Terrori-iskuja Euroopassa yrittääneet ja osin onnistuneesti suorittaneet ihmiset eivät ole mitenkään homogeenistä joukkoa. Puhe siitä, että itsemurhaiskijät olisivat köyhiä kouluttamattomia länsimaiden alistamia ihmisiä, joilla ei mitään muuta mahdollisuutta toiminnalleen ole on illuusio, joka palvelee niiden ihmisten tarkoituksia, jotka haluavat nähdä ilmiön modernina imperialismin vastaisena luokkasotana. Erityisen tehokasta tässä yhteydessä on esittää, että terroristi olisi itse omakohtaisesti joutunut aikaisemmin suoran läntisen terrorin iskun kohteeksi. Terrorismin syiden ymmärtäminen tältä pohjalta ei ole mikään ratkaisun avain, kun lähtötiedot ovat puutteellisia tai tarkoituksellisesti vääristeltyjä. Euroopan terrorismin lisäksi myös palestiinalaisterrorismia tutkineet islamilaisen kulttuurin taustasta tulevat tutkivat jovat tulleet samaan tulokseen. Konkreettisena esimerkkinä oli hiljattain esiin tullut palestiinalaisnuorukaisen tapaus, joka oltiin vastentahtoisesti painostettu terroristi-iskua yrittämään, pojan onneksi hän kuitenkin jäi kiinni ja säilyi hengissä.
Puheet siitä, että terrorismi olisi menetelmänä jotenkin voittamaton ja ettei sitä vastaan voida taistella ovat ongelmallisia. Selvää on ettei yksittäistä iskua koskaan voida estää sataprosenttisesti. Aivan sama pätee mihin tahansa rikollisuuteen. Pommihyökkäyksissä Eurooppaa eivät uhkaa vain aatteelliset terroristit, vaan myös selvää rahaa haluavat järjestäytynyttä rikollisuutta esittämät tahot, jotka tosin eivät vielä tähän mennessä ole muuta kuin antaneet todisteita omasta iskukyvystään löydettäviksi tarkoitettujen pommien muodossa. Jos terrorismin vastaista sotaa kritisoi siitä, ettei se voi johtaa lopulliseen ratkaisuun, pitäisi johdonmukaisesti kritisoida samalla perusteella myös rauhanomaiseen yhteistyöhön perustuvaa vaihtoehtoa - eihän silläkään mitään 100 prosenttista tulosta tulla saavuttamaan.
Se on täysin selvää, että on pystyttävä tekemään selvä ero terrorismia vastaan toimimisen ja muiden tavoitteiden ajamisen välillä, eikä terrorismia teitenkään pidä hyväksyä miksikään yleiseksi perusteeksi kaikenlaisille toimille. Rajanveto ei tietysti sekään ole mitenkään ongelmatonta ja helppoa.