Paistellaan kinkkua- vol.2009

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Mulla on paistomittari, mutta jotenkin ei se auta mua yhtään, EVO. Se piippaakin, kun sisälämpötila on oikea, mutta en siltikään ole koskaan onnistunut tekemään täydellistä paistia sen avulla. Tuurilla sentään joskus onnistuu. Kai mä silti tökkään sen mittarin kinkkuun (samallahan siitä selviää, onko se sisältä sula). Onko kellään varmaa tietoa, missä sisälämpötilassa kannattaa katkaista uunista virrat ja missä lämpötilassa ottaa muutaman kilon kinkku uunista pois?
Paistomittari kannattaa tarkastaa ennen kinkutusta kiehuvassa vedessä. Ehjän mittarin tulisi näyttää luonnollisesti se 99-100 C.

Netistä bongattua, ns. "varmaa tietoa":
Joulukinkku on kypsää kun keskelle klöntsää työnnetty ehjä mittari näyttää 78-80 C, ylikypsästä joulukankusta pitävät voivat kuumentaa sianpakaransa 85-88 asteiseksi.
Eräällä saitilla sanottiin jopa, että joulukinkku olisi valmis 75 asteessa. Ylikypsän ystävänä jättäisin kyllä tuon vaihtoehdon kokeilematta. Lain.
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Paistomittari kannattaa tarkastaa ennen kinkutusta kiehuvassa vedessä. Ehjän mittarin tulisi näyttää luonnollisesti se 99-100 C.

Netistä bongattua, ns. "varmaa tietoa":
Joulukinkku on kypsää kun keskelle klöntsää työnnetty ehjä mittari näyttää 78-80 C, ylikypsästä joulukankusta pitävät voivat kuumentaa sianpakaransa 85-88 asteiseksi.
Eräällä saitilla sanottiin jopa, että joulukinkku olisi valmis 75 asteessa. Ylikypsän ystävänä jättäisin kyllä tuon vaihtoehdon kokeilematta. Lain.
ja lisäksi kun testaa uunin, että toimiiko ylä ja alavastukset niin pitäs onnistua.
 

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Kiitos Pöhkikselle vinkeistä!
ja lisäksi kun testaa uunin, että toimiiko ylä ja alavastukset niin pitäs onnistua.
Meiän uuni on kyllä vanha ja surkea. Takaa paistaa enemmän kuin edestä eikä alhaalta juuri lain. Ja sitä paitsi tänäänkin se poltti mustaksi pellillisen piparkakkuja! :mad_old:
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Kiitos Pöhkikselle vinkeistä!

Meiän uuni on kyllä vanha ja surkea. Takaa paistaa enemmän kuin edestä eikä alhaalta juuri lain. Ja sitä paitsi tänäänkin se poltti mustaksi pellillisen piparkakkuja! :mad_old:
Kannattaa mitata uunin lämpötila 'oikeesti' 200 astetta voikin olla 180-250 astetta, mallista riippuen.
 

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Kannattaa mitata uunin lämpötila 'oikeesti' 200 astetta voikin olla 180-250 astetta, mallista riippuen.
Pitäis kyllä mitata. Tuo hella on yhtä vanha kuin kämppä, eli 1990-luvun alkupuolelta. Voisi sitten kinuta vuokranantajalta uutta uunia. Tuo vie varmasti sähköäkin jumalattomasti.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Pitäis kyllä mitata. Tuo hella on yhtä vanha kuin kämppä, eli 1990-luvun alkupuolelta. Voisi sitten kinuta vuokranantajalta uutta uunia. Tuo vie varmasti sähköäkin jumalattomasti.
Täällä maalla kymmeniä vuosia vanha ravintolakeittiöuuni. Kaksi päällekkäistä leveää uunia ja kytkimet järeät kuin voimalaitoksessa. Teininä mua jotenkin hävetti tollanen faijan "päähänpisto" vaan nyt jo tajuan. Parempaa uunia ei ole vastaan tullut ja on ajattoman tyylikäs. Funktionaalista terästä ja putsauksen jälkeen on kuin uusi.
 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Kannattaa mitata uunin lämpötila 'oikeesti' 200 astetta voikin olla 180-250 astetta, mallista riippuen.
Yhdyn tähän näkemykseen. Merkitystä on etenkin matalilla, noin sadan asteen lämpötiloilla. Nappulan asennon ilmaisemaan lukemaan täytyy suhtautua suurella varauksella, ja juuri matalissa lämpötiloissahan sitä kinkkua paistetaan.

Hankin Prismasta elektroonisen paistomittarin. Siis tökätään tikku paistokseen, ja sitten kaapeli tulee pöydällä lojuvaan mittariin luukun välistä. Ei ollut valtavan tyyris. Sillä havainnoidaan ensin uunin lämpötila ja sitten piikki lihaan.
 

Myllis

Lounke-Pelle
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
17459
Sijainti
Lounke
7.4 kilon HK:n tuore viljapossun perse odottamassa kaapissa. Illalla menee uuniin... :thumbup:
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Noniin, uunissa 150 lämpöä. Odottelua, että tippuu sinne 100 asteen hujakoille. Sitten uuniin.
 

Myllis

Lounke-Pelle
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
17459
Sijainti
Lounke
Noniin, uunissa 150 lämpöä. Odottelua, että tippuu sinne 100 asteen hujakoille. Sitten uuniin.
Itse ajattelin heittaa uunin pariinsataan ja laittaa jo silloin kinkun sisaan. Pinnan proteiinit sulkeutuvat ja nesteet pysyy paremmin sisalla. Sitten samantien lammot alas.
 

brr

Active member
Liittynyt
19.9.2008
Viestit
44
Itse ajattelin heittaa uunin pariinsataan ja laittaa jo silloin kinkun sisaan. Pinnan proteiinit sulkeutuvat ja nesteet pysyy paremmin sisalla. Sitten samantien lammot alas.
Se alkulämpö on tarkoitettu pinnalle sulatuksen/säilytyksen aikana
muodostuneiden pöpöjen tappamiseksi. Nämä ydinfysiikat ja nesteiden "sulkeminen" lihan sisään ovat akkojen höpinää. Lihan pinta vuotaa kuin siivilä vaikka polttaisit pinnan liekinheittimellä.
 

Wilpuri

Senile Member
Liittynyt
28.6.1999
Viestit
9041
Sijainti
hki
Aamulla ysiltä pisti emäntä kinkun uuniin. Kohtapuoliin voisi päästä kuorrutusvaiheeseen.

klo 18 seutuvilla vois päästä ehkä ahmimaan :frank:


Omat mittarit muuten aika ärsyttäviä. Piikkiä pyörittämällä voi kalibroida mittaria mutta tuo piikki pyörii ihan itsekseenkin aika helposti esim. kun työntää mittaria kinkkuun. Suht ärsyttävää :mad: Voisi joku vuosi ostella uutta mittaria.
 

Myllis

Lounke-Pelle
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
17459
Sijainti
Lounke
Se alkulämpö on tarkoitettu pinnalle sulatuksen/säilytyksen aikana
muodostuneiden pöpöjen tappamiseksi. Nämä ydinfysiikat ja nesteiden "sulkeminen" lihan sisään ovat akkojen höpinää. Lihan pinta vuotaa kuin siivilä vaikka polttaisit pinnan liekinheittimellä.
Tan on pakko olla provo, sen verran huvittava yritys.... :D

Oletko kuullut molekyyligastronomiasta? Suurin osa ruoanlaitosta on itseasiassa kemiaa. Proteiinit reagoivat kovassa lammossa eri tavalla, mutta ei se kuuma tietty siita mitaan taysin lapaisematonta muovia tee.

Ja noi popot kylla kuolee siina 100 asteessakin... :eek:
 

Otto Hokkanen

Well-known member
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
8542
Sijainti
Tampere
Ruuanvalmistuksessa on kyse raaka-aineen muokkaamisesta ihmisen ravinnoksi. Sellaiset ominaisuudet kuin "maku" ja "ulkonäkö" ovat akkojen höpinää. :frank:
 
Ylös