Paras maku?

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Hyvä kahvi ja suklaa-yhdistelmä illalla, kun edellisestä kahvikupillisesta on vierähtänyt ainakin puoli vuorokautta.

Ruokailun makuelämyksistä mieleen tuli ensimmäisenä:

Kunnon rasvakylkisestä possusta valmistettu rosvopaisti pitkään ja hartaudella kypsennettynä. Sellanen suussa sulavaksi hauduteltu. Itse lievästi marinoitu, muutamia valkosipulinkynsiä lihaan upottettuna.
Nautitaan aamuyöstä, kahden promillen huippuseurassa, ihrat suupielistä valuen.
Ei yksinään, ehei:
Montussa on kypsentynyt/hauduttunut samalla myös juureksia, sipuleita, valkosipulia ynnä muuta samalle lautaselle sopivaa mättöä.
Suolaa ja pippuria, ehkä soijaa juureksilla.

Muutaman kerran on onnistunut possusta kympisti, voi veljet.
Lampaasta en ole onnistunut nappirosvaria loihtimaan. Mättöreissuja nääs.
 

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Jaa, kyllähän se huippu maku- tai hajuelämys tarvitsee oman ja oikeanlaisen tilanteensa. Sellainen kokonaisjuttu...
Tätä itsekin mietin, kun makuja(ni) pohdin. On "silloin siellä" -makuelämyksiä ja sitten ylittämättömiä makumuistoja lapsuudesta. Kyllä noihin liittyy usein paljon muutakin kuin vain maku fyysisenä elämyksenä.

Huippuhyviä makuja täällä on kyllä mainittu, mutta yhtä mun suosikkia ei vielä: shampanjan paahteisuus (laitoin just pullon Billecart-Salmonia kylmään!) Joissain chablisissa on muuten samaa jälkimakua myös.

Viineistä olisi muutenkin paljon mainittavaa tähän, mutta pysytellään kohtuudessa ja mainitaan enää vain Uuden-Seelannin ruohoiset sauvignon blancit.

Muutoin noin itseeni vetoaa savuiset ja pihkaiset maut. Rosmariini, katajanmarja, savustetut ja kylmäsavustetut lihat ja kalat on herkkua!

Vielä tulee väistämättä mieleen yksi "died and gone to heaven" -makuelämys: ankkaa ja punajuurijäädykettä. Huhhuh.
 

Melinda

Sponsored by Sam
Liittynyt
16.2.2003
Viestit
6280
Sijainti
Melko kaukana
Söin alkukesästä Reykjavíkilaisessa ravintolassa aivan valtavan hyvän hevosenpihvin. Maistui samalta kuin paras mahdollinen naudanfile, mutta kirjaimellisesti suli suuhun. Kastiketta en valitettavasti muista. Joka tapauksessa paras maku minkä muistan pitkään aikaan.

(Ennen kuin joku ehtii kysyä: hevostyttöydestäni huolimatta pidän hevosenlihan syöntiä eettisesti hyväksyttävämpänä kuin naudan tai porsaan. Hevosia yleisesti ottaen pidetään paremmin.)
 

Makkonen

Guest
Gyros-pita jostain reikkalaisesta rantapuljusta ostettuna kera jääkylmän kokiksen. Oi auvoa.
 

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Oi, yks unohtu, mitä muut ei oo maininnu:
Rosmariinilla maustettu, voissa paistettu parsakaali, oi nam! <3
 

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Uunivuokahyhmä

Tuli valmistettua kermaista uunilohta.

Uunivuoan pohjalle ja reunoille jää valmistuksen (ja ruokailun) jäljiltä aina runsaasti sellaista kermasta ja kalanrasvasta ynnä mausteista koostuvaa kokoon keittynyttä hyhmää.
Edelläkuvailtu hyhmä on siinä määrin herkullista, että uunivuoka tulee kaavittua aina ja poikkeuksetta lusikalla reunoiltaan vapaaksi tästä hyhmästä ruokailun jälkeen.

Yksi maailman parhaista mauista on siis tiivistyneenä uunivuokahyhmään.
Tämä on fakta jota on vaikea sivuuttaa.
 

Örfil

Guest
Jätetään hienostelut sikseen ja mennään suoraan aisaan: Salmiakki.
Mikä tahansa reissu ulkomaille yli viikon vaatii salmiakkisetin mukaan.
 

JPP

as Quo as possible
Liittynyt
2.3.2007
Viestit
24351
Sijainti
lappeen Ranta
...kermasta ja kalanrasvasta ynnä mausteista koostuvaa kokoon keittynyttä hyhmää.
Noista voisi kehitellä jotkut "Kerma-kalanrasva-mauste" -hyhmäperunat. Ladotaan perunansiivuja vuokaan ja siivukerrosten väliin levitetään mainittua hyhmää.
Jätetään hienostelut sikseen ja mennään suoraan aisaan: Salmiakki.
Noin. Toisinaan tulee kova tarve hommata pussi Supersalmiakkia ja Fisherman's Friendejä. Ovat hyviä yhdessä.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Huolella, hyvistä raaka-aineista ja ajan kanssa tehty läskisoosi on huikaisevan herkullista.

Hienon kahvin ja hienon suklaan yhdistelmä. Uiuijui.

Kesän ensimmäinen mansikkakakku hellepäivän illassa, ulkona ja hyvässä seurassa nautittuna. Vaatii taitoa ja reseptin. Pohjan kostukkeeseen loraus jaloviinaa säväyttää.

Rankamettäpäivän jälkeen itse tehtyyn luuliemeen keitetty hirven-possunliha hernekeitto.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Mummot on ihan ylivetoja näiden tekemisessä. Varma tieto.
Niin on. Mutta erittäin taitava mieskokki, joka ährää ammattitason keittiössään tuntitolkulla voi päästä aika lähelle sitä mitä mummo tekee vasemalla kädellä ja puuhellalla muun talonpidon ohessa.
 

Tpo-1

Shireh
Liittynyt
13.7.2010
Viestit
52
Tuliset ruuat ja valkosipuli. Juomapuolelta tummat oluet ja kahvi.
 
Ylös