Toki en tietä miten tausta on tällä hetkellä hoidettu, mutta en usko pelkän palvelimen vaihtamisen tässä auttavan.
Kun pyöritetään isoa sivustoa millä tahansa laitteistolla, on se sitten raskasta dedikoitua rautaa taikka virtuaalista sellaista, niin hyvin tärkeäksi tulee myös sivuston ja sen sovellusten optimointi vastaamaan kyseistä laitteistoa.
Jos oteteaan joku perus "tehokkaampi" VPS ja sinne asennetaan apache + php + mysql ja sinne siirretään sivusto sellaisenaan, niin mitä ilmeisimmin lopputulos ei ole täysin toimiva. On tärkeää optimoida / konfiguroida sivuston käyttämät sovellukset käyttöön johon ne on asennettu, jotta muistissa ei pyöri ylimääräistä koodia taikka prosessorilla ole ylimääräisiä toimintoja suoritettavana. Näihin asetuksiin perehtyminen on tärkeää ja niitä tulee aina peilata käytettävissä olevaa laitteistoa vastaan.
Ongelmathan aiheutuvat siitä, että kun käyttäjien lukumäärä kasvaa, niin yksittäisen käyttäjän vaatima kapasiteetti resursseista kasvaa käyttäjämäärän mukaan lähes lineaarisesti. Jos optimointia ei ole tehty, niin yhden käyttäjän tarvitsemat resurssit laitteistolta voi olla moninkertaiset kuin mitä on tarve. Tätähän ei huomaa kun käyttäjiä ei ole suurta määrää, mutta kuormituksen esiintyessä ero on hyvin radikaali joka suoraan 1:1 heijastuu sivuston käytettävyyteen.
Tämän lisäksi mitä todennäköisimmin vBulletin tietokannan muokkaus on tarpeellista näillä käyttäjämäärillä. Lähempi tarkastelu mitä indeksejä kannassa käytetään, mitä hakuja kantaan tulee ilman indeksejä tms ja sen mukaan sitten lisärakenteiden luominen ja hakujen tarkistaminen että noudattaa uusia rakenteita. Samoin myös eri tietokannan taulujen kantamoottorien asetukset lienee syytä tarkistaa, että tyyppi vastaa kyseisen taulun käyttötarkoitusta.
Tähän tietysti sitten lisäksi päälle jo aiemmin tässä ketjussa mainittu resurssien monitorointi. Sovelluskohtainen laitteiston resurssien monitorointi on sanoisinko melkein pakollista, että voidaan ymmärtää tehtyjen muutosten vaikutukset sekä nähdä eri tilanteiden tuottamat kuormitukset. Toisin sanoen näin voidaan ymmärtää mahdollisten vikatilanteiden aiheuttavat tekijät ja niiden vaikutukset käytettävissä olevaan laitteistoon, jotta tiedetään missä mahdollinen pullonkaula (milloinkin) sijaitsee.
Kuten alussa totesin, niin en tiedä miten tausta on hoidettu. Mutta se että palvelin joudutaan boottaamaan Nebulan toimesta kuormituksen takia kuullostaa tilanteelta jossa softa koettaa käyttää resursseja enemmän kuin mitä sillä on saatavilla. Tällaista tilannetta ei koskaan tule jos tausta on oikein konfiguroitu (vastaamaan käytettävissä olevia resursseja), joten uskaltaisin päätellä että yllä mainitsemiani asioita ei ole mietitty / toteutettu.
Lisäksi suosittelen vBulletin softan päivittämistä. Jos ei uusimpaan versioon 4, niin ainakin viimeisimpään 3.x versioon. Tässä nykyisessä versiossa on niin monta reikää ja tietoturvariskiä, että foorumin käyttäjien henkilötiedot ovat jatkuvasti vaarassa tälläkin hetkellä ja palvelimen kaappaus omaan käyttöön onnistuisi helposti. Tarkoittaen sitä, että palvelimelle voi käytännössä kuka tahansa luoda kuormaa / ajaa ohjelmia (ja haittaamaan muuta toimintaa) jos siihen intressi löytyy.
Lisäksi version päivityksellä tulee mahdolliseksi ajaa ainakin Varnish, Litespeed ja NginX välimuisteja, joilla voidaan parantaa foorumin suorituskykyä huomattavasti.
En Nebulalta ole koskaan ostanut palveluita, mutta kai heilläkin on VPS asiakkaille hallintapaneeli josta palvelimen voi itse bootata vastaavassa tilanteessa tulevaisuudessa.
Sanoisin että kun kaikki tehdään oikein, niin tätä sivustoa voidaan 55-70$ kuukausittaisilla kustannuksilla ilman ongelmia SEKÄ kattamaan kulut mainostuloilla 110% varmuudella.