaina ilmestyvässä numerossaan.

Espanjasta löydetylle apinalajille on annettu nimeksi Pierolapithecus catalaunicus. Fossiili on iältään arviolta 13 miljoonaa vuotta vanha. Se löydettiin Barcelonan läheltä.

Lajin otaksutaan eläneen myös Afrikassa. Apinan paino noin 35 kiloa, ja hampaista päätellen se söi pääasiassa hedelmiä.

Nykyisin eläviin suuriin apinoihin kuuluvat orangit, simpanssit, gorillat ja ihmiset. Niiden ryhmän uskotaan erkaantuneen pienemmistä apinoista 11-16 miljoonaa vuotta sitten.

- Uusi fossiili on tärkeä siksi, että ensimmäistä kertaa kaikki nykyisen suuren apinan määrittelevät keskeiset alueet ovat säilyneet (luurangossa), paleontologi Salvador Moy Sol totesi Science-lehdessä.'
---------------------
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Aina kun näitä keskusteluja käydään, niin mulle tulee mieleen kysymys - missä on ne kaikki välimuodot lajien muuttumisesta? Tätä asiaa on tässäkin topicissa vatvottu, ehkä sieltä löytyy vastauskin... mut kun en ole ehtinyt kaikkea lukea. Näin maallikkona voisi luulla, että välimuotoja löytyisi runsain mitoin, sillä ovathan ne nuorempia kuin ikivanhat fossiilit... Kaikki varmaan tietää kuvan, jossa apinasta kehittyy ihminen (ekana on pikkuapina, sitten se 'kasvaa' ja lopulta jalkeilla on nykyihminen..). Kuinka monta luotettavaa havaintoa on tuon pikkuapinan ja nykyihmisen välillä..? Kaiken järjen mukaan niitä pitäisi olla paljon enemmän kuin havaintoja pikkuapinasta ja nykyihmisestä - onhan siinä kehityksessä kulunut aikaa miljooonia vuosia.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Tekisi mieli sanoa, että tämän lukeminen oli hyvin mielenkiintoista :) Kiitoksia vain KnowHow:lle:) Ehkä minulla on jonkinlaisena uskovaisena jonkinasteinen näkemys elämän synnystä - siis ei tällainen harmonia voi tulla vahingossa, niin tämä kirjoitus laittoi taas ajattelemaan asiaa uudestaan ja vahvisti vain tämän maailman olevan ennalta suunniteltu.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Jos aihe kiinnostaa niin suosittelen erästä kirjaa.

Scherer, Siegfried & Junker, Reinhard (suom.toim. Matti Leisola, Bioprosessitekniikan professori):Evoluutio Kriittinen analyysi. Aika jämäkkä ja näin maallikkolle välillä vaikaselkoinen, mutta erittäin palkitseva kirja.
 

DFiaA

I told you so
Liittynyt
7.2.2001
Viestit
14430
Sam sanoi:
Tekisi mieli sanoa, että tämän lukeminen oli hyvin mielenkiintoista :) Kiitoksia vain KnowHow:lle:) Ehkä minulla on jonkinlaisena uskovaisena jonkinasteinen näkemys elämän synnystä - siis ei tällainen harmonia voi tulla vahingossa, niin tämä kirjoitus laittoi taas ajattelemaan asiaa uudestaan ja vahvisti vain tämän maailman olevan ennalta suunniteltu.
No kukas sen on suunnitellu? Entä kukas sen suunnittelijan on suunnitellut :)

Siinä vaiheessa kun käsitys asioihin on pelkän uskomisen ja mielikuvituksen varassa ollaan huteralla pohjalla. Toisaalta jos vaan uskoo jotain oma käsitys siitä voi olla vankka muttei kovin uskottava.

äh, antaa olla :)
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
En edes yritä lähteä pohtimaan, mita on avaruuden takana tms.;) Ei noihin ihminen kykene saamaan järjellistä vastausta - saati sitten osoittamaan faktana toteen mitään muutakaan vastausta:thumbup: Jokainen uskokoon niinkuin parhaaksi näkee.
 

Dominic

Senior Member
Liittynyt
9.2.2000
Viestit
47813
Sijainti
Turku
Knoukkari pisti kyllä kivan setin.:thumbup:

Voihan asia olla niinkin, että ihminen pitää tuollaista mutaatiota/evoluutiota älykkäänä tapahtumana, mutta se johtuisi vain siitä että meidän oma älykkyys ei vielä yllä niin korkealle että voisimme sen kokonaisvaltaisesti ymmärtää...tai jotain.

Itse olen ainakin useasti pohtinut tuota, että missä menee se ihmisen oman älykkyyden raja ja tiedostetaanko tai pystytäänkö me edes tiedostamaan sitä mihin meidän tajunta tavallaan päättyy.

Tuohon älykkyyteen liittyen, esimerkiksi perusmatematiikan yhteenlaskut ovat meille niin päivänselviä asioita, että niitä tarvitse (vissiinkään) enää aikuisena pähkäillä, mutta aina ei ollut niin. Joskus nekin matematiikan lait piti pähkäillä niillä esihistoriallisilla forumeilla.

Ehkä tilanne on edelleen sama, vain eri mittasuhteissa. Nyt me pähkäillään evoluutioteoriaa, ja joudutaan jarnaamaan siitä mieletön määrä kirjoja ilman että saataisiin kunnolla todistettua oikein mitään. Onko näin enää 20 miljoonan vuoden päästä? Vai onko silloin se _oikea _ teoria / totuus kaikille itsestäänselvyys.


Juup, vähän ehkä aiheen ohi...
 
Ylös